Сусам а.к.а Фитинова киселина (Вреден ?). . .

23.08.14
15:55

Има ли нещо вярно в това, че храни с високо съдържание на фитинова киселина (растителните фитати). . . забавят усвояването на минерали (калций, цинк, желязо, магнезий и други). И в класацията на храни по високо съдържание на фитинова киселина, нашият приятел “Сусам” е на първо място ?

Темата беше редактирана от Иван П. на 23.08.14 18:08.

23.08.14
21:19

На EN - http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/

На БГ - http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/24/fitinova-kiselina-v-zyrneni-kulturi-iadki-i-semena.770940

Има много материали за четене.

23.08.14
21:43

Потопете ядките в топла вода и ги оставете да се накисват на топло място в дома си в продължение на 18 часа. Изплакнете и добавяне нова вода през 2-3 часа. Добре е също на натрошите ядките преди накисване, така увеличавате външната повърхност.
Изсушете ги при много ниска температура в печка или на слънце ако имате възможност.
След това ги изпечете във фурната.

Аз  преди да изпълня горните три точки ядка дори не близвам! Даже ги държа на балкона, че тая фитинова киселина е страшно нещо.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1