Пържена храна - подходяща ли е или не?

Здравейте имам един въпрос! Виждам че на доста места пише да се избягва пържено при качване на ММ но гледам че в доста клипове културисти си хапват пържени яйца,наденица и др. даже бях гледал клип с phil heath където яде пържени картофи с кетчуп? Как и защо?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 26.08.14 12:39.

казано от Павел Стефанов на 26.08.14, 12:38:

Здравейте имам един въпрос! Виждам че на доста места пише да се избягва пържено при качване на ММ но гледам че в доста клипове културисти си хапват пържени яйца,наденица и др. даже бях гледал клип с phil heath където яде пържени картофи с кетчуп? Как и защо?

Твърде високата температура и то продължително,както е при пърженето окислява мазините,скапва ги,губят послезните си свойства,а по-късно стават и вредни,по-трудно се обработват от организма,по-лесно се отлагат,но и здравословно вредят в дългосрочен план.Обикновено хората използват растителни масла,а те още по-бързо се прецакват
Голяма част от храните попиват в себе си доста мазнини и така калориите се увеличават и то от некачествените мазнини от проблем 1.Пържените картофи особено са,са като гъба,попиват доста.
Относно фил хийт,това или е в някакъв период на качване или някакъв чийт мийл за да си прави кефа,отделно това са хора които вземат химия и то в много големи количества и могат да си позволят в основен период да се правят на глигани или да похапват често джънк,а след това да изчистят до 4-5% мазнини без проблеми.В пържените яйца няма нищо лошо,те стават бързо и за 3-4 мин ако използваш животинско масло или гроздови семки няма да е голяма драма с пърженето.

26.08.14
13:38

Защо мислиш, че маслото от гроздови семики е ок?
http://authoritynutrition.com/grape-seed-oil/

От време на време си пържа с зехтин яйца или панирано сирене но повече
наблягам на извара с яйца да си пържа.
Чесно казано гледам да избягвам пърженото и си варя яйцата най често !

За каква точно химия викаш че взима phil heath?

AG

26.08.14
13:55

казано от Павел Стефанов на 26.08.14, 13:40:

За каква точно химия викаш че взима phil heath?

Пържени кюфтета и салата зеле за да не му пада кръвното и да ходи редовно до тоалетната.

26.08.14
16:07

казано от Angel Gyaurov на 26.08.14, 13:55:

Пържени кюфтета и салата зеле за да не му пада кръвното и да ходи редовно до тоалетната.

Не забравяй зелевия сок! Дава плюс 50 килограма на всяко движение.

казано от Маргарита Манева на 26.08.14, 13:38:

Защото уж по-трудно се скавало при термична обработка,но явно излиза,че като цяло не е мн качествено,но както всичко трябва да се подлага на съмнение.Вчера казват че е супер,че гроздовите семки са антиоксидант ала бала,днес пък ,че са вредни,вчера казваха че ако ядеш яйца ще умреш млад от инфаркт,сега пък яйца е супер добре да се яде,вчера казваха да не се прекалява с мзнини,сега да се ядат мазнини,някой повече,други умерено,някои заклеймяват въглехидратите,други извличат полза от тях и все уж е научно :D

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 26.08.14 21:46.

27.08.14
15:34

От пържене до пържене има разлика. Зависи какво, на какво , с какво, колко дълго...
Иначе ми направи впечатление, че напоследък в американската армия масово хранят с пържено, но на плоча, с растителна мазнина, на 150 градуса максимум. Та при положение, че температурата е по-ниска от тази на стандартното печене, не виждам какъв е проблема.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 27.08.14 15:36.

27.08.14
16:39

казано от Велико Иванов на 26.08.14, 21:45:

казано от Маргарита Манева на 26.08.14, 13:38:

Защото уж по-трудно се скавало при термична обработка,но явно излиза,че като цяло не е мн качествено,но както всичко трябва да се подлага на съмнение.Вчера казват че е супер,че гроздовите семки са антиоксидант ала бала,днес пък ,че са вредни,вчера казваха че ако ядеш яйца ще умреш млад от инфаркт,сега пък яйца е супер добре да се яде,вчера казваха да не се прекалява с мзнини,сега да се ядат мазнини,някой повече,други умерено,някои заклеймяват въглехидратите,други извличат полза от тях и все уж е научно :D

Така е, за съжаление. Човек трудно се ориентира кое е истина и кое маркетинга. В случая съм склонна да повярвам на материала, защото след дълги търсения, не съм намерила много доставерни материали в подкрепа на маслото от гроздови семки, а и по магазините не съм намирала “студено пресовано”, на всички пише че са преминали през някаква обработка. Колкото и антиоксиданти да съдържат гроздовите семена, мисля че химическите разтворители вземат превес в случая.
За готвене - кокосово или краве масло, на друго не разчитам.
Принципно, на етикетите пишат че маслото е подходящо за топлинна обработка, когато температурата, при която започва да пуши е висока. Това обаче съвсем не е критерий от здравословна гледна точка. Гроздовото масло, както повечето растителни масла (с изключение на кокосовото, какаовото и палмовото), е с високо съдържание на ненаситени мазнини, което е ключовия фактор при топлинната обработка. ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1