29.03.12
20:49
Купувам си готов, сготвен ориз от магазина и въпроса ми е 1кг. готов на колко суров се равнява. Мерси
29.03.12
22:00
Ми не знам ма аз нещо не разбирам въпроса ти , звучи ми като “Кое е по тежко от 1кг памук и 1кг желязо?”. :)
Поздрави !!!
29.03.12
22:07
Марлон, оризът се “надува” при готвене, въпросът има резон. Според мен е 1 кг (варен) ориз би следвало да е около 400 гр суров. От сорт до сорт вероятно има разлика обаче.
29.03.12
22:24
Около 350-400гр. суров, НО...зависи как е сготвен. А и си има трикчета, с които в магазините правят ориза по-тежък. Най-малко го варят в адски много вода, оставят го да кисне във вода или го поливат с мазнина, която го прави по-тежък.
В София или друг голям град не знам дали някой ще се занимава. Просто си спомням как ме излъгаха на морето. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.03.12 22:25.
Според мене не е повече от 250-300 гр. Зависи вече дали е по твърд или по мекичък.
Здравей!
Доколкото аз знам 33 гр. суров ориз се равняват на 100 гр. варен такъв, но пък Велев е прав, че зависи и от това как го приготвят...
Поздрави
25.08.14
21:30
Въпросът ми е следния:
Видях тази таблица: http://www.bb-team.org/hrani/search?for=ориз&page=25
Спрях се да чета за два вида ориз:
1. Ориз: кафяв, среднодълги зърна, суров - 362 кал.
2. Ориз: кафяв, среднодълги зърна, готвен - 112 кал.
Какво се има предвид под “сготвен”? Аз го варя без подправки, без мазнина и без други неща. Измивам го, слагам го във вода, варя го, после пак го мия и го консумирам. Под “сготвен” варенето ли се има предвид или някаква друга обработка?
И още нещо: при варене ли се губят такива количества от хранителните стойности или при друга вид обработка като пържене и печене?
25.08.14
22:34
казано от С на 25.08.14, 21:30:
Въпросът ми е следния:
Видях тази таблица: http://www.bb-team.org/hrani/search?for=ориз&page=25
Спрях се да чета за два вида ориз:1. Ориз: кафяв, среднодълги зърна, суров - 362 кал.
2. Ориз: кафяв, среднодълги зърна, готвен - 112 кал.Какво се има предвид под “сготвен”? Аз го варя без подправки, без мазнина и без други неща. Измивам го, слагам го във вода, варя го, после пак го мия и го консумирам. Под “сготвен” варенето ли се има предвид или някаква друга обработка?
И още нещо: при варене ли се губят такива количества от хранителните стойности или при друга вид обработка като пържене и печене?
Мислете малко с тия глави :) задържа вода и просто от 100гр суров става 300 гр готов и е нормално за 100гр готов /което е около 30-35 гр суров/ да му паднат стойностите :) защото 100 сготвен отговаря на 30 гр суров примерно водата която е задържал не е калорична :D
26.08.14
16:40
Master Admin (виден специалист по храните) 100 грама варен Ориз кафяв, среднодълги зърна какви хранителни стойности има?
26.08.14
19:10
казано от С на 26.08.14, 16:40:
Master Admin (виден специалист по храните) 100 грама варен Ориз кафяв, среднодълги зърна какви хранителни стойности има?
Има достатъчно бази данни, в които можеш да направиш справка и да получиш тази информация.
Защо той трябва да го прави вместо теб?
26.08.14
19:13
Четох много статии, но точен отговор не можах да намеря. Или няма такава статия, или не мога да я намеря ...
26.08.14
19:15
За какви статии става въпрос? Говоря за бази данни, като тази в BB-Team.
Най-малкото един Google ще ти отговори смазващо изчерпателно...
Учтиво те моля да махнеш линка от сигнатурата си.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.08.14 19:16.
26.08.14
20:31
казано от С на 26.08.14, 16:40:
Ама какво те интересува колко калории има в 100 гр готов ?!За да следиш по-точно въглехидратния си прием го мери в СУРОВО..... просто сценарии много и никога не можеш да изчислиш точно колко има в 100 гр готов докато в суров няма “~” зависи от ориза сорта,дължината,начина на приготвяне колко време го вариш,дали преди това го киснеш във вода,след това веднага ли изливаш водата или го оставяш 2-3 мин в нея,колко точно време се вари и т.н ...... просто влизаш в много голяма глупост а като го мериш суров каквото и да го правиш стойностите си ги знаеш.
26.08.14
21:48
Разбирам, но ... Днес си сварих един пакет ориз (500 грама). Утре на обяд ще хапна месо с ориз. Как да изчисля какво количество калории приемам от ориза?
Примерно, ще претегля 100 грама сварен ориз и пак ще трябва да използвам таблицата за готвени продукти, което означава, че пак не ми вършат работа стойностите на суровите храни. Прав ли съм или някъде греша, защото като цяло ми е мътна тая работа?
26.08.14
22:12
Чудя се как въобще си оцелял с липсата на елементарна мисъл......
И като претеглиш 100гр СВАРЕН ориз, знаеш ли колко грама вода е задържал и следователно - колко грама е ОРИЗЪТ?! :D :D :D
Разделяш си сготвеният ориз на 5 приблизително равни порции и всяка ще ти е калорична колкото 100гр суров ориз.
П.П. “Всеки има право да е тъп, но някои хора просто прекаляват”
26.08.14
23:18
И аз така,слагам примерно 300гр ориз,като се свари го деля приблизително на 3 и тва е.Иначе зависи колко ще набъбне зависи от сорта,водата,продължителността на варене,температура.Според моите наблюдения горе долу от 100гр суров ориз излиза 300 и малко отгоре сварен.Оризът е евтин,освен това не е сложно да се приготви,така чè 2-3 опита си направи и ще разбереш как стоят нещата и ще си знаеш ;)
26.08.14
23:21
Ясно, благодаря :).