29.08.14
15:47
Здравейте,
Интересува ме някой дали знае зала, фитнес или друг тип, в района на Младост 2(София), в която да има инструктор - физиотерапевт. Искам да се консултирам за изпълнението на няколко упражнения, с които имат трудности. Например мъртва тяга, набирания с надхват. Имам ‘увиснали рамене’ (изгърбване) и затова искам да знам кои упражнения да избягвам и на кои да наблегна. Знам, че за предпочитане са базовите движения.
От други теми във форума разбирам, че основният съвет е ‘ходи изправен’, но с годините лошата поза на тялото си стана обичайната.
А и мен ме интересува кои упражнения помагат за облекчаване на ситуацията - бърза умора и болка в кръста. Когато правя Гребане с щанга от наклон напред за известно време усещам подобрение в стойката, но едва ли само това мога да правя?
Аз съм на 34 години, висок 183 и тегло 84 кг.
29.08.14
16:41
Съветът ходи изправен не е свестен. Ще ти помогнат разтягането, масажите и упражненията.
29.08.14
17:26
Какъв обем лежанка правиш спрямо обема упражнения за гърба?
29.08.14
17:48
казано от Angel Gyaurov на 29.08.14, 16:41:
Съветът ходи изправен не е свестен. Ще ти помогнат разтягането, масажите и упражненията.
В края на всяка тренировка правя разтягания за цялото тяло. а веднъж месечно съм на масаж.
Мерси за коментара, поне знам, че съм на прав път.
29.08.14
18:00
казано от Херцог Трън на 29.08.14, 17:26:
Какъв обем лежанка правиш спрямо обема упражнения за гърба?
Досега не се бях замислял за това, но лежанката е два пъти седмично, а за гръб - гребане с щанга два пъти седмично + веднъж набирания подхват (макар набиранията да са по-комплексно упражнение и подхвата да е повече бицепс).
Ако разбирам правилно интересува те дали правя повече гърди, отколкото гръб. Така че, да явно правя повече гърди, което е грешка в моя случай.
програмата ми е ;
понеделник и петък
клек с щанга зад врат
лег с щанга
гребане с щанга
+ асистиращи трицепс и корем
сряда
клег с щанга
военна преса
мъртва тяга (което съм ограничил до опити за правилно заучаване)
набирания
+ асистиращи бицепс и корем
29.08.14
18:29
Имайки предвид, че гърба е 2-3 пъти по-голям от гърдите (няма да споменавам, че се състои и от доста различни мускули ;) ), съотношението между бутания (лежанка) и дърпания (гръб) трябва да е горе долу 3:1 в полза на дърпащите ;) Бих предположил, че една от основните причини за проблема ти е големият обем лежанка - просто мускулите, които дърпат раменете напред (доста елементарно обяснено) очевидно са по-силни от тези, които дърпат назад - гърба. Това е елементарно обяснение, но мисля че ме разбираш :) Тяга, гребания (щанга и дъмбел), набирания (всякакви) в голям обем и ще се оправят нещата. Освен това - самомасаж с тенис топка, там където гръдните мускули се залавят за рамото (точно над подмишниците) - ще боли, но ще те отпусне ;)
29.08.14
21:05
Мерси Херцог Трън,
разбрахте. Ясния ти коментар наистина ми е от полза и разбрах къде ми е грешката. Наистина, по време на тренировка работя за гърди с по-големи тежести, вероятно защото ми е по-лесно, отколкото за гръб.
Ще променя програмата и ще я ориентирам повече за гръб, дано да помогне.
В раздела за фитнес програми мисля, че има такива специализации за гръб.