31.08.14
14:17
Здравейте,
Напоследък приемам по около 800 гр извара на ден на 2 пъти.
Много ли това да се приема на 2 пъти ?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 31.08.14 15:31.
Много е. По - добре на 4 пъти. Едва ли, ще усвоиш около 70-80 гр. белтъчини на един път.
31.08.14
14:32
#2
казано от fighteR на 31.08.14, 14:22:
Едва ли, ще усвоиш около 70-80 гр. белтъчини на един път.
казано от Кольо Пияндето на 31.08.14, 14:32:
казано от fighteR на 31.08.14, 14:22:
Едва ли, ще усвоиш около 70-80 гр. белтъчини на един път.
Дали да вярвам на някаква си статия, или на професионален бодибилдър?
Приемай по 80 грама белтъчини на един път, едва ли ще ги усвоиш всичките, по - скоро половината ще ги изпикаш.. с извинение..
До сега не бях чел такава статия, всички са ми казвали, че не може да се усвоят много белтъчини на един път, затова по - добре да се раздели приема му на 5-6 пъти. Според мен, това зависи от самият човек и неговата активност. Ако тренира професионално, храни се здраво и се възстановява както трябва, защо да не усвои толкова белтъчини на един път? Ако е перце 65 кг, като мен, едва ли..
31.08.14
20:38
#4
казано от fighteR на 31.08.14, 14:55:
Дали да вярвам на някаква си статия, или на професионален бодибилдър?
Някаквата статия (тя е в две части, между другото) има обосновка, посочена в източниците на информация, посочени под нея. Имаш ли знанията да ми разкажеш защо те не са достоверни?
От друга страна - в състояние ли си да оцениш адекватно достоверността на знанията на въпросния бодибилдър (с всичко, което ти казва и... което не ти казва за себе си)? “Той казва...” за мен няма как да бъде аргумент. Хората вярват в нещата, които са в границите на собствените им познания, съответно - тях приемат за истина. Ясно ми е, че трудничко би приел истинността на материала, който ти посочих - точно защото е отвъд границата на твоите знания.
Преди години точно това е причината хората да създават боговете - за да дадат причина за неща (случки, явления), които не разбират. Земетресения, светкавици - все божествени дела, нали? Толкова са могли да знаят в Древността... та така. Както е при теб в случая. :)
казано от fighteR на 31.08.14, 14:55:
Приемай по 80 грама белтъчини на един път, едва ли ще ги усвоиш всичките, по - скоро половината ще ги изпикаш.. с извинение..
Ами... 80 g белтъчини са около 350-400 g месо, което на практика са две сравнително (но не прекалено) едри свински пържолки. Какво излиза сега? Че всеки път втората ми е пълно и тотално прахосване на храна? Дали? :)
казано от fighteR на 31.08.14, 14:55:
До сега не бях чел такава статия, всички са ми казвали, че не може да се усвоят много белтъчини на един път...
Това, че до сега не си попадал на такава информация значи, че няма как да бъде вярна - усещаш ли колко абсурдно звучи? Щом не си го виждал, значи не съществува - желязна логика, признавам. :) Някой ти е казал... предполагам това са мнения само на светила в областта на физиологията и биохимията... ;)
Друг е въпросът, че така формулирано това питане няма как да получи адекватен отговор.
Причината е проста - то е извадено от контекста на конкретния хранителен режим.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.08.14 20:39.
31.08.14
23:16
#5
По тази логика мога да ям килограми протеин и да не се дебеля ,защото не мога да усвоя повече от 20-30-40 гр :D :D :D
31.08.14
23:28
#6
Зависи как ще научиш тялото си. Ако го научиш на 2 хранения дневно, с разделени калории по 1500 на хранене примерно, ще започне да ги усвоява. Специално зависи и от тренировката. Големи количества протеин се усвояват най-добре, когато си тренирал цялото тяло. Ако мързелуваш във фитнеса и папкаш толкова протеин най-много да се разболееш след време.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 31.08.14 23:55.
01.09.14
01:16
#7
Дневните ми нужди от белтък са около 100 г. От половин година насам се храня веднъж дневно. За такъв период от време, в който да карам на 1/3 от нуждите си, не трябваше ли да съм се разпаднал вече?
Мнението беше редактирано от Сгазен Помияр на 01.09.14 01:18.
01.09.14
09:35
#8
Не знам дали те разбирам. Приемаш по 30 грама белтък дневно? А какво друго включва това едно хранене?
В дългосрочен период (над 3 години) не е добре. Имаш дупка от 24 часа между храненията, максимума, който можеш да си позволиш е 12 часа, при равно разделени дневни калории. Мускула ще си заминава, складирането на мазнини ще с еувеличи в поясната част незавиимо от телосложението ти и т.н....
Не го разбираш.
Приема си стотината грама протеин, които вероятно са повече от достатъчни за 99.99% от населението на Земята, само че това става на едно хранене.
Според вярванията на древното племе “билдъри” обаче, максималното усвояване за едно хранене било 30 грама. В резултат масово се тъпче храна по 10-12 пъти за достигане на умопомрачителни количества от 250-300 грама дневно, щото иначе щяло да ги хване проклятието на стопения мускул.
Ако в тия фантасмагории имаше нещо вярно, нашият Помияр отдавна щеше да само кожа, кости и черва. За щастие се оказва, че в реалния живот не било баш като в митологичния свят. ;)
28.12.14
12:43
#10
Всичко зависи от дадения индивид. Не всеки стомах може да отдели храносмилателни ензими за обработката на 400 грама месо, ето оттам идва мита за “по-малките порции”.
Определено сте оптимисти, за да си мислите, че с едно ядене извара може да си набавите 80грама качествени белтъчини :)))) Успех.
казано от Стоил Антониев на 28.12.14, 12:43:
Определено сте оптимисти, за да си мислите, че с едно ядене извара може да си набавите 80грама качествени белтъчини :)))) Успех.
Можеш много лесно - с две пържоли. За изварата, ще трябва да изядеш повечко от 400 гр., щото повечето извари са с 12-14% белтъчини.
28.12.14
14:52
#12
казано от Петко К на 28.12.14, 13:29:
казано от Стоил Антониев на 28.12.14, 12:43:
Определено сте оптимисти, за да си мислите, че с едно ядене извара може да си набавите 80грама качествени белтъчини :)))) Успех.
Можеш много лесно - с две пържоли. За изварата, ще трябва да изядеш повечко от 400 гр., щото повечето извари са с 12-14% белтъчини.
По таблици съдържанието на белтъчини в обезмаслената извара е 19.8 на 100гр. Следователно в 400гр. би трябвало да се съдържат 79,2 гр. белтъчини т.е ~80гр. Следователно би трябвало да е възможно само с обезмаслена извара. А дали наистина се съдържат толкова на този въпрос не мога да ти отговоря :D . Та като отворихте темата за изварата да ви попитам следното:
Примерно в тази мандра в нашият град изкупуват домашно прясно мляко от хората. От това мляко правят Масло и го продават. От остатъчният продукт правят Кашкавал и го продават от остатъчният продукт правят Цвик, Гюбек или ддз точно как му викат. И от последният остатъчен продукт правят Извара :D Според вас дали тази извара има въпросното съдържание на протеин води се обезмаслена, но като гледам как върви цикъла и ми е доста странно белтъчините да остават за изварата накрая ... При положение, че не директно от млякото се е направила извара.
На етикета им пише, че продукта съдържа суроватъчен белтък, но никъде не е упоменато съдържанието му в 100 гр. било то като проценти, грамове или калории. Само пише калоричността на целият продукт в 100гр.
Мнението беше редактирано от Атанас Младенов на 28.12.14 23:29.
28.12.14
17:25
#13
казано от Go Hard Or Go Home на 28.12.14, 14:52:
Примерно в тази мандра в нашият град изкупуват домашно кисело мляко...правят Масло... От остатъчният продукт правят Кашкавал...от остатъчният продукт правят Цвик... И от последният остатъчен продукт правят Извара :D Според вас дали тази извара има въпросното съдържание на протеин...
На етикета им пише, че продукта съдържа съроватъчен белтък, но никъде не е упоменато съдържанието му в 100 гр. било то като проценти, грамове или калории. Само пише калоричността на целият продукт в 100гр.
Вероятно имаш предвид, че изкупуват прясно мляко. Да, това е нормалния процес на производство на суроватъчна извара. От суроватка. И съдържа суроватъчен протеин. При подсирването, казина от млякото (около 80% от млечния протеин) коагулира и остава в сиренето/кашкавала. Лактоалбумина и лактоглобулина остават в суроватката, от която след термична обработка се получава суроватъчната/кашкавалената извара. След като е обезмаслена, вадиш от общите калории 4ккал за 0.5гр мазнини и още 12ккал за 3гр въглехидрати и остатъка делиш на 4. Получаваш грамажа протеин на 100гр извара.
По темата: кофичка 350гр извара Опицвет и 500гр домашно кисело мляко с малко вода е 75гр протеин в литър. Не виждам проблем да се изпие и усвои. Кой колко ензими произвеждал и колко протеин усвоявал е доста спорно, при липсата на изследвания със “замерване” на количеството ензими или усвоен белтък. Но пък и точно затова приемането допълнително на ензими при ЦХ е добра идея. А и си мисля, че изяждането/обработването на 400гр сухо месо и на литър течна храна е доста различно. Т.е. не виждам проблем в приема и усвояването на 400гр извара. Тия един билдър/една жена/един дето много знае така ми каза...сме ги слушали.
28.12.14
23:30
#14
Да прясно мляко имах в предвид. Благодаря за отговора :)
29.12.14
12:29
#15
По етикет и в маргарина Томи имаш Омега 3 мастни киселини, но това далеч не означава, че е така.
Вниквайте по-дълбоко в материята.
29.12.14
17:08
#16
казано от Стоил Антониев на 29.12.14, 12:29:
По етикет и в маргарина Томи имаш Омега 3 мастни киселини, но това далеч не означава, че е така.
Вниквайте по-дълбоко в материята.
Имаш (евентуално)... Ама са добавени (ако ги има). Т.е. струват пари. Което подлага под съмнение количеството им. От друга страна в млякото имаш суроватъчни протеини, които са си там от кравата, не биват извлечени при подсирването и си стоят в суроватката. Т.е. НЕ биват добавяни и съответно не струват допълнителни разходи. Което прави примера ти леееко несъстоятелен. Айде вниквай ти малко по-дълбоко в материята, моля ти се... От друга страна състава на изварата е 75-80 % вода и съответно 20-25% сухо вещество. Маслото е извадено, въглехидрата е 1-3%, останалите баластни вещества са пренебрежимо малко количество, сметни сам колко грама остава за белтъка в сухото. Могат да те е*ават само с водата, ама това обикновено се забелязва и важи за всичко. В днешно време винаги има риск вместо храна да ядеш ла*на. Наскоро попаднах на свинско месо, на опаковката на което пишеше, че съдържа 68% месо...!!! :x (малка утеха-поне са честни и си го пишат). Та по твоята логика дай да не ядем месо щото не знаеш колко храна/ла*на има вътре??? :D
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 29.12.14 17:10.