Хранителен режим - чистене

11.09.14
17:50

Здравейте!
В момента се опитвам да си направя някакъв добър (поне на хартия, не мога да го определя като добър докато не го опитам) хранителен режим. 18 години, 74 килограма, 176 висок. Тренирам 6-8 пъти седмично, най-вече кросфит, от 15 подновявам тренировките по ММА. Целта ми е да изчистя мазнините. Намерих следната формула: 
1гр белтъчини за всеки паунд собствено тегло (74кг в поунда е 163), т.е. 170-180г; На всеки паунд тегло по 0.5г мазнини или около 81г; Останалите калории (в моя случай нужните калории са 3150 за поддържане, т.е. около 2700-2800 при сваляне) са от въглехидрати (2750 - (81*9 + 175*4)=2750 - 1429=1321) или около 330 грама. Какви се струват тези числа (175г белтъчини, 81г мазнини и 330г въглехидрати)?

Темата беше редактирана от Нема лабаво на 11.09.14 17:52.

12.09.14
16:05

Добре са числата, нищо че въглехидратите изглеждат повечко на пръв поглед. Все пак тренираш активно и без тях тренирвоките ти няма да са пълноценни. Мазнините обаче може да понамаил на 50 гр, а оттам и калориите доста ще паднат. Друг е въпроса вече тези числа с какви храни ще ги правиш, колко хранения и т.н :)

14.09.14
01:01

казано от Нема лабаво на 11.09.14, 17:50:

Намерих следната формула: 
1гр белтъчини за всеки паунд собствено тегло (74кг в поунда е 163), т.е. 170-180г; На всеки паунд тегло по 0.5г мазнини или около 81г; Останалите калории (в моя случай нужните калории са 3150 за поддържане, т.е. около 2700-2800 при сваляне) са от въглехидрати (2750 - (81*9 + 175*4)=2750 - 1429=1321) или около 330 грама. Какви се струват тези числа (175г белтъчини, 81г мазнини и 330г въглехидрати)?

Нещо си объркал сметките. Формулата е за НВД, но си разменил мазнини и въглехидрати. Коректното за НВД е по грам протеин за паунд (или 2,3гр/кг), до 0,5гр въглехидрати на паунд (или 1,1гр/кг) и останалото от мазнини. Т.е. 175гр белтък, до 81гр въглехидрати и 192гр мазнини. Не че няма да сваляш като си в дефицит с твоя режим, въпроса е какво ще сваляш преимуществено с толкова висок инсулин...

казано от Александър на 12.09.14, 16:05:

Мазнините обаче може да понамаил на 50 гр

Да, а може да ги намали и на нула... :x (giggle)

17.09.14
15:52

Човека е писал, че тренира ММА, така че всякакви глупости от рода на НВД и висок прием на мазнини са просто загуба на време. За да се развива едновременно и в двете посоко - загуба на мазнини и подобряване на спортните постижения, то въглехидратите трябва да са поне 200-250 гр дневно, в противен случай ще прави неефективни тренировки и може да загуби мускулна маса. 81 гр мазнини и 192 въглехидрати мога да го приема, но с обратния вариант аз лично не бих се съгласил.

17.09.14
17:13

казано от Александър на 17.09.14, 15:52:

аз лично не бих се
съгласил.

Имаш пълното право да не си съгласен, което обаче не значи че си прав.
Половината сериозно трениращи от форума (вкл. и аз) са били в определен
период на тази “глупост” НВД, че някои и с ЦХ, кой с БИ, кой с
двуразови, кой с тежка работа, та някак си “тва е глупост, вервайте ми”
не ми е достоверен довод. И какво ще направи тренировките неефективни,
липсата на енергия ли? Щото мазнините не са източник на енергия или
какво?

18.09.14
16:02

Никъде не съм писам някой да ми вярва - който иска го прави, който не. Колкото до енергията - ами не, мазнините не са източник на енергия при високоинтензивна физическа дейност, каквито са бойните спортове, тъй като при високоинтензивните натоварвания не може да се усвои достатъчно кислород, който да разгради мазнините в енергия, а те се разграждат само аеробно. Под високоинтензивна дейност разбирам пулс над 150. То затова и пулсът се повишава, за да се опита сърцето да достави повече кислород, но и това не е достатъчно. Да не говорим, че в ръцете (а те се използват интензивно при бойните спортове) преобладават белите мускулни влакна и точно те се съкращават за да са ударите бързи и силни, а доколкото съм запознат в белите мускулни влакна няма митохондри, където да бъдат окислени мазнините. Така че в този случай въглехидратите са единствения надежден източник на енергия.

19.09.14
01:42

казано от Александър на 18.09.14, 16:02:

Никъде не съм писам някой да ми
вярва

Не, но се изказваш прекалено категорично по тема, по която дори науката и
учените не са толкова категорични.

казано от Александър на 18.09.14, 16:02:

Да не говорим, че в ръцете
(а те се използват интензивно при бойните спортове) преобладава белите
мускулни влакна и
точно те се съкращават за да са ударите бързи и силни, а доколкото съм
запознат в белите мускулни влакна няма митохондри, където да бъдат
окислени мазнините.

Няма, но може да си “направиш”. Отделно от това има още доста фактори,
които влияят на силата и бързината на удара, както и на това колко време
ще можеш да удряш силно и бързо (а това е още по-важното в БИ). В. Н.
Селуянов има много интересни лекции точно на тази тема, има ги качени в
тубата. Прегледай ги, мисля, че ще са ти интересни и полезни, още
повече, че са насочени към треньори по борба и БИ.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1