02.07.04
13:12
Като четох темата за овесените ядки, се сетих за солта.
Но не за обикновената NaCl, а за морската, която е основно KI.
Преди време съм мяркал постинги във форума, че може да се замести, даже, че действала отводняващо и била полезна.
Е ли вярно това, може ли да се използва спокойно морска сол, или просто не е Чак толкова вредна колкото каменната?
Щото имаше приказка за една принцеса, трета дъщеря на царя, там, дето много го обичала, ама не я разбрали и трябвало да се прави на магаре... манджата със сол си е манджа със сол.
05.07.04
08:43
Много отдавна съм изхвърлила всякаква сол от храната си !Ако посоля нещо и не му усещам вкуса никак:)
croc, ядки не ядеш ли? или риба? Защото ако ядеш не вярвам, че ги ядеш безсолни :lol:
Значи каменна сол доста, доста трудно се намира на пазара, тъй като запасите й от доста време са изчерпани в България. Преди се внасяше от Румъния, но сега всичко, което е на пазара е морска сол!
05.07.04
14:18
Водния баланс в тялото е зависим от количествата на Na+ и K+ йони. Като цяло разликата им определя дали тялото по-скоро задържа или по-скоро изхвърля вода. Естествено е да се предпочете комбинирана сол. Калиевия йодад е подходящ за периода на релеф. Храната, която ядем е богата на калиеви и натриеви йони, тъй че до недсотиг едва ли ще се стигне. В някой райони на страната, обаче в почвата се наблюдава недостиг на йод. Това е причината хората да солят храната си. Консумацията на сол има множество положителни и отрицателни аспекти. Аз ям доста солена храна, но редувам солта. Добре е да се яде калиев йодад когато сваляме килограми, защото при окисляването си мазнините отделят вода. Ако в това време консумираме големи натриев хлорид ще се оводним. Идеалният вариант е морската сол в натурален вид. Взимате си я на бучки, трошите си я и солите - естествено йодирана е. Добър апетит!