15.09.14
09:34
Здравейте,
Моля за помощ относно следния казус:
Пия 4-5 кафета дневно, но скоро ми предстои почистване на зъбен камък и сериозно се замислям да пия само едно сутрин и едно на обяд /тогава мога да си мия зъбите непосредствено след кафето/. Мислите ли, че е едобър вариант да заменя кафето с кофеин на таблетки? Ако да, препоръчайте някакви. Най-сложният въпрос е колко кофеин ще съответства на 2-3 кафета, които искам да спестя? Четох, че в едно кафе има от 40 до 100 милиграма кофеин - така ли е според вас.
Благодаря предварително на всички, които ще се включат.
15.09.14
10:01
казано от Toma Tomov на 15.09.14, 09:34:
Най-сложният въпрос е колко кофеин ще съответства на 2-3 кафета, които искам да спестя? Четох, че в едно кафе има от 40 до 100 милиграма кофеин - така ли е според вас.
Благодаря предварително на всички, които ще се включат.
Общо взето това отговаря и на информацията, която съм виждал аз. Може би 100 mg в едно кафе ще трудно постижимо, до 70-80 mg ми се струва по-реалистично. На практика нямам как да установя колко кофеин приемам конкретно с кафетата, които аз пия... това зависи от самото кафе (сортови особености, начин на отглеждане, качество на суровината, начин на обработка и т.н.) и от метода на приготвяне (еспресо, шварц, джезве и т.н.), а вероятно и от характеристиките на самият “хардуер” за приготвяне (температура и налягане, при които работи конкретната машина).
Кофеинът на таблетки не е точен еквивалент на кафето - напитката съдържа много други съставки, освен кофеина. Удобството на таблетките е възможността за точна дозировка (т.е. знаеш със сигурност колко приемаш). Недостатък - увеличаването на дозата е възможно само на големи стъпки (само през 100 mg, примерно). Предимството на кафето като напитка е възможността да приемаш по-малки дози и да увеличаваш постепенно... ако питаш мен - и кефът да седнеш, за да изпиеш едно кафе - чисто като емоция и лично време. Недостатък - трудно можеш да си сигурен колко кофеин приемаш реално.
15.09.14
10:26
Мерси за включването, Кольо.
Истината е, че пия повечето от кафетата на бюро, по време на работа. Иначе естествено, че като седна с приятели няма да си поръчам сода и да извадя една таблетка кафе :).
Прав си за таблетките, че не съдържат само кафе, поне това забелязах и аз от няколко опаковки, които прегледах онлайн сутринта.
Все пак ако някой е пил чист кофеин на таблетки да пише.
15.09.14
11:19
A важно ли е да приемаш големи дози кофеин дневно?Ако го приемаш като стимулант,организма ти отдавна е привикнал и ефекта е по скоро психологически.Пробвай известно време само сутрин и обед.Увеличи количеството на еднократна доза,като за начало.
Ако пиенето на кафе ти е по скоро до навик,кофеина на таблетки няма да ти помогне особенно.
15.09.14
11:25
Хммм... Всъщност ми е важно. Пробвал съм една работна седмица без кафе и открих, че приказките как то е само навик и т.н. не важат за мен. Към 16:00 бях вече дроб, а и изнервен през целия ден. Не съм пушач, но пия доста кафе. Затова и искам да си взема кофеин на таблетки - кафето за мен не е навик /иначе щях да държа да го пия в нормалния му течен вид/, а кофеинът просто работи.
Според мен изнервянето произхожда не от нуждата от кафе (или кофеин) а от пропуснатия навик. т.е. ако си превъзпиташ съзнанието, кафето няма да ти липсва толкова много. Към кофеина, както и към много други съставки организма се адаптира, т.е. след продължителна употреба, ефекта му спира да бъде толкова осезаем, така че остава психологическата ти зависимост.
Аз не бих си давала парите за кофеин на таблетки или капсули. :)
15.09.14
11:36
казано от Toma Tomov на 15.09.14, 11:25:
Пробвал съм една работна седмица без кафе и открих, че приказките как то е само навик и т.н. не важат за мен. Към 16:00 бях вече дроб, а и изнервен през целия ден.
Аха,ясно.Попадаш в графа “пристрастен към легален и пренебрегван наркотик” :D
Ами или намаляваш кафетата и се справяш с проблема(в случай,че осъзнаваш ,че имаш такъв) или си цъкаш таблетки и си продължаваш(почти) постарому.
15.09.14
11:42
Благодаря за съвета, но не мисля, че имам проблем с кофеина - просто си употребявам :).
Не ми е проблем количеството изпито кафе, а ефектът му върху плаката на зъбите.
Просто търся вариант да приемам кофеин в количество близко до сегашното, но с 2-3 кафета по-малко на ден.
15.09.14
11:45
Аз също съм голям любител на кафето. Преди доста прекалявах, нещо като твоя случай (5-6 дневно), но тъй като не мога да го спра, успях поне да го огранича до 2 бройки.
Опитвал съм и кофеин на таблетки. Даже опаковката на Scitec още седи неизпита на рафта. Истината е, че който и продукт да вземеш е все тая, стига да излиза изгодно цена:количество. 1 стандартно кафе като напитка съдържа около 50-80 мг кофеин.
Като ефект е същото и наистина се развива зависимост към кофеина, но Марги в случая е много права, че макар и да има физиологична зависимост, психологическата е много по-силна и тя е основният фактор.
Според изследванията и информацията, на които съм попадал, физиологичната зависимост изчезва след около седмица-седмица и половина след спирането.
Психологическата обаче...там си сам срещу себе си. Аз не успях да я преборя. Самият вкус и аромат....мммм :P
Та...можеш да смениш напитката с капсули. За мозъка и тялото ефектът е същият. Ще трябва обаче да се пребориш и с привързаността като напитка, освен ако теб не те интересува самата напитка, а ефектът. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.09.14 11:48.
Едно е да си любител на кафе, но 4-5-6 кафета на ден си е злоупотреба. Кафето е билка и като такава би следвало да се използва в определени норми.
15.09.14
16:08
казано от Toma Tomov на 15.09.14, 09:34:
Здравейте,
Моля за помощ относно следния казус:
Пия 4-5 кафета дневно, но скоро ми предстои почистване на зъбен камък и сериозно се замислям да пия само едно сутрин и едно на обяд /тогава мога да си мия зъбите непосредствено след кафето/. Мислите ли, че е едобър вариант да заменя кафето с кофеин на таблетки? Ако да, препоръчайте някакви. Най-сложният въпрос е колко кофеин ще съответства на 2-3 кафета, които искам да спестя? Четох, че в едно кафе има от 40 до 100 милиграма кофеин - така ли е според вас.Благодаря предварително на всички, които ще се включат.
Сигурно за теб е значимо, но мисля че си създаваш излишни драми. В дългосрочен план, приемането на толкова кафе не е добра оферта, не само заради кофеина, но и заради останалите съставки. Както по-горе споменаха, чистия кофеин не е сравним с ефекта от кафеената напитка, тъй като в нея се съдържат съединения действащи синергично на кофеина. Вероятно тази ситуация с почистването на зъбния камък е някакъв знак, и ако се възползваш от нея, вероятно само ще спечелиш. Всички ние, си мислим че не можем без определени неща в ежедневието си, но повярвай ми заблуждаваме се. Освен на нервната система, употребата на кафе и стимуланти действа и на черния дроб, бъбреците, и на щитовидната жлеза. Успех!