Не мога да кача ММ

21.09.14
17:29

Здравейте! Първо искам да се извиня, че пускам такава тема, защото знам, че има много такива във форума, но в никоя от тях не намерих отговор на въпросът, който ме вълнува. Авторите на почти всички бяха теми бяха написали, че са ектоморфи, а аз клоня към ендоморф.
Когато започнах да тренирам бях 68-69 кг с доста подкожни мазнини, но след половин година тренировки, кардио и ограничаване на храната, успях да отслабна. Сега обаче съм 58 кг на 177 см височина, като съм доста слаб и честно да ви кажа не изглеждам така, както искам. Мускулите ми също не са достатъчни силни и искам това да се промени.
Откакто започнах да се опитвам да покача мускулна маса вече мина месец, но не съм мръднал и с един кг, макар че има леки подобрения в мерките. Ясно ми е, че за месец не мога да очаквам кой знае какви резултати, но мисля, че един кг е нормално да се качи за това време, още повече, че аз съм в пубертета и килограмите постоянно се покачват по принцип.
Тренирам четири пъти в седмицата:
понеделник - гръб
вторник - бицепс и трицепс
четвъртък - гърди
петък - рамо и крака
Гледам да се храня през 2-3 часа. Сега като съм на училище карам на плодове, фъстъци и сандвичи, като мисля да почна да си правя омлети или пък протеинови палачинки за обяд, но това на този етап не ми е чак такъв проблем.
Не спазвам стриктно някой хранителен режим, тъй като нямам такава възможност, но в общи линии за закуска най-често ям овесени ядки с кисело или прясно мляко (по принцип около 2%) с някакъв плод и една лъжица мед или пък варива от типа на кус-кус, които си ги правя със сирене и краве масло или тахан. Останалите големи хранения ям каквото има, но гледам да наблягам на различни меса, яйца, риба, картофи, ориз, паста, хляб, млечни продукти и изобщо полезни храни, но просто не мога да кача.
Много ще съм ви благодарен ако ми дадете някакви съвети!

Посочи, как тренираш, какви упражнения изпълняваш, защото си посочил само сплита, а от него не може да стане ясно, възможно е да прекаляваш с обема на тренировките. Второ взимаш ли някакви добавки? Закуската ми се вижда малка, гледай да вдигнеш калориите.

Мнението беше редактирано от Иван Благов на 21.09.14 20:03.

22.09.14
00:15

По принцип правя доста различни упражнения, за да натоварвам мускулите по различен начин.
Понеделник - гръб
Набирания не мога да правя и затова най-често започвам тренировката с придърпване на горен скрипец (широк хват). После следва хоризонтално придърпване на скрипец от седеж (с тесен хват). После гръбна екстензия с някаква тежест (5-10 кг). И останалото се сменя - или на някоя машина, мечка, придърпване на дъмбел, пулоувър, и има едно упражнение за перки, което се изпълнява като се застане на 1-2 метра от скрипеца и се дърпа до кръста някъде, като лактите са изправени. И така в този ден правя по 4-5 упражнения, като включим и повдигане на щанга или дъмбели за трапец, което го правя по 2 серии, а останалите по принцип по 4 серии.

Вторник - бицепс и трицепс
Сгъване на щанга и дъмбели за бицепс. Също така долен скрипец, машина, както и чуково сгъване. За трицепс френско сгъване, дъмбел зад врат, скрипец, машина. По три упражнения за бицепса и трицепса, като всяко упражнение го правя 3 серии.

Четвъртък - гърди
Започвам с лежанка с дъмбел или щанга. Горна лежанка или машина за горна част. Долна лежанка за долна. Понякога вкарвам и кросоувър и завършвам с флайс или пек-дек. 4 упражнения по 4 серии

Петък - рамо и крака
За крака правя само на машини упражнения. упражненията са четири - за прасец, за долната част на бедрото, за горната част на бедрото и лег преса.
За рамо има много упражнения и няма смисъл да изброявам всичко, но гледам за всяка глава да правя по едно упражнение и излизат 3 упражнения по 3-4 серии.

22.09.14
00:22

‘Що не правиш многоставни упражнения?

22.09.14
08:40

Прави базови упражнения.

22.09.14
09:11

Вкъши правя лицеви. А в залата не знам какви базови упражнения имате предвид. Тяга не правя, тъй като кръстът ми е много слаб и искам да го тренирам с екстензия, а не с тяга, поне засега.

22.09.14
09:17

Ами мъчи набиранията, кофи, военна преса, клек. И аз не можех набирания, сега ги правя, малко, ама мога.

22.09.14
09:49

казано от El Piojo на 22.09.14, 09:11:

Тяга не правя, тъй като кръстът ми е много слаб и искам да го тренирам с екстензия, а не с тяга, поне засега.

1. Това не е оправдание.

2. Не се започва от 360 кг тяга.

3. Колкото и да е слаб, кръстът ти няма да се счупи, бъди спокоен.

Ако все пак си инат и не искаш да слушаш, поне заучавай техниката в началото на всяка тренировка, ще ти е от полза в дългосрочен план. ;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1