24.09.14
21:00
Здравейте!Наближава зимата.Вкусните домати и краставици все повече ще липсват на пазара.Моят въпрос е-Какви салатки си хапвате през зимата?Ако споделите и такива ,с които не се качва тегло,ще съм ви благодарна!
Червено цвекло и морков, или червено цвекло и ряпа. Често залагам и на броколи и карфиол.
24.09.14
21:54
#3
През зимата се старая да хапвам същите салати, както през лятото.
Няма салати, от които да се пълнее в общия случай. Разбира се - при условие, че се взимат под внимание екстри в тях като ядки и семена, дресинг, авокадо и други подобни храни с висока енергийна стойност. Самите зеленчуци не са проблем.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.09.14 08:51.
24.09.14
23:40
#4
Зимата зеле и броколи предимно :)
Обичам шопската салата,
мастика ледена да пия,
вълните морски да ме галят
и руси мацки покрай мен.
:D
25.09.14
18:54
#6
казано от avitohol на 25.09.14, 11:47:
Обичам шопската салата,
мастика ледена да пия,
вълните морски да ме галят
и руси мацки покрай мен.
:D
Обърка сезона! Девойката пита за зимата :D
казано от summertime на 25.09.14, 18:54:
казано от avitohol на 25.09.14, 11:47:
Обичам шопската салата,
мастика ледена да пия,
вълните морски да ме галят
и руси мацки покрай мен.
:DОбърка сезона! Девойката пита за зимата :D
Те вълните морски могат и през зимата да я галят, но ще й е много студено :D .
Отклонихте се от темата.А за зимата и морето-намерете си ескимоски:)
Аз стигнах до извода-зеле,моркови,цвекло,ряпа,може и млечна салата.А какво ви е мнението за картофена салата?
Че има домат и краставица зимата -има,но не са вкусни.Аз започвам да купувам чак след Велик ден.
Благодаря на всички писали!
Поздрав за всички!:)
26.09.14
10:04
#9
Смяташ ли, че има разлика между картофена салата и картофи на фурна? :)
26.09.14
12:31
#10
Разлика нулева, и в двата случая ядеш картофи
казано от Кольо Пияндето на 26.09.14, 10:04:
Смяташ ли, че има разлика между картофена салата и картофи на фурна? :)
Ако бъда честна не съм се замисляла въобще по такъв въпрос.Винаги съм яла храна,която ми е харесвала на вкус.Освен във вкуса,друга разлика едва ли има.Струва ми се,че картофената салата ще е малко по-добро решение,заради количеството на слънчогледово олио,което ще налея.Грубо на яденето слагам около 2 пъти повече.
Зеле, накъсано на едри парчета, с морска сол и черен пипер, залято за поне 4 часа със зехтин.
Цвекло с моркови, ябълки, ябълков оцет, черен пипер, морска сол и зехтин.
...и класиката: домашно кисело зеле с червен пипер и...зехтин. :)
ПП: Картофрената салата НЕ е салата. ;) ...Както казва Рудолф Щайнер, човек, който яде картофи, не обича да се напряга да мисли.
Мнението беше редактирано от Margi на 26.09.14 20:16.
26.09.14
21:52
#13
казано от S. P. на 26.09.14, 20:10:
Струва ми се,че картофената салата ще е малко по-добро решение,заради количеството на слънчогледово олио,което ще налея.Грубо на яденето слагам около 2 пъти повече.
Зададох въпроса с тайната надежда, че ще се усетиш - как ще наричаш сготвените картофи (варени или печени) е въпрос на лично твое предпочитание, навик и въпрос на... дресинг. Все са си картофи, а с какво ще ги подправиш - това не променя същността им по отношение на храненето. Дали ще му казваш салата, гарнитура, немски специалитет, нещо за боцкане или друго по твой избор - все е едно и също. Ако не залееш варените картофи с олио - това салата ли е или нещо друго? Ако на печените картофи сложиш половината от обичайното количество олио - това нарича ли се все още ястие или минава в групата на салатите?
Както вече ти казаха (и то съвсем правилно) - от картофи сами по себе си не се пълнее. Въпросът е колко изяждаш, как ги комбинираш, колко е храната ти като цяло и как е балансирана като цяло.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.09.14 21:53.
27.09.14
13:54
#14
Брех, и Щайнер намесихме :D Интересно защо тогава, страните дали толкова крупни философи (визирам Германия, Австрия и т.н.) са известни с пресантимана към картофите?
27.09.14
14:00
#15
Вълчи салати.
казано от summertime на 27.09.14, 13:54:
Брех, и Щайнер намесихме :D Интересно защо тогава, страните дали толкова крупни философи (визирам Германия, Австрия и т.н.) са известни с пресантимана към картофите?
Споменах Щайнер, защото винаги за това изказване се сещам като стане дума за картофи.
Визирах го не като философ, а като основател на антропософската медицинска наука и лектор по въпросите на храненето. Картофите безспорно са лесна за отглеждане и евтина култура. Доколко има нужда да ги ядем при изобилието на храна, е друг въпрос.
Не виждам връзка на коментара ти с темата, а само заяждане по тема извън зададената.
27.09.14
18:05
#17
Не се заяждам, но ми стана смешно самото изказване. Някак не ми се връзва имена като Кант, Хегел, Шопенхауер и прочее да ги мързи да мислят. А компетенциите на въпросния г-н. Щайнер, са меко казано съмнителни, след като се е изказал така за този чудесен хранителен продукт - картофа.
А ти откъде знаеш каква е била диетата на Кант, Хегел и Шопенхауер? Още повече, че по времето, по което въпросните господа са живели и мислили, картофа е бил не-толкова-познат (и използван) в Европа - картофа, както и всички представители на неговото семейство, дълго време са се смятали за неядливи растения по нашите ширини.
ПП: Недей с лека ръка да отсъждаш за компетенцията на този или онзи, при положение, че не познаваш нищо от труда им.
Мнението беше редактирано от Margi на 27.09.14 18:41.
28.09.14
09:18
#19
Ферментирали зеленчуци - зеле, краставици, моркови, домати, карфиол, камби и т.н
Мнението беше редактирано от Иван на 28.09.14 09:19.
29.09.14
00:40
#20
Зимата свински вратни пържоли с гарнитура пилешки бутчета и салата от наденички :P