29.09.14
19:01
Здравейте, ще тренирам сутрин към 10, защото съм 2-ра смяна на училище. Как ви се струва тази закуска ( нямам много апетит веднага, когато стана, не ям овесени ядки и трици )
08:30 - 2 филий ръжен хляб с мед, или препечени с шунка и кашкавал + 5 цели яйца. Яйцата ще са ми задължителни, но не знам какъв въглехидрат да вкарам и затова мисля да хапвам сандвичи.
След тренировка доза протеин с 50 грама финни овесени ядки в шейка.
Темата беше редактирана от Mercedes AMG на 29.09.14 19:04.
Според мен, ако тренираш сериозно, ще ти стане тежко и най-много да я върнеш толкова много закуска. За час и половина няма начин да си я “обработил” цялата.
29.09.14
22:54
5 цели яйца и 1-2 филий ръжен хляб, това ще да е :). Няма да слагаш кашкавали, шунки и тнт..
29.09.14
22:58
Или ставай по-рано, за да можеш да закусиш и да имаш по-голям период от време между тренировката и приема на храна, или тренирай на гладно.
29.09.14
23:14
казано от DSD на 29.09.14, 22:58:
Или ставай по-рано, за да можеш да закусиш и да имаш по-голям период от време между тренировката и приема на храна, или тренирай на гладно.
Час и половина не са ли достатъчни?
29.09.14
23:23
За мен час и половина ми изглеждат малко, но това си е лично мое мнение. Най-добре пробвай и виж как ще ти се отрази. Ако имаш някакъв дискомфорт по време на тренировката или ти е гадно на стомаха пробвай да увеличиш периода от време между двете неща или опитай на гладно.
30.09.14
00:03
казано от Mercedes AMG на 29.09.14, 23:14:
казано от DSD на 29.09.14, 22:58:
Достатъчно е, аз също ям толкова време преди спорт и се чувствам супер. Точно тогава аминокиселините почват да попадат в кръвта и да хранят мускулите.
Мнението беше редактирано от Антон Батбаянов на 30.09.14 00:04.
30.09.14
00:35
За 5 яйца и хляб - не, не са достатъчни.
Опитай да тренираш на гладно - много често този подход дава отлични резултати. Особено на фона на това, че след ставане от сън сутрин нямаш особен апетит.
Когато в единствено число една дума завършва на ‘-ия’, то в множествено число получава окончанието ‘-ии’. Не праскай горкото ‘й’ където ти падне - въпрос на елементарно уважение към родния ти език.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 30.09.14 00:43.
30.09.14
09:56
казано от Кольо Пияндето на 30.09.14, 00:35:
За 5 яйца и хляб - не, не са достатъчни.
Опитай да тренираш на гладно - много често този подход дава отлични резултати. Особено на фона на това, че след ставане от сън сутрин нямаш особен апетит.Когато в единствено число една дума завършва на ‘-ия’, то в множествено число получава окончанието ‘-ии’. Не праскай горкото ‘й’ където ти падне - въпрос на елементарно уважение към родния ти език.
Може да добавя още малко въглехидрат ? Мазнините за това ядене, мисля че са достатъчни.
30.09.14
09:59
Ann ти е задала разкошен въпрос... ;)
30.09.14
16:21
Първо, защото съм в период на качване и второ, защото си мисля, че ще имам повече енергия за тренировката, не мога да тренирам на гладно или на 5 яйца, пробвал съм и огладнявам по - средата на тренировката, затова слагам въглехидрати :). Също така през деня с това училище ( 2-ра смяна ) ми е трудно да си нося по няколко кутии с ядене, защото не съм с кола и нямам голяма възможност да си купувам готов, топъл ориз, някъде до училището. При мен по - трудно се набавят въглехидрати...... от белтъчините ( извара, яйца, месо и др. ) не ми става толкова тежко, а от въглехидратите ми става много тежко, просто такъв ми е организма ли не знам. Самата психика ми е слаба и това винаги ми е било проблем, когато си помисля, че трябва да изям с месото и ориз и вече не ми се яде.... затова ще гледам във всяко ядене да добавям по - малко въглехидрат :). Добра идея беше палачинки за закуска, може и с овесени трици, но трябва да изяждам 5-6, аз изяждам 2 и вече не ми се яде..
Не знам дали ще ме разберете правилно..
Мнението беше редактирано от Mercedes AMG на 30.09.14 16:21.
30.09.14
17:19
казано от Mercedes AMG на 30.09.14, 16:21:
Първо, защото съм в период на качване и второ, защото си мисля, че ще имам повече енергия за тренировката, не мога да тренирам на гладно или на 5 яйца, пробвал съм и огладнявам по - средата на тренировката, затова слагам въглехидрати :). Също така през деня с това училище ( 2-ра смяна ) ми е трудно да си нося по няколко кутии с ядене, защото не съм с кола и нямам голяма възможност да си купувам готов, топъл ориз, някъде до училището. При мен по - трудно се набавят въглехидрати...... от белтъчините ( извара, яйца, месо и др. ) не ми става толкова тежко, а от въглехидратите ми става много тежко, просто такъв ми е организма ли не знам. Самата психика ми е слаба и това винаги ми е било проблем, когато си помисля, че трябва да изям с месото и ориз и вече не ми се яде.... затова ще гледам във всяко ядене да добавям по - малко въглехидрат :). Добра идея беше палачинки за закуска, може и с овесени трици, но трябва да изяждам 5-6, аз изяждам 2 и вече не ми се яде..
Не знам дали ще ме разберете правилно..
Първо - това, че си в период на покачване на ММ не означава, че трябва да се тъпчеш с въглехидрати преди тренировка.
Второ - енергията в залата не се дължи на предтренировъчната закуска и въглехидратите в нея, а на гликогена зареден в мускулите и черния дроб, който е редно да си заредил от предният ден, а не да разчиташ да заредиш непосредствено преди тренировка.
Трето - последните изследвания показват, че оптимална тренировка се получава при прием на белтъчини и мазнини преди тренировка. Няма да изпадам в подробности защо, който иска да се поинтересува. Последните приети въглехидрати трябва да са поне 4 часа преди тренировка. Тоест ако тренираш в 10:00 сутринта, трябва да ядеш въглехидрати в 6 сутринта и не по-късно.
За всичко мога да дам научна обосновка и да посоча линкове къде да се чете, но смятам, че който търси намира. :)
02.10.14
10:59
Благодаря ти :). Мисля, че го измислих:
08:00 - 4-5 цели яйца, 50 грама извара, 2 лъжици мед с чай и 2 филий ръжен хляб.
10:00 - тренировка, след тренировка доза протеин
Един път в седмицата ще правя зареждащ ден и ще вдигна въглехидратите до 500-550
Мнението беше редактирано от Mercedes AMG на 02.10.14 11:00.
02.10.14
11:07
казано от Даниел Иванов на 30.09.14, 17:19:
оптимална тренировка се получава при прием на белтъчини и мазнини преди тренировка.
казано от Mercedes AMG на 02.10.14, 10:59:
08:00 - 4-5 цели яйца, 50 грама извара, 2 лъжици мед с чай и 2 филий ръжен хляб.
10:00 - тренировка
Цар на мисълта! (party)
...и цар на филийте! 8-)
Един път в седмицата ще правя зареждащ ден и ще вдигна въглехидратите до 500-550
Над 2000 kcal от въглехидрати в този ден... явно си решил почти само това да ядеш. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.10.14 11:16.
02.10.14
11:26
казано от Кольо Пияндето на 02.10.14, 11:07:
казано от Даниел Иванов на 30.09.14, 17:19:
оптимална тренировка се получава при прием на белтъчини и мазнини преди тренировка.
10:00 - тренировкаЦар на мисълта! (party)
...и цар на филийте! 8-)казано от Mercedes AMG на 02.10.14, 10:59:
Над 2000 kcal от въглехидрати в този ден... явно си решил почти само това да ядеш. :)
Пак ги забравих тези филиИ :D. Изварата в закуската може да я увелича на 100 гр, ще я правя с малко зехтин, черен пипер и лъжица лютеница.
В зареждащия ден няма да ям само въглехидрати, белтъчините ще са ми на 170-80 и мазнини към 100-110 ( както обикновенно ), просто ще вкарам малко повече въглехидрати, 7-8 лъжици мед, повече ориз и домашно сладко.
02.10.14
11:33
Затова написах: ‘почти само въглехидрати’. ;)
Грубата сметка, която споменаваш, показва прием на около 4000 kcal дневно, от които 2000-2200 kcal са от въглехидрати. Просто ти обръщам внимание на това, за да не станат изненади - нямам нищо против. Е, ще е малко по-полезно, ако не са бързи, но... Само не разбрах каква е идеята на зареждането с въглехидрати. Решил си да качваш с НВД или... просто си чул за зареждащ ден и си решил да следваш модата? :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.10.14 11:34.
02.10.14
14:44
казано от Кольо Пияндето на 02.10.14, 11:07:
Цар на мисълта! (party)
Това определение като заяждане ли да го разбирам? Или става дума за колегата, че пак намесва филиите? :)
Мнението беше редактирано от Даниел Иванов на 02.10.14 14:51.
02.10.14
14:53
казано от Даниел Иванов на 02.10.14, 14:44:
Това определение като заяждане ли да го разбирам?
Като закачка и то не към теб. :)
Съветът ти е много добър според мен. Аз правя същото - без въглехидрати преди тренировка - практиката ми показва, че така се чувствам по-комфортно и тренирам по-ефективно. Не случайно горе му предложих тренировки на гладно, но...
Това, за което се закачам е следното - ти го съветваш да махне всякакви въглехидрати от въпросното хранене, той мисли и измисля закуска с хляб и чай с мед. :) Посочих твоето мнение, за да е ясно върху какво е мислил така задълбочено. :)
02.10.14
15:03
За пореден път установявам, че “Проницателен” не е в списъка ми с лични качества. :D
Сори за офтопика по темата. :)
Мнението беше редактирано от Даниел Иванов на 02.10.14 15:04.
02.10.14
18:06
Казах, че когато хапвам въглехидрати се чувствам по - добре по време на тренировка. 2 филии и 2 лъжици какво са..? Яйцата ще са 4-5 и ще увелича изварата на 100 гр. На ден ще приемам по 170-80 гр протеин, мисля, че е достатъчно, ако ги направя над 200, не знам дали ще ги усвоявам всичките и ще ги държа на 170-80. Въглехидратите отначалото 300, мазнините ще ги държа на 100, няма да ги вдигам. Ако не качвам, ще вдигна въглените на 350. Слаб съм като щека, вдигам всичко по - много и това е :D
02.10.14
19:17
Е, ОК, не очаквам да ни повярваш.
Имам молба - разкажи как установи, че въглехидратите преди тренировка ти влияят добре - какви въглехидрати, колко, кога, каква тренировка, какви са ти впечатленията, колко тренировки си направил без въглехидрати преди тях и колко изцяло на гладно (т.е. поне 6-7 часа след последното хранене). Ясно е, че истината не е еднаква за всички. В случая тази информация ще е полезна за тези, които утре ще се поинтересуват от този въпрос и ще прочетат темата.
С извинение за отклонението от основната дискусия. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.10.14 19:18.
02.10.14
20:12
Така си мисля, ако не хапна поне една филия на едно ядене, не мога. Аз се чуда как да направя цялата схема..
1 вариянт : Ставам в 7, пия протеин, заминавам на тренировка, 8 почвам да тренирам до 9, след тренировка протеин, като се прибера в нас закусвам здраво и после обядвам в училище
2 вариянт : Ставам в 7, закусвам в 7;30, почвам да тренирам в 9, тренирам до 10, прибирам се в 10;40-50, хапвам нещо, като обяд и после в училището пак. Мисля да ги направя повече хранения, защото заради това училище......
02.10.14
20:24
казано от Mercedes AMG на 02.10.14, 20:12:
Така си мисля, ако не хапна поне една филия на едно ядене, не мога.
Ахам... Искрено се надявах да си пробвал достатъчно тренировки по другите варианти (за които говорим аз и Даниел) и затова държиш на своето, но... Действай както знаеш, аз не мога да ти бъда полезен нататък.
02.10.14
20:36
Не съм пробвал, защото не знаех, това което написахте, но ще пробвам. Не си мислете, че правя моето, вие сте ми много полезни, почвам фитнес до 2 седмици, защото сега нямам възможност.
За закуска ще вкарам 4-5 пържени яйца със зехтих и 100 грама извара, какво друго може да добавя? Включвам и мед, защото всяка сутрин пия чай с по 1-2 лъжици мед, мисля, че не е проблем.
Оле не! Колкото и пъти да питаш още, няма да ти кажат нещо различно!
Толкова ли е трудно като се събудиш да отидеш да тренираш без да ядеш?
Или пък да хапнеш яйца (примерно) и след час-два да тръгнеш към залата?
Мнението беше редактирано от Ронката на 02.10.14 20:42.
02.10.14
20:50
казано от Mercedes AMG на 02.10.14, 20:36:
За закуска ще вкарам 4-5 пържени яйца със зехтих
Ако те влече - потърси какво сме говорили за зехтина и термичната му обработка.
казано от Mercedes AMG на 02.10.14, 20:36:
всяка сутрин пия чай с по 1-2 лъжици мед, мисля, че не е проблем.
Мислиш, мислиш, мислиш... това е наистина чудесно, но не четеш. Ето там е проблемчето. :)
02.10.14
21:08
Фитнеса е на 40-50 мин от нас. Ще стана в 8, ще тръгна и докат остигна ще огладнея, това е проблема.
А, може би, само идея давам, но...
Защо не се погрижиш последното ти хранене за деня да е така структурирано, че да не се събудиш озверял от глад? 2 седмици са ти достатъчни, за да си приучиш организма да закусваш по-късно. Да не говорим, че нищо няма да ти стане, ако огладнееш, докато тренираш - нито сила ще загубиш, нито нищо. В крайна сметка, пък, ако толкова не можеш (има и такива хора, самата аз бях дълго от тях) - протеин, 2-3 варени яйца, 100 гр извара със зехтин... Но филии, мед... Лоша идея.
03.10.14
10:31
казано от Mercedes AMG на 02.10.14, 21:08:
Фитнеса е на 40-50 мин от нас. Ще стана в 8, ще тръгна и докат остигна ще огладнея, това е проблема.
Тъкмо ще си озверял и настървен за тренировката. :D
Ще си фитнес Animal. :)
А за съветите, които получи, без да пробваш няма как да разбереш, дали работят за теб или не.
Трябва да имаш и едно наум, че организмът има нужда от време да се приспособи и адаптира към новия режим. Да започне да гори мазнини за енергия. Поради това е нормално 2-3 тренировки да се чувстваш не чак толкова енергичен, колкото след няколко филии хляб и лъжица мед. Но, след адаптацията, може да се чувстваш даже и по-енергичен и концентриран по време на тренировка.
А за другите големи ползи за тялото няма да подхващам дума, че има много да се пише. :)
03.10.14
21:21
Ще пробвам сутрин на гладно. Мисля, че няма да е проблем да изпия протеин в 8 и да тренирам в 9
04.11.14
17:28
Добре ти е закуската, за ученик даже е супер. Можеш вместо хляб да хапваш овесени ядки, плодове и т.н :)