01.10.14
01:16
Привет, за 2 ри пореден път от “спортния ми живот” днес неволно получих остра болка и травма с неясен произход докато правих чукове с дъмбели от СЕДЕЖ, което уж щади гръбнака!
По същество, докат седях и правих чукове при последното повторение докато със последни сили изтласквах дъмбеле до брадичката, получих внезапна остра силна болка, която се разпостранява по двете страни на гръдня пояс, между ребрата и т.н, дори когато поема дълбоко въздух ме боли!Секнах нещо, дори плешките ме болят, средната част на гръбнака най-вече при извизване на торса встрани!Пия Нимезил, и мажа с Диклофенак!Преди 5 години имах подобен случай но тогава беше по-сериозен(поне според симптомите) но там беше на кръста и имах хронифициране за около 3-4 месеца и отмина!Въпросът ми е, според вас сериозен ли е проблем, ще отмине ли и кога мога пак да тренирам!Не правя клекове, тяги и такиван неща, може би днес се изсилих, но искрено се моля на господ да е нещо временно което ще отмине до седмижа, че дори като си извия ръцете назад да си размърдам плешките гърбат, ребрата и лопатките ме спукват от болки тъпи и остри едновременно!Гадна остра и натърваща болка, която дори стига до корема отпред!Знам, че ще чуя стряскащи мнения, но от лекари съм се наплашил доста вече и ме е страх от това какво ще ми каже !
казано от Sleart на 01.10.14, 01:16:
докато правих чукове с дъмбели от СЕДЕЖ, което уж щади гръбнака!
Всъщност, това твърдение е абсолютно грешно. Всяко упражнение, изпълнено от седеж не щади гръбнака, а просто отслабва пояса, като му спестява работа. При положение, че една от основните функции на поясната мускулатура е да пази вътрешните органи и гръбнака от механични травми, можеш да се сетиш, че да правиш упражнения седнал, за да предпазиш гърба е безсмислено.
Диагноза, естествено по интернет не може да ти се даде. В най-добрия случай, имаш крампирал мускул, но това предположение е в сферата на гадателството.
Мнението беше редактирано от Margi на 01.10.14 13:38.
02.10.14
12:32
Торакалния дял на гръбнака изпитва най-голямо напрежение когато си седнал.
Така както описваш симтомите - тежка крампа, разтежение, плексит, протрузия или херния в горния дял на торакалната част или долната на врата. Подредени по тежест.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 02.10.14 12:33.
Привет, благодаря на отзовалите се на помощ!Сега да споделя, значи острата ми болка в гърба отмина, а само остана болката под плешката и малка част от задната част на гръдния кош!По принцип 2009 претърпях инцидент при рязко и глупаво вдигане на много тежък лост за бицепс, и тогава се правих на мъж и ми изпука кръста отидох на невролог и без скенер каза протрузия но отмина!Едни лекари казаха НИКОГА НЕДЕЙ ХОДИ НА ФИТНЕС, други казаха спри за 1 година после започни първо Street да укрепнеш ,а когато си готов за зала и почнеш всичко прави легнал!Но аз реших да не се изнежвам и от 2 години тренирам и винаги правя Хиперекстензии на специална машина за кръста да укрепна Еректорите и не слагам колан!Не правя клекове, тяга и всякакви рискови, не бих ги и правил, колкото и да са ефективни!Та сега си усещам претоварен гърба от изкълчването...!Болката вече от остра премина в нещо като от типа” надухана плешка и схванат гръден кош”! 3-4 ще съм на Нимезулид(Аулин) и Диклак гел и Ментолов спирт...!Мисълта ми е, да пропусна ли в съботата тренировката на фитнеса, или да я заместя с успоредки, набиания и лицеви, така поне да не натоварвам гръ гръбнака и да почина 6-7 дена...?