Как да направим образован избор на протеин?

06.10.14
17:45

Здравейте :) въпроса е задаван много пъти сигурно ,но .... :)

Та въпроса е как да изберем възможно най-подходящия протеин като под подходящ имам в предвид да си струва парите продукта който е сложен в красивата кутия.Примерно какво може да гледаме на етикета при избор на суроватачен протеин?Аз гледам процентното съдържание г/д да е над 75% по етикет да има над 2.2гр леуцин и да има малко съдържание на въглехидрати и до там.Интересно ми е още какво може да се гледа при избора ? Примерно как да разберем дали е хидроизлоат (съставен от предимно късоверижни пептиди) и т.н Не ми трябва матрица няма да замествам храна но търся нещо с висока биологична стойност за след тренировка за което да си струва парите не ми трябва да в него ида има 10000 излишни съставки който са или напълно излишни или в смешни дози просто търся хубав протеин и не мога да избера :) Ще се радвам на съвети и насоки ... :)

1. Протеиново съдържание в %
2. Протеиново съдържание като вид протеин (матрица с голям % соев/грахов протеин е кофти например)
3. % съдържание на въглехидрати и мазнини на 100гр
4. Лично аз предпочитам да няма бцаа, мцаа и подобни - това са излишни пълнители.

Общо взето за това се сещам.

06.10.14
18:00

казано от Master Admin на 06.10.14, 17:45:

Здравейте :) въпроса е задаван много пъти сигурно ,но .... :)

Та въпроса е как да изберем възможно най-подходящия протеин като под подходящ имам в предвид да си струва парите продукта който е сложен в красивата кутия.Примерно

Не може, трябва да се доверяваш на написаното на лъскавия етикет. Като цяло има доста свободен  “контрол” върху хранителните добавки.

06.10.14
18:07

казано от Херцог Трън на 06.10.14, 17:50:

2. Протеиново съдържание като вид протеин (матрица с голям % соев/грахов протеин е кофти например)
4. Лично аз предпочитам да няма бцаа, мцаа и подобни - това са излишни пълнители.

Защо добрият аминокиселинен профил да е излишен пълнител ?

ДИ

06.10.14
18:23

Има 2 неща, които поне за мен са важни, а няма как да ги разбереш по вида на опаковката и написаното по нея:
- Разтворимост
- Вкус

Признавам, че не са от първостепенна важност, като белтъчно съдържание, източник на суровината, вид, добавени примеси и т.н.
но като си вземеш голяма разфасовка и я пиеш по 2 месеца, тези 2 фактора имат значение.
Пример - Syntrax vs Mex.
- Суроватъчни протеини
- Сходни количества на Б/В/М
- Сходни като цена

Ама по вкус и разтворимост не могат да се сравняват.
Та мисълта ми е, че в днешно време, когато сме заляти от информация, при избора на каквато и да е хранителна добавка, в този случай - протеин, е редно да прегледаме отзивите поне в 2-3 онлайн магазина/форума преди да изберем.

06.10.14
18:31

1. репутация на прозиводителя
2. описание на съдържанието и най-вече заграденото в червено (там се вижда какво съдържа пудрата според производителя)
3. количество/цена
4. вкус и разтворимост

Мнението беше редактирано от AgBOKATA на 06.10.14 18:31.

казано от any0ne на 06.10.14, 18:07:

Защото ако искам БЦАА, ще си взема БЦАА. Суроватъчният протеин съдържа и трите БЦАА, както и известно количество други ;)

06.10.14
19:01

Хубаво е ако може да предложите и някой друг протеин  в среден ценови клас ...

Synthrax, на Пюр новата матрица мисля че беше добра, телешкият им протеин съм го пробвал и ми хареса, но той е по-скоро висок ценови клас. Бълкпаудърс, ако не си на зор е много добър избор също.

06.10.14
19:20

казано от Херцог Трън на 06.10.14, 18:50:

казано от any0ne на 06.10.14, 18:07:

Защото ако искам БЦАА, ще си взема БЦАА. Суроватъчният протеин съдържа и трите БЦАА, както и известно количество други ;)

И защото БЦАА се добиват от евтини, често растителни, суровини, и се използват като ‘пълнеж’ за протеинови матрици с ниска чистота за да вдигнат общия азотен профил. Освен това, бързото освобождаване на аминокиселини може както да стимулира изграждане на белтъчини, така и разграждането им и съотвено отделянето на урея. Затова и има значение кога се пият отделните добавки.

За мен лично най-простите неща при избиране на протеин са цена на една доза, производител (колкото по-големи обеми на продажби има един производител, толкова по-големи икономии от мащаба прави и може да си позволи да пуска качествени продукти. Освен ако не се казва Рич Гаспари. За малките производители печалбите са като печалбите от бензина - ако не направят някоя химия, не могат да ги усетят). Разбира се -съставки - колкото по-малко, толкова по-добре (това, че в протеина има добавени кофеин, трибулус, магнезии, бцаа и т.н. означава едно - пълнеж и по-малък % белтъчини). Ценни са сертификати за качество и лабораторни тестове, редовно обновявани на сайтовете на производителя.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 06.10.14 19:20.

06.10.14
19:43

казано от Master Admin на 06.10.14, 19:01:

Хубаво е ако може да предложите и някой друг протеин  в среден ценови клас ...

Суроватъчните изолати на bulkpowders, myprotein, pure nutrition. Tелешкият на bulkpowders също е добър вариант.
Относно цена/количество
Мен лично най-вече това ме интересува, протеинът да е над 75% съдържание и съотношението цена/количество. Общо взето по-известните марки като съдържание се припокриват.

06.10.14
19:45

Чудех се измежду >>
Scitec 100% Whey Professional
Scitec 100% MILK DELITE
Dymatize Elite Whey Protein

06.10.14
19:56

Скъпички ми се виждат, а и са с добавени хранителни ензими. Не бих ги определил като среден ценови клас.

06.10.14
19:59

казано от Master Admin на 06.10.14, 19:45:

Чудех се измежду >>
Scitec 100% Whey Professional
Scitec 100% MILK DELITE
Dymatize Elite Whey Protein

Изключваме аргумента цена. Гледаш кой има по-малко въглехидрати, т.е. степен и метод на филтрация (ултрафилтрация е за предпочитане пред йонна обмяна); брой съставки и белтъчно съдържание. Например Dymatize Elite Whey Protein е матрица, т.е. смес между суроватъчен концентрат и изолат, като явно концентрата е повече и не много пречистен(съдейки по съдържанието на холестерол), т.е. има доста въглехидрати; има и повечко съставки, което е минус. Правиш паралел с другите, вкарваш сравнение цена/гр. и си готов да направиш добре информиран избор.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 06.10.14 19:59.

06.10.14
20:06

Ползвам хубава отстъпка ....

Scitec 100% Whey Professional   - 74лв
Dymatize Elite Whey Protein -  89лв..

Направо се чудя като вляза в магазина първо се хванах за мъсълтеч в един чувал но видях 9 гр въглен и го подминах от там се почна с един рафт само на скайтек после на ефектив спортс и на края на оптимум като голда ми се връзва 97лв и ми идва дебело :(

Scitec Nutrition 100% Casein Complex, 2350 Grams   79.90 лв.

06.10.14
22:54

Последно време, във форума  често се говори за консумация на телешки протеини. Като цяло нищо лошо в това, но се надявам, че не се заблуждавате, че за направата на тези протеини се ползват първокласни бифтеци. В този ред на мисли, нека поразмишляваме, кои са възможните източници:

- Карантия, тук се включват сърце, бели дробове, черен дроб, далак, бъбреци, трахея, разни жлези, тънки черва, право черво, дебело черво, ректум, със сигурност и аналния сфинктер не отива за отпадък.
-полови органи, първични и вторични като пениси, тестиси, мъдни торбички, вимета, матка, яйчници, влагалище.
-Очи
-Мозък
-Опашка (въпреки, че не консумирам подобни протеини, силно се надявам, поне да ги мият преди екстракцията на протеин.)
-език
-кожа
-косми
-кости

Соломон Кейн, разказа в една тема как се добива протеин от пера и пилешки субпродукти, та нищо чудно  кожата, копитата, и рогата също да се оползотворяват за целта.
  Та за образования избор, на първо място, винаги избягвам пилешки, рибни и телешки протеини и след това гледам останалото ;) А на печелившите избрали телешки протеин, им пожелавам да им е вкусно. :D

Мнението беше редактирано от Valdis на 07.10.14 08:40.

06.10.14
23:12

Възможно е да се ползва и кръвта след ензимна или друга хидролиза. Но обикновено тя отива като добавка в шротове и други храни за животни.
Ако някога пак тръгна да си вземам протеин на прах, бих си взел протеин без много примеси, възможно най-беден на шаренийки откъм съдържание и на немска или полска фирма. Примерно. А, и не от България, където могат да направят менте и на яйцето сигурно. Любопитно ми е как са руските протеини?

07.10.14
01:58

казано от Valdis на 06.10.14, 22:54:

Последно време, във форума  често се говори за консумация на телешки протеини. Като цяло нищо лошо в това, но се надявам, че не се заблуждавате, че за направата на тези протеини се ползват първокласни бифтеци. В този ред на мисли, нека поразмишляваме, кои са възможните източници:
....

:D Повечето фирми само намекват, но не казват, че правят говеждия протеин от мръвки. Те казват “телешката мръвка е страхотна”, яжте ‘телешки’ протеин, но не казват “нашия телешки протеин се прави от мръвки”. А иначе ‘телешкия’ протеин е на практика желатин, подсилен с креатин и аминокиселини.  За производство на желатин за човешка консумация се използват по правило кости, кожа с косми и кожа без косми от преживни животни, отглеждани във ферми, свинска кожа, кожа от птици, сухожилия, кожа с косми и кожа без косми от дивеч, кожа и кости от риба. В България мисля че желатина в магазините се прави предимно от кожи.

П.С. Понеже ми писаха 1-2 човека за тоя ‘телешки’ протеин да питат как съм я решил тая работа, че се прави от желатин, ето 1-2 линка към хора, които са на подобно мнение:

Патрик Арнолд
Шон Нел

Дисклеймър: Като казвам че се прави от желатин, не означава че е някаква измама; желатина също е протеин, макар и със слаб аминокиселинен профил, затова и го подсилват. Най-малкото е полезен за собствените ни кокали.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 07.10.14 15:06.

07.10.14
08:42

казано от Solomon Kane на 07.10.14, 01:58:

.....

Допълних информацията. :D

07.10.14
09:04

Информацията за телешките протеини е потресаваща ахх ...

Та кой от 2-та бихте ме препоръчали да взема..
Scitec 100% Whey Professional   - 74лв
Dymatize Elite Whey Protein -  89лв..

Сайтека идва по евтин и е с повече дози ... но пък не знам как е като качество диматаиза никога не съм ползвал техни продукти ?Не знам и PhD как са ?

Мнението беше редактирано от Master Admin на 07.10.14 09:05.

07.10.14
11:24

Аз лично бих предпочел Dymatize Elite Whey , като един от най-старите и утвърдени протеини в чужбина. Марката също е доказана,но и да избереш другия ,едва ли ще има каквато и да било разлика.

Щом не ти трябва с цел да замества храна,”наблегни на базовите храни:яйца,риба,месо,месо,месо,месо,месо,месо,мЕсо,меСо,МЕСО,МЕСО,МЕСО,МЕСО...” 
Цвърни си 400гр месо в едно ядене и не мисли за профили и етикети пълни с глутен,пълнители,оцветители,овкусители и соеви остатъци :D

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 07.10.14 13:29.

Стъпка номер 1 : Процентовото съотношение Протеин-Въглехидрат в ДОЗА!
Стъпка номер 2: Съдържанието на биологично активен суроватъчен протеин в ДОЗА ! (протеина е това, което храни мускулатурата, не соя, глутен и така нататък.)
Стъпка номер 3: Видовете овкусители. Не е нужно всеки ден да приемаме по 2-3 пъти Доза аспартам, ако ме разбирате. :)
И 4то, но не на последно място ...... Реномето на производителя.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1