В какво се крие основната ми грешка - хранителен режим или тренировки?

Здравейте! Казвам се Кристина, на 15 години съм и от съвсем скоро имам профил в сайта, създадох го защото силно се интерсувам от здравословно хранене и тренировки. Спазвам хранителен режим, тренирам, с цел да сваля още малко килограми (целта ми е 5-6кг) и да бъда здрава. В последните месеци обаче нещо се обърка и процесът на сваляне спря, затова се обръщам към фитнес ентусиастите за малко помощ, мнения и съвети.. Объркана съм, защото храненето и поддържането на здравето и теглото в крайна сметка се оказа доста сложна задача. Ето и моята история:
  От приблизително 10 месеца изцяло смених начинът си на живот и на хранене- изключих почти всички химично преработени храни, започнах да тренирам редовно. В началото на режима си свалих 13кг- благодарение на доста кардио тренировки ии драстично намаляне на калориите. Висока съм 167-168см, тежа 56-57кг, това е сравнително прилично тегло но имам амбиции да изглеждам по-добре, да тежа около 50-51кг. След като свалих повечето килограми временно качих 2-3, сега отново ги свалих но процесът спря.. Не съм сигурна къде греша- в тренировките или в начина си на хранене. А ето и режимът ми:
  След като разбрах че за да сваля последните 5-6 кг трябва да огранича въглехидратите, започнах да го практикувам- внимавам дневният ми прием на въглехидрати да не надвишава 50гр. Основните въглехидрати които консумирам са от плодове- в зависимост от сезона, пълнозърнест хляб, мед, киноа (рядко). Не ям картофи, ориз, бял хляб, паста, бързи въглехидрати..
Повиших приема на протеини, но тъй като не обичам месо, ги приемам от мляко- кисело и прясно, много обезмаслена извара- тя е главна част от “менюто” ми, ядки, пилешко месо, яйца. Ям много зеленчуци.
Относно мазнините- от ядки, зехтин в салатите, яйцата, понякога бяло саламурено сирене и млякото. Не консумирам нищо с добавена мазнина, или пък червени меса, в които има мазнини..
На ден приемам между 400 и 600 калории, когато прекаля 700, като типично 48гр въглехидрати, 50 грама протеини, около 10 грама мазнини.
Пия доста зелен чай- около 550мл дневно, сутрин пия чаша кафе със 100мл мляко. Имам кухненска везна и меря доста стриктно храната си, за да мога да изчислявам приетите калории. Семейството ми се шегува с мен че съм вманиачена :D
Тренировките- сменях различни концепции на трениране, а в момента тичам 3 пъти в седмицата по 40мин, изминавам 5км + още около 1 час силови тренировки, за стягане на тялото в различни области. Като цяло тренирам 5 пъти в седмицата по около час и половина- най-много 2 часа , но един от петте дние по-лек, тоест само силова или само кардио тренировка. Имам специален часовник, измерващ пулса и изгорените калории, според показателите горя около 400-500 калории на тренировка. Тялото ми не е отпуснато, краката ми се промениха в сравнение с преди, стегнаха се, имам доста мускули на краката но останаха и малко мазнини по тях в горната част които на този етап не мърдат..
  Основните ми въпроси, за които много бих искала да получа съвети и мнения
1.Дали според Вас режимът ми е подходящ за сваляне на килограми, получих съвет да приемам повече калории но така напълнях, поради рязката промяна.
2. Дали тренирам достатъчно или пък е прекалено много- дали трениравките ми са ефикасни?
3. Как да се справя с малкото останали мазнини по долната част на корема си, така нареченият “muffin top”?
4. Как да премахна останалите мазнини в горната част на бедрата си, без да стават груби? Чрез досегашното ми трениране на краката, бедрата ми заякват и стават обемни и прекалено мускулести, никое момиче не желае това.. :D
5. Трябва ли да изключа напълно меда който консумирам- около 10-20 гр на ден?
Въпросите ми са доста, информацията също. Мисля че не съм начинаеща в спорта и диетите, но знаете че човек не винаги има правилна преценка за себе си, затова ви моля за съвет. Благодаря за отделеното време! :)

казано от Кристина Маркова на 09.10.14, 11:34:

...В последните месеци обаче нещо се обърка и процесът на сваляне спря... Не съм сигурна къде греша - в тренировките или в начина си на хранене.

Директно ти посочвам грешката (доста груба, категорично):

казано от Кристина Маркова на 09.10.14, 11:34:

На ден приемам между 400 и 600 калории, когато прекаля 700…

Гладуването води до това.
Поинтересувай се какво е ‘икономичен режим’ и какви са последствията от него.

09.10.14
17:45

700 калории, и то в добрите моменти.... Един сомалиец сигурно се храни повече от тебе.... Много работи можеш да си прецакаш с това гладуване, особено на тази възраст.

Тоест, според вас е добре да повиша приема на калории? Доколкото знам това трябва да стане постепенно, в противен случай ще напълнея..  Не усещам глад през деня, свикнах на този режим и не мисля че гладувам. Ще тренирам повече, но в такъв случай какво да ям повече? Въглехидрати ли (shake)? Ще опитам да се храня повече, благодаря ви за съветите, много се надявам това да помогне, а не да доведе до напълняване..

казано от Кристина Маркова на 09.10.14, 20:38:

Не усещам глад през деня, свикнах на този режим и не мисля че гладувам.

Съжалявам, но грешиш. Гладуваш и то стабилно.
Причината да не усещаш глад е именно икономичният режим.
Ще ти трябва доста търпение, за да излезеш от това състояние и да нормализираш нещата.

Всъщност - както искаш. Примери от форума и ежедневието - много повече от достатъчно.
Сметката за гладуване се плаща винаги и от всички.
Не просто с мазнинки ту-там по тялото, а и със здраве... и лихви има, също неизбежни, също платими в здраве.

Нее, напротив интерсувам се не само от отслабването но и от здравето си, знам че това е много важно и нямам намерение да стигам до крайности и да вредя на самата себе си.. точно затова се обърнах за съвет. Благодаря ви, ще опитам с търпение и промяна да постигна целта си

Изчисли колко калории горе-долу гориш дневно и приемай толкова от храната минус 10%. Вдигни белтъчините на 100 грама, въглехидрата също на 100-на грама и останалото до достигане на нужните калории от мазнини.

1 грам мазнини = 9 ккал
1 гр протеини = 4 ккал
1 гр въглехидрати = 4 ккал

Благодяря Ви за съвета! Имам приложение на телефона си, според него но ден изразходвам 1300 калории в спокойно състояние,  като добавим и спорта се получават около 1600 изразходени. Имам проблем обаче- няма как изведнъж да приемам 3 пъти повече калории от преди, просто не мога да изяждам толкова храна. Ще опитам постепенно да увелича приема, ще спортувам, но и ще следя килограмите.. Така или иначе вече ми е все едно какво ям или не ям и дали ям изобщо, за жалост изгубих удоволствие от храната, не ми минава през ума да се изкушавам за каквото и да е било..
  Започнах от днес:
  Сутринта- 1 лъжица течен мед, една ябълка (150гр)
    шоколадова бонбона (един приятел имаше рожден ден), чаша бяло фрапе
  Обяд-  1 печена чушка, 20гр пилешко банфиле, 1 лъжица сурови слънчогледови семки, 1 орех
  Следобед- ябълка- около 100-150 гр, 20 гр грозде
    Вечеря- 150 гр печени картофи на фурна без мазнина, доста салата- зеле с краставици 200 гр, 10-20 грама някаква наденичка
    Чувствам се доста заситена.
Спорта- днес по-малко, 30 мин кардио, 30 мин силови упражнения с тежести 2кг
Какво мислите? Добре ли е ?

10.10.14
18:33

Родителите ти хич не се шегуват, че си вманиачена, защото си е точно така. Ако знаеха до какви сериозни проблеми ще доведе тази вманиаченост, щяха да им се изправят косите. 20 гр. пилешко месо, 20 гр, грозде, 1 бонбон, просто убийствено. Ако не вземеш спешни мерки, очаквай в най-скоро време сериозни хормонални проблеми, объркан месечен цикъл, лош сън и т.н. А крачката към анорексията е съвсем малка и връщането назад е адски трудно.

Не съм смятал, но тук основно има въглехидрати и много малко белтъчини. Суровите семки и орехите са компактна и високо калорична храна,яж от тях по 100-200 грама. Можеш да си направиш палачинки с няколко яйца, вместо бяло брашно може да сложиш банани или смляно мюсли, но от истинското, а не разните там крънчи и корн флейкс. Добавяш мляко, но може и с вода, слагаш допълнително сухо мляко и какао на прах. Става вкусно и с огромно количество белтъчини.

10.10.14
19:16

И аз бях така като тебе преди година. Мерех зеле, моркови, краставици - всичко. Това е грешна стратегия, ще те отведе до спиране на цикъла, отпадналост, опадане на косата и т.н. Всичко, което правиш е нездравословно  - малко храна, много тренировки и вманиачаване по кантара с храната. На мен ми отне много време да се осъзная, дано при теб не е така, защото ще имаш проблеми казвам ти го от личен опит и то проблеми, които не само не се решават за 1 месец, ами могат да повлекат след себе си още.
Та .. вдигни храната, зарежи кантара и гледай да имаш качествени източници на храна. Тялото си няма да победиш - то ще отвърне на всичко, което му причиняваш и не съм сигурна, че ефекта ще ти хареса.

Благодаря ви за препоръките ии за рецептата за палачинки!  За жалост вече имам проблеми- липса на цикъл, още от началото на режима когато свалих 12 килограма.. Надявам се с търпение и новият режим да се справя и да се възстановя. С родителите ми си говорим много на тази тема, мама е в течение на всичко което правя но и тя не знае кое е най-добре за мен.. Слава богу опасност от анорексия няма, наясно съм какво правя, това си е сериозно.. Единственото което искам е да бъда здрава и да успея да сваля последните 5-6 килограма.

Щом Вие сте имали същия проблем как успяхте да се справите? Всички досега ме съветват да започна да ям повече,  но наистина много се тревожа да не си върна килограмите.. Работих много и дълго, знаете че не е лесно.. Искам да се храня здравословно но не да напълнея обратно..

10.10.14
20:26

Изразходваш 1600 калории, а приемаш 700.. лол

10.10.14
21:04

Ама момиче, кое ти е по-важно? Здравето или килограмите? Вторите се свалят, другото го възстановяваш с месеци, в най-добрия случай. Пренареди си приоритетите!
Не вдигай калориите изведнъж, започни да качваш на 4-5 дни с по 200-300. Ще качиш килограми, но това ще е докато ти се регулира прецакания метаболизъм.
С повече мазнини в храната,( като ядки, авокадо, мазни кашкавали и сирена, маслини) няма да ти се налага да поемаш много по-голямо количество храна.
Извинявай за грубия изказ, съветът ми е най-добронамерен, но по твоя път съм минала и още си нося последствията. Затова искрено се дразня от такива действия срещу собствените ни тела. Няма да имаш второ, така че се грижи добре за него!

10.10.14
22:20

Както казаха увеличи храната,трябва ти източници на белтък ..ти приемаш много малко.. Също не се вманиечавай в те грамажи,кантари и тегления...Издържах точно два дни да ги меря и спрях.Вслушай се в по-горните коментари.

10.10.14
22:33

Ами как се справих - започнах да ям читава храна, оттам качих килограми с единствената цел да си оправя цикъла. След като ги качих, задържах ги известно време (разбрах, че това колко кила съм не е определящо за това как ще се чувствам), метаболизмът и хормоните се стабилизираха и килограмите си отидоха отново, но този път съм здрава - не меря обелките на грейпфрута, не ме е страх от нещо с повече от 200 ккал на 100 гр. , както и от въглехидрати и т.н. Искам да ти кажа, че няма как да надхитриш тялото си, ако не започнеш да се храниш нормално (както Ани ти каза, с постепено увеличаване на калориите, не наведнъж) съм сигурна, че ще започнеш да преяждаш ... или ще идеш в другата крайност (: но ти сама каза, че нямаш склонност към анорексия.
ПП : килограмите няма да си върнеш, 12 кг. не се качват лесно, може да качиш 3-4 кг., но те после ще се свалят. По-важното е да оправиш цикъла (:

Мнението беше редактирано от Цвети на 10.10.14 22:36.

Наистина много благодаря за съветите на всички, започвам да осъзнавам в какво положение съм и продължава да ми е странно как трябва да приемам 1000 калории че и повече.. Наистина съм ви много благодарна (на всички които коментираха и отделиха време за моя проблем) защото без тези мнения щях да предприема другата стъпка- още да намаля храната.
Много ми е неприятно че ще кача килограми, дори и малко, но спортувам всеки ден така че се надявам да не си личи (тоест няма как да се натрупат в мазнини)
  Днес сутринта- половин кофичка кисело мляко 2%, една ябълка, 2 малки бисквитки (овесени)
  преди обед- кафе с мляко ии зелен чай
  Обяд- зеленчукова супа с ориз и няколко топчета кайма ,доста извара, малко черен хляб (2-3 хапки за вкус)
  Следобед- малко ябълка и малк грозде
  Вечеря- около 100 грама свинско филе на скара ( не беше мазно, по-скоро сухо, шницел), Салата от зеле и краставици, печени кестени на барбекю (да кажем към 50грама) още малко пилешко ии 2 гъби печурки на скара
Днес ми е почивка от тренировки, карах колело около 40 мин
Не знам какви протеини да приемам,- с това месо.. Доста е трудно

Включи яйца.

Здравейте отново!
Безкрайно благодарна съм ви за съветите, в последните 3 месеца проумях много неща относно храненето и тренировките. Вече се храня повече, доста по-разнообразно и започнах тренировки във фитнес, вече не мога без тях, залата стана едно от любимите ми места.
  Отново обаче се питам много въпроси във връзка с тялото ми.. Тренирам 3 пъти в седмицата във фитнеса, по 2 часа за цяло тяло, с треньор. 1 час силова тренировка на уреди и тежести, 15-20 мин колело и 30 мин тичане на пътечка + 10 мин много бърз ход. Общо взето 1 час кардио. Чувствам се добре, имам сили и енергия. Имам и още две леки тренировки- йога
Хранителния ми режим е разнообразен- приемам доста протеини, но напоследък започнах да си позволявам да ям домашни тестени изделия- сладкиши или хляб, което въобще не е добре.
Чудя се дали режимът ми е подходящ - притеснявам се защото мускулите на краката ми растат, мазнинките по тялото ми си стоят упорито, въпреки че видимо тялото ми се постегна за 3 месеца. Кантарът също не ме удоволетворява.. Тежа 59 кг, преди тежах 55 и имам чувството че правя краката си груби, мазнините си стоят и качвам килограми, а това направо си е кошмар.
Мислите ли че ниско въглехидратния режим би бил подходящ? Целта ми е да стегна тялото си и да стопя останалите мазнини, не толкова загуба на килограми. Благодаря!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1