18.10.14
13:52
Здравейте , надявах се никога да не пиша в този раздел ” здраве” , но ето , че се наложи . Проблема ми е свързан с необяснимо за мен изпотяване . При най - малкото вълнение мишниците ми започват да се изпотяват. Това става дори , когато не извършвам никаква физическа дейност . А говорим ли за физическа дейност - вървейки около 20 минути пеша - започват направо да текат с една дума ... Не знам на какво се дължи това . Надявам се да не е хиперхидроза , защото зоната около която главно се потя са предимно мишниците и се случва само при леко вълнение , а до колкото знам при хиперхидрозата потенето се случва и без видима причина . Другата причина , поради която мисля , че не е хиперхидроза е , че по време на тренировка се потя много - но с една дума равномерно от всякъде - гръб, мишници , кръст - нормална функция на тялото според мен. Та на въпроса - мислите ли , че това е някакъв вид психогенно изпотяване? По лошото е , че съм студент 3-та година и съм в женска специалност . До университета пътят ми е 20-25 минути и докато стигна до него вече съм “подгизнал” под мишниците при температура 23-25 градуса, ходейки по къс ръкав . Това допълнително увеличава притеснението и спомага за още повече отделянето на пот, особено когато си със стая пълна с момичета. Последните 2 пъти по време на упражнения станах и си тръгнах , просто това нещо може да те съсипе психически . Сега чакам само да застуди времето и да се чувствам по комфортно с повече дрехи на гърба си . Препоръчаха ми антиперспирант Odorex , но пък се страхувам да ползвам антиперспиранти , защото знам , че те запушват порите и потта избива на друго място , а не ми се иска да се потя на лицето или да ми избива от задника примерно :D . И не знам как антиперспирантите ще ми влияят на тренировките , където се отделя най-много пот . Скоро ще ходя да си проверявам и щитовидната жлеза и се надявам , че не е там проблема . Надявам се да има хора запознати с този проблем и с мнение по въпроса . Благодаря предварително !
Темата беше редактирана от Март0 на 18.10.14 18:04.
18.10.14
16:59
използвай Odorex Deo (спрей против изпотяване)..аз го ползвам от няколко месеца и съм много доволна. Можеш да го намериш в аптеките :)
казано от Март0 на 18.10.14, 13:52:
но пък се страхувам да ползвам антиперспиранти , защото знам , че те запушват порите и потта избива на друго място , а не ми се иска да се потя на лицето или да ми избива от задника примерно :D .
Ами да, сигурно ще избива на други места. Обаче обърни внимание, че на определени места като под мишниците потта е с доста неприятна миризма (защото на това място има специфични потни жлези,които са разположени само там) докато на други места потта няма почти никаква миризма. Аз поне не съм срещал човек на който лицето му силно да мирише на пот :D Тъй че тя ще избие на друго място, но без неприятната специфична миризма. А като ходиш на фитнес не е нужно да използваш препарата.
Значи, ти самият можеш да направиш някои малки, дребни неща които ще подобрят положението. Когато си в затворено помещение, ходи леко облечен, а може и да си носиш за в университета една суха тениска или и тънка фанела и да се проблечеш, ако имате някви шкафчета и съблекални. Носи някви леки обувки,които не спарват краката.
Можеш да си изследваш наистина щитовидната жлеза, въпреки, че при мъже рядко има проблеми там. Друго което можеш да направиш е да спреш кафето и чая, шоколада и въобще всички тонизиращи вещества. Също силните подправки,люто,кисело,много солено. Ако имаш лошо храносмилане или проблем с червата, оправи тоя проблем. Оттам потта може да получи неприятна миризма.
Можеш да се миеш с леко подсушаващи кожата сапуни и шампоани. Ако кожата е тънка и чувствителна може да се раздразни от прекалено честото къпане или от по-твърди сапуни
Сигурно имаш едно от следните неща: висок адреналин или повишен тестостерон, преумора от лекции и изпити или хронично недоспиване, вегетативна невроза. Много се потят и хора с наднормено тегло или които имат проблем със сърцето.
И аз съм така пич. Почти постоянно се потя. Миналата година бая се бях усвинил, тежах 113 кг. (на 192см. височина). Казвах си- Еми нормално е да се потя при толкова сланина.... Да ама сега съм 90 кг. и пак си се потя супер много. Голямо неудобство е, примерно сядаме с колегите на стъпалата пред факултета в който уча, след малко като ставаме виждам следа от задни части на мястото на което съм бил.
Дали всичко е на някакво хормонално ниво, не знам. Надявам се всичко това да има някакво решение.
Миро , знам че потта мирише най-много под мишниците , но когато е застояла . В смисъл ако нямаш редовна хигиена . Аз лично след баня минава около 1 час докато почна да се потя и хубавото е , че поне не мирише . А че лицето не мирише - сигурно е така , но е някак си грозно да капи вода от лицето ти :D Мисля , че си прав за едно от изброените неща - може би имам висок адреналин . Като цяло съм неспокойна личност. Мразя да чакам като цяло- било то на опашки примерно или някъде другаде , просто супер много се изнервям. А колкото до въпросния препарат , който споменах по горе - казваш ми да не го използвам като ходя на тренировка . Ами то не е като обикновените дезодоранчета , дето се пръскаш преди и след тренировка . Това се пръскало вечер преди лягане , 2-3 дена така всяка вечер и след това държало 14-15 дена без да се потиш на въпросното място “уж” . Заради това ме притеснява да използвам такива препарати , че като знам как ставам вир вода след тренировка , може да се получат някакви инфекции под мишниците ми , знам ли ...
До болка ми е познато това.... До колкото съм запознат, това е като остатъчен “ефект” от пубертета. До голяма степен е на психична основа - колкто по го мислиш, става по-ужасно. До някаква степен съм овладял проблема, просто като го игнорирам, но понякога не може да се контролира.
Кофти е много, точно както го описваш ми се случваше - изпотявах се много просто докато си седя, а дори и зимата, например докато чакам на спирката в най-големия студ и вятър - умирам от студ и в същото време съм потен под мишниците. Поне при мене никога не мирише и не оставя следи по дрехите. За съжаление и въпросния продукт Одорекс не ми помага грам, а е доста скъп - 12лв за 50мл флакон, който се изчерпва за 2 седмици.. Просто опитвай се да го игнорираш и ще намалее драстично, друг съвет не мога да ти дам...
Мнението беше редактирано от Мирослав на 19.10.14 18:20.