Пълен клек ли е малко под 90 градуса..

19.10.14
15:34

Не знам как го правите но ми е интересно аз стъпвам на подложка 3-4см и клякам точно малко под 90 градуса,  правя го умишлено така защото усещам много напрежение в бедрата, ако се спусна максимално до долу не усещам никакво натоварване в бедрата....?

Пълен клек е, когато тазът слезе под нивото на коленете.
Когато слезеш максимално до долу, е дълбок клек - в този случай, в най-долната фаза (клекнал) квадрицепсите вече не са изявените динамисти, а тази роля изпълнява глутеусът (при изправянето).

Не мога да разбера какъв точно е въпроса ти, но ако се интересуваш дали правиш пълен клек - правиш го, ако линията на таза е под линията на коленете :)

19.10.14
17:29

Да това ми бе въпроса, благодаря ти....

Когато слезеш максимално до долу, е дълбок клек - в този случай, в най-долната фаза (клекнал) квадрицепсите вече не са изявените динамисти, а тази роля изпълнява глутеусът (при изправянето).

Това не е ли мит? Все пак, какво значение има амплитудата на движението, при положение, че не се изменя функцията му (пр. от екстензия в хиперекстензия)?

19.10.14
19:46

казано от Сгазен Помияр на 19.10.14, 19:20:

Това не е ли мит? Все пак, какво значение има амплитудата на движението, при положение, че не се изменя функцията му (пр. от екстензия в хиперекстензия)?

Не те разбирам какво точно искаш  да кажеш, но всеки човек е индивидуален аз така го усещам най добре да ме удря в бедрата.

А това ли е най-голямото предимство на клека - натоварване почти само на четириглавия бедрен мускул?

19.10.14
20:25

казано от Кольо Пияндето на 19.10.14, 19:53:

А това ли е най-голямото предимство на клека - натоварване почти само на четириглавия бедрен мускул?

Ами предполагам че не, има куп важни неща. За мен лично това е най важното!

Разбира се, че амплитудата има значение :) Това, което написах за глутеусите, че основната генерирана сила идва от тях при изправянето след най-долна точка, се отнася до максимално дълбок клек. Но това не значи, че квадрицепсите не участват.

А много голямо значение има и с какво темпо ще се изпълнят отделните фази на движение. Аз не мога да си представя, че ще клякам, и че няма да усетя натоварване на бедрата. До сега не ми се е случвало (независмо дали правя пълен или дълбок клек).

Въпросът на Кольо е много добър:)
Ако клекът се асоциира само с натоварване на квадрицепсите, значи му се отправя много сериозна обида.

19.10.14
20:48

Аз го използвам специално за бедрата защото генетично имам по широк таз и преди година две изглеждаш кльощав с изпъкнали тазови кокали и слаби бедра, уви от клек-а направи това което искам 70см бедро  и 90кг общо тегло , така че не искам да го обиждам ...: }

19.10.14
20:50

Сигурен ли си, че освен клекът, и нещо друго не ти е помогнало да направиш 70 см бедро?

20.10.14
09:57

Аз говоря доста грубо и не влизам в подробности естествено че не. : }

Мнението беше редактирано от dsadsad dasdasd на 20.10.14 10:08.

То и на мен не ми се влиза в дискусия.
Намери връзката между техниката ти на клякане, подложките под краката и неспецифичното усилие, което усещаш при клякане до долу. Дай по-висок приоритет на това какво правиш с този клек (кое, как и кога натоварваш), от колкото на мислите дали е пълен, непълен, дълбок, плитък, полуклек, 1/3 или 6/8 клек или друга дефиниция.

20.10.14
12:27

Ето клип от мен, правя ли пълен клек ?
http://vbox7.com/play:dfc32add19

Мнението беше редактирано от dsadsad dasdasd на 20.10.14 18:30.

20.10.14
18:40

Според мен над едно от нещата за които трябва да се замислиш е тази подложка (летвичка) която слагаш под петата.
Аз лично клякам без подложки или специални обувки. Виждал съм и хора, които са клякали боси. В едни нормални условия ако трябва да клекнеш с някаква тежест, едвали ще търсиш подложка. Не че съм някакъв разбирач, но трябва и някаква функционалност и мобилност да се търси в цялата работа, а не само козметичните промени настъпващи в бедрата от самият клек.

Мнението беше редактирано от avitohol на 20.10.14 18:43.

20.10.14
18:43

Значи аз подложката да ти кажа главно не я слагам точно заради бедрата а без нея се накланям повече напред и много ме боли кръста при тежки серии, с клипа само демонстрирам с средна тежест, иначе при 140-150кг ако не сложа подложка ме заболява кръста , а тя тази подложка е доста малка няма и 3см-4… отколкото при тягата и 180 да сложа нямам никакви болки в кръста никакви

Мнението беше редактирано от dsadsad dasdasd на 20.10.14 18:44.

Тренирай клека без подложка. В началото ще ти е трудничко, но след време няма да имаш никакви проблеми, и най-малкото е доста по-лесно без тези подложки.

29.10.14
12:16

Аз ако го правя без подложка по-широк разкрач нямам проблем, обаче аз искам да го правя с тесен тазов разкрач

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1