Мускулна треска след всяка тренировка.

10

19.12.10
01:33

След всяка тренировка гърди/трицепс имам мускулна треска на гърди, трицепс и предно рамо. Идеи защо се получава ? При гръб/бицепс и крака/рамо немам такъв проблем.

19.12.10
01:42

Причини колкото щеш, но- първо протеина достатъчно ли е за възстановяване, второ обема не знам какъв е- тоест дали не ги претренираш, трето рамото явно ти е по-слабо и се товари доста на лега... друго което ми идва на ум е, че гърди трицепс е хммм, как да кажа, може би не най-оптималната комбинация, тъй като има доста бутащи, а рамото участва в тях и от там се товари и то... Аз примерно почти никога нямам мускулна на бицепсите, та може някои групи да се възстановявят по-бързо- знам ли. А в сравнение обемите какви са за 2те тренировки?

19.12.10
05:31

тренировка: гърди и трицепс
гърди:
кофички 2х8 загрявка
лег - 10х40 загрявка, 8@50, 10@50, 8@50, 8@50
1 машина дет буташ напред - с 25 от 2те страни 3х8
флайс - 3х8@10
бутане на дъмбели от лег - 4х8@12.5
трицепс:
френска преса - 3х8@20
разгъване на скрипец 1х8@40, 5@35, 5@30, 5@25 без почивка.

- правиш 15 серии за гърди + 7 за трицепс. Нищо чудно, че имаш мускулна треска на всичко.
Не, че и тренировката ти за гръб, не е с 15-ина серии, но пък с почти същите работни тежести.

Клякаш и дърпаш верт. скрипец с по 45кг и не получаваш мускулна треска, буташ лег с 50 и ...имаш мускулна треска.

19.12.10
11:03

казано от Dique на 19.12.10, 01:33:

След всяка тренировка гърди/трицепс имам мускулна треска на гърди, трицепс и предно рамо. Идеи защо се получава ? При гръб/бицепс и крака/рамо немам такъв проблем.

Принципно не е необходимо да имаш мускулна треска на всички МГ. Аз обаче подозирам, че не съумяваш да натовариш пълноценно големите МГ - крака и гръб. При рамото сигурно използваш прекалено големи тежести и съответно изпълняваш движенията бързо. Щом получаваш треска на рамо след тренировка за гърди, то ако тренираш отделно предно рамо в деня за рамо, твърдевероятно е да претренираш тазичаст от рамото. Намали тежестите и изпълнявай по-бавно движенията - при гърди се стреми да изключваш рамото от движението (това ще стане именно като намалиш работните тежести).
Колко упражнения правиш за бицепс? Опитай с 2 упражнения в по 3 работни серии и бавно изпълнение - 1 секунда вдигаш, горе задържаш за 1 сек и спускаш за 2-3 - това ще те подпали ;)

19.12.10
11:11

Гърба съм сигурен, че го претупваш - затова нямаш треска.

19.12.10
11:24

То и аз имам мускулна треска на предното рамо след тренировката със гърди, ако ги правя със щанга. Иначе ако тренирам със дъмбели гърди, няма мускулна на предното рамо.

19.12.10
11:28

казано от Едуардо на 19.12.10, 11:24:

То и аз имам мускулна треска на предното рамо след тренировката със гърди, ако ги правя със щанга. Иначе ако тренирам със дъмбели гърди, няма мускулна на предното рамо.

При това положение, ако до тренировката за рамо не ти е минала треската, прескачай упражненията за предно рамо.

19.12.10
11:32

Някъде помня че бях чел, че много трудно се изолира рамото от лег. Между другото, гърдите ги правя понеделник, рамото сряда.

19.12.10
11:45

казано от Едуардо на 19.12.10, 11:32:

Някъде помня че бях чел, че много трудно се изолира рамото от лег. Между другото, гърдите ги правя понеделник, рамото сряда.

Ами да, то си е невъзможно да се изключи предното рамо. На твое място не бих тренирал отделно предното рамо в сряда при положение, че си правил полулег в понеделник.

19.12.10
11:49

Ами не го тренирам, смисъл не правя повдигане на ръцете напред.

10

19.12.10
13:00

о.О Мислех, че ше има 1 единодушен проблем :/ Аз си го мислех така: гърдите и предно рамо се възтановяват много бързо, че чак отново ги хваща мускулна треска О.О Предно рамо не тренирам по друг начин освен с лежанката. В петък - деня за крака и рамо правя разтваряне в страни и такова разтваряне назад ако въобще така му се вика.
За гърба не знам.. мислех, че добре го тренирам. Е както и да е и без това днес ми е последния ден от тая програма и започвам 5х5.

19.12.10
13:01

Не правиш лега добре сто процента сам сигурен.Намали тежестите с поне десет кила и пускаи бавно упираш в гьрдите и вдигаш тогава без никаква енерциа това упражнение е за гьрди но като сложиш много кила и  гьза участва затова малко но чисто и ефекта е поразителен.A предно рамо се изолира трудно защото егото пречи пробваи и кажи как е?

Мнението беше редактирано от vatman на 19.12.10 13:03.

19.12.10
13:20

Първо: упражненията и сериите са прекалено много !Гърдите не са чак толкова голяма мускулна група.
Второ: комбинацията гърди-трицепс ,до какво друго освен до претрениране на трицепсите смяташ,че ще те доведе ?
Както казаха колегите,за да не те боли предното рамо след гърди, трябва да намалиш работните тежести и да заложиш на много бавното изпълнение на упражненията.Ако целиш цифрите да говорят,тогава смятай треската в рамото за нещо естествено.

Мнението беше редактирано от Любо на 19.12.10 13:22.

19.12.10
14:33

казано от vatman на 19.12.10, 13:01:

Не правиш лега добре сто процента сам сигурен.Намали тежестите с поне десет кила и пускаи бавно упираш в гьрдите и вдигаш тогава без никаква енерциа това упражнение е за гьрди но като сложиш много кила и  гьза участва затова малко но чисто и ефекта е поразителен.A предно рамо се изолира трудно защото егото пречи пробваи и кажи как е?

Имам чувстовото че искаш да ми кажеш че тренирам за его, но не е така !! със 75-80кг. си правя 8-10 повторения, без помощ.

10

19.12.10
21:12

казано от a.k.a The Boss на 19.12.10, 13:20:

Първо: упражненията и сериите са прекалено много !Гърдите не са чак толкова голяма мускулна група.
Второ: комбинацията гърди-трицепс ,до какво друго освен до претрениране на трицепсите смяташ,че ще те доведе ?
Както казаха колегите,за да не те боли предното рамо след гърди, трябва да намалиш работните тежести и да заложиш на много бавното изпълнение на упражненията.Ако целиш цифрите да говорят,тогава смятай треската в рамото за нещо естествено.

Не мисля, че претренирам. При повдигането с дъмбели и на машината не изпъвам ръцете до край за да не включвам трицепса.

20.12.10
22:37

Нека се включа и аз в дискусията! :) За мен, ако нямам мускулна треска след дадена тренировка значи не съм тренирал както трябва и тренировката я пиша провалена! За щастие много рядко ми се случва... :D

Сега защо имаш мускулна треска на предно рамо? Ами, защото то участва при всички базови бутащи упражнения за гърди и трицепс, затова! Те затова са и базови (някои ги наричат и многоставни) - точно защото Поради тази причина аз и не правя упражнения за предната глава на раменния мускул (изключение на периода ми като начинаещ преди много-много време).

Трицепса не може да бъде изолиран от упражненията за гърди, дори и с непълно разгъване на лактите, само може да бъде намалено участието му, но пак участва. С изклюение на различните флайсове, разбира се.

Лично мое предпочитание е да тренирам гърдите и рамото заедно за да имат на разположение после цяла седмица да се възстановят. Нека погледнете от тази гледна точка, когато тренираме (тежко) гърдите, рамото и трицепса също се натоварват малко или много. Когато тренираме рамото (при пресите) трицепса пак работи. Когато тренираме трицепса - той пак работи. Сумарно - трицепса е работил в 3 тренировъчни дни! Е, кога ще почива и ще расте? Същото и с рамото - то работи при тренирането на гърдите и трицепсите (при бутащите упр.).  Тогава защо да претренират когато се тренират наведнъж и се оставят да почиват цяла седмица, а не когато се натоварват 3 пъти в седмицата? Аз изводите съм ги направил за себе си и то опитвайки и тренирайки различните сплитове, а не теоритизирайки пред компа. В смисъл, че гледам да казвам неща, които лично съм пробвал, когато само си мисля нещо по пътя на логиката, а не го знам от опит го казвам, защото смятам, че така е честно спрямо другуте.

По-здрави!

21.12.10
13:20

Аз тренирам вече 9 години и след всяка тренировка имам мускулна треска.Това за мен е основният показател,че не съм си изгубил времето в залата.Имам треска дори при кратки тренировки от по 40-50мин,но само при много прецизно изпълнение на упражненията.Според мен за всеки човек е строго индивидуално,някой имат мускулна треска,други не .Не мисля че мускулната треска значи на 100% че си претренирал. ;)

Мнението беше редактирано от Иван Петков на 21.12.10 13:21.

31.12.10
18:13

И аз имам мукулна треска след всяка тренинг на гардите ама ми харесва...мускулната треска зна4и има ефект е наистина след гардите правя 2 пулл-оужар4та е наистина има ефецт и сум дожолен

08.01.11
21:29

Добре дошъл в клуба... Аз имам мускулна треска след 90% от тренировките. Не пречи свиква се.

08.01.11
21:56

казано от nikolaBULL на 20.12.10, 22:37:

Лично мое предпочитание е да тренирам гърдите и рамото заедно за да имат на разположение после цяла седмица да се възстановят.

И аз така тренирам от доста време и рамото, което ми беше изоставаща група, сега наваксва. След гърдите правя само 1 работна серия Милитари преса и 2-3 серии разтваряне с дъмбели. А като бонус тренировките ми за крака, с които тренирах рамото преди това, се намалиха значително като времетраене.

09.01.11
00:37

И за мен мускулната треска след всяка тренировка си е индикатор за добре свършена работа. Има го само момента на претренирането, но ако познаваш тялото си и прецениш, че не си се претоварил, по скоро се радвай като получаваш мускулна треска :)

24.10.14
08:47

Малко ще върна тази стара тема,за да не правя нова.Аз също страдам от мускулни трески след всяка тренировка.
Тренирам всяка мускулна група отделно,тоест : 1ви ден гърди,2ри ден ръце,3ти ден рамо,4ти гръб.
Не съм тренирал от 2 години,онзи ден отново влезнах в залата,както преди,така и онзи ден направих 1вата си тренировка за гърди,е направо мамата ми се **** вече 3ти ден гърдите ме разцепват,не мога да си направя другите тренировки ефикасно заради много болезнените гърди. Дори не съм дигал тежко като за 1ва тренировка от 2 години...
Преди беше същото,като направя гърди,ме болият до края на цикъла,като посвикна с процеса ме болият по-малко,и с хубава загрявка  ги забравям,но все пак пак си ме тормозят 3,4 до 5 дена след тренировката?

Ти как мислиш да минеш без мускулна треска след 2 (словом - две!) години без тренировки?
Напълно нормално е да се препарираш в тази ситуация. Особено на фона на знанията ти относно фитнеса (които се виждат безпогрешно, когато някой види сплита, с който започваш да тренираш).

24.10.14
10:02

казано от Lubomir Dimitrov на 24.10.14, 08:47:

Преди беше същото,като направя гърди,ме болият до края на цикъла,като посвикна с процеса ме болият по-малко,и с хубава загрявка  ги забравям,но все пак пак си ме тормозят 3,4 до 5 дена след тренировката?

Защото тренираш (си тренирал) много рядко всеки мускул и той не може да се адаптира. Ако тренираш мускулна група поне два пъти седмично, няма да имаш трески, поне не такива, които да траят по 5 дена.

27.10.14
14:55

Бърз въглехидрат след тренировка, може да добавиш бета аланин, протеин или амино. Вдигни храната и съня :)

казано от KGenov на 27.10.14, 14:55:

Бърз въглехидрат след тренировка...

С какво помага бързият въглехидрат в такава ситуация? :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 27.10.14 16:28.

27.10.14
17:47

казано от Кольо Пияндето на 27.10.14, 14:57:

(wasntme) (wasntme) (wasntme)

28.10.14
12:52

Пивишава нивото на гликогена, което подобрява усвояването на протеина и не само... :)

казано от KGenov на 28.10.14, 12:52:

Пивишава нивото на гликогена, което подобрява усвояването на протеина и не само... :)

Plz, more broscience :D

Дали? :)
Нали не бъркаш ‘гликоген’ с ‘инсулин’?

...и не само... :)

И кое друго? Дай да направим разговора полезен. :)

28.10.14
13:22

казано от Кольо Пияндето на 28.10.14, 12:58:

Дали? :)
Нали не бъркаш ‘гликоген’ с ‘инсулин’?

...и не само... :)

И кое друго? Дай да направим разговора полезен. :)

Да.. Те са свързани колега, какво против имаш бързите въглехидрати след тренировка, сподели мнение по темата :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.10.14 13:23.

Аз линк към статия дадох... колега. Достатъчно ли е, за да се брои като мнение по въпроса?
Къде са неточностите в информацията, която съдържа тя?

Освен това се опитвам да кажа, че приемането на бързи въглехидрати след тренировка НЕ оказва влияние върху мускулната треска (за което говорим всъщност, нали така?).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.10.14 13:29.

28.10.14
13:50

казано от Кольо Пияндето на 28.10.14, 13:26:

Аз линк към статия дадох... колега. Достатъчно ли е, за да се брои като мнение по въпроса?

Освен това се опитвам да кажа, че приемането на бързи въглехидрати след тренировка НЕ оказва влияние върху мускулната треска (за което говорим всъщност, нали така?).

След като усвоява по добре протеина ще се възстановява по-добре и ще избегне мускулните трески...

Но както и да е, стига толкова празни постове, достатъчно инфо има в темата, предполагам колегата е намерил отговора на неговото питане :) По-здрави на всички!

28.10.14
13:52

казано от Кольо Пияндето на 28.10.14, 13:26:

Според мен с Ради много категорично отхвърляте изпробваната практика да се приема бърз въглехидрат по време на и непсоредствено след тренировка. Коментарът на Лазар след статията подсказва, че може би все пак има нещо повече в това, отколкото си мислим и че целта на занятието е възстановяването на гликогенните запаси в черния дроб, а не на тези в мускулите. 

Освен това преди време бях попадал на нещо, което доста надхвърля биохимията и навлиза в сферата на неврологията:

http://www.bb-team.org/forums/viewreply/1010723

Така че аз лично съм за малки количества прости въглехидрати по време на и непосредствено след тренировка.

Друг е въпросът, че те категорично няма да “излекуват” мускулната треска. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.10.14 13:52.

казано от KGenov на 28.10.14, 13:50:

След като усвоява по добре протеина ще се възстановява по-добре и ще избегне мускулните трески...

Изобщо не съм уверен в тази теория, особено като стратегия за намаляване на мускулна треска. Да се избегнат мускулни трески по този начин - абсурд. Нужно е човек само да знае причините и естеството на усещането, което наричаме мускулна треска. Лошото е, че някой ще прочете мненията ти... дано види и моите, нищо че са празни. :)

казано от Boby_ на 28.10.14, 13:52:

Според мен с Ради много категорично отхвърляте изпробваната практика да се приема бърз въглехидрат по време на и непсоредствено след тренировка.

Ще споделя защо аз съм толкова категоричен. Разговорът е принципен, затова ще дам и принципната си позиция.

В контекста на всички режими, които съм срещал (в общ план - като съвкупност от тренировки, хранене и цялостен начин на живот), изчерпването на гликогена и нуждата от неговото възможно най-бързо попълване са крайно незначителен фактор в 99% от случаите. Визирам масово спортуващите хора, независимо за какъв спорт говорим - тези, които виждаме всеки ден, а и каквито сме ние самите (включвам и себе си в това число, тъй като аз отдавна съм в тази категория). Да, гликогенът е важен за професионален атлет, преследващ систематично конкретни състезателни цели и нивата му биха могли да бъдат причина за изменения в показаните спортни резултати. Тук, обаче, имаме нещо съвсем различно. Масовият спорт не е чак толкова близо до натоварванията и нуждите, характерни за високите нива на професионалния такъв. Съответно дори не мисля, че се налага да даваме такъв приоритет на въпросния гликоген, неговото изчерпване и неговото попълване. Преди приемането на бърз въглехидрат след тренировка да стане определящ и носещ разлика фактор, трябва да бъдат оптимизирани десетки други параметри - в това също съм категоричен. Като прибавим тънкия момент, че самото приемане на такъв въглехидрат е неразривно свързано с проблемите (1) ‘оптимално количество’ и (2) ‘оптимален източник’, за мен нещата отиват изцяло в зоната на теорията и типичната bro-science. Отделно от всичко това съм си правил старателни експерименти, за да се уверя в думите на Ради (които опровергават един наистина стар мит), доста време преди публикуването на статията му. В крайна сметка за всичкото това време не успях да намеря реална практически значима полза от бърз въглехидрат след тренировка, най-вече от силов тип. Вреда също няма, стига да отчитаме правилата на енергийния баланс. Това са причините за позицията ми.

Ако трябва да сме конкретни - да говорим за мускулна треска и да даваме съвет за бърз въглехидрат след тренировка като фактор за преодоляването й - това най-малкото е некомпетентно. Затова се намесих в темата по начало. За съжаление с колегата стигнахме до там, където си мислех.

28.10.14
15:44

Аз давам общ съвет на момчето, той вече сам си преценя дали го приеме или не. Мен лично бързия въглехидрат ме тонизира след интензивна и изтощителна тренировка, и виждам смисъл да го приемам, друг е въпроса вече вие как тренирате и как се чувствате след края на тренировката.
Също ще дам един пример - пил съм креатинова матрица по време на тренировка в продължение на 40 дни която съдържа 40 грама декстроза в доза и тогава ми бяха най-добри постижения от към сила и от към маса за тогавашния ми основен период. Дори и това да е някаква случайност, защо пък една от най-големите компании ще прави intraworkout продукт със 40 грама захар в доза и ще е с такъв рейтинг в бб.ком ...
Теории и информация много, не е трудно да отвориш гугъл и да прочетеш за гликогена, инсулина и т.н., трудно е да откриеш кое работи за теб и кое не, аз споделям нещо което съм се убедил с времето че при мен работи. :)

Мнението беше редактирано от Кирил Генов на 28.10.14 15:49.

28.10.14
16:00

Като цяло е доста по-лесно да получиш мускулна треска на гърди,рамо и трицепс,от колкото на крака,гръб и бицепс ... поне при мен е така на 100%
Почти всеки път имам мускулна треска в бутащите си мускулну групи (най-рядко в трицепса от тях) и много рядко в гръб,крака и бицепс,освен ако не разменя зверски упражненията и не се напъна като за последно,

28.10.14
20:14

казано от Кольо Пияндето на 28.10.14, 14:49:

В контекста на всички режими, които съм срещал (в общ план - като съвкупност от тренировки, хранене и цялостен начин на живот), изчерпването на гликогена...

Остави гликогена настрана. Той е сурогатен показател и сам по себе си не говори нищо. Трябва да търсим връзка между прост въглехидрат по време и след тренировка и повишаване на представянето в някаква насока, било  по отношение на силата, хипертрофията, бързината или издържливостта. Моят опит противоречи на твоя и ми подсказва, че при равни други условия прост въглехидрат по време на тренировка има ползотворен ефект, а ти посочих по-горе и източници, както и обяснение защо се случва това и че механизмът не е биохимичен. За въглехидратите непосредствено след тренировка нямам мнение, но и тях не бих отхвърлил току така на базата на няколко изолирани проучвания върху твърде малък брой хора (защото тези тестове с по девет човека са нищожно малки) върху гликогена, които не отчитат крайния резултат, а именно постигането на целите на спортистите.
Темата е интересна и си струва да се поразровим още. Определено не мисля, че има достатъчно данни за категорично отхвърляне на този етап.

казано от Boby_ на 28.10.14, 20:14:

Трябва да търсим връзка между прост въглехидрат по време и след тренировка и повишаване на представянето в някаква насока, било  по отношение на силата, хипертрофията, бързината или издържливостта.

Хората масово вярват, че го правят заради възстановяване, т.е. заради процес, което е извън времето за самата тренировка. Качествата, които споменаваш (с изключение на хипертрофията), са характеристики на самата тренировка. Трябва да разграничим тези неща според мен.

Моят опит противоречи на твоя и ми подсказва, че при равни други условия прост въглехидрат по време на тренировка има ползотворен ефект, а ти посочих по-горе и източници, както и обяснение защо се случва това и че механизмът не е биохимичен.

Мога да направя само едно нещо - да опитам отново някаква игра с бързи въглехидрати покрай тренировката. :) ...независимо че не виждам особена полза от пипорене на инсулина в такъв момент (то е въпрос и на количество, разбира се). Тогава се доближаваме и до една друга посока - аминокиселинна суплементация, та съвсем шарено става. :)

Темата е интересна и си струва да се поразровим още. Определено не мисля, че има достатъчно данни за категорично отхвърляне на този етап.

Темата е интересна и дискусионна, наистина. Категоричността ми идва не от факти, които реално доказват правотата на едната теза и изцяло отхвърлят другата. Данните наистина не са много, а и трябва да бъдат много внимателно тълкувани, заради спецификата на получаването им (т.е. да е ясно при какви условия са получени, валидни и интерпретирани). Категоричността ми е следствие от практическата ситуация в режима на огромен дял от трениращите.

P.S. Боби, имам да отбележа нещо, което е много важно в моите очи. Огледах отново материалите, за които говориш в дневника си. Първите неща, които се забодоха в очите ми бяха - футболисти, бягане на пътека, издържливост. Този тип натоварване е доста различен от силовите тренировки. Спортовете, изискващи поддържане на субмаксимално усилие за дълго време, се обезпечават по-ефективно при хранене с друг баланс спрямо упражняването на типично силовите натоварвания. С други думи - футболът не е точен еквивалент на типичната стандартна тренировка във фитнеса, съответно трябва да бъдем много внимателни при пренасяне на зависимости от единия тип натоварване към другия. И за да съм честен до край - във волейбола също има практика да се подават въглехидрати в определени количества и моменти (истината е, че се прави само на наистина високо професионално ниво).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.10.14 13:41.

29.10.14
13:51

Коле, отбележи обаче, че тук говорим за пик на инсулина много ПРЕДИ въглехидратите да са попаднали в кръвта под каквато и да било форма. Това важи дори в случаите, когато тези въглехидрати в крайна сметка бъдат изплюти.
Освен другите си функции, инсулинът е и анаболен хормон. Покачването му по време на тренировка може да бъде от голяма полза. Тук не говорим за пикове по няколко пъти на ден, които със сигурност биха способствали най-вече “поглъщането” на глюкозата от мастните депа, а за единично покачване по време на активна физическа дейност, което способства по-ефективното усвояване на глюкоза от мускулите. Това важи с пълна сила и за силовите спортове, особено за тези, в които се търси силова издържливост.
Аз бях започнал експеримент върху себе си с жабуркане и изплюване на подсладена вода по време на тренировка и усетих положително влияние. За съжаление няма как да изключа плацебо ефекта, нито пък съм го практикувал достатъчно дълго, за да си изградя такъв навик. Даже като се подсещам сега, се навивам да си продължа експеримента. :)

Мисълта ми не беше да навлизаме в спор, а да направим ясно разграничение. Това, че участието на въглехидратите, приети по време на тренировка или непосредствено след нея, в даден биохимичен механизъм, какъвто е възстановяването на гликогена в мускулите, е отхвърлено, не означава, че сме прочели смъртната присъда на този подход - може да има ползи от него, почиващи на съвсем други механизми.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 29.10.14 14:02.

Факторите както са казали колегите са 1000 ...
Може просто да не приемаш достатъчно белтък, може да не правиш правилно упражненията и да не натоварваш дадените мускули, може да има 1 милион причини.
Обърни внимание на всеки елемент и ще откриеш разковничето :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1