Тичане - при каква външна температура е разумно да се прави?

22.10.14
23:11

Здравейте,

реших в последно време да почна да влизам във форма и ходя от 1-2 седмици максимално редовно да тичам на стадиона. Принципно мога да правя същото и във фитнеса, но лично на мен по ми харесва на стадиона.
Та сега както може би знаете се очаква температурите да спаднат драстично и въпроса ми е - при какви температури може да ходи да се бяга? При температура под 10 градуса не е ли вредно за дробовете и организма да се бяга и също така какви рискове крие това?

Предварително благодаря!

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 23.10.14 10:07.

22.10.14
23:33

Когато бягаш няма голяма опасност да настинеш,защото тялото ти е загрято (бягала съм в бедствени положения без да се разболея). Важно е да се скриеш на топло и да се преоблечеш преди да си разгрял (а не да стоиш на студа). Слагай си шушляк (тънък да не запарва,но да предпазва от вятър), ако има вятър бягай срещу него,а не да духа в гърба ти.. Относно въздуха ..ти издишаш от устата, но като вдишаш през носа не виждам къде е проблема.. :)

Мнението беше редактирано от edikoisi на 22.10.14 23:34.

Съвсем спокойно можеш да тичаш и при температура под 0°C, стига да спазваш най-основните правила за безопасност. Адекватно облекло, правилно дишане и разумно поведение по време на самото бягане.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.10.14 10:15.

23.10.14
14:35

Благодаря за отговорите! Какво ще рече правилно дишане? Дишане през носа и издишване през устата предполагам, при мен е малко кофти, защото носа ми е хронично леко запушен и не ми стига винаги въздуха през носа. И какво ще рече разумно поведение по време на бягане? Предполагам един горещ душ след бягане също е от полза?

Разумно поведение за мен значи в най-общ план - да тичаш (и да се движиш) с достатъчно високо темпо буквално до последната секунда, преди да влезеш на топло. След това се преобличаш по най-бързия начин и/или се насочваш към топъл душ. Колкото е по-студено навън, толкова по-голям е рискът от настинка, ако спреш в неподходящ момент. Нееднократно съм тичал безпроблемно при температури между -5° и -10°С - при зимни условия в планината, добре екипиран, без да спирам дори за момент. Ако не си го правил скоро - използвай възможността да направиш няколко бягания сега, когато времето захладня осезаемо, но все още не е дошъл зимният студ. Това ще ти помогне да се адаптираш към по-ниските температури после. Облеклото е важно - трябва да е достатъчно, за да те поддържа топъл, но без да е прекалено дебело. Нормално е да се поизпотиш и не е проблем, но не е добра идея да подгизнеш в пот. Съветът на loca за ветроустойчива връхна дреха е повече от добър. Неудобството е, че сам трябва да напипаш комфортното облекло за съответните условия - без да ти е студено, без да ти е прекалено топло и да ти е удобно за тичане.

23.10.14
23:04

Благодаря много за отговора!! Ще пробвам тези дни като имам повече време как е.

24.10.14
20:24

Загрявката - много важно !

26.10.14
18:00

Опасността идва най-вече от това , какво ще направиш след самото бягане , а не толкова от бягането и преди него . Както ти казаха , по възможно най-бързият начин се прибери на топло място . В противен случай рискуваш да измръзнеш , а да не чува господ и да си далеч от дома , точно в този момент.

26.10.14
23:59

Ами пробвах няколко пъти тези дни, добре се получи. Иначе аз гледам да бягам до момента в който се прибера в блока. Стадиона ми е на близо и на бегом се прибирам :)

Няма значение температурата, ако си добре загрял и с бавно темпо всичко е ок.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1