05.11.14
19:13
Здравейте . Ето , че си направих и аз дневник . Вчера пуснах тема , в която горе-долу описах себе си - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/75480 . От днес започвам да вървя по пътя към едно по-добре изглеждащо , по-здраво , по-привлекателно и всякак по-добро тяло , а също по-здрав организъм и по-добър външен вид . Тук ще споделям какво съм яла през деня и какви упражнения съм правила . Приемам критики , които са с основание и от хора , минали по този път и които са сигурни за какво ми говорят , с една дума - от по-опитни :) Ще се радвам да ми казвате с кое как е по-добре да направя , кое не е както трябва , да ми давате полезните си съвети и мнения :)
Добавих и мерките си тук в сайта , където е отбелязано за измерванията и ще следя прогреса си с времето .
Днес реших да си направя нещо като разтоварващ ден и съм яла доста малко неща , а от утре официално си започвам със здравословно и редовно хранене . Вече съм се заредила с пилешко , яйца , маруля , маслини , бадеми , ябълки и т.н.
Ето едва какво съм яла днес : 2 малки банана , чаша прясно мляко (около 200 мл) и 2 ябълки .
Преди закуска направих малко упражнения , които бяха следните : 10 мин. скачане на въже , 10 V crunches , 10 side crunches each side , 10 leg raises , 1 min. plank , 10 knee tuck crunches , 10 abdominal crunches , 10 bicycle crunches , 10 sit ups , 10 crunches , 25 squats , 10 bridges , 10 donkey kicks и 10 lunges .
Повторенията не са много , както и времето , в което съм скачала на въже , но мисля да започна по малко и постепенно да увеличавам броя на повторенията и времето за скачане , както и малко по-нататък да добавя още упражнения .
Когато се подобря малко с финансите мисля да си купя Л-карнитин , дотогава сигурно ще съм и увеличила интензивността и времетраенето на тренировката си . Има ли значение дали Л-карнитинът ще е течен или на капсули и ако да - кой е по-добър ?
Това е за днес , утре вече започвам с подходящи дневни менюта , които ще включват равномерно и балансирано хранене . Ако правя грешки , ще разчитам на вас да ме поправяте и да ми помагате . Другото , което остава е да бъда постоянна по пътя си към целта , много търпелива и да не се отказвам каквото и да става :)
Очаквам мненията и съветите ви :)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 05.11.14 19:15.
Ха добре дошла!
От Л карнитин на този етап нямаш нужда. Трябва ти правилна храна + тренировки.
Благодаря :) Да , говоря , че след време мисля да си взема . Има ли значение дали е течен или на капсули ?
Ама за какво ти е да си го взимаш :D
Иначе, ако е течен - 30 минути преди тренировка, капсули - 60 минути.
Предполага се , че ще ми помогне да отслабна , ще се изпотявам повече и т.н. Не е ли така ?
Ами... И да, така е, и не, не е така.
Смисъл от подобни добавки има, тогава, когато стигнеш едно плато, и НИЩО не ти върши работа, или когато сваляш за състезание, примерно. Ти, все пак, надали гониш професионални цели и това, което искаш да постигнеш, може да стане и с правилна храна и добри тренировки. Евентуално Л-карнитинът би могъл да ти даде повечко енергия.
За потенето - това не е фактор от кой знае какво значение. Има хора, които се потят нон стоп, би трябвало по тази логика да са джезве с кокали вече.
Това, в крайна сметка е ДОБАВКА. Неслучайно се нарича така - участието на добавките е дотолкова, доколкото да побутнат лекичко резултати, които биха дошли на първо място от храна, на второ - тренировки, и едва тогава идват те.
Да , може би си права . Аз не бързам да го купувам , знам , че правилното хранене и тренировките си оказват ефект и без Л-карнитин . Може би като ми остане някой ден по-малко вече за чистене , тогава ще си взема , но пък може и по-рано , не знам още .
05.11.14
22:35
Не ти трябва Л-карнитин в момента, а добър режим на хранене, съчетан с правилни тренировки
Добро утро с пожелания за страхотен ден на всички ! :)
Днес започвам с лека тренировка преди закуска , която е : 12 мин. скачане на въже , 10 V crunches , 10 side crunches each side , 10 leg raises , 1 min. plank , 10 knee tuck crunches , 10 abdominal crunches , 10 bicycle crunches , 30 sit ups , 15 crunches , 30 squats , 20 bridges , 20 donkey kicks , 20 lunges .
Закуската ми ще бъде 4 суп.л. овесени ядки със семена и стафиди (такива има в момента вкъщи , като свършат ще си взема само овесени ядки) с прясно мляко
За обяд планирам пилешко филе + салата от маруля , краставица и репички , овкусена с мъничко зехтин
За следобяд и вечеря още не съм решила , затова ще допиша по-късно .
Имам въпросче - колко време преди и колко след тренировка е добре да се храниш , за да знам кога мога да закусвам като тренирам на гладно или пък колко време след като съм яла мога да си направя тренировката ? :)
Прочети повече: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/75500#ixzz3IGr7LNHz
Мнението беше редактирано от Jenn на 10.11.14 17:44.
06.11.14
09:42
Здравей , добре дошла (F)
Почти като с твоите мерки съм,така че ще следя развитието ти ! :)
Успех!
казано от Brazilch e на 06.11.14, 09:42:
Здравей , добре дошла (F)
Почти като с твоите мерки съм,така че ще следя развитието ти ! :)
Успех!
Благодаря ти , успех и на теб и да се похвалим след време с много свалени кг и см :) (sun)
Мнението беше редактирано от Jenn на 06.11.14 10:15.
06.11.14
11:45
Час-час и половина преди тренировка и поне 40 минути след, ако пиеш протеин, можеш да го изпиеш 15- 20 минути след тренировка
Благодаря за отговора . Не пия протеин , но пак закусих около 40 мин. след като си свърших упражненията . По принцип ще гледам да тренирам преди закуска , но исках да знам и кога мога да се храня ако съм нямала възможност тогава да си направя тренировката и се налага да е след някое хранене . :)
Значи въглехидрати е добре да ги ям след тренировка , но преди тренировка - не , така ли ? Преди гледах да приемам въглехидратите до обед , следобед вече не , а тренировката ми беше час и нещо след като съм закусила . Но предполагам съм допускала грешка , защото тренирах след като съм приела въглехидрати , не ги ядях след тренировката . Също бях чела преди време за никакви мазнини след тренировка , така ли трябва ?
Мазнините са преди тренировка 1 час примерно и не да се набухаш, да ти стане тежко :D
И вечер преди лягане е ок.
Зависи, разбира се каква ти е мазнината...
Мнението беше редактирано от Блажка на 06.11.14 11:57.
Кои мазнини са добри ? Аз доколкото съм информирана , такива са зехтин , бадеми , фъстъчено масло , орехи .. за тези се сещам в момента . Ако се сетиш за още или съм в грешка , допълни и ме поправи :)
Мнението беше редактирано от Jenn на 06.11.14 12:03.
Таханът даже е по-добрия вариант пред фъстъченото масло.
Иначе да, това са в общи линии, оризово олио, ленено масло...
Оризово олио никога не съм ползвала или опитвала . Като каза ленено масло се сетих , че имам ленено семе . То брои ли се към полезните мазнини ? Да , някои път ще взема тахан , а фъстъченото масло е толкова вкусноо .. ммм .. :)
Мнението беше редактирано от Jenn на 06.11.14 12:39.
Спада да.
Спомням си в най-гладните си дни съвчех по 20гр сусамово семе, докато се унеса :D
Доколкото знам и лененото може да се дъвче, но е доста мазно и не на всеки му харесва.
:D Аз ленено семе си слагах преди към киселото мляко . Като постои малко май омеква , но пак си е леко твърдо и трябва да се дъвчи . Някак интересно ми е :D Аз имам нужда от желязо и може да си купя тиквени семки , защото са добър източник на желязо и ще си хрупам по малко между храненията :)
Към днешното меню добавям - следобяд - 100 г микс от ядки (печени , фъстък , кашу , леблебия , лешник , бадем)
вечеря - малко се обърка планът , та затова вечерята е 1 филийка хляб Вита + извара + 6 маслини .
Това ми е за днес , утре отново ще пиша за менюто и тренировката си .
Btw , ако имате някакви препоръки или разни неща за споделяне , които ще ми помогнат относно храненето и тренировките ( например както казахте за въглехидратите , че трябва да се ядат след тренировка , а не преди .. и ей такива неща ) , ще се радвам да ми ги кажете :)
Мнението беше редактирано от Jenn на 10.11.14 17:44.
Четейки една статия в сайта , попаднах на един коментар на Владимир Недков , от който излиза , че всъщност не е грешка да се пие и фреш от грейпфрут .
Владимир Недков
2
Владимир Недков
28 март 2007 08:33
Прав си, трябваше да е “... - дори кисело”. Допуснал съм смислова грешка, написал съм прясно мислейки си за кисело. Поправям я веднага...
Що се касае за фреш-а от фрейпфрут и лимон, той е с много ниско съдържание на въглехидрати и като цяло е една от малкото комбинации плод-зеленчук, които могат да се консумират при диети за понижаване на тегло.
Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/1332_vkusna-vecherya-fitnes-vecherya#ixzz3IJ95j9VY
Мнението беше редактирано от Jenn на 06.11.14 19:10.
Ии още едно въпросче - мит ли е , че не е правилно да се ядат на едно хранене протеин + въглехидрат (например пилешко и варен картоф) , защото според мен това не е грешка , но може и да е .. Четох малко противоречиви мнения за това и не знам , вие кажете :)
Добро утро на всички ! (sun)
Току-що свърших тренировката си , която беше : 12 мин. скачане на въже , 10 V crunches , 10 side crunches each side , 10 leg raises , 1 min. plank , 10 knee tuck crunches , 10 abdominal crunches , 10 bicycle crunches , 5 sit ups , 20 crunches , 35 squats , 20 bridges for each leg , 20 donkey kicks for each leg , 20 lunges each leg .
Закуската ми малко по-късно ще бъде - 1 грейпфрут + 4 суп.л. овесени ядки със семена и стафиди и прясно мляко
За обяд планирам 2 цели яйца с малко шарена сол + 1 филийка хляб Вита с извара + 6 маслини
Следобяд - 30-тина бадема
А за вечерта още не съм измислила , така че по-късно ще допиша . :)
И ще се радвам ако отговорите и на въпросите ми от снощи (F)
Мнението беше редактирано от Jenn на 10.11.14 17:46.
За въпроса ти от снощи, няма проблем в комбинацията протеин + въглехидрат.
Не разбирам защо изхвърляш жълтъка, ама вече взе да ми омръзва да обяснявам едно и също.
И последно, защо тренираш само корем, а не цялото тяло?
Благодаря за отговора . За яйцата четох противоречиви мнения , та затова понякога ще ги ям целите , понякога ще ги отделям . Скачането на въже не е само за корем . Има и упражнения за дупе , натоварват се и малко краката . Но и да , мога да правя и ще правя още упражнения , но малко по-нататък ще започна да се натоварвам повече , защото се познавам и ако отведнъж почна с всичко на едно , бързо ще ми омръзне , защото ще се натоварвам повече изведнъж , затова постепенно ще увеличавам броя и видовете на упражненията , повторенията и времето за скачане на въже .
Мнението беше редактирано от Jenn на 07.11.14 09:46.
Прочетох доста в дневника на Светлето и мисля да си открадна някои рецепти , някои нейни хранения много ми харесаха (wasntme)
07.11.14
11:23
Яйцето е най-качествения източник на съчетание протеини и мазнини в едно , така че моля те не си помисляй да хвърляш жълтъка :)
Едни казват яж с жълтъка , други без .. Колебая се малко , но добре , ще ги ям с жълтъка . Като ми писнат вече може и да почна да ги ям чат-пат само белтъците . Поправям тогава обяда и ще пиша 2 цели яйца . :)
Какво мислите за телешкия салам на Народен ? Той е един от малкото , които ми харесват и не е наблъскан със сланина (поне така си мисля ?! ) . Знам ги , че са боклуци , но и този ли е толкова вреден колкото другите , защото мислех ПОНЯКОГА да си слагам малко към омлет когато си правя ?
ВСИЧКИ салами са наблъскани с какво ли не, и сланината в тях е най-малкия проблем (ако въобще я има).
Можеш да си изпечеш месо (във фурната или на грил тиган, да го нарежеш на ситно и да си го слагаш в омлета ;)
Търсех по-бърза алтернатива (blush) , но твоето предложение несъмнено си е по-добрия вариант . :) По принцип не ги ям тези салами , защото ги знам всички какви боклуци са и че не само сланината им е проблема , но понякога много ми се прияжда и си хапвам мъничко като има взет вкъщи . Преди години много обичах кренвирши , след като видях как ги правят тотално се отказах и от тогава не си взимам , макар да са ми вкусни . Имаше една шунка в Кауфланд , режат ти я там май на тънки парчета ( не съм сигурна , вкъщи са взимали и съм опитвала , беше много хубава ) и май беше пилешка пък може и пуешка да е била , но ми казаха , че не е така мазна и уж повече я бива като качество от другите , може би ще взема някой път няколко резенчета колкото да ми мине мерака за нея .
Мнението беше редактирано от Jenn на 07.11.14 12:54.
Ако смяташ, че в телешкия салам има нещо, по-различно от кренвиршите, то ще се наложи да те разочаровам...
Наясно съм , че и тези салами са същите боклуци , но може би ми трябва да видя и тях как ги правят :D , за да съм един вид погнусена като си помисля за тях , както за кренвиршите та даже да не ми се и прияждат вече изобщо .
Мнението беше редактирано от Jenn на 07.11.14 13:02.
07.11.14
13:40
казано от Jenn на 07.11.14, 13:00:
Наясно съм , че и тези салами са същите боклуци , но може би ми трябва да видя и тях как ги правят :D , за да съм един вид погнусена като си помисля за тях , както за кренвиршите та даже да не ми се и прияждат вече изобщо .
http://www.flagman.bg/article/52389 Клипчето под статията :) Ако ще хапваш месо само чисто.Без наденици , кренвирши , салами и каквото се сетиш от магазините.Свиква се за нула време :)
А за яйцата , знаеш ли баща ми какво казваше на хора които се двоумят цели ли да ги ядат : “Абе ти на Великден и тогава ли махаш жълтъците?” :D
Сигурно е гнусно , но ще го изгледам , за да се откажа и от това :D Както казах , аз почти не ги ям тези салами , наденици изобщо , кренвирши вече също изобщо и т.н. , но от саламчетата (шпеков , луканков , телешки) понякога ми се прияжда (рядко) , а сега не искам даже хич да ми се прияждат и те . Ако ям месо , то си е чисто и без това . Не си падам по тези боклуци , които ги наричат “меса” и имат в съставките си всичко друго , но не и истинско месо . Яйцата си ги хапнах целите , засега така ще ги ям . А за Великден .. понеже не съм голям фен на яйцата , тогава само се боря с тях и ги оставям другите да ги ядат :D
Клипчето е ужасно , направо ми идваше да повърна като гледах как ги правят и като слушах какво съдържат (puke) Сега вече ако видя или ми се прииска да си хапна някой салам , ще се сещам за това клипче . Колкото и странно да звучи , Сия , благодаря ти , че ми го прати да се погнуся :D
07.11.14
18:16
И аз плаша хората с това клипче ама вече не помня на кои хора от тук го бях давала :D Само знам,че всички спряха да ядат колбаси :Д
07.11.14
21:13
Здравей :)
Блага ми беше задала въпрос в другата ти тема, който едва сега видях.
Този въпрос се среща и в дневника ти, а именно - за яйцата.
Аз никога не съм деляла белтък от жълтък, не ми харесва този подход и не бих го правила.
Аминокиселините в жълтъка се балансират с аминокиселините в белтъка - в крайна сметка това води до по-висока биологична стойност на протеина в яйцето.
Не бих се лишила нито от този протеин, нито от мазнините и мастноразстворимите витамини в жълтъка.
В другата тема бяха споменати състезателки, на които жълтъците уж им пречели.
Искам да отворя една скоба, че много от състезателките не са за пример - на много от тях хранителният режим е всичко друго, но не и здравословен. Съмнявам се, че имат достатъчно доказателства да твърдят, че точно жълтъците им пречат.
Най-малкото, за това са нужни по-сериозни изследвания.
Или пък - задълбочен експеримент за последователно включване и изключване на конкретна храна, без никаква промяна на другите храни; и при идентични други фактори - тренировки, околна среда и т.н.
veronique , да , възможно е на тях други неща да им пречат , а да мислят , че са жълтъците . Не знам вече . Понеже сега ми е интересно , днес с приятели се заговорих за това и те викат “Как ще ги ядеш с жълтъците ?” и почват да говорят как на 10 яйца примерно се ядат 2 жълтъка , а аз говоря , че ако ядях по толкова много така щях сигурно да правя , но аз ям по две яйца на ден и то не всеки ден . В крайна сметка пак едни са ЗА жълтъците , други ПРОТИВ . В темата ми (най-горе има линк в началото) , която пуснах ден преди да си направя дневника също обсъждаха тази тема и пак не се знае кое е по-доброто , макар че аз съм ЗА това да се отделят , но не абсолютно всеки път .
Графиня фон Дачева , то така и трябва :D
Да добавя и към днешното меню вечерята , за която отново се объркаха плановете ми , защото не си бях у дома . Та тази вечер беше - 50г кашкавал , 1 малък домат , 1 салата “Мешана със сирене” общо 300г всичко , включваща домат , краставица , чушка и плочка сирене , 200 мл таратор и 1 плодов чай с лимон (без захар или нещо друго) .
Мнението беше редактирано от Jenn на 10.11.14 17:46.
Добро утро , слънца (sun)
Свърших днешната си тренировка , която се състоеше в : 12 мин. скачане на въже , 10 V crunches , 10 side crunches each side , 10 leg raises , 1 min. plank , 10 knee tuck crunches , 10 abdominal crunches , 10 bicycle crunches , 10 sit ups , 25 crunches , 40 squats , 20 bridges for each leg , 20 donkey kicks for each leg , 20 lunges each leg .
Закуската после ще бъде отново грейпфрут + 4 суп.л. овесени ядки със семена и стафиди и прясно мляко
Преди обяд се получи малко прегрешение (blush) 40г шоколад Своге (blush) , но ще се старая да не се повтаря .
Обяд - 2 филии хляб Вита с извара и шарена сол + 6 маслини + 200г кисело мляко
За другите хранения още ще си помисля , понеже е възможно пак да ми се объркат малко плановете за хранене . По-късно ще пиша пак :)
Мнението беше редактирано от Jenn на 10.11.14 17:47.
Влизам да допълня храната към днешния ден , който откъм правилно хранене беше малко зле (blush)
Следобяд пих плодов чай с едно медче , а вечерта хапнах един бонбон дето ме почерпиха и цяла вечер хрупам оризовки , изядох сигурно 10 , защото това беше един от малкото уж здравословни избори на храна , които имах тази вечер . Не ме съдете много , старая се да бъда по-добре , но понякога нямам голям избор . В бъдеще ще бъда по-старателна .
Между другото на пакета на оризовките пишеше без глутен , без захар , сол , мазнини , богати на целулоза и още няколко неща , които уж са полезни , но мен са ми малко съмнителни дали са полезни , защото още с първата хапка (досега не бях яла оризовки) оприличих вкуса им с пуканки , онези Кроки дето имаше . На другите около мен дадох да опитат и те също викат , че имали вкус точно на пуканки . И като знам крокитата колко са полезни , тези сигурно са същите , но под друга форма щом имаха същия вкус , знам ли ?!? Иначе ми харесаха , но понеже не съм сигурна в полезните им свойства , ще гледам да не си взимам често . Но май са добра алтернатива ако ти се яде сладко , просто да хрупнеш няколко оризовки и да ти мине , защото някак залъгват глада ти и спира да ти се яде за известно време (поне на мен така беше) .
Утре пак няма да съм си у дома през повечето време , а и сутринта ще излизам рано , няма да мога да си направя тренировката преди закуска , т.е. ще остане за следобяд или вечерта като се освободя , та ще се постарая въпреки че съм навън да правя здравословни избори откъм хранене , защото не искам да се провалям . Не и този път вече .
Лека нощ на всички (F)
Мнението беше редактирано от Jenn на 10.11.14 17:48.