10.11.14
13:07
Здравейте,
реших да заменя малко пилешкото месо с пуешко, та си купих пилешки гърди (ебати скъпото месо между другото...) и сега се чудя как да си ги приготвя. Ако имате идеи за изпитани рецепти моля да ги споделите, тъй като знам, че е по-сухо от пилешкото и по-смръдливо така да се каже.
Втората ми молба е да споделите сполучлива рецепта за пълнозърнести спагети/макарони подходяща за хапване в късния следобед преди тренировка. Правил съм си ги със сирене, босилек и зехтин, но ми идва доста сухо...
Благодаря предварително!
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 11.11.14 11:11.
10.11.14
14:19
Май си объркал заглавието... пуешко имаш предвид?
Ако искаш пуешкото да не е толкова сухо и да е по-крехко, според мен трябва да го готвиш в тенджера под налягане. За мен така са най-вкусни и определено доста по-добре от пилешкото. Ако предпочиташ да е запържено леко (в зехтин/масло ест.) и да има по-интензивен вкус, но въпреки това да е крехко, пак е добре да го задушиш преди това в тенджера под налягане, за да стане крехко.
Не съм експерт в готвенето, но ето тези неща си ги приготвям често:
А. В тенджера под налягане : пуешко със зеленчуци
1) В нормална тенджера предварително се задушават 2 глави червен лук със сол и черен пипер до златисто
2) След като се задуши, се слага в тенджера под налягане заедно с нарязани:
- пуешки гърди (средно големи парчета), около 500 гр.
- 4 моркова, нарязани на кръгчета
- пресен спанак (около 300 гр) или замразен, но е по-вкусно с пресен, евентуално може да замениш с кейл или да пропуснеш изцяло, ако не обичаш
- 1 стрък селъри
- микс подправки: 2 с.л. пресен босилек, ако е сушен, което не го препоръчвам, 1/2-1 с.л., черен пипер 1/2 с.л., куркума 1/3 с.л., мащерка 1 с.л., сол на вкус, ако обичаш: малко парче корен от пресен джинджифил, настъргано
- допълнително 1-2 с.л. зехтин за готвене
- евентуално: ако предната вечер накиснеш 1 чаша боб (200-250гр.) (най-добре черен/червен или от онези огромни бобчета за минестроне) и ги сложиш директно в тенджерата при другите подправки ще стане по мое мнение в пъти по-добре. По-бързият вариант е да сложиш картофи (3 броя)
Всичко се слага в тенджерата и се залива с вода, но ако ползваш спанак да не го покрива, защото ще стане прекалено водно (по-скоро до средата). Всъщност е въпрос на вкус, аз предпочитам да е по-гъсто като яхния.
Всичко това се готви 30-40 минути в тенджерата под налягане. Пуешкото става крехко и ароматно.
Б. Пуешко на тиган : по-бързо и лесно
1) Предварително се сварява за около 15 мин. в тенджерата под налягане
2) В тиган се запържва лук със зехтин за готвене 2 с.л. (2-3 глави) и 4 скилидки чесън (неутрализира се с готвенето аромата :Д ), като се добавя 1/2 ч.л. канела, 1 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. риган и ако имаш под ръка: мускат 1/2 ч.л.. По желание може да сложиш ситно нарязани червени чушки, става жестоко, но за жалост съм алергична към тях.
3) Преди лука да е станал златист (след около 3 мин. задушаване) се слага пуешкото + 2 шепи нарязани черни маслини и ако има нужда се добавя още 1-2 с.л. зехтин и на затворен капак се задушават двете докато лука стане златист, а пуешкото видимо се запече.
4) Коагто стане готово, може да се гарнира със соев сос и ядки (с кедрови става супер или филиран бадем), но за сметка на “диетичността”
Ако не разполагаш с тенджера под налягане, може да приложиш стъпка 1) по следния начин: в тенджера слагаш пуешкото с вода така, че да го покрие. Преди да затвориш капака покриваш тенджерата с една от онези огромни кухненски салфетки, така че краищата да излизат извън тенджерата и слагаш капака. След 30-40 мин. варене е готово и минаваш към запържването.
Надявам се ще ти е от помощ :)
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 10.11.14 14:27.
Сърдечно благодаря. Ще пробвам това с тенджерата под налягане. Иначе не съм объркал заглавието, ами така ми го промениха :)
10.11.14
15:39
казано от Сашо на 10.11.14, 14:54:
Иначе не съм объркал заглавието, ами така ми го промениха :)
“Промениха” ти го, защото беше поставил заглавие, което нямаше никаква връзка с питането ти. Явно е твърде сложно за заглавие да поставиш ясен въпрос. Освен това горе си написал следното:
казано от Сашо на 10.11.14, 13:07:
реших да заменя малко пилешкото месо с пуешко, та си купих пилешки гърди
Коригирай вида на месото в заглавието според това какво всъщност искаш.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.11.14 15:40.
казано от Кольо Пияндето на 10.11.14, 15:39:
казано от Сашо на 10.11.14, 14:54:
Иначе не съм объркал заглавието, ами така ми го промениха :)
“Промениха” ти го, защото беше поставил заглавие, което нямаше никаква връзка с питането ти. Явно е твърде сложно за заглавие да поставиш ясен въпрос. Освен това горе си написал следното:
казано от Сашо на 10.11.14, 13:07:
реших да заменя малко пилешкото месо с пуешко, та си купих пилешки гърди
Коригирай вида на месото в заглавието според това какво всъщност искаш.
Абе философ, аз казал ли съм, че не си си свършил работата като хората или съм се оплакал някъде от “промяната” на заглавието ми?! Ако си толко възмутен от това кое ми е “сложно” и кое не, или си притеснен от това дали съм тъп или умен можеш да прочетеш някое и друго мое мнение и да видиш, че много добре знам как се поставя заглавие на тема във форум. В случая бях на работа и в бързината не съм имал възможност да си прочета 3 пъти поста за евентуални грешки преди публикуването, за да избегна хапливия тон на модераторчета като теб. Пий един шейк и си чети по цял ден заглавия на теми във форума без да се правиш на ербап. Аре лека вечер, отивам да си пека ПИЛЕШКИТЕ ПУЕШКИ ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ ОТ ПЛЕШКА.
11.11.14
11:11
Този тон съвсем не е приемлив.
Категорично не е и основателен.
Можеш да си сигурен, че нямам никакви притеснения и колебания.
Когато си готов да се държиш адекватно - заповядай пак.