06.11.14
15:13
Здравейте, тъй като освен статии и малко обсъждане в един дневник, нещо не намерих много материал по темата. С наближаване на 14,11, интересно ми е мнението ви за коледните пости, като мога да отбележа,че по време на тях много често е позволено консумацията на риба и морски дарове.
Та...Какво мислите за този вид хранене , изключвам религиозната гледна точка, като пречистване на организма, възможно ли е отслабване??? Как би повлияло това върху тренировките? Изобщо пости ли ли сте, постите ли? Ще се радвам да чуя мнения.
07.11.14
00:06
Пост спазвам само на Великден,не си представям ежедневието ми без мръвка,а честно казано не искам да си го представям без месо.Макар,че искам да изкарам поне веднъж някой от постите.Но,ако твоите подбуди не са религиозни или здравословни,а целиш сваляне на килограми не ти препоръчвам този метод за сваляне на килограми
07.11.14
00:50
Постенето е чудесно, освен ако не тренираш яко с тежести.
изключвам религиозната гледна точка
Няма религиозна и нерелигиозна точка при постите.
възможно ли е отслабване???
Моля ти се...
Как би повлияло това върху тренировките?
Бе то не че си пречат едното на другото, но не смятам, че комбинацията им е добра идея.
Изобщо пости ли ли сте, постите ли?
Преди постех, имах добра физическа активност, но без щанги, и не намирах проблем. Като почнах с тежестите си изградих горното мнение. Ако ги спра, сигурно пак ще постя.
казано от Aleksandra Dencheva на 06.11.14, 15:13:
възможно ли е отслабване???
Възможно е, ако си броиш калориите и си на отрицателен калориен баланс. Но по Коледа се яде повече, така че обикновено се напълнява. Даже повечето постни храни имат в пъти повече калории на грамаж от месото.
Как би повлияло това върху тренировките?
При достатъчно протеин и калории - никак.
Изобщо пости ли ли сте, постите ли?
Не.
Една година постих в гимназията (9ти или 10ти клас да е било), обаче се оказа че то и секс не трябвало да се прави и на следващата се отказах. Оттогава с подобни глупости не съм се занимавал.
09.11.14
15:06
Ако се храниш с достатъчно протеин (риба,яйца и млечни продукти) липсата на месо не би била чак такъв голям проблем. :)
Има различни по строгост пости. От “всичко без месо” до “Никаква храна или напитки, само хляб и вода за болни и немощни”. В православието си е определено кога как се пости по периоди и по дни. И първоначално идеята на поста е била отказвайки се от земните удоволствия (яденето като цяло и по- специално месото), подлагайки се на въздържание в поведението и мислите (смиреност, молитва, без секс) да си подготвиш ума и душата за по- пълноценно общение с Бога.
Аз лично не съм постил с религиозни подбуди. По- скоро като културна традиция ям постно на самата Коледа и проблема обикновено ми е какво всъщност да ям като избягвам въглехидратите. Конкретно на този ден се ориентирам към чушки, туршия, ядки, малко боб. Някой да сподели други идеи за НВД храни на Коледния пост?