18.11.14
21:37
Здравейте!
Отдавна не бях влизал, от както спрях да тренирам за N-ти път, но ето ме отново с малък въпрос който най - сетне се наканих да питам след публикуваната днес статия за подложките при петите при клек.
Имам следния проблем, ходът на глезенната ми става е изключително малък, приложил съм снимки и видео. Високият ми ръст вероятно също не помага за по - добър център на тежестта. Удобният ми клек винаги се е отличавал от повечето хора, още от ранните ученически години когато ни караха да клякаме и аз кляках с високо вдигнати пети тъй като това е “естествения” за мен клек и ми правеха забележки а опитите им да ме “вкарат в пътя” бяха безуспешни. Изкачването на стълби също извършвам с високо вдигнати пети, не че не мога с равно ходило, но просто не ми е удобно.
Всякакви други варианти ме изваждат извън баланс или успявам да ги закрепя на ръба на балансирано положение в което и най - дребното колебание ме изважда от равновесие. Ако се опитам да компенсирам с по голямо разкрачване, ходилата ми се подвиват навътре в опита да задържат баланса и отново съм силно нестабилен. Да не говорим за балансиране на тежест, което към момента за мен е невъзможно освен ако нямам 4-5 см. подложка и не правя преден клек.
Карам често хокейни кънки на лед където гъвкавостта и хода на ставата също ми е важна, уви ограничавам се за някои ниски позиции или дори клек на леда, тъй като задната част на кънката ми отлепя също както при клек. Левият ми крак е водещ при карането поради честото каране в обратно на часовниковата стрелка и има леко по добър ъгъл на сгъване от десния което ме води на мисълта, че има какво да се подобри или просто съм дефектен. :”)
Въпроси:
Това, което не успях да разбера от статията е дали има сериозно анатомично ограничение неподлежащо на корекция за хода на ставата при хора, които не могат да реализират добър клек без подложка?.
И съответно ако не е така, и става въпрос за гъвкавост на ставата, какви са най - добрите упражнения за увеличаването на хода и подобряването на въпросната гъвкавост освен описаните в последния параграф на статията?
Материали:
Естественият клек за мен изглежда така, под естествен разбирам как би ми било най - удобно:
http://i.imgur.com/i8EeNyu.jpg
Максималният ход на ставата ми, дори леко извън удобния ход тъй като чувствам силно напрежение:
http://i.imgur.com/cxoXy9P.png
Кратък клип за по добра илюстрация:
Темата беше редактирана от Null на 18.11.14 21:50.
Може да има скъсени сухожилия, може и да няма. Това за генетично заложените “неща” е субективно в общата си част, особено като говорим за гъвкавост и мобилност. Генетично е да си 1,54, а да искаш да си баскетболист, освен ско не си Мъкси Бокс.
Видях клипа и мисля, че ако си подбереш набор от 4-5 упражнения, комбинирани изометрични и плиометрични такива, ще усетиш ефекта. Условността е, че трябва да си достатъчно редовен, упорит и търпелив в изпълнението.
Иначе да клякаш с такава мобилност не е никакъв проблем, а и не е изобщо “неправилно”. Просто тръгваш с таза назад, спазваш правилото на “гуру”-тата на клека, коляното да не преминава пръстите, разчиташ на здрав кръст и си ОК.
Трябват ти изометрии и в шпиц, и в контрашпиц...упражнения със спускане на коляното срещу стена и задържане, натиск в шпиц.
Не е сложно, но наистина изисква време.
Мнението беше редактирано от slavko на 18.11.14 22:20.
Като допълнение към горното, ще ти препоръчам да погледнеш следните упражнения:
http://www.bb-team.org/exercise/4568_kucheshko-protyagane
http://www.bb-team.org/exercise/4556_raztyagashta-poza-delfin
В началото, естествено, петите ти ще остават доста високо. Можеш да засилиш разтягането като “тъпчеш на място” в позите.
Работи бавно и внимателно - в областта на глезена има сухожилни връзки, които не обичат рязкото и екстремно разтягане.
Можеш също да пробваш следното: от напад със задното коляно на земята, започни да пренасяш тежестта към предния крак, без да отлепяш петата от пода. Спри движението и задръж в позата там, където усещането за разтягане стане силно, но не болезнено.
19.11.14
03:01
Благодаря Ви, Славко и Маргарита! : ))
Ще си съставя някакъв план и ще пробвам комбинация от нещата които ме посъветвахте, не бързам за резултати тъй като не е нещо супер наложително, та колкото до търпението и постоянството мисля че ще ми е по лесно от колкото при цялостните тренировки.
Надявам се отговора Ви да бъде полезен и за други в моето положение.