Съвет относно цялостна методика

25.11.14
02:24

Здравейте! Първо искам да Ви поздравя за прекрасния форум! А сега да кажа, че го чета от над 6 месеца и едва сега реших да се регистрирам, та да си задам и аз въпросите, за които открих частични и неясни (поне за мен) отговори, но не мога да си ги обясня напълно.

Та, да опиша първо състоянието си:
Аз съм момче на 18 г., висок 190 см, тежа 72 кг. Тренирам от 1 година и 4 месеца и имам много добри резултати, сравнено с преди да започна. Метаболизмът ми е като изтребител - не мога да кача и един грам. Прилагам и снимки, отразяващи настоящата ми форма (по-точно отпреди месец, сега е съвсем малко по-зле, въпрос на 1 “лоша” седмица разлика) :)

Сега да кажа каква ми е целта:
Искам да развивам тялото си в посока релеф И маса, т.е. искам да кача чиста мускулна маса. Докато я качвам, искам да продължа да изчиствам корема (сега имам г/д 4 плочки, нямам мазнини). Казвам го, защото за мен е важно да качвам по 1 килограм на годината, но той да е ЧИСТ - т.е. не ме задоволяват диетите, в които първо се качва със мазното, а сетне се изчиства. Ако не съм бил ясен бих пояснил с леко куриозен пример - телосложението на Кристиано Роналдо. Той е 80 кг., т.е. не чак толкова много за своите 187 см., и е много релефен. Това е идеално за мен - г/д толкова маса и толкова релеф. :)

Ред е на тренировъчния ми режим:

5-дневен сплит:
Понеделник и четвъртък: Гръб, трицепс, корем
Вторник и петък: Гърди, бицепс, корем
Сряда: Рамо и крака
Събота и неделя: Почивка

Упражненията са:
Гръб:
- преден скрипец (4х10)
- набирания с широк хват (4х10)
- заден скрипец (4х10)
- гребане с дъмбел (3х10 с всяка ръка)

Трицепс:
- скрипец със статична триъгълна стойка (4х10)
- френско (4х10)
- скрипец с въже (4х10)

Корем:
- коремни преси с развъртане (3х15)
- коремни преси с тежест (4х15)
- вдигане на крака с тежест (4х15)

Гърди:
- лежанка (4х10)
- машина с неподвижен лост (4х10)
- флайс (3х10)

Бицепс:
- чуково сгъване (4х10)
- бицепсово сгъване с прав лост (4х10)
- скотово (4х10)
- стандартно бицепсово сгъване с дъмбели (4х10)

Сега да опиша и хранителния си режим:

Старая се да консумирам около 3300 ккал. дневно (но режимът май е около 3000), да изпивам около 2 лира вода и да се храня 4-5 пъти на ден. Ето и храненията:

- Закуска—> 200гр. овес с 1 кофичка кисело мляко 2% и лъжица мед
- Обяд (преди трен.)—> Кафяв ориз 200 гр., 10 белтъка + 2 жълтъка, 150 гр. извара, 1/2 краставица
- Междинно (след трен.) - 1 доза протеин (ако спазвам изцяло храненията май няма нужда от него?)
- Следобед - 2 кисели млека 2% и плодове (ябълки), 100 гр. фъстъци
- Вечеря - 150 гр. извара, 1 краставица, 150 гр. пилешко месо

Белтъчини: 180 гр. (200 с протеина на прах)
Въглехидрати: 280 гр.
Мазнини: 70 гр.

Та, това е... Просто ако може да ми кажате какво мислите за режимите на хранене и трениране, подходящи ли са за моята цел, ако не къде са дисбалансирани и какво трябва да се оправи... Благодаря Ви за вниманието!

P.S: Съжалявам, ако някои неточности с този ми пост, първи ми е във форума :)

Темата беше редактирана от Desertation на 25.11.14 02:27.

25.11.14
10:00

казано от Desertation на 25.11.14, 02:24:

Искам да развивам тялото си в посока релеф И маса, т.е. искам да кача чиста мускулна маса. Докато я качвам, искам да продължа да изчиствам корема (сега имам г/д 4 плочки, нямам мазнини).

Едното изисква калориен излишък, другото калориен дефицит. Ти си прецени дали и как е възможно това да става по едно и също време и дали ти можеш да го направиш. Прецени си също така, дали е по-добре да качиш 1 кг. за година с много зор, докато трепериш от страх да не замажеш пресата, или да качиш 5 кг. за същото време, заедно с още някое кило мазнини, които лесно ще  изчистиш за месец-два (ако метаболизма ти е какъвто твърдиш, че е).

Ред е на тренировъчния ми режим:

Не е удачен, нито като сплит, нито като подредба и подбор на упражнения.

Белтъчини: 180 гр. (200 с протеина на прах)
Въглехидрати: 280 гр.
Мазнини: 70 гр.

Това са 2470 ккал. Далече е от 3000, да не говорим за 3300.

25.11.14
10:55

Благодаря за мнението :) Само че не разбирам, ако трябва да оправя нещо в тренировъчния режим, какво би следвало да е то? Защо сплитът да е лош? А и също да попитам, ако калорийният излишък е малък (около 15% май беше), няма ли да се качва И да се запазва релефа? Също така, как да оправя, т.е. да променя яденето? Да добавя ново такова или да уголемя порциите в тези, които имам досега? Какво мислите за самата храна, удачна ли е?

Мнението беше редактирано от Desertation на 25.11.14 10:55.

Човече с такъв тип тренировки: 3 упражнения за гърди и 4 за бицепс,придружено с храненето ти и след 10 години не вярвам да си достигнал телесложението на Роналдо. Прочети пак горния пост на колегата,ако трябва го прочети няколко пъти,докато разбереш какво има предвид.

25.11.14
13:03

Защо ядеш толкова малко месо ?

25.11.14
23:36

Извинявай, но не разбирам - 3 упражнения за гърди и 4 за бицепс много ли са или малко? Предполагам, че имаш впредвид много, щом храната очевидно ми е малко, но защо 3 за гърди да са много? Също да кажа за месото, че понякога е доста повече, понякога доста по-малко, но като цяло осреднявам. Старая се след 20 ч. да не ям много въглехидрати, но това добре ли е? Също, бихте ли ми препоръчали нещо? Знам, има много статии и т.н., чел съм ги, но не мога сам да преценя коя точно е за моите цели... Благодаря за вниманието

26.11.14
01:01

казано от Desertation на 25.11.14, 10:55:

А и също да попитам, ако калорийният излишък е малък (около 15% май беше), няма ли да се качва И да се запазва релефа?

Да, може да качваш сравнително чисто, но да сваляш мазнини в същото време е доста трудно.

казано от Desertation на 25.11.14, 10:55:

Защо сплитът да е лош?

16 серии за бицепс и 12 за трицепс х 2 пъти седмично - 32(24) серии за малки групи като ръцете. И всичко по 10 п., или 320 повторения само за тях. Бицепса, като най-малък от всички мускулни групи, е с най-много серии. От това няма да ти растат повече, най-много с времето да си докараш болки в лактите и сухожилията. Отделно, трицепса го натоварваш 5 пъти седмично - от понеделник до петък няма тренировка, в която да не участва трицепс (и рамо частично). Първи ден трицепс, втори ден с изморен от предния ден трицепс правиш гърди, където трицепса пак участва, на третия ден правиш рамене, където трицепса пак участва (освен ако не правиш само изолирани повдигания) и след това същото се повтаря още два дни. Подобно е положението и с бицепса - освен 32-те серии седмично само за него, правиш още по 30 серии за гръб, т.е., понеделник товариш бицепса, докато тренираш гръб, вторник му удряш отделно още 16 серии, и после това се повтаря пак.
За малки групи като ръцете отделяш толкова време, а краката си ги сбутал само в една тренировка седмично заедно с раменете? И дори не си счел за нужно да напишеш упражненията за тях? Предполагам, че като на повечето хора, тренировката ти за крака е само за отбиване на номера? Но те, както и раменете са важни и не трябва да ги пренебрегваш.
За избора на упражнения:
- първи ден - защо набирането, което е най-трудното от изброените ти е второ упражнение? Дърпането зад врат е безсмислено и вредно за раменете, и като цяло имаш 3 идентични движения (т.е., в една равнина), а гребанията си ги претупал с три серии накрая.
Трицепса - два вида скрипци, които на практика са едно и също упражнение, плюс това и двете имитират френското. Което си сложил на второ място, въпреки че е най-трудното и тежкото от трите.
- втори ден - трите упражнения за гърди работят в една равнина, нямаш полулег. След лежанката е безсмислено да правиш пак същото, само че на машина. И като цяло - забрави за машините в момента, загуба на време. Същото важи и за флайса, но това си е мое мнение.
Бицепса вече го коментирах, пак имаш дублиращи се упражнения и като цяло голям обем.
А че всички упр. са ти все в 4х10 няма да го коментирам, че ще стане дълго.

Мнението беше редактирано от Петко К на 26.11.14 01:10.

27.11.14
02:29

Здравейте! Едва сега имам достъп до компютър... Сега по същество - благодаря за отговорите, последният беше много полезен. Вземам си поуки и остана само 1 въпросче - а именно - когато се казва, че трябва да се изяде 250 гр. (примерно) кафяв ориз, какво се има впредвид - сурови 250 гр. или сготвени? Защото ако са сготвени, тогава то са май около 80-85 гр. суров? Благодаря още веднъж :)

27.11.14
10:45

Съвет: състави си тренировките около тези упражнения:
-конвенционална мъртва тяга с щанга в надхват
-клек с щанга зад врат
-лег преса
-раменна преса с щанга прав
-хоризонтална лежанка с лост/дъмбели
-горна лежанка с лост/дъмбели
-набирания с всякакви хватове(редувай ги,комбинирай ги)
-кофички(широки,тесни,комбинирай)

Добави още толкова(8) изолиращи и някои по твой избор упражнения,като въобще не броим тези за корема и като се има на предвид,че няма да си избереш повече от по едно допълнително за бицепс и трицепс,раздели ги на 4 дена и тренирай гореизброените в по-голям обем и по-тежко,а избраните други от теб като асистиращи.Това е само един вариант,иначе опции много,така че ако не ти харесва чети статии,мисли,импровизирай,питай,но не чакай на готово само.
Яж малко над оптималния си калориен баланс(200-300ккал) като гледаш да приемаш поне по 2 грама на лично тегло белтъчини и не ги мисли чак толкова нещата.Няма как да качиш без да поомазниш,не се излагай,нищо няма да ти стане,ако не си релефен като някой надрусан(с химии) футболист.Успех ти. ;)

29.11.14
16:48

Благодаря! :) Всички бяхте много полезни и услужливи :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1