Растеж след 26тата година

20.11.14
19:45

Първо Здравейте на всички - това е първата ми тема в този форум! И сега по същество:

Някъде четох че това колко ще порастеш се определя между 14 и 19 годишна възраст по следната формула:

(генетика + тренировки + сън) – стрес

Като погледна назад, в тийнейджърските ми години, та даже и преди и след това, се лишавах доста от сън – то не беше висене цяла нощ по чатовете, пиене на бири, училище от 8 сутринта, купони, а след това и лекции пак рано сутрин плюс вечер на дискотека. Допълнително, бях решил да не ям червено месо още от началното училище, тъй като бях чувал за луда крава и трихинелоза и ме беше хванало страх. След това имах и вегетариански и вегански наклонности. Затова карах предимно на яйца, мляко, грах и зеленчуци и от време на време пиле.

В резултат, сега съм малко по-дребен. Грубо казано метър и осемдесет, 73 кила. Досега не ми е пречило, но наскоро изпитах едно малко сдухващо чувство. Първо, като ида във фитнеса е пълно с мъжаги с доста добре изваяни тела, които изглеждат доста по-сериозно и мъжествено от мен. Тук не става въпрос само за размера на мускулите, но до голяма степен за формата и размера на костите. Имам един приятел с голямо шкембе, което изглежда отвратително. Аз имам много по-добре оформени мускули от него. Но като си сравнихме ширината на костта между китката и ръката си дадох сметка защо той изглежда много по-здрав от мен. Същото чувство че не съм се доразвил физически изпитах и като забелязах че роднини и познати, на възраст една до три години по-малки от мен, които преди няколко години си бяха колкото мен и по-дребни на размер и на килограми, са започнали да изглеждат по-здрави от мен. Това са хора, които не тренират много-много във фитнеса. Говоря само и единствено за оформлението на костите и до известна степен за височината (но например приятелят с шкембето е горе-долу колкото мен, даже малко по-нисък, и пак изглежда доста по-здрав).

Въпросът ми е, като мине 26те, възможно ли е човек все още да порасте и да се укрепи? Пак в посочения по-горе сайт пише, че хормонът на растежа се произвежда докато човек спи и след тренировка. Със съня продължавам да имам проблеми, но все пак на нощ ми се събират 6-8 часа сън. От друга страна, след като чрез недоспиване и по-малко калорично ядене съм попречил на тялото си по някакъв начин да доизрасте, това не означава ли че програмата не е била изпълнена напълно и част от пубертета не е минала, и възможно ли е това да се навакса, да речем, преди 30те? И накрая, както вече казах, в посочения по-горе сайт пише че хормонът на растежа се произвежда след тренировки. Според един друг приятел, ако тренираш редовно във фитнеса, заедно с растежа на мускулите, и костите ще дръпнат и ще се увеличат. Вярно ли е това? Ако се хвана да ходя редовно в залата, примерно през ден или даже всеки ден, има ли начин да порасна физически, или единственото което мога да постигна е да оформя по-добре мускулите си, но да си остана със същата форма – т.е. малко по-слаб/дребен?

21.11.14
21:10

Дерзанията ти са безпочвени и отчасти откровено глупави. Никога не е късно да се развиеш във всяко едно отношение, както и да станеш за резил.

26.11.14
21:45

Тук говорим за биология и за това какво да очаквам в бъдеще като развитие на тялото ми?

26.11.14
22:53

казано от 250 лицеви на 20.11.14, 19:45:

това не означава ли че програмата не е била изпълнена напълно и част от пубертета не е минала, и възможно ли е това да се навакса, да речем, преди 30те? И накрая, както вече казах, в посочения по-горе сайт пише че хормонът на растежа се произвежда след тренировки. Според един друг приятел, ако тренираш редовно във фитнеса, заедно с растежа на мускулите, и костите ще дръпнат и ще се увеличат. Вярно ли е това? Ако се хвана да ходя редовно в залата, примерно през ден или даже всеки ден, има ли начин да порасна физически, или единственото което мога да постигна е да оформя по-добре мускулите си, но да си остана със същата форма – т.е. малко по-слаб/дребен?

Късно е чадо, хлопна мандалото! :D Пубертета отдавна е завършил окончателно и веднъж завинаги. След 26 няма да пораснеш дори с 1 милиметър, ако ще и 500 лицеви да правиш вместо 250. А и 180 см не е млко за ръст. Костите може малко да се удебелят с интензивни тренировки и храни с калций и витмин Д, но малко. Няма да е много. Като направиш големи мускули във фитнеса тоя визуален ефект за слабо тяло ще се тушира. Измери си гръдната обиколка и ако е под 100 залягай на упражнения за разширяване на гръдния кош и раменете. И за натрупване на повече мускулна маса там.

27.11.14
06:38

От тук нататък на кокал няма начин да пораснеш. За в бъдеще като развитие на тялото ти може да очакваш бавно и едва забележимо отслабване на функциите му - натрупване на повече и повече мазнинки по лицето, гушата и около корема, по-трудно възстановяване след късна вечер или запой, нужда от повече почивка след тежък труд или тренировка, увеличаване в естествените извивки на гръбначния стълб... може и първи проблеми с либидото, първи бели косми по главата, но тези неща са по-скоро индивидуални и генетични, отслабване на имунитета и другите защитни сили и механизми на организма... Та това може да очакваш - бавно запътване към трапа. Силата и младостта ти бе дотук. Природата е направила човека до тази възраст вече да има деца и те да са на по няколко години, т.е. вече би трябвало да са поизрасли и да могат да се грижат сами за себе си, като от гледна точка на продължаването на вида, да си си изпълнил задачата, от тук нататък не им трявбаш толкова и съответно вече може да почнеш да старееш. Сега в нашето съвременно общество фокуса е малко изместен и много фактори играят роля, но последните 1000 - 2000 години са нищо като време в еволюцията на човека - 1 000 000 - 2 000 000 години, през които е заложен и утвърден гореописания механизъм.

Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 27.11.14 21:26.

Горният коментар ме депресира, отивам да си купя Виагра :D

27.11.14
09:23

казано от Херцог Трън на 27.11.14, 09:20:

Горният коментар ме депресира, отивам да си купя Виагра :D

Да де, ама е верен.

А на теб не ти ли е малко раничко за криза на средната възраст, че да се депресираш от такива неща? :)

Е тъкмо съм на 26 :D

27.11.14
09:29

Камене, мисля, че коментарът ти е най-обективен. Освен това прекрасно си го описал...
За нещастие ...

27.11.14
09:49

Аз съм на 33 и вече виждам по себе си някои от нещата, които съм описал. Има и някои индивидуални неща - ето аз например боледувам, но от около 12 години не бях пил антибиотик до преди година, либидото ми се промени - не е като на 18 - 20 годишен, когато да речем намирах за възбуждащи дори снимките на разголени момичета по кабини на тираджии например. Да чукна на дърво, до сега не съм имал проблеми в тази област, но вече снимки не ме вълнуват ;) разлика се вижда и само човек, който се самозаблуждава не иска да си го признае.
В силово отношение пък сега съм по-силен дори от времето, когато вземах не толкова легални субстанции, така че всичко е индивидуално, но в общи линии се вижда промяната.
Има разлика между полова и стопанска зрялост, както се изразяват ветеринарите и животновъдите. Така и с човека : може да върви към залез на чисто физиологичните функции, но определено натрупва ценен опит през годините, който му помага да е “на върха” и след 28 - 30 годишна възраст. И смея да кажа, че остава там до едни 50 - 60 годишна възраст в зависимост от социалната среда. Има един период, в който младежката сила и опита на възрастта се припокриват и това определя апогея на съвременния човек (говоря за последните 1500 - 2000 години). От гледна точка на възрастта ми аз определям тази възраст на апогей от около 28 до 45 - 50 годишна възраст. Има и доста източници от филклора, които подкрепят това, което казвам. Древни автори като Данте, Шекспир, по-съвременни като Дюма, Толстой също загатват за това в трудовете си. 
Абе нашата работа е да противостоим на процеса колкото можем. Това е! “Продължаваме напред!”, както каза Кобрата Пулев.

27.11.14
10:02

И в тази връзка силовите тренировки, натрупването и уплътняването на мускулна маса са един от пътищата да забавим саркопенията и свързаните с нея процеси на стареене. Качеството на живот на човек, който дори на 70 се поддържа и тренира, е съвсем различно от това на някой, който никога не е пипвал тежест в живота си.

П. П. Говоря за 70, щото 50 взе да ми се струва вече твърде близо. :D

Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.11.14 10:03.

Подайте виаграта там :D

27.11.14
10:14

Така е, Боби. Примери поне два от наблюдения - имах един професор, който бе на 70 +, пенсиониран, но заместващ времнно отсъстващ колега. Ходеше редовно на зала, изправен, свежа походка, запазил височината си - бе около 183, “млада” кожа, в гръб изглеждаше като 50 годишен, по походка също, бистър ум... до ден днешен се радвам, че имах привилегията да замества по моето време и да го познавам. Друг мъж преди няколко години, докато живеех във Варна играеше волейбол на плажа с младежи в пясъка. Той също бе на 70+. Колето, а и не само той знае колко е трудно да се скача и бяга в пясък. Много (за съжаление) 20 годишни не могат да издържат и един гейм със стареца.

Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 27.11.14 10:15.

27.11.14
21:00

Това, което Камен Илиев казва, е много вярно. Аз още съм на 24 и за щастие не забелязвам още стъпки назад, но ги очаквам не далеч в бъдеще.
Прави ми впечатление обаче, че за чиста физическа сила много хора казват, че достигат максимум на около 32-35. Не знам на какво се дължи и какво има да каже науката по въпроса, но чувам много такива мнения.

27.11.14
23:36

казано от pesho vasilev на 27.11.14, 21:00:

Прави ми впечатление обаче, че за чиста физическа сила много хора казват, че достигат максимум на около 32-35. Не знам на какво се дължи и какво има да каже науката по въпроса, но чувам много такива мнения.

Процесите на стареене може и да почват след 25, но това не значи, че физическото ти развитие спира. Ако тренираш редовно, то на 35 г. имаш 10 години повече стаж, от колкото на 25, съответно ще си много по-напред с материала.

28.11.14
10:24

казано от Камен Илиев на 27.11.14, 09:49:

Аз съм на 33 и вече виждам по себе си някои от нещата, които съм описал.

Значи тъкмо приключваш физическото си развитие :)
Преди време попаднах на един много обширен материал, за това как се развива фзически един мъж. Подкрепен с много изследвания и статистика. Точно 33 е възрастта, до която все още може да дърпаш напред във развитието и да се чувстваш в разцвета на силите.

28.11.14
11:57

Боби не е ли започнал да тренира на 33 години, защото сега изглежда много по - здрав и млад от тогава?

28.11.14
12:00

казано от Lachezar Tomov на 28.11.14, 11:57:

Боби не е ли започнал да тренира на 33 години, защото сега изглежда много по - здрав и млад от тогава?

Всъщност на 29, но това не е съществено. Важното е какво може да се направи. Сила спокойно може да се качва до много след 33. Бих казал докъм 50, като дори след това тя не започва да спада изведнъж. А всичко е свързано със силата.

28.11.14
12:07

В това изследване не се твърди, че не може да се качва маса и сила натурално, да се повишават функционални показатели или да ставаш по-добър в някаква спортна дейност след 33 годишна възраст.
То засяга развитието на организма на мъжа - хормонални процеси, скорост на регенерация, изграждане на нови структури, развитие на вече изградени, растеж на кости, сухожилия.
Правете разлика :)

28.11.14
12:43

Прекалено много втелясване ми се струва, че има тук :D.
Аз пък мога да твърдя, че спортът не е водещия фактор в това как ще изглежда и ще се чувства човек на определена напреднала възраст. Генетиката също. Обграден съм от “книжни старчета”, които не са барнали спорт през живота си, но са изпънати като струни и свежи в акъла, въпреки че са 70+. Ако ви покажа снимка на някой от тях и на дядо ми, който цял живот е бачкал на полето, ще разберете какво имам предвид. Най-съществен фактор е начинът на живот, в т.ч. стресът, респ. спокойствието, храненето, вредните навици, после идва генетиката, спортът едва-едва се намества на четвърто-пето място.

Мнението беше редактирано от Петър на 28.11.14 12:44.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1