Проблеми с кръста от работа с компютър. Моля за съвет и доктор в София.

29.11.14
09:54

Здравейте, най-накрая се реших и аз да попитам за моя проблем. Аз съм мъж на 35 години и от няколко месеца чувствам сериозно напрежение в кръста (около гръбнака, малко под или на нивото на хълбоците). По цял ден седя на компютър, но опитвам и да се разхождам всеки ден, карам колело, правя лицеви и коремни и тн. - с две думи не съм обездвижен човек. Проблема се появи откакто основно работя от вкъщи и седя на удобен, но не точно офис-стол. Сутрин като се събудя усещам как кръста ми е “отслабен” когато се опитвам да се наведа напред - правя гимнастика по няколко пъти на ден (навеждане -> докосване на пода с пръсти -> изправяне), но не помага.

Започвам сериозно да се притеснявам и ви моля за съвет и/или адрес на доктор или физиотерапевт в София.

Благодаря предварително!!!

Добави фоумролер на гърба, гъза, задни и предни бедра.

29.11.14
10:34

казано от Херцог Трън на 29.11.14, 09:56:

Добави фоумролер на гърба, гъза, задни и предни бедра.

Благодаря много!! Доколкото разбирам ме съветваш да добавя упражнения за различните части на кръста. Не бях чувал за фоумролера, но проверих и видях що за нещо е :) изглежда добро и ще го пробвам. Предполагам, смяташ, че кръста ми се е отслабил от седенето - ако съм прав и аз имам такова усещане, но също така мисля, че не седя правилно и най-вече, че стола ме кара да не седя правилно - прекалено е дълбок някак си - може би трябва да пробвам с малка възглавница на облегалката - не ми се купува нов :)

Поздрави!!

Седенето продължително време “вдървява” мускулите в скъсени позиции (задна верига) и разтегнати такива на предната верига (ако ъгъла при коленете ти е 90 градуса, то мускулите на предното бедро са разтегнати - ако седиш дълго така се получават неприятни усещания).

Фоумролерът помага да се отпуснат мускулите.

29.11.14
19:05

Благодаря много!! Препоръчаха ми и физиотерапевт - ако фоумролера не помогне - отивам при терапевта :)

Физиотерапия за какво?! Кой ти е препоръчал?

Аз му писах на лично съобщение, за да му дам адрес на физиотерапевт, защото той пита за това.
Не исках да давам конкретни съвети, защото не го познавам и не знам какъв е случаят.

Споделих му, че казаното до тук в темата (за фоумролера и скъсените мускули) е добра идея; и че също така има и други начини за облекчаване.

Допълних с насоки за размисъл, че основните грешки при седенето е, че масово хората си сядат на опашките; или, ако искат да се приближат напред към монитора, издават главата и брадичката, с което пък оказват натоварване в гръбнака.

Не съм казала да ходи на физиотерапия;
ако отиде при терапевт, за да го тества, това си е негово решение :)

казано от Daniel Dimkin на 29.11.14, 09:54:

Започвам сериозно да се притеснявам и ви моля за съвет и/или адрес на доктор или физиотерапевт в София.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 29.11.14 20:23.

Ясно :) Още малко и рак ще си докара от умуване... :)

29.11.14
22:01

И аз работя пред компютър и имам същите проблеми, макар и доста по-леки. Каквото и да правиш след работа ще бъде малко, ако не спазваш някои правила, докато си пред компютъра:

1) На всеки час или половин час, ставай за 1-2 минути, разтягай се, разходи се из стаята или пий вода.
2) Сменяй позата си често, докато седиш, ако цял ден седиш в едно положение, ще те боли :)
3) Включи малка тренировка следобед- няколко клякания, една серия лицеви опори, разтягане. 5-10 минути са достатъчни.
4) Удобен стол- задължително!

Добре е често да се сменя позата.

Ако не ти се дават пари за бюро с регулируема височина може да ползваш старото и да добавиш няколко кутии.

И аз прекарвам повечето време седнал. От известно време съм решил да редувам позицията, обаче това преместване на кутиите е досадно и не се сещам да го правя - като ги сложа може цял ден да стоя прав (което също е вредно).

Мнението беше редактирано от Валентин Стойков на 02.12.14 02:25.

10.12.14
21:52

Съгласен съм, Валентин. Най-важното е да се сменя позицията възможно най-често. Всъщност, когато се заседим в една и съща позиция дълго време, тялото ни дава сигнали- примерно болка, важно е да не пренебрегваме тези сигнали.

12.02.15
18:23

Аз съм програмист и работя от къщи. Имам проблеми с кръста и съм пробвал доста неща, включително и няколко физиотерапевти. Иван е прав, задължително трябва да спазваш тези правила. Но въпреки, че тренирам, продължавах да имам болки. Проблема е основно от седенето.  От около половин година мисля, че си реших генерално проблема. Работя на бюро с ходеща пътека. Регулира се на височина и на ден ходя около 8 км. Това не е много популярно при нас, но в Америка все по често се ползва. Виж тук : www.walkdesk.pro, вече ги има и в Бг.

Модерация: Непозволено съдържание!
Моля, спазвайте правилата на форума!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.02.15 13:29.

07.05.15
13:58

То темата е от сравнително отдавна, но да споделя и аз своя опит, защото имах подобен проблем. Разбира се всеки си е различен и може да има и истински медицински проблем, но аз ще кажа своя опит. Преди 5-6 години почнаха адски болки в гърба и малко от кръста. Като седях по цял ден пред компютъра и направо ме сковаваше от болка. Но вече отдавна го нямам този проблем.

Моите съвети са два:
1. Да се ползва стол, в който като седнеш и почнеш да работиш на бюрото, гърба ти да не е под напрежение. Нали и останалите там неща за ергономията - да ти е на нивото на очите монитора, ръцете ти да не са далеч или прекалено близо до клавиатурата и т.н.

2. Второ и най- съществено според мен - сложи си лост вкъщи и се набирай. Откакто си монтирах лост и почнах да се набирам съм забравил за болки в кръста или гърба. Не знам каква е причината - дали е от намаляване на натиска върху прешлени/мускули, дали е от заякване на някакви кръстни връзки които влизат в набирането и целия гръб, но е факт. Откакто се набирам съм забравил за болки в гърба или кръста от седенето по 10 часа на ден пред компютъра.

Като бонус съвет: можеш да тръгнеш и на фитнес - малко мъртва тяга за укрепване на кръстни връзки, малко дърпане на щанги или на уред за гръбната мускулатура да позаздравиш, защото лицеви, коремни, ходене и колоездене почти не тренират гърба.

07.05.15
14:24

казано от Димо на 07.05.15, 13:58:

2. Второ и най- съществено според мен - сложи си лост вкъщи и се набирай. Откакто си монтирах лост и почнах да се набирам съм забравил за болки в кръста или гърба. Не знам каква е причината - дали е от намаляване на натиска върху прешлени/мускули, дали е от заякване на някакви кръстни връзки които влизат в набирането и целия гръб, но е факт. Откакто се набирам съм забравил за болки в гърба или кръста от седенето по 10 часа на ден пред компютъра.

Кръстни връзки ? Връзки в кръста ?? При набирането ???
:D
To причината набирането да облекчава е очевидна, но съвсем не е такава.

казано от Димо на 07.05.15, 13:58:

Като бонус съвет: можеш да тръгнеш и на фитнес - малко мъртва тяга за укрепване на кръстни връзки, малко дърпане на щанги или на уред за гръбната мускулатура да позаздравиш, защото лицеви, коремни, ходене и колоездене почти не тренират гърба.

Пак тия кръстни връзки... :D
Всяко движение или диманично/изометрично упражнение, което засилва таза, пояса, краката и гръба ще носи облекчение и е задължително при такъв тип работа.

07.05.15
14:37

:) Аз даже не знаех как им се вика, но четох за тях в на Любомир Иванов сайта преди време. Може и нещо името да не съм запомнил както трябва - корсетен пояс или както и да беше. Ще гледам терминологията да ми е по- прецизна (или поне по- обща - гръб, кръст) в бъдеще.

Както и да е де, идеята ми е да споделя моят практически резултат от нещо, което никой по- нагоре не го беше посъветвал, без претенции за академичен изказ. Съветваха го да ползва фоумролери, стойката да оправи, ходещи пътечки, лицеви опори, подскоци и раздвижване през определен период - все неща, които съм пробвал и не са ми давали резултат преди да си сложа лост и да тръгна на фитнес.

Поздрави.

07.05.15
14:43

Малка подсказка: кръстните връзки и кръстът нямат много общо, освен, че се намират в човешкото тяло. ;)

07.05.15
14:50

Да, да - ти си постнал докато успея да питам уикипедията. За пълнота - кръстните връзки се намират в коляното, а това, което съм имал предвид се казва “мускулен поясен корсет” Мда, бая съм бил далеч наистина хахах.

казано от Димо на 07.05.15, 14:37:

:Съветваха го да ползва фоумролери, стойката да оправи, ходещи пътечки, лицеви опори, подскоци и раздвижване през определен период - все неща, които съм пробвал и не са ми давали резултат преди да си сложа лост и да тръгна на фитнес.

Поздрави.

И понеже не са дали резултат при теб са безсмислени? Гений...

07.05.15
15:13

Много заядлив пост.

“Гений”. Къде и кога съм казал че са безсмислени? Казал съм каквото съм казал. Изреждам какво са го посъветвали досега. Споделям си собствения опит - че при мен не са подействали и и също и казвам при мен какво е подействало за да го пробва който има същия проблем.

Мнението беше редактирано от Димо на 07.05.15 15:15.

Kristiqn Svilenov

07.05.15
15:50

Модерация: Мнение без връзка с темата!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.05.15 18:55.

07.05.15
16:00

Kristiqn Svilenov

07.05.15
18:51

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1