01.12.14
20:36
Здравейте! Аз съм момиче на 18г и ми предстоят важни и трудни решения за избор на университет и специалност. Много съм объркана и очаквам да получа помощ...като разбира се очаквам и много hate. От малка мечтата ми е да съм военна (общо казано), баща ми беше и винаги е бил мой идол.. за съжаление обаче той не може да ми обясни как стоят нещата в днешно време. Но няма значение. Та това което съм харесала е специализация „Войски за ЯХБЗ и екология” “Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътните войски” . Въпроса ми е дали някой би ми помогнал чрез своя опит за подаване на документи, специалности и изпити. Рових се из сайта, но имам нужда от едно рамо на някой който е записал или мисли да записва.
Миналата година кандидатсвах там, имаше и момичета- около 10. Кандидатства се с изпит по История,География или Математика и език Английски или Френски. Другите изпити са физически,психически и медицински. Физическия при момчетата се състоя от совалки 10х10 метра за време, 1км бягане за време, лицеви опори и коремни преси макс бройка за 1 минута. Има и психологически тест, първо писмен, след това на една машинка с цветове да натискаш копчета(като за книжката за кола нещо, лесно е) и на края при психолога, който ти изпитва психиката. Когато влезнеш при психолога ще очаква да започнеш да разказваш за себе си, ако мълчиш и чакаш да ти задава въпроси, ти отнема много точки, по памет от 1 година мога да ти кажа някои въпроси които ми задаваше например: С какво се занимаваш? Какво ти е хобито? Опиши ми семейството си. Защо избра университета НВУ? Имаш ли семейни проблеми? Четеш ли? Коя е последната книга която прочете? Какво харесваш? Какви книги харесваш?
Общо взето целта на психо тестовете е да провери дисциплината и отдадеността ти към военната професия, поне по мои наблюдения. Писмения психо тест(първия) е около 2 часа има 100 въпроса, някой от тях са(по памет): Пушиш ли? Пушил/а ли си? Вземаш ли/Вземал/а ли си наркотици? Употребяваш ли алкохол? Употребявал/а ли си алкохол? Имаш ли семейни проблеми? Би ли убил някого, ако много те ядоса? Социален ли си? Агресивен ли си? Биеш ли се много? Мразиш ли някого?
Също има и отворен въпрос 1 лист есе защо си избрал НВУ.
Аз си взех всички изпити, освен този по история, на който и на предварителния и на редовния изпит изкарах Слаб(2).
Според мен си струва да кандидатстваш с математика, може да кандидатстваш за летец-пилот и ръководител въздушно движение, общо взето най-привилегированите и високо платени военни специалности са свързани с математиката. Единствения изпит на който не съм се явявал бе медицинския, защото вече бях изгорял с 2ката по История. Като база е овехтял университета, с инфраструктура още от комунизма непроменяна, общо взето мизерия, като студентско общежитие(и в такова съм бил). Там ме охапа нещо, мисля че някакво насекомо, но не съм сигурен и цялата длан ми се наду като балон и трябваше да си правя физическия изпит така и пак го взех с добри резултати.
На сайта на НВУ може да видиш информация за всичко, което ти е нужно, ще трябва да отделиш няколко дни да четеш сайта, за да се запознаеш по-добре с нещата, аз колкото и да ти разказвам сега може и нещо да се е променило от миналата година, но едва ли.