Комбиниране на bodybuilding и силови тренировки?

04.12.14
20:14

Здравейте.На 22 години съм 178см 86 кг.Имам известен стаж,но като цяло от скоро започнах със сериозните тренировки.До сега тренирах разделено по мускулни групи като наблягах на базовите движения като основа на тренировката за мускулните групи,като така съчетавах групите,че взаимно да се застъпват(примерно гърди с трицепс,гръб и бицепс).Ето програмата ми досега:
ден 1 (гърди,рамо и трицепс)
-Нормална лежанка,6х8,8,6,5,3,3
- Лежанка дъмбели и лицеви опори с вдигнати крака на стол в суперсерии-3 кръга така
-кофички на пейка 2х15 СТ
-Френско от лежанка 3х8,6,5
-Разтваряне на ръцете в страни с дъмбели за средно рамо 3х8
Ден 2
Крака(само тях защото са ми изоставащи)
-Заден клек 6х8,8,6,5,3,3
-Преден клек 4х8,6,5,3
-Напади(не ходещи а серия дясния,серия левия)3х8
-пръсци (повдигане на пръсти от стълбите)3х30 СТ
Ден 3
Гръб и Бицепс
-Набирания надхват 4х10,7,5,3 СТ
-Набиране подхват 3х8,6,5 СТ
-Гребане с щанга 6х8,8,6,5,3,3
-гребане с дъмбел 3х10
-Бицепс с дъмбели,прав 3х10-8-6
Ден 4
В този ден правя движения,които не са пълноценни,съчетани в другите дни(например хвата ми изпуска за тяга,набирания  и гребане,особенно в по толкова серии и близки до макса серии)
-Мъртва тяга 7х10,8,8,6,5,5,4 (Бих паднал до 3 ки,но тренирам в къщи и нямам толкова тежест,скоро ще си взимам)
-Набирания надхват 3х8,6,5 ( включих още еднин път набирания в седмицата)
-Военна преса 4х8,8,5,3

*На всички многоставни движения от по първата серия от 8 е далече от макса и е повече със загряващ характер,а втората 8-ца вече е с повече тежест и е нормална серия

Тази програма добре ми се отрази и ми харесваше,но искам да наблегна повече на базовите и на силата в тях,но в същото време да вкарвам и малко “помпане” и визуални цели.Като цяло преоритет започва да ми става силата (повечето вдигнати килограми),но не искам едното да ми е изцяло за сметка на другото.Мисля просто да разделя по някакъв начин тренировките, хем базовите да са целта за деня изцяло и изграждане на здравината в нерва система и движенията на тялото,хем и помпащите дни да са на макс за целта си.Тоест разликата ще е,че деня за базови ще е изцяло със силова ориентация и дните за напомпване и визуална цел,ще са си отделно,няма да се опитвам в 1 тренировка да съчетавам двете неща,а отделни тренировки,за отделните цели.

Мисля базовите кръгове да са ми
Тренировка “А”
-Заден клек  6 серии
-лег 6 серии
-гребане с щанга надхват 6 серии
-набиране подхват 3 серии
-кофички 4 серии
Тренировка “Б”
-Мъртва тяга 7 серии
-преден клек 5 серии
-военна преса 4 серии
-набиране надхват 4 серии
-лицеви опори 3 серии
*Упражненията с щанга ще започват от по 8 повторения като качвам килограмите и свалям повторенията до 3 (тренирам сам и не смея да правя под 3 повторения).Тоест нещо от сорта на 8-8-6-5-5-3-3 повторения  за тягата да речем.Лостовете ще са със собствено тегло,защото са последни и няма да имам особено сила за да добавям допълнителна тежест.
Смятам да редувам тренировка А,Б,А в една седмица,а другата Б,А,Б
Бодибилдинг тренировката ще е някакво сплитче от по 1-2 мускулни групи в тренировка (примерно гръб-рамо,бицепс-трицепс и тн...)
Ще използвам по-леки килограми,като ще гледам да държа мускула под напрежение постоянно.Отново ще правя базовите,но няма да ми отнемат такъв % от тренировката.Тоест по-малко серии,повечко повторения и по-малко цялостно внимание на тях.Чувал съм,че понякога повечето повторения подпомагат вдигането на максове(тоест допълват силовите цели).Под 6 повторения няма да падам в билдинг програмта ми и сериите няма да са повече от 4 на движение.Ще наблягам повече на изолиращите.Не съм тръгнал нито да ходя на състезания по трибой,нито държа прекалено на визуалните резултати,просто искам до колкото е възможно да развивам тези две неща-визия и сила.

Същинския въпрос ми е как да съчетая тези две тренировъчни цели- бодибилдинг и силови.Мислех нещо от сорта на 2 седмици базовите кръгове,2 седмици билдинг сплитовете.Не знам обаче дали няма да ми дойде малко нанагорно,та обмислях и вариант да правя 2 седмици силовите,1 седмица билдинга и 1 седмица по-релакс,като ще правя само със СТ някоя и друга тренировка и малко повечко разтягания,но няма да се напрягам с някакви прекалени цели в тази седмица,тоест релакс седмица,за да поотпочина.Дали е добра идея да съчетая по този начин двете тренировъчни програми?По-добър ли е този вариант или ще е по-добре да си правя месец и половина силовите тренировки и после да мина за месец и половина на бодибилдинг програмата? Какво бихте ме посъветвали драги съфорумци?

05.12.14
01:33

Много сложни схеми мислиш. По принцип е добре да прогресираш в различен диапазон повторения, а не да се ограничаваш само с ниски или само с високи бройки, но смяната на програмата на 1-2 седмици не носи полза. Много по-прост и ефективен вариант е да правиш тежко 1-2 базови упр. (на тренировка), в които целиш да си вдигнеш постиженията и добавяш 1-2 допълнителни с повече повторения, които допълват първите или работят върху слабите звена. Или редуваш една тежка и една лека тренировка, т.е., едната с малко повторения, следващата с повече, като съответно и упражненията са различни.

05.12.14
02:06

Може ли някаква примерна програма на това,което предлагаш?

Мнението беше редактирано от kaloqn ivanov на 05.12.14 02:08.

Той много добре ти е описал, още малко ще поискаш да ти я изтренира тая програма като я напише. Знаеш кои са базовите, знаеш кои не са. Взимаш за всяка мускулна 1 или 2 базови, правиш ги тежко. Взимаш 1-2 изолиращи, правиш ги с повече повторения. Изисква минимално количество умствена дейност, а в краен случай - базата данни с упражнения на сайта също работи.

05.12.14
02:36

“работят върху слабите звена”-какво ще рече?Това не разбрах и затова исках пример.

Какво може да значи “слабо звено” ? Слаб или по-слабо развит (от визуална гледна точка) мускул. Пример - имаш добре развити ръце, но раменете ти са малки - раменете са ти слабо звено. Или на лежанката имаш проблем със заключването - слаб трицепс. А какво значи да работиш върху тях? Очевидно - да правиш нещо насочено към функционалното или визуалното им засилване. В горните примери - наблягаш на тренировката за рамо или работиш за по-силен трицепс като правиш тясна лежанка/кофи с акцент върху трицепс и т.н.

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 05.12.14 03:11.

05.12.14
13:14

Разбрах.Значи нещо от сорта на досегашната ми програма (първата,която съм написал в началния си пост)?Въпросът е как да променя нещо в тренировките,защото карам по тази програма 3 месеца сигурно и мисля,че започнах да цикля.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1