07.12.14
17:10
Здравейте приятели на форума. Имам един въпрос за храната след тренировка (целта която преследвам е качване на мускулна маса) Въпроса ми е според вас овесените ядки или ориза добър вариант ли са ? Пия и протеин на прах след тренировка . Благодаря предварително .
07.12.14
18:36
Аз смятам, че веднага след тренировка е удачно около 30 грама бързи въглехидрати заедно с 1-2 дози суроватъчен протеин и след около 1 час отново протеин с кафяв ориз. Овесените ядки са удобни за закуска, но честно казано не смятам, че има огромна разлика.
07.12.14
20:01
По-принцип го правя така : след тренировка доза протеин и банан . и след 40 минути до 1 час ям пилешко месо с кафяв ориз. Но се чудих дали овесените ядки или ориза са удачен вариант вместо бананите .
07.12.14
20:32
казано от Turtle Donatello на 07.12.14, 20:01:
По-принцип го правя така : след тренировка доза протеин и банан . и след 40 минути до 1 час ям пилешко месо с кафяв ориз. Но се чудих дали овесените ядки или ориза са удачен вариант вместо бананите .
За мен така както правиш ти е идеално.
Мнението беше редактирано от Иван Досев на 07.12.14 21:05.
08.12.14
16:06
И аз мисля, че това е добре. Може да замениш банана със стафиди и пилешкото с телешко за да разнообразяваш. Ориза е добре, може да увеличаваш грамажа постепенно.
08.12.14
16:22
казано от Иван Досев на 07.12.14, 18:36:
Аз смятам, че веднага след тренировка е удачно около 30 грама бързи въглехидрати заедно с 1-2 дози суроватъчен протеин...
И как ги изчисли тия 30 g бързи въглехидрати? Защо точно 30? :)
Не знам кой ви налива в главите кварталния мит, че ви трябва захар след тренировка (особено след силова тренировка). За протеина - същата глупост. Ако си забравите часовника и не можете да засечете нужното време за прием, ще ви спаднат мускулите сякаш...
Ориз и овес са подходящи източници на въглехидрати.
Не са единствените и не са по-качествени от останалите.
Да, подходящи са за следтренировъчно хранене.
08.12.14
16:37
казано от Кольо Пияндето на 08.12.14, 16:22:
казано от Иван Досев на 07.12.14, 18:36:
Аз смятам, че веднага след тренировка е удачно около 30 грама бързи въглехидрати заедно с 1-2 дози суроватъчен протеин...
И как ги изчисли тия 30 g бързи въглехидрати? Защо точно 30? :)
Не знам кой ви налива в главите кварталния мит, че ви трябва захар след тренировка (особено след силова тренировка). За протеина - същата глупост. Ако си забравите часовника и не можете да засечете нужното време за прием, ще ви спаднат мускулите сякаш...
Ориз и овес са подходящи източници на въглехидрати.
Не са единствените и не са по-качествени от останалите.
Да, подходящи са за следтренировъчно хранене.
Гликогенът, Кольо, гликогенът! Срам, от екипа си, а не знаеш! :@
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 08.12.14 16:37.
казано от Кольо Пияндето на 08.12.14, 16:22:
Не знам кой ви налива в главите кварталния мит, че ви трябва захар след тренировка (особено след силова тренировка). За протеина - същата глупост.
Тук ще ми е интересно да чуя малко повече.
08.12.14
21:27
казано от TheRunawy на 08.12.14, 19:25:
Тук ще ми е интересно да чуя малко повече.
Не знам за кое искаш да чуеш малко повече, затова ще отговоря и за двете.
За захарта - личната ми практика доказва всяка дума от тази статия. На мнение съм, че това важи за почти всички трениращи извън професионалния спорт.
За протеина - при възможност да се седне на маса с качествена храна в рамките на 40-50-60 минути след тренировка и особено при осигуряване на нужното количество белтъчини за деня (2 g/kg) - протеинът на прах между края на тренировката и храненето е напълно излишен, тъй като не води до подобряване на резултатите от режима.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.12.14 21:57.
10.12.14
15:38
Абсолютно не е задължителна захар след тренировка, както и протеин на прах...
Няма значителна разлика дали след тренировката ще приемете захар или не... И нещо повече - Когато не приемате захар след тренировка държите ключови анаболни хормони във високи граници, увеличавате инсулиновата чувствителност и кръвта има достатъчно време и възможност да циркулира в дадените мускулни групи и да ги храни. След прием на захар вдигате значително инсулите, спира отделянето на GH, кръвта от мускулатурата отива веднага във стомаха, за да обработи захарите и така нататък.
Мисля, че това е достатъчно обяснение.