Сплескани прешлени

10.12.14
17:53

Здравейте,
Не намерих конкретен отговор за това пускам темата. На скоро ми се наложи да претърпя операция и трябваше да ми поставят спинална упойка ( инжекция между определени прешлени на гръбнака ). Анестезиологът му отне 30 минути докато вкара иглата без тя да се огъне или отмести неправилно, в резултат на което той каза ,че прешлените ми са притиснати ( той изполвза думата “сплескани” ). Аз тренирам от около 4 години, но досега не ми е хрумвало, че може да имам проблем в тази област ( естествено чувствам известна болка/натоварнае след последната серия тежък клек или тяга, но иначе нямам оплаквания в тази област ). Предполагам ,че такъв тип травма се предизвиква от повечко килограми именно на тези две упражнения и/или неправилна техника, но дори и при коректно изпълнение предполагам ,че многото тежести неминуемо водят до нещо такова. Въпросът ми е дали трябва изцяло да ги изключа или да намаля килограмите , за да не се претоварва долната част на гръбнака при така характерната свивка ( при стягането на кръста )? Има ли упражнения,които да подобрят състоянието на прешлените, може би екстензията за гръб би имала положителен резултат ? Трябва ли да потърся специализирана помощ при положение ,че нямам болки ?
Благодаря предварително!

10.12.14
19:43

То на крива ракета и космоса и е тесен.( така ли бе израза?) Така и с твоя доктор.

10.12.14
20:00

На първо място трябва да се докаже , че имаш проблем с прешлените. Като начало рентгенова снимка ще е достатъчна, а къкво трябва да се направи по-нататък ще зависи от резултата от рентгеновото изследване.

11.12.14
10:39

Тея повечето анестезиолози са големи мундари! И на мен така се клечи 15 мин. и накрая не успя да направи упойката и почнаха да ме оперират в полуупойка... Опитай да правиш малко по-леко, както и да правиш екстензии, с цел заздравяване на пояса, а ако имаш вече някаква фрапантна болка иди на специалист. :)

Мнението беше редактирано от Nachev на 11.12.14 10:39.

11.12.14
11:05

Мисля, че по-добре да се запишеш за ЯМР. Излъжи джипито, че те боли и пр., за да вземеш направление (иначе е към 200 лв)  и се изследвай. Доста неща не се виждат на рентгенова снимка. Странно или не, хора, които никога не са хващали щанга или чувал, имат “сплескани” прешлени.
Ако няма нищо, се си спокоен, ако има- ще вземеш мерки навреме :)

11.12.14
16:54

Благодаря за отговорите. Явно ще се ходи поне на ренген , за всеки случай. И все пак се чудя ако наистина е от тежестите то всеки втори силов атлет ( щангист, трибоец или от сорта ) , вдигайки такива огромни килограми при клек и тяга , няма как да не му се отразява негативно на долната част на гръбнака и кръста ? ( в дългосрочна преспектива ) Дали все пак любителите и аматъорите като мен няма да извлекат повече негативи от колкото позитиви от тези упражнения? За дългосрочно спортуване в залата , дали не е по-добре да се избягват тежести над 70% от максимума (или дори по-малко ) ?

11.12.14
23:38

Защо просто не изчакаш да видиш дали изобщо ти има нещо на прешлените и тогава да  се притесняваш за последствията ?
По отношение на предложението за ЯМР
1. Личния ти лекар НЕ може да ти издаде направление нито за ЯМР нито за компютърен томограф. Това може да направи само лекар-специалист.
2. По отношение на изобразяването на гръбначния стълб ЯМР няма предимства пред компютърния томограф.
3. Като начало и обикновена рентгенова снимка на прешлените във фас и профил може да установи дали имаш “сплескан прешлен” или не. За тази рентгенова снимка можеш да получиш направление от личния си лекар, а дори и да не получиш не е скъпа.
Поздрави!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1