01.10.14
17:45
Здравейте! От известно време кардио тренировката ми включваше основно въртене на колело (преди и след тренировката), но от няколко тренировки насам започнах да използвам интензивно и пътеката и ми направи впечатление следното нещо : при едни и същи изгорени калории според компютъра ( горе-долу ) при въртене на колелото се потя много повече (корем,гръб,ръце..) и се чувствам много “по-скапан”, слизайки от него в сравнение с пътеката (при нея усещам потено основно в областта на корема и гърба). Ето и какво точно правя:
Пътека :
преди тренировка : 300калории, наклон 11%, скорост 6.5 (времето е някъде около 22-25мин.)
след тренировка : 200калории, наклонът и скоростта са същите (времето е около 15мин.)
Уредът е на “Technogym”.
Колело :
преди тренировка : около 280-320калории, натоварване - започва от 8-9 и стига до 15, време 22-25мин.
след тренировка : около 160-200калории, натоварването е същото, времето е 12-15мин.
Уредът също е на “Technogym”.
Защо се получава така и в действителност горя ли същите (дори и повече според компютъра) калории, използвайки пътеката, въпреки че потенето и натоварването, което усещам след края на кардиото са значително по-малки ?
01.10.14
19:46
Задаваш ли на някой от тези уреди, колко си висок, колко тежиш, какъв % подкожни мазнини имаш? Уредът мери ли ти постоянно пулса?
Мнението беше редактирано от Angel Gyaurov на 01.10.14 19:47.
Пътеката изисква да й задам колко килограма съм ( не съм пробвал какво ще стане ако не ги задам ). Тя не мери пулса.
При колелото не задавам нищо и мисля, че не мери пулса (освен ако “watt” не значи пулс). Има си “bpm”=beats per minute, но там не измерва нищо.
Забравих да добавя в първия пост, че скоростта, която поддържам при колелото е около 80-85 (в 95% от времето).
Мнението беше редактирано от abc qwe на 01.10.14 20:07.
01.10.14
20:19
Никой не може да ти сметне приблизителния разход на енергия без да знае тия работи. Не гледай всички глупости които пише по уредите. Мориш се повече на колелото, защото напъваш повече. Тая скорост 80-85 на колелото се надявам, че е завъртания на педалите в минута, а не някакви километри в час. С нормално колело по равно реално можеш да караш с 20-30 километра в час.
Мисълта ми беше, че на практика уредите са от един и същ производител и калориите, които показват след приблизително едни и също време са много близки, но натоварването, което усещам не е еднакво-след колелото мога да изстискам вода от тениската, а след пътеката.. Аз лично използвам калориите, които показва уредът, за да преценя достатъчно ефективно ли е било кардиото, но явно показанията на всеки отделен уред ( дори и ако са от един производител ) са доста относителни.
Поне при мен, съм забелязал, че с бягане горя около 2 пъти повече калории при еднакво времетраене и подобно натоварване с колелото. И наистина, за да е сравнително точно - трябва да въведеш данни...
02.10.14
16:09
Всяка пътека или велоергометър ще ти покаже различни калории :) Няма смисъл да вярваш на тези неща...
Погледни в интернет има горе-долу калориите за един час велоергометър и пътека и си ги пресметни, като това пак не е 100% сигурно (wasntme)
03.10.14
12:28
Ако натоварването на колелото се регулира механично, има вероятност да не вързано към компютъра, а да смята калориите само по изминато разстояние и евентуално пулса и скоростта. Направи два теста от по 5 минути с една и съща скорост на различно натоварване и виж дали калориите накрая ще са различни. При пътеката щом задаваш килограми би трябвало да е точно. При колелото теглото няма значение.
03.10.14
15:21
Е той човека си каза, че никъде не отчита пулса! За да мериш пулса, трябва да имаш т.нар. chest strap или по нашенски казано - колан, с трансмитер. Той се слага в областа под гърдите, и постоянно отчита динамиката на пулса. Друг вариант, е пулса да се мери с клипс на ухото - както е при уредите на Кетлер, и както аз правя в къщи. Проблема обаче с меренето на пулса е голям, защото не е ясна коректността на уредите. Колата лично мен ме стяга, и ми причинява дискомфорт, затова сумати пари дадох за Полар-а, и сега събира прах у нас. Клипса за ухото, пък като се размести почва да мери грешно, така че и той е вятър работа. Отделно самия компютър на уредите зависи какви алгоритми използва, за оценка на тренировката. Разлика има огромна между компютъра на ергометъра ми, и Полар-а при едновременно отчитане. Питах по разни форуми, но въпроса е по-скоро риторичен - кое е вярното!
С две думи, по-същественото е да тренираш, а не толкова да броиш колко си изгорил и прочее. При HIIT алгоритмите отчитащи време, пулс, натоварване - не дават ясна представа колко си изгорил, още повече след слизане от уреда ти продължаваш да гориш. Така че вятър работа.
Що се отнася до вида кардио, няма логика да се потиш повече на колелото. Най-малкото защото при тичане са мобилизирани повече мускули, а при колелото основно краката. Относно потенето, много зависи къде е разположен уреда например. Ако е забит някъде където липсва движение на въздуха, е нормално да се потиш повече, и съответно ако е до прозорец или течение да се потиш по-малко. Също е важно и натоварването.
summertime, уредите са позиционирани така, че над всеки си има вентилационна решетка т.е. условията са напълно еднакви.
Александър, колелото има възможност за механично регулиране или да поставиш някаква “цел” (калории, време..). При колелото използвам ръчното регулиране (“quick start”) на натоварването, а при пътеката имам зададена цел-определен брой калории. При по-следващата ми тренировка ще пробвам това, което каза и ще споделя дали е имало големи различия в калориите.
Едва ли има някакво значение, но уредите са подобни на тези:
Колело - http://www.graysfitness.com.au/used-gym-equipment/fullsize/130916-1116_Technogym-Excite-Recumbent.jpg
Пътека - http://www.globalfitness.com/fitness-equipment.aspx?fID=57
07.10.14
17:00
На това колело натоварването се регулира електронно, така че да - взима се впредив при смятането на калориите.
07.10.14
21:13
казано от Ангел на 01.10.14, 23:47:
...с бягане горя около 2 пъти повече калории при еднакво времетраене и подобно натоварване с колелото.
Класически non-sens.
С наличните уреди е абсурдно да знаеш колко точно енергия изразходваш.
Със споменатите уреди е абсурдно да сравняваш усилието при натоварване.
Днес пробвах следното : пуснах същото натоварване на пътеката, но не въведох килограми и да ви кажа честно имаше осезаема разлика-за 1 песен време (3-4мин.) горях около 25(+/-) докато преди за същото време резултатът беше почти двоен, а и усетих значително по-голямо натоварване.
14.12.14
16:02
Адски сложно е да измериш колко калории изразходваш по време на тренировка, едно обикновено колело не би се справило, повярвай ;)