19.12.14
12:53
Първо и преди всичко искам да спомена, че ровейки из форума не намерих нито една тема за този режим на хранене, която да мога да нарека сериозна! Пуснати са редица теми от общ характер и от хора, които не са достатъчно осведомени по въпроса. Не считам, че съм някакъв гуру по тази тема, но определено мисля, че съм доста по-запознат от тези, които намерих да се изказват по въпроса. Ето защо и ми се иска да пусна една по-сериозна тема, а и поради някои други причини:
- искам да открия и други, спортуващи хора, които следват принципите на “диетата”, с които да общуваме съвсем сериозно и да си помагаме един друг. Защо точно тук? Защото във форума, в който бях (специализиран на тази тема) хората са другата крайност - разчитат само и единствено на диетата като ги мързи да си мръднат задниците от столовете, като нямат никаква цел да постигат каквито и да било спортни постижения. Като цяло са нисковолеви и мързеливи.
- искам с тази тема да бъда и полезен на хората, които си нямат идея или бегло са запознати с този начин на хранене, минали са през него и са го зарязали, само защото са прочели повърхностно за какво става дума.
Малко предистория за мен (ще се опитам да бъда максимално кратък). Тренирам в зала от почти 7.5 г. Започнах доста късно - бях на 28 г. Спазвам този режим на хранене приблизително 2 години, като съм запознат с него реално от 1 година. Всичко започна с молба за съствянето на режим на хранене към Слави Горанчовски (наш състезател по бодибилдинг). Това беше началото на януари 2013-та година. Спазвайки програмата, която той ми направи за 4 месеца смъкнах 7 кг. и около 10 см. от талията си, като в същото време запазвах много голям процент от трудно натрупната мускулна маса, която изграждах през предните 5 г. В същото време постиженията ми в залата се подобриха и качих приблизително по 5-10 кг. на всяко едно от упражненията. Спрях да взимам всякакви глупави хранителни добавки, като оставих единствено и само суроватъчния протеин и BCAA. След време се позачудих откъде идва тази сила в мен и се поразрових. Открих първата книга “Зоната” от Бари Сиърс и прочитайки я видях колко точно беше направена диетата от Слави, която спазвах и колко много общи неща имаше между нея и книгата “Зоната”.
Та, за какво става дума в няколко приказки?
През 1982-ра година 3-ма шведски учени (Samuelsson, Vane и Bergström) откриват съществуването на т.н. “айказаноиди” или “ейказаноиди”. Отличени са през същата година с Нобелова награда по медицина.
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1982/
http://en.wikipedia.org/wiki/Eicosanoid - четиво за ейказаноидите
Ейказаноидите, Сиърс (авторът на тази диета) разглежда като малки суперхормони, отговорни за редица важни процеси в човешкия организъм и които той вярва, че могат да бъдат регулирани чрез храненето, следователно и върху общото здраве на човешкия организъм да се влияе пряко (все още спорна тема). Бари Сиърс е биохимик посветил живота си на проучванията върху липидите. След 1982-ра година и след откритието на шведите, вярвайки и върху собствените си проучвания Сиърс създава режима си хранене. Режимът е равномерно балансиран - 40% белтъци, 30% мазнини и 30% въглехидрати. Идеята му е поддържане на постоянни нива на инсулина (без пикове и спадове) чрез храненето, приемането на полезни мазнини и широко рекламираното от него рибено масло, което той дава като “елексир на живота” и в частност ейказанопептидната масна киселина и още по-точно съотношението межу нея и арахидоновата киселина, което би трябвало (според него) да е в съотношение 2:1 до 3:1 в полза на ейказанопептидната. Поддържането на това съотношение и постоянните нива на инсулина той счита, че са ключови за общото здраве на организма, а от там идва и постигането на по-добри спортни постижения (нещо, което той не е имал за цел да проучва и което открива последствие като “страничен ефект”). След 82-ра година (ако не се лъжа) е диетолог на американския олимпийски отбор. Успехите на американците през 1984-та година се вярва, че се дължат именно на диетата на Бари Сиърс - 1-во място в общото класиране по медали с 83 златни медала, пред вторите Румъния с 20 златни медала!!!
Защо Бари Сиърс отрича яйчения жълтък - не е заради холестерола, а заради наличието на арахидонова киселина, която той вярва, че е бич Божи за кръвонносната система. Прекалено високите й стойности могат да доведат до образуването на тромбове, а от там и инфаркт или инсулт, както и прекалена чувствителност на организма към възпалителни процеси. Ниските й стойности пък водят до обща слабост на организма, трудно съсирване на кръвта и слаб имунитет. Същата арахидонова киселина се съдържа във високи стойности и в червените меса и в твърдите високогликемични въглехидрати, които изобилстват на трапезата ни.
Някои неща, които съм разбрал от опита си през последните 2 години:
- Лично за себе си вярвам до голяма степен на проучванията на Сиърс и съм усещал наистина прилива на сила, когато се храня с по 6-8 цели яйца на ден, както и засилената ми умунна реакция и по-голямата лекота и по-слаба имунна реакция, когато се храня с по 3 цели яйца на ден.
- добро рибено масло на българския пазар трудно се намира и ако се намери цената му е безбожна. Какво разбирам под хубаво? Маслото трябва да молекулярно пречистено и минало сертифициране през една организация IFOS, занимаваща се изключително и само с тестване на рибено масло. Единственото такова, което открих на БГ пазара беше на NOW Foods , но цената му от 90 лв. ми скъса нервите. Затова в момента си купувам от iherb, къде открих не 1 или 2 от тези серитифицирани и пречистени масла. Защо пък точно такива? Защото имам опит с тези на БГ пазара и единствения ефект, който имах беше появата на акне максимум на 1-вата седмица и неприятен рибешки вкус в устата. След тестването с тези от iherb нито имах акне, нито вкуса на риба, а и мога да заявя категорично, че свалих с тях допълнително и някои друг процент мазнини.
Надявам се темата да се развие и наистина да открия спортуващи и сериозни хора, с които да обменяме опит.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 28.12.14 13:33.
19.12.14
20:25
Пиша за пръв и последен път в тази тема. Научи се на уважение първо! Ние сме всички тъпи тук, благодаря, че дойде тук ГУРУ! Тук няма добре и супер изглеждащи хора, които тренират. Няма никой, който да ти се опре. Ти си бога, кумира, ти си шефа! Аз съм ти фен! ))))
Я се разкарай!
Сега серьозно по темата.
Ако искаш да представиш нещо, което ти е направило голямо впечатление, ето ти съвет ( това горе, където си го написал, не е..... подходящо): снимай се преди да почнеш диетата, описвай подробно всичко което ти се случва през денонощието, направи снимки през тези дни, как се променяш и т.н. , направи група от хора, които да докажат, че диетата ти действа и т.н. .....и тогава МОЖЕ БИ ще може да говориш за методика, диета, здравословно хранене ( в какво се изразява, изследвания и т.н.) и да ни я представиш. Иначе, нищо не ми говори. Само приказки. Извинявай, ако съм те засегнал ;)
Или поне го преведи на български да прочетем точно за какво става въпрос ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.12.14 20:31.
19.12.14
21:32
Аз пък свалих мазнини като намалих калорийния си прием доколкото е нужно да го намаля, че да сваля.
Някакви системи, някакви нобелови награди, защо толкова сложно?
19.12.14
21:59
Carbohydrate,
Благодаря ти за отговора по темата, но не мисля, че тона ми по-горе по какъвто и да било начин е бил неуважителен! Дори напротив - бих те упрекнал теб в неуважение! Искрено се надявам никога повече да не пишеш в тази тема, защото тя НЕ Е за теб! Ясно съм казал за кого е предназначена и изобщо няма за цел да рекламира каквото и когото и да било! Относно превода - научи английски, не е толкова трудно, плюс това ще ти бъде и полезно!
Благодаря ти за съвета искрено! Темата, обаче няма за цел да доказва на хора като теб какво може да се постигне със “Зоната”. Имам си дневник и там допреди няколко месеца си водих редовно записки кога, как тренирам, кога, как и с какво се храня! Темата пак подчертавам не е за теб и хора като теб! Ясно съм го написал по-горе - търся хора практикуващи “Зоната”, а не такива, които само са чували за това! Търся спортуващи такива, защото лично аз имам много въпроси и защото ЗНАМ, че системата РАБОТИ! Такива като теб са ми излишни и МНОГО моля, наистина никога да не пишеш повече тук! Благодаря!
Angel Gyaurov, към теб тона ми ще бъде малко по-мек отколкото към господина, който явно и видимо е решил да се заяжда. В момента съм афектиран от прочетенето както от него (в много голяма степен) така и от това, което ти си написал. Когато коментирате много Ви моля да четете! Темата не е пусната с цел да разясняваме тук какво представлява това хранене. Има достатъчно линкове в нета, книгите ги има преведени на български език (първите 2) във виртуална форма. Достатъчно голяма реклама му направих, дори излишна (може би не биваше да го правя). Ако ти е станало толкова интересно намери книгите, прочети ги и тогава ела, ако ти е интересно и питай. Пак по-N-вам - темата е за хора, които са се сблъскали със Зоната (поне малко от малко), знаят за какво става дума и такива, които имат желание да споделят опит и изобщо да комуникират по тази тема!
Много Ви благодаря и Ви МОЛЯ първо да четете и после да коментирате!
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 19.12.14 22:13.
20.12.14
07:45
казано от Ivan Vasilev на 19.12.14, 12:53:
Първо и преди всичко искам да спомена, че ровейки из форума не намерих нито една тема за този режим на хранене, която да мога да нарека сериозна! Пуснати са редица теми от общ характер и от хора, които не са достатъчно осведомени по въпроса. Не считам, че съм някакъв гуру по тази тема, но определено мисля, че съм доста по-запознат от тези, които намерих да се изказват по въпроса. Ето защо и ми се иска да пусна една по-сериозна тема, а и поради някои други причини:
.
Не се стягай толкова. Виж какво си написал първо. Тук на форума има хора, състезаващи се такива, да ти кажа ако не знаеш. Има и такива, които изглеждат по-добре от теб, без да практикуват нищо. Тук има доста хора, които разбират много повече от теб, защото четат доста и то различни неща и не се впечатляват от отделна такава тема. И накрая за теб. Да, сигурно изглеждаш добре и искаш някой да ти обърне внимание, това е съвсем нормално. Тренирал си доста и искаш някой да го оцени, но в дневника ти не видях това, за което пишеш тук.
Идваш в чужда къща и обиждаш обитателите й. Не се прави така!
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 20.12.14 07:48.
20.12.14
08:15
Отидох на препратката. Оказа се, че има такъв български сайт, който е създаден наскоро. Има и форум, но няма хора (за това ли автора на поста се прехвърли тук?) Самата книга не съм я чел, но от сайта, който прочетох, става въпрос за това, което навлиза все повече и повече сред хората - бързите въглехидрати и некачествената храна ще ни убият. Това е така, няма разминаване. Това съм го описал в http://www.bb-team.org/forums/viewthread/72608 тази тема. За разлика от Зоната, това са медицински обосновани резултати, клинично изпитани решения и работещи клиники. Разбира се, трябва да има повече информация за храненето, та да се научат хората, че тялото е просто машина, която за да функционира добре, трябва да се поддържа. А основната подръжка идва от правилното хранене и физ. натоварване - факт, който никой вече не го оспорва.
П.П. Аз самият сам достигнал до хубава физ. форма и съм свалил доста от мазнините по http://www.bb-team.org/forums/viewthread/72608
тема, само като премахнах бързите въглехидрати основно. Намалих си кръвното и т.н. Дали е Зона, или методики на някои други, няма значение. Успех на всички практикуващи здравословния режим и повече такива хора ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 20.12.14 08:20.
20.12.14
10:36
Първо - мисля, че по-горе те помолих да не пишеш никога повече тук. Аз ли бъркам или ти явно не можеш да четеш? Май аз бъркам след като е видно, че можеш да пишеш...
Второ - ще ти отговоря на поредните глупости, които изписа и това ще е за последно, защото ме нервираш. Хора като теб ме нервират - нищо непрочели, не се интересували грам от темата и пускат разни тъпи и необмислени коментарчета с цел явно тях да ги забележат.
Така, нека пристъпим към същество на отговора.
1 - “на” форума ми е ясно, че има състезаващи се, именно заради това съм тук, а не там!
2- да има такъв, който нищо не прави и да изглежда по-добре от мен, жестоко се съмнявам, но щом ти казваш, значи е така! Ако за теб “по-добре” означава “по-голям и мазен” както изглеждаш ти, значи е така!
3- евала, че има доста хора тук, които разбират много повече от мен. Именно заради това съм тук. Ако разбират наистина толкова колкото ти твърдиш най-малкото ще се поровят по въпроса, именно защото ЧЕТАТ и се интересуват. Най-малкото, поради уважение от това, което е постигнал този учен, за който става дума (което е неоспорим факт)! И повярвай ми, ако наиастина разбират толкова биха се интересували, а не както ти твърдиш да не се впечатляват от подобна тема.
4 - ти вече и психологически профил взе да ми правиш...Да не би да си психолог? Ако не си, то те съветвам (не те моля) да не правиш опити да навлизаш отново в сфера, в която нищо не разбираш (което явно май ти е заложено като гледам). Дали искам някой да го оцени? Ти май изобщо не си в час, а? Къде видя, че търся нечия оценка? Има кой да ме оценява, бъди спокоен затова! Тренирам “доста” (аман с това доста...омръзна ми вече да го чета из писаниците ти), не съм спрял с тренировките! Моля да спазваме правилно времената в езика ни!
5 - коя е тази чужда къща и къде видя, че съм обидил някого? Този сайт и този форум вярвам, че го знам и го чета от “доста” повече време от теб. Виждам, че си голям писач из форума. За разлика от теб аз пиша рядко и когато има наистина защо, а не празни и натоварващи другите хора тук писаници! Това, че ти си правиш подобен извод от написаното в първите редове от мен не е мой проблем, както и не би следвало някой да се обижда, поради това, че ти си се обидил! Първите редове, които си цитирал имат цел точно да предотвратят писаници подобни на твоите!
6 - да, има такъв сайт, има и такъв форум. Потребители има достатъчно, с които мога да си комуникирам. Пределно ясно го написах в началото, но ти явно НЕ ИСКАШ да четеш! Да, те спазват зоната и не вършат нищо друго, защото са мързели и изглеждат повечето “доста” по-добре от теб. Не искам да си пиша с тях, защото са мързеливи, превърнали са се в сектанти на тази тема (поради ефекта от това хранене), а и нямат никакви цели. Лично аз имам достатъчно много въпроси, на които искам да намеря отговор, но там не мога да си пиша с тях, защото са същите като теб - коне с капаци!
7 - не си чел книгата и отново бързаш да пишеш за какво става дума в нея! Е, това наистина не мога да го разбера! Що за човек си?!?!
Тъй като не искам хората, които четат тук да остават с грешно впечатление от глупостите, които си изписал ще дам още малко инфо за книгата и режима на хранене!
Този режим не е нов! Нов е за теб явно! За мен също е нов, макар да го спазвам почти 2 години. Режимът е направен още 1982-ра година. Ако се поинтересуваш поне малко ще откриеш с изненада, че той също има доказани медицински резултати още през 80-те години на миналия век! Това, че хората чак сега го откриват не означава, че това е съвсем нов метод! Книгата НЕ забранява бързите въглехидрати! Тя НЕ ГИ препоръчва, но ти казва КАК можеш да се храниш дори и с тях и въпреки тях да изглеждаш добре, да се чувстваш добре и да си наистина (и медицински доказано) здрав!
8 - дали си постигнал хубава физическа форма? Не знам какъв си бил преди! Ако си бил с 50% мазнини значи имаш напредък определено, свел си ги докъм 30%. Браво, продължавай така! За мен резултатите ти на този етап не ме впечатляват, ама изобщо! Да ограничиш само бързите въглехидрати и да спортуваш е добре, но не е достатъчно (това е само малка част от Зоната), не и за това, което аз искам да постигна! Целта ми е не само да изгледам добре и да се чувствам добре! Целта ми е да бъда физически здрав (2 пъти в година си правя пълни изследвания), да поддържам нискък процент на мазнини около 12-13% и да кача в следващите 5-6 г. поне 3-4 кг. чиста мускулна маса. Виждам, че при мен нещата с годините се получават. Медицинските показатели доказват, че съм по-здрав и от тийнеджърските си години. Ето защо искам да комуникирам с хора, които са наясно за какво говоря (поне мъничко) и не само откъм Зоната, а и такива, които спортуват. Защото виждам, че този режим има реален ефект, но все пак имам много въпроси, именно защото не чета само Зоната и защото се интересувам от това последните 7 години!
Много ще съм ти благодарен, ако наистина спреш да се изказваш в темата, както написа в първото си мнение!
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 20.12.14 10:45.
20.12.14
11:21
А “уникалните” резултати на д-р Сиърс начело на американския олимпийски отбор 1984г се дължат на факта, че игрите тогава (в Лос Анджелис) са бойкотирани от по-голямата част от Източния блок (без Румъния). Как си ги представяш американците да помиришат дори 1/4 от тия медали, ако СССР, ние, Полша, ГДР и т.н. бяха там? :D Щяха да спечелят малко златни в късите спринтове, щото е доказано, че черните са най-добри в бягането (а пък белите в стрелбата :D ). Иначе казано - уникалните резултати на докторчето можеше да ги постигне всеки квартален педиатър при същите условия :D
И макар че с Васко (Карбохайдрейт) рядко се разбираме, идваш ти тук, пускаш наистина някакви “гуру” неща и очакваш само хвалби и никакви критики, че си и позволяваш да забраняваш на хората да пишат “завинаги” в темата? :D Що не хванеш с 300 към бутона Изход и не отидеш да търсиш балъци някъде другаде?
20.12.14
12:21
Сега гледам, че обиждаш не само нас, но и хората от другия форум, където си бил. Пак ти казвам, недей с рогата да влизаш, почукай и ще ти се отвори ;) Никой не те хейтва, просто се дръж приятелски, а не : тук няма нищо на този форум, няма никой, няма това, няма онова и т.н. и защо пишеш тук тогава... не е ли очеБийно ))). Има доста хора тук, които се хранят здравословно. “Не търси малини при гъбите. Бил си при малините и си дошъл при гъбите да ги търсиш, или искаш да посадиш тук малини )))”...
20.12.14
12:30
Херцог Трън - oще един познавач в тема, за която си няма понятие! Ти изобщо наясно ли си какво е педиатър?
Относно резултатите на Сиърс и системата на храненето - не можеш да бъдеш сигурен какво би станало, ако са участвали бойкотиращите страни! Има разбира се и някои неоспорими факти като сравняване на резултатите между игрите от двата блока, които са правени още тогава. Като цяло резултатите биха били такива (http://en.wikipedia.org/wiki/Friendship_Games):
- страните бойкотиращи Олимпийските игри биха си осигурили малко над 60 медала.
- 20 от 41 общо златни медала от “пистовите” и 11 от 29 “плувни” спорта биха били спечелени от бойкотиращите страни.
Като всъщност повечето медали за Източния блок биха дошли от борбата и вдигането на тежести.
Това е официална статистика и е неоспорим факт! Сам можеш да сметнеш коя страна тогава би се класирала на първо място (елементарно е)! Дори и всички споменати (31) златни медала да са спечелени от СССР в едни общи игри и да са взети от САЩ, пак лесно може да се сравни напредъка на американците в сравнение с Олимпийските игри 1976 г.!
Разбира се има фактори, които няма как да се вземат предвид като климатични условия, конкуренция едните спрямо другите, нерви и т.н. и т.н. Факт е например, че Марлис Гьор взима златото в “Дружба - 84” на 100 м бягане при жените, с 0.02 сек. по-добро време от Евелин Ашфорд (Олимпиадата 84), но когато се срещат лице в лице седмица след това Ашфорд е била далеч по бърза от германката.
Може да се говори много по тази тема, но не това е идеята заради, която съм тук и заради, която съм писал във този подфорум!
И да уточня още нещо, което НЕ ИСКАТЕ да разберете - горе написах “НЕ СЕ СЧИТАМ за гуру на тази тема”, обаче на вас ви е много удобно да изкривявате нечии думи. Хайде нЕма нужда!
Carbohydrate, ти пък къде виждаш, че съм обиждал хора?! Хайде стига нападки! Нито теб, нито никого не съм обидил, дори напротив - вие обиждате мен с тия “умни” коментари! Опитах да се държа приятелски, но получих още с първия коментар “умнотии” и нападки по адрес на нещо, което си нямате понятие! Като си нямате понятие ви помолих - спрете да коментирате неща, за които не сте канени и за които нищо не разбирате!
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 20.12.14 12:52.
20.12.14
12:44
Твои цитати:
1. Първо и преди всичко искам да спомена, че ровейки из форума не намерих нито една тема за този режим на хранене, която да мога да нарека сериозна! - тоест написал си, че всички теми тук са не серьозни, разбрах те правилно.
2. Пуснати са редица теми от общ характер и от хора, които не са достатъчно осведомени по въпроса. казал си, че тук хората нищо не разбират и пишат глупости, без да ги познаваш, разбрах те правилно.
3.Не считам, че съм някакъв гуру по тази тема, но определено мисля, че съм доста по-запознат от тези, които намерих да се изказват по въпроса. - тук се слагаш преди всички хора от форума, които не познаваш,като се биеш в гърдите - разбрах те правилно.
4.Защото във форума, в който бях (специализиран на тази тема) хората са другата крайност - разчитат само и единствено на диетата като ги мързи да си мръднат задниците от столовете, като нямат никаква цел да постигат каквито и да било спортни постижения. Като цяло са нисковолеви и мързеливи. - тук обиждаш хората от другия форум - разбрах те правилно.
Е, видях достатъчно ( НЕ УВАЖЕНИЕ КЪМ ФОРУМА И ОБИТАТЕЛИТЕ МУ), за да ти напиша това, каквото написах и не само аз ;)
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 20.12.14 12:45.
20.12.14
13:20
Сега виждам, че явно НЕ можеш да четеш...Явно трябва да бъда обстоятелствен повече от необходимото...
Мой цитат:1. Първо и преди всичко искам да спомена, че ровейки из форума не намерих нито една тема за този режим на хранене, която да мога да нарека сериозна!
Твой цитат: тоест написал си, че всички теми тук са не серьозни, разбрах те правилно.
Мой коментар: Нищо не си разбрал! Комнтара се отнася само и единствено до темата “Зоната”! Порови се и ти, ако искаш и ми намери някоя сериозна тема по този въпрос! Пълно е с глупави коментари, с които в момента запълваме и тази тема!
Мой цитат:2. Пуснати са редица теми от общ характер и от хора, които не са достатъчно осведомени по въпроса.
Твой цитат: казал си, че тук хората нищо не разбират и пишат глупости, без да ги познаваш, разбрах те правилно.
Мой коментар: Пак нищо не си разбрал - не е необходимо да познавам някого, за да преценя умно ли се е изказал по някоя тема, която познавам добре или глупаво! Става дума единствено и само за “Зоната”. Коментарите по тази тема , които намерих тук са все такива като твоите - “умни” и особено познавателни!
Мой цитат: 3.Не считам, че съм някакъв гуру по тази тема, но определено мисля, че съм доста по-запознат от тези, които намерих да се изказват по въпроса. -
Твой цитат: тук се слагаш преди всички хора от форума, които не познаваш,като се биеш в гърдите - разбрах те правилно.
Мой коментар: Отново нищо не си разбрал - от тези, които намерих във форума, изказващи се по темата, намерих само неадекватни коментари! Не смятам, че съм корифей по тази тема, но имам самочувствието да разбирам от тази тема и искам да комуникирам с хора запознати, от които има какво да науча повече. Ти и тези, които намерих да коментират тази тема из форума не сте ми нужни. Благодаря!
Мой цитат: 4.Защото във форума, в който бях (специализиран на тази тема) хората са другата крайност - разчитат само и единствено на диетата като ги мързи да си мръднат задниците от столовете, като нямат никаква цел да постигат каквито и да било спортни постижения. Като цяло са нисковолеви и мързеливи. -
Твой цитат: тук обиждаш хората от другия форум - разбрах те правилно.
Мой коментар: Ти ще дойдеш много обидчива натура! Не мога да разбера как така се обиждаш вместо някой друг?!?! Хората там пределно ясно знаят, че са такива и че ги мързи. Никой там не се е обидил относно това. Мен там ме мъчи това, че не спортуват и изобщо нямат намерение да го правят (освен един единствен човек), както и това, че и дума настрани не дават да се издума. Например - защо пренебрегват мазнините в млечните продукти или протеините в бобовите култури...
Твой цитат: Е, видях достатъчно ( НЕ УВАЖЕНИЕ КЪМ ФОРУМА И ОБИТАТЕЛИТЕ МУ), за да ти напиша това, каквото написах и не само аз
Мой коментар: И аз видях достатъчно от теб, дори предостатъчно! Благодаря ти, че наспами темата!
20.12.14
13:41
Написал си за РЕЖИМ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ. Наричай го както искаш Зона, Мона, Вентилатор - това не променя идеята на здравословното хранене. Тук също хората се хранят здравословно, или ти си мислиш, че единствено и само Зоната дава право да се нарича нещо си за здравословно хранене?! Да не говоря и за това, че ти отричаш самото хранене, а пишеш за тренировки заедно с храненето, а това вече е съвсем друго нещо. Можеш да не изглеждаш добре отвън, но това съвсем не означава, че не притежаваш здрав организъм. Хранене и трениране е съвсем друга тема. Има разлика от физическо натоварване за здраве и натоварване с някаква друга цел: цялостно отслабване, само на някои места, качване на мускули, като обем, за сила, издържливост и т.н. и към всеки отделен режим има ОТДЕЛНО хранене. За това, хората от другия форум са прави. Те практикуват само здравословно хранене, защото не всякакво физ.натоварване е съвместимо с здравословно хранене. Самият принцип на повече мускули от обикновеното и нормалното е НЕ здравословен( пишеш в дневника за креатина, който взимаш- кое е здравословното?!) и предполага специализирано хранене, което също далеч не е здравословно.... Мога да пиша много по темата. Виждам, че си постигнал нещо с този режим и си в еуфория, сякаш си видял Светия Граал- разбирам те ))), но Зоната е само една пясъчинка в морето от полезната информация)). Спокойно, постигнал си нещо и никой не може да ти го отнеме)). Радвай се на резултата и това е.
20.12.14
13:50
казано от Ivan Vasilev на 20.12.14, 12:30:
Херцог Трън - oще един познавач в тема, за която си няма понятие! Ти изобщо наясно ли си какво е педиатър?
Относно резултатите на Сиърс и системата на храненето - не можеш да бъдеш сигурен какво би станало, ако са участвали бойкотиращите страни! Има разбира се и някои неоспорими факти като сравняване на резултатите между игрите от двата блока, които са правени още тогава. Като цяло резултатите биха били такива (http://en.wikipedia.org/wiki/Friendship_Games):
- страните бойкотиращи Олимпийските игри биха си осигурили малко над 60 медала.
- 20 от 41 общо златни медала от “пистовите” и 11 от 29 “плувни” спорта биха били спечелени от бойкотиращите страни.
Като всъщност повечето медали за Източния блок биха дошли от борбата и вдигането на тежести.
Това е официална статистика и е неоспорим факт! Сам можеш да сметнеш коя страна тогава би се класирала на първо място (елементарно е)! Дори и всички споменати (31) златни медала да са спечелени от СССР в едни общи игри и да са взети от САЩ, пак лесно може да се сравни напредъка на американците в сравнение с Олимпийските игри 1976 г.!
Ама хайде да сравняваме бре....
1976 Монреал :
СССР 49 41 35 125
ГДР 40 25 25 90
САЩ 34 35 25 94
1988 Сеул :
СССР 55 31 46 132
ГДР 37 35 30 102
САЩ 36 31 27 94
Къде е тоя напредък?!?! 8 години преди и 4 години след - американците на докторчето са на 35-40 медала разстояние, 15-20 от които са златни :D Ебем ти напредъка, все едно някой боксьор да отчита напредък като каже, че е издържал 3 рунда вместо 2… :D
A сравнението с педиатъра идваше да покаже, че всеки лекар, дори без фантасмагорични диети щеше да постигне “невероятният успех” на Игрите през 84та. Баба ти да ги консултираше за хранене, пак щеше да е същото. Дано сега иронията ми бъде усетена, ако и сега не успееш, нещата са на зле... :D А кой си няма понятие се вижда. Щели малко над 60 медала да изкарат....аланкоолу, те само СССР по 120-130 изкарват, ти на 60 сложи целият Източен блок... :D А САЩ си стоят на 94 медала и през 72ра в Мюнхен (33 31 30). Е за какъв прогрес говорим?! :D Явно и математиката не ти е сред силните дисциплини :D
20.12.14
13:59
Към автора:
Не съм запозната дали тук има някой, който стриктно спазва принципите на “Зоната”, за да се отзове и да си обсъждате режима.
Виждам, че молиш в темата да не пишат хора, които не са спазвали диетата и се извинявам, че ще наруша молбата ти.
И без това дискусията тръгна в друг обрат.
Видя ли тази тема? Стара е, но предполагам, че хората, които са писали вътре, са разучили по-подробно режима. Можеше да зададеш въпроса си там или да се свържеш с някой от участниците в разговора.
Съвсем малко за “Зоната” е споменато в статията ”Добра спортна форма според кросфит”, където е дадена препратка към zonediet.
20.12.14
14:02
За пореден път се изказваш неподогтвен! Боже, докога?!
“РЕЖИМ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ” е просто пояснение за какво става дума, защото “Зоната” може да значи всичко и на никой да не му говори нищо в случая. Затова в българския език има обстоятелствени пояснения! Това е вид режим на здравословно хранене!!! Никой не е казал, че единствен и само той! Господи! Умори ме!
Кое отричам? Къде видя, че отричам храненето? Сериозно наистина...комуникирам ли с човек, който правилно разсъждава върху това, което чете?
Дали имам здрав организъм го потвърждават резултатите от изследванията, които си правя и за които вече споменах, ако не се лъжа 2 пъти.
Ако беше прочел книгата, то щеше да разбереш, че това не е просто хранене! То може да бъде съобразено и с тренировките! То е като цяло универсална система. Поне има претенциите за такава. Системата позволява напасването както за хора мързеливи, така и за спортуващи! Но то е нужно да си прочел нещичко преди да коментираш! Ето защо искам да си пиша с хора, които са навътре в темата или поне са наясно и имат поне малко опит, за да се учим от грешките си. Считам, че съм достигнал етап, в който не е нужно само да чета и експериментирам сам със себе си в рамките на тази система, а искам да обменям опит и с други хора.
Споменаваш креатина - той няма нищо общо със системата на хранене и от няколко месеца изобщо съм го спрял. Както казах в момента съм оставил единствено и само суроватъчен протеин и BCAA като добавки.
Разбирането ти за повечето мускули и свързването му със нездравословното хранене съвсем не е вярно! Книгата те учи как да се храниш здравословно и да имаш добри резултати относно развитие на мускулатурата. Това, че повечето хора вярват, че мускули е равносилно на нездравословно не означава, че са прави и че това е универсална истина!
Не искам само да се радвам на резултатите си, а искам да надграждам повече! За мен е интересно да обсъждам темата с хора запознати, от които има какво да науча. Вероятно и аз бъркам някъде, няма безгрешни хора. Затова са и тези форуми, за да си помагаме едни други, а не да се нападаме взаимно.
Ако има какво да напишеш по темата давай, ако не... недей, моля те! Ако ти е интересно прочети книгите, запознай се и тогава можем да коментираме, кое според теб не е вярно в тях, защо и т.н.
Книга I “Зоната” - http://www.vzonata.com/thezone.pdf
Книга II “Овладяване на зоната” - http://www.vzonata.com/OvladiavanenaZonata.htm
20.12.14
14:13
Вероника, да видял съм темата, но тя е прекалено несериозна и мненията са както казах - от общ характер. Статията, която ми даде не съм. Погледнах я, но тя не ми върши особена работа, предвид това, че вътре пише неща, които вече знам. За жалост дискусията наистина тръгна в друга посока.
Благодаря ти за коментара!
20.12.14
14:21
Херцог Трън, виж колко си... пристрастен!
Режима е създаден от 1982-ра година! Сравненеито може да се прави само и единствено за олимпиадите от 84-та година! А напредъка на САЩ може да сравняваш преди 82-ра и веднага след 82-ра, т.е. само и единствено 1976-та и 1984 г.! 60-те медала не е моя приумица, а е официална информация, която съм се пшостарал да изнамеря и която съм ти предоставил да прочетеш с линк. 60, 60…толкова по официална статистика биха могли да вземат тогава! Ти както искаш го разбирай... До 1988-ма година има предостатъчно време тази информация да стигне и до източния блок, особено имайки предвид и това, че откритието на “ейказаноидите” е всъщност от шведски учени (географски много по-близо до СССР), широкодостъпно, че и отличено с Нобелова награда! Факт е, че американците първи прилагат тези принципи и сравненеието (от двете олимпиади 1984 г.), което ти дадох по-горе е очеизвадно. Или не можеш или не искаш да си вадиш правилните изводи! То си е за теб.
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 20.12.14 14:26.
20.12.14
14:56
Разбира се, всички атлети ползват “”“”ЗОНАТА!!”“”“
Аз изводите си ги правя, ама ти явно си прекалено тъп, за да схванеш. Щатите (изключая 84) си стоят 16 години на 94 медала, а Съюза само печели по 120-130 медала, а дори си подобрява и количеството златни...добре че се разпадна СССР, за да може САЩ (под наставничеството на докторчето) да станат 1ви по медали и дългогодишното набиване на канчето от СССР да спре :D Айде, ползвай зони-мони-бонбони и ако можеш - направи го някъде другаде, където да не ни занимаваш с тъпизмите и революционната си диета :) Ние явно сме хардлайнери (гугълни го, ако не знаеш какво е) ;)
И не съм пристрастен (където и да сложиш ударението), а просто алергичен към тъпизми ;)
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 20.12.14 14:57.
20.12.14
15:03
Изводите ти минават през червените цайси! То е очеизвадно. Благодаря, че ме квалифицира като тъп. Това го считам като официална обида! Не помня и не виждам да съм обидил някого тук, за разлика от отношението, което аз получавам от господата коментиращи в темата.
Ако прочетеш книгата ще видиш колко общи неща има с нея и начина на хранене на спортистите, но ... ясно е, че мързела надделява при вас, четенето затормозчва мозъчните клетки, които явно са започнали да се пръвръщат в мускулни. :)
Разчитам на още такива коментари! Много ви благодаря за тях!
20.12.14
15:10
Какви червени цайси бе, пич? :D Хич не съм фен на Съюза, Васко (Карбо) може да ти потвърди :D А фактите са факти - на САЩ са им набивали канчето потресаващо много и добре, че е този бойкот 84та, за да видят “бял ден”. А твърденията, че са щели да вземат 60 медала (целият Източен блок) са абсолютен тъпизъм и абсурд - пак ти го казвам - 120 медала СССР, ГДР около 100, останалите държави да съберат още 100….ти им даваш по-малко от 20% от въпросните - според мен не просто си глупав, а явно си и на някаква много кофти дрога :D
Считай и това за “официална” обида :D
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 20.12.14 15:10.
20.12.14
15:25
Херцоже,
Нека оставим на страна олимпийския спор, защото ако продължим така можем да си спорим много. Лесно мога да сложа край на спора, като ти изкарам резултатите и от двата форума и сам ще се убедиш в правотата ми. Няма да го направя първо, защото ме мързи и второ, защото ми омръзна да се занимавам и с теб и другия активен в тази тема. Ще те попитам две неща само:
1) Чел ли си, коя да от книгите от поредицата?
2) Практикувал ли си този начин на хранене?
Въпросите ми са риторични, понеже знам отговорите им. Та, като са “НЕ” какво правиш тук и защо коментираш? Темата не е за теб. Както аз не коментирам във вашите теми (колкото и абсурдни да ги намирам), тъй като не разбирам от тези неща, за които тръбите и рекламирате така моля и вие да спрете с умнотиите си!
20.12.14
15:49
Нали това ти пиша и аз. Ти беше на форума в Зоната. Там са специалисти все на тая тема, а ти дойде обиди всички, че нищо не разбираме. ЧЕТЕШ форума отдавна, нали?! Знаеш, че тук няма такива хора И ПАК се правиш на интересен! Незнам, рекламираш себе си, другия форум или самата книга и не ме интересува. Май си се влюбил в себе си ;)))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 20.12.14 15:51.