22.12.14
12:35
Здравейте,
искам да попитам, как по-лесно/бързо се “чистят” мазнини и общо взето как по-лесно/бързо се свалят килограми - с НВД или с въглехидратна ротация? Преди време доста често правих НВД, но просто не искам много много да я правя и правя РБД, но знаете, как е декември месец се поотпуснах и качих няколко килограма, които искам да изчистя по бързия начин. НВД е доста тежка и знам, какво е, но не съм правил въглехидратна ротация и не знам, как е положението там :D С РБД(доста съм доволен от нея) се отслабва, да, но отнема може би двойно повече, отколкото ще сваля с НВД примерно за 1 месец
Бих правил РБД, но просто искам по-бързичко така да изчистя мазнините :)
Темата беше редактирана от nbstw на 22.12.14 12:36.
22.12.14
12:43
Въглехидратната ротация е добър подход, но при правилно изчислени макро нутриенти и най-вече правилно да прецениш какво ти е натоварването в тренировъчен план.
Колкото и да ме изхейтят за това, което ще кажа (и аз преди съм хетвала де), по начина по който си задал въпроса НВД е по-подходяща в случая. И отново - важно е добре да си изчислиш калории, макро нутриенти и най-вече източниците на калории. Не се хвърляй в голям калориен дефицит, също.
Мнението беше редактирано от Мила на 22.12.14 12:43.
22.12.14
12:46
С подържане на умерен калориен дефицит и осигуряване на необходимите белтъчини и мазнини, логично останалото в дневния прием се допълва с въглехидрати. Исках да кажа че нищо не е над калорийния прием и той е движещия. Избери режима който ти е удобен да спазваш без да ти тежи в ежедневието.
Мнението беше редактирано от Dale Cooper на 22.12.14 12:48.
казано от Мила на 22.12.14, 12:43:
Въглехидратната ротация е добър подход, но при правилно изчислени макро нутриенти и най-вече правилно да прецениш какво ти е натоварването в тренировъчен план.
Колкото и да ме изхейтят за това, което ще кажа (и аз преди съм хетвала де), по начина по който си задал въпроса НВД е по-подходяща в случая. И отново - важно е добре да си изчислиш калории, макро нутриенти и най-вече източниците на калории. Не се хвърляй в голям калориен дефицит, също.
Спазвам всичко точно, може и в дневника да видиш, за какво става въпрос :D
казано от Dale Cooper на 22.12.14, 12:46:
С подържане на умерен калориен дефицит и осигуряване на необходимите белтъчини и мазнини, логично останалото в дневния прием се допълва с въглехидрати. Исках да кажа че нищо не е над калорийния прием и той е движещия. Избери режима който ти е удобен да спазваш без да ти тежи в ежедневието.
Примерно приемам по 2200 кал на ден (с около 500-600 калориен дефицит). Но въглехидратите ми са около 200(РБД) гр вместо 70(НВД) , смятам че със сигурност чистенето на мазнини ще е по-бавен процес. Просто това съм го забелязал от личчен опит. РБД-то ми е най-удачна, но искам да изчистя мазнинките по-бързо и после да си мина на РБД за още малко сваляне или за поддържане вече...
И се чудя сега дали да пробвам нещо ново като ротацията или отново да мина на страданията за около месец :D
Мнението беше редактирано от nbstw на 22.12.14 13:00.
На мен ми казаха, че въглехидратната ротация е по-подходяща, когато се стремиш към запазване на повече мускулна маса и сила. Не знам до колко е вярно, но сам прецени.
23.12.14
18:15
За мен най важният момент е не бързото отслабване, а по-скоро запазването на резултата за по-дълъг период от време. Лошото, че много хора приемат НВД-то, като крайна диета и не приемат почти никакви въглехидрати. Това е грешен подход и граничи с глупост. Какво става когато ограничите въглехидратите на организма? Първо започвате да се чувствате отпаднали, без енергия и без желание за нищо.
Приема на мазнини до някъде допринася за контрола на енергийните нива и определено успява да запази хормоналния баланс в норми.
Но основният проблем остава а именно липсата на гликоза в кръвта и съответно за храна на мозъка. Не забравяйте, че това е основният орган който контролира всеки биологичен и химичен процес в човешкото тяло. Та да се върнем на темата, когато мозъка бива ограничен от своята основна храна той влиза в спестовен режим и започва да ограничава много от процесите в организма, това води до не правилно функциониране на нашето тяло и стрес. От тук на татък хормоните ви започват да се разбъркат по всевъзможен начин. А това не трябва да го допускаме. Решението ако желаеш да намалиш бързо теглото си без рискове от хормонален дисбаланс придържай се към НВД в което включваш поне 200 гр въглехидрати и задължително да са от смесен произход, не само сложни. Това е нещо средно между НВД и РБД. Пробвай този вариант, може да ти хареса и определено ще се чувстваш по-добре и резултатите ще са за по-продължително време. От тази диета е най-удачно да преминеш плавно към въглехидратна ротация.
Благодаря!
А иначе примерно, ако правя 2 дена НВД, 2 дена РБД и си ги редувам така, дали ще сваля??? Разбира се с калориен дефицит. Или примерно едма седмица НВД и една седмица РБД и т.н.
казано от nbstw на 25.12.14, 20:09:
А иначе примерно, ако правя 2 дена НВД, 2 дена РБД и си ги редувам така, дали ще сваля??? Разбира се с калориен дефицит.
Ако си на калориен дефицит ще свалиш и без подобни схеми.
А, понеже и аз искам да знам, не е ли наистина по-удачно да действа с ротация ?
- високо въгл. ден - 180гр. (примерно)
- средно - 100 (примерно)
- ниско - гр. на кг (пак примерно)
Няма ли да запази повече мускулна маса, от колкото ако е на нвд ?
Ако протеина и мазнините са константа, то при ротацията ще имаш по-висок калориен прием (средно), от колкото ако постоянно държиш въглехидратите ниски. Съответно и риска от загуба на мускулна маса ще е по-малък, понеже и свалянето ще е по-бавно. Ако дефицита е еднакъв, то няма да има особена разлика, освен че при ниските въглехидрати, мускулите стоят по-плоски и по-трудно се напомваш и може да страдат тренировките.
29.12.14
22:44
Зависи какво точно целиш. Ако целиш много бързо сваляне на мазнините - НВД. В този случай трябва, обаче да си готов, че ще загубиш мускулна маса колкото и да не ти се иска и то в немалки количества.
Въглехидратната ротация е добър избор (за мен по-добрия), но това е защото аз изключително много държа да си запазя мускулната маса, за която съм се потил достатъчно дълго време в залата, както и защото не съм толкова нетърпелив. Обичам нещата да стават качествено във времето.
РБД за мен е режим, който се спазва целогодишно, като (ако ми е цел) когато тръгна да се чистя минавам на въглехдратната ротация и малко преди летния сезон минавам на НВД и то за много кратко време (не повече от 2 седмици). Така изчистването става далеч по-плавно, не губя много от мускулната маса, а и организма не се товари с тежки диети.
Благодаря ви за отговорите.
За РБД си е така и аз я правих доста дълго, но след определено време спираш да гориш мазнини и си в застой, дори още повече да свалиш калориите(което е глад). За това мисля да започна 2 седмици с НВД, 2 седмици РБД и пак 2 седмици НВД и 2 седмици РБД, да пробвам нещо ново за мен и се надявам да запазя повечко мускулна маса и да изгоря мазнините.
30.12.14
13:18
Лично за мен това което си решил не е най-оптималното решение и определено няма да останеш очарован от резултата. Ще имаш рязък спад на килограми И МУСКУЛНА МАСА, а когато преминеш на седмица 2 ще върнеш и килограми и мускулна маса. Така ще влезеш в омагьосан кръг, това което си свалил ще го качваш отново на следващите 2 седмици и после пак. Започни постепенно да сваляш въглехидратите като започнеш с 400 гр дневно и сваляш с по 50 на всеки 3 дни и добавяш отнетите калории от мазнини. Стигнеш ли 100 гр на ден въглехидрати с необходимото количество мазнини задържаш така поне 10 дена, след което може да преминеш към зареждащи дни на всеки 4 ти ден с по 300 гр въглехидрати, но не ги сваляй под 100 гр. По тази схема със сигурност ще си свалил много мазнини и ще си запазил много мускулна маса. Тялото ще е свикнало и няма да има стрес, който да причинява резки покачвания на кортизола. Пожелавам ти успех :)
07.01.15
18:09
казано от Ivan Vasilev на 29.12.14, 22:44:
Зависи какво точно целиш. Ако целиш много бързо сваляне на мазнините - НВД. В този случай трябва, обаче да си готов, че ще загубиш мускулна маса колкото и да не ти се иска и то в немалки количества.
Въглехидратната ротация е добър избор (за мен по-добрия), но това е защото аз изключително много държа да си запазя мускулната маса, за която съм се потил достатъчно дълго време в залата, както и защото не съм толкова нетърпелив. Обичам нещата да стават качествено във времето.
РБД за мен е режим, който се спазва целогодишно, като (ако ми е цел) когато тръгна да се чистя минавам на въглехдратната ротация и малко преди летния сезон минавам на НВД и то за много кратко време (не повече от 2 седмици). Така изчистването става далеч по-плавно, не губя много от мускулната маса, а и организма не се товари с тежки диети.
Всъщност, знаеш ли че с НВД може и да качваш килограми ??? И въобще не е режим който не трябва да се държи за повече от 2 седмици, щото после ще изпърдиш мускулите....мисля че малко си объркал понятията
Нвд е по-лесен за осъзнаване и спазване от начинаещи,но ако си подбереш правилно макротата при ротацията и знаеш как да я изпъл;няваш резултатите са много по-добри с нея.
07.01.15
22:06
казано от Николай Арабаджиев на 07.01.15, 18:09:
Всъщност, знаеш ли че с НВД може и да качваш килограми ??? И въобще не е режим който не трябва да се държи за повече от 2 седмици, щото после ще изпърдиш мускулите....мисля че малко си объркал понятията
Щом го казваш ти, значи е така!
Някой ще ми каже ли при въглехидратната ротация и високо-въглехидратния ден калориите да ги държа на баланса ли трябва или отново се налага да съм в дефицит при цел чистене ?
13.01.15
17:47
казано от Newbie на 11.01.15, 18:04:
Някой ще ми каже ли при въглехидратната ротация и високо-въглехидратния ден калориите да ги държа на баланса ли трябва или отново се налага да съм в дефицит при цел чистене ?
Трябва да са малко в излишък.