14.12.14
16:19
Здравейте, пичове и пички. Дооста теми има в този форум, свързани с тази тема, но никъде не се споменава възрастта - тя автоматично се приема за 18 и нагоре. Бих искал да погледнем под това число - алкохола и непълнолетните. Случва ми се да споря с приятели дали е полезен или вреден алкохола. Затова реших да пусна тази тема тук, където нито вие ме познавате, нито аз вас- това е най-добрия начин да разберем кой е крив и кой-прав. Та, аз не съм върл почитател на алкохола, но не съм и против него. На мнение съм, че си има студентски години и прочее за тая работа. Възрастта ми е 16 години. Както казах, съм “въздържател”, до колкото е възможно на тази възраст, хаха, и ако се случи да пия, което е много рядко, е предимно в домашни условия, и е бира или вино, т.е. лек алкохол. Смятам, че няма отрови, ами има дози. Нещо, за което съучениците ми не са и чували. Не искам да звуча като някакъв задръстеняк, но погледнете от моята гледна точка на тинейджърите сега. От кога стана по- яко да се напиеш като свиня, от колкото да тренираш? Вече доста по-чести теми за разговор са не кой колко кофички или набирания напрайл, а кой изпил повече. Някой ще ми обясни ли тази простотия. Не ме разбирайте погрешно, пак казвам, не съм против алкохола, но нека някой да ми обясни какво значи да се напиеш като свиня на 15-16 години, да оповръщаш мивката, и да си горд с това. Когато бях 7 клас, 13 годишен, ми се похвалиха едни съученици, че били на домашно, и тай се напукали, че не могли да се приберат - прибирали се по двойки и тройки и било много яко. Аз не съм на това мнение. Случвало ми се е да се напия, когато сме се събирали, но не повече от 2 3 пъти. И не ми е било много яко на следващия ден - нямах желание за тренировки, бях доста нервен, никакъв апетит. Отидох единия път на лостове след такава вечер и.. ами разгрявката ми ми беше като тренировка.. А имам съученици които го правят това доста по-често. Имам няколко авера, дето изпиват по 3/4 бутилка водка, за да се напият. Това, макар и да не се случва често, да кажем 1-2 пъти в месеца,дали е полезно? Или поне безвредно?
Пак казвам, не съм против алкохола, но погледнете възрастта! :)
14.12.14
18:09
Според теб - защо има възрастова граница за алкохола? Случайно?
Предпочитам на този етап да не се отпускам в проза, затова съвсем на кратко:
- няма възраст, която е безопасна за прием на алкохол
- няма полезно количество алкохол (особено когато се говори за високоалкохолните напитки)
- при определени обстоятелства би могло да има сравнително по-малко поражения при прием (това важи изключително за нискоалкохолните напитки)
- ценностната система на твоето поколение в масовия случай е меко казано неадекватна
- докато плащаш данък ‘Обществено мнение’ - ще си задаваш въпроси като този и ще се надяваш на одобрение на алкохола
Да се напиеш е признак на неспособност да се справиш със ситуация или фактор, т.е. типична слабост. Нищо повече.
Алкохолът не решава проблеми, той само и единствено създава такива.
Препоръка - направи нещо хубаво за себе си и прилагай възможно най-строг контрол върху индивидите в средата, където се движиш и общуваш.
Алкохола има и някои добри страни. На мен лично ми е помагал в творческата дейност : D .
Това дали да пиеш или не алкохол си е изцяло твой избор. Няма защо да се правя на моралист, напивал съм се доста често и съм правил простотии. Главно когато бях 15- 17 годишен. Всеки минава през различни етапи през живота си. Аз лично въпреки всичко никога не съм намирал напиването и друсането за нещо готино, нито пък някой конкретно ме е подтиквал да правя такива неща. Всеки има глава на раменете си.
Това за слабоста е доста вярно. Но кой в даден момент не е бил слаб. Напивал съм се от простотия и липса на дейност (признавам си), но съм се напивал и от мъка.
Слава Богу не съм се пристрастил и вече от 3- 4 години пия супер рядко- веднъж на 3- 4 месеца.
14.12.14
18:51
Що бе, виното си има доказани ползи... :D
14.12.14
20:17
” Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили ” /// Достоевски
:Д
Мнението беше редактирано от Kenny на 14.12.14 20:18.
Хубаво е, че си стигнал до тези мисли на тая възраст, а не по-късно след някоя и друга изпита цистерна концентрат.
Ако не ти доставя удоволствие, не виждам нито една основателна причина да пиеш.
По някоя и друга бира отвреме навреме или друг слаб алкохол, колкото да не травматизираш околните, не биха имали ефект върху теб.
Иначе от социална гледна точка темата е доста обширна. Като сериен пияч и настоящ почти въздържател имам своите наблюдения.
Малко е неблагодарно и изнервящо да си въздържателя, докато всички около теб са пияни. :)
Това от своя страна е добра причина да смениш околните, но всичко си има плюсове и минуси.
27.12.14
15:16
Аз, също като теб, съм на 16 години. Дали пия - да. Колко често - 1 път на седмица, понякога 2, а понякога изобщо. Какво и колко пия - зависи от повода. Случвало ми се е да изпия 600мл твърд алкохол. Обаче без да повръщам и да правя “свински истории”. Колкото и да си пиян, трябва да се контролираш. Е, все някога ще се изложиш, аз съм се излагал, повръщал съм и съм разбрал, че това не ми харесва и не искам да изпадам в такива ситуации. Такива хора, които смятат, че е геройство да се напиеш и да се уповръщаш едно хубаво, можеш да си направиш извода колко са ограничени. Ако ти не искаш да пиеш, а твоята компания пие, трябва да имаш смелостта и да им го кажеш и не трябва да ставаш подвластен на тях. На мене ми харесва накрая на седмицата да се съберем с компанията и да пием, в ограничени количества разбира се. Отпуска ме и забравям за всичко(за кратко време). Само на рожденни дни и на такива по-големи поводи ми се случва да прекаля с алкохола, но както казах без изцепки. Времената са такива, че сега това е на мода и всички тийнове го правят. Това изобщо не е хубаво, едно време не са и чували за алкохол на нашата възраст. Но в крайна сметка щом ще го правиш, внимавай. А ако не искаш да го правиш - не го прави . А дали алкохолът е оправдание за да не ходиш на тренировки - не. Ходил съм на тренировка след литър вино, след 300-400мл уиски, с голям махморлук, но в крайна сметка щом съм решил да пия, значи ще си тренирам и това няма да ми е оправдание.