ZMA и рибено масло

Да започна с това, че съм си взел ZMA и рибено масло (Ultra Omega-3) и двете на NOW Foods. Имам обаче някой тъпи въпроси относно приема, за които искам да съм сигурен, а не открих отговор в интернет.
Въпросите са ми:
1. Как да разпределя рибеното масло за деня? Може ли да е 2 капсули сутрин и една на вечеря или трябва да е по една на всяко основно хранене?
2. Пречи ли това, че пия зелен чай и други подобни чайове с антиоксиданти на усвояването? А умерената употреба на алкохол (по една чаша вино с вечерята)?
3. Трябва ли да намаля приема на други източници на мазнини (ядки, зехтин, маслини, авокадо, фастъчено масло и т.н.)?
4. Най -важното, което се отнася и за двете добавки - могат ли да се пият нон-стоп или трябва да се прави почивка на месец-два?
Ами това е за сега. :)

казано от Веселин Блажев на 09.01.14, 22:13:

Да започна с това, че съм си взел ZMA и рибено масло (Ultra Omega-3) и двете на NOW Foods. Имам обаче някой тъпи въпроси относно приема, за които искам да съм сигурен, а не открих отговор в интернет.
Въпросите са ми:
1. Как да разпределя рибеното масло за деня? Може ли да е 2 капсули сутрин и една на вечеря или трябва да е по една на всяко основно хранене?
2. Пречи ли това, че пия зелен чай и други подобни чайове с антиоксиданти на усвояването? А умерената употреба на алкохол (по една чаша вино с вечерята)?
3. Трябва ли да намаля приема на други източници на мазнини (ядки, зехтин, маслини, авокадо, фастъчено масло и т.н.)?
4. Най -важното, което се отнася и за двете добавки - могат ли да се пият нон-стоп или трябва да се прави почивка на месец-два?
Ами това е за сега. :)

1. няма значение кога ще го вземаш, даже може да увеличиш дозата не е проблем
2. Не
3.В никакъв случай
4. Не е нужно да правиш почивки, стига да не превишаваш препоръчителните дози

Eто това исках да чуя! Мерси за конкретните, точни отговори! :)
Изникна ми и още един въпрос - колко часа преди да взема ZMA мога последно да ям храни, съдържащи калций?

11.01.14
18:06

Аз винаги вземам ЗМА на гладно,тоест поне 1-2 `аса от последното хранене.

казано от Веселин Блажев на 11.01.14, 11:23:

Eто това исках да чуя! Мерси за конкретните, точни отговори! :)
Изникна ми и още един въпрос - колко часа преди да взема ZMA мога последно да ям храни, съдържащи калций?

Аз не бих отдавал голямо значение на това, защото така или иначе храната не се разгражда за 2-3 часа и няма как да бъде избегнато взаимодействието с калция според мен, но ако ще ти е по-спокойно не приемай богати на калций храни 2-3 часа преди приема на ЗМА

27.12.14
23:49

Иска ми се да ти споделя това, което знам за рибеното масло, както и опита ми с някои марки. Ще ти дам и отговор на въпросите, ако не цялостно то поне частично. :)
Първо - защо рибено масло и какво го прави толкова специално на теория. Ценното в него е това, че никъде другаде не се съдържа EPA (Ейкозапантеонична мастна киселина). Това е вид мастна киселина, полиненаситена. Тя може да бъде синтезирана и от човешкото тяло от ALA (алфа-линоленова мастна киселина), която примерно се съдържа в леноното масло. Проблемът е, че е неефективно. Трябва да изгълташ около 50 пъти по-големи количества ленено масло, за да си доставиш толкова колкото би получил от една единица рибено масло. EPA контролира възпалителните процеси (намалява ги) в организма, разрежда кръвта,  подобрява работата като цяло на кръвоносната система, а от там и при спорт би следвало тренировката да е по-ефективна, що се отнася до свалянето на излишните мезнини. Защо ти го пиша това? Защото като цяло трябва да се следи едно съотношение EPA:АА (АА - Арахидонова киселина). Арахидоновата киселина е вид омега 6 мастна киселина, която е отговорна за увеличаване на възпалителните процеси в организма, сгъстява кръвта, дава сила. Проблемът идва от това, че АА се съдържа масово в храната, с която се храним, а ЕРА само в рибата, в частност рибеното масло. АА се съдържа в твърдите въглехидрати с висок ГИ (гликемичен индекс), жълтъка на яйцето, червените и в мазните меса. Има различни източници из интернет, които цитират различни, препоръчителни съотношения межди ЕРА и АА, но най-малкото препоръчително е 1:1. Най-добре е да е 2:1 в полза на ЕРА. Интересното е, че в съвременния човек това съотношение е поне 1:5 в полза на АА, така че приемането на рибено масло не само, че може да се пие непрекъснато, но и е препоръчително да го правиш. Това отговаря на 4-тия ти въпрос.
Разпределението на рибеното масло пряко зависи от храненето ти - ако то е наситено с червени меса, с въглехидрати с висок ГИ, то тогава е добре да взимаш повече от рибеното масло. Ако пък примерно хапваш пилешко със салата дори може и да не взимаш. Приема се с храната. Имайки горната информация ще можеш сам да разпределиш приме на масло лично за себе си.
Зеленият чай не пречи изобщо на рибеното масло, дори напротив. Виното го разглеждай като въглехидрат с висок ГИ, т.е. - препоръчително е да приемеш и рибено масло.
Като цяло е добре да намалиш другите източници на масло, в случай, че приемаш рибено масло, но пак много е относително казано. Трябва да знаеш каква диета спазваш и какъв е като цяло дяла на мазнините в нея. Което пък не значи, че можеш да приемаш единствено и само рибено масло и да зарежеш мазнините от ядките. Всичко е баланс.
Още нещо много важно за рибеното масло, което трябва да знаеш. Ефективното рибено масло е молекулярно пречистеното и е желателно да е минало сертификация през една организация  - IFOS. Това е пожелателно, но тая организация си е изградила име на пазара за тестване на рибено масло и рейтингите, които дава тя са гаранция за качество. 5 звезди е най-доброто, което можеш да вземеш. На българския пазар единственото молекулярно пречистено рибено масло, което съм виждал е на NOW Foods, но ако не се лъжа 180 хапа (с не особено високо съдържание на EPA) са на цена 90 лв. Може да се намери много по-добър и евтин вариант. Защо трябва да е молекулярно пречистено? Защото иначе ще е токсично, заради света, в който живеем и в частност замърсените, световни океани. Тествал съм обикновено рибено масло - на първата седмица ме избива акне, както и непрекъснато имах онзи натрапчив вкус на риба. При молекулярно пречистеното тези проблеми ги няма.
Та така... Виждам, че темичката е почти на година и дано все пак видиш инфото и се надявам да ти е било полезно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1