Помощ и съвет в избора на хранителни добавки

25.12.14
00:25

Здравейте колеги ,
мисля след Нова Година да се запася с някои основни хранителни добавки и имам нужда от вашата помощ в избора им. Напоследък забелязвам ,че не се възстановявам достатъчно добре след тренировки ,има една постоянна умора ,която ми пречи не само на тренирането ,но и на начина на живот като цяло. Естествено и недоспиването е фактор ,което си е по моя вина и ще се опитам да го коригирам ,но си мисля че имам нужда и от хранителни добавки за по-бързо и качествено възстановяване. Проблемът е ,че не се интересувам много от марки и от добавки като цяло и затова имам трудност в избирането им. Мисля да си взема протеин ,BCAA , казеин ,някакъв стак с витамини и минерали и евентуално се чудя за азотен бустер.
Та ,ако може да ми препоръчате марки ..към момента единствено протеина май го избрах да е на Now Foods Whey Protein Isolate .
Стажа в залите ми е 5-6 години с някои прекъсвания.
Относно цените - залагам на качеството ,така че може да ми препоръчате и по-скъпи продукти.
Благодаря предварително и весели празници на всички!

Темата беше редактирана от Stefan nedelchev на 25.12.14 00:28.

Остави го този казеин,даже и сурватката не е задължутелна и няма да усетиш осезаемо възстановяване специално от нея, дали храна, дали тя, почти е все тая. Оптимизирай храната да ти пасва като калории, макрота за деня и да е качествена.Добявките от които ще “усетиш” при нещо възстановяването, например:креатин 5-10гр/ден,бцаа 20тина гр/ден или комплексни аминота+д3 5000iu+,зма,мултивитамини и др. Вместо бустерa, по- добре сам си стакни нещо, кафенце, аргининче, тауринче, витамин б комплекс, Ц, нещо такова и някое адаптогенче, просро пооввчето бустери са хард и не е добре да ги пиеш постоянно и да птивикваш с тях, а само когато има повод.

За да не се възстановяваш може да се дължи на различни фактори. Много вероятно храненето ти да ти куца. Ако приемаш необходимите ти дневни калории, протеин, мазнини и въглехидрати такива неща като протеин на прах, казеин и бцаа не са ти нужни. Мога да ти дам следния съвет: купи си цитрулин малат, кофеин на таблетки, таурин, креатин монохидрат и бета аланин. Първите три ги пиеш преди тренировка, креатина по 5 грама дневно, бета аланина и той по 5 грама, но разделени на 3-4 приема през деня ЗАЕДНО с храна, НО далече от приема на таурина.

26.12.14
01:22

Аз рядко пия кафе и кофеинът на таблетки ми действа супер и като цена е добре. Опитай се никога да не оставаш без витамини. Анимал пак са много хубави стига да не ти пречи преглъщането на много хапчета.

28.12.14
12:52

С някои от горните неща, които са ти препоръчани съм съгласен, с други не.
Ще ти изброя личния си избор от хранителни добавки, които взимам, ще ти обясня защо и така.
1- най-, ама наистина най-важното е да си оптимизираш храненето. Зависи какви цели гониш, но каквито и да са човек се нуждае от качествена храна, сготвена по подходящ начин, съдържаща от всички макронутриетити. Виж първо как, кога и с какво се храниш и напарви корекции, ако има нужда.
2 - ако речем, че храненето ти е много добро, то ето какво бих ти препоръчал:
- суроватъчен протеин - кой каквото ще да казва, за мен адски важно е марката на продукта тук. Най-добро въстановяване имах от първия протеин на Гаспари, но за жалост го развалиха. Сега ползвам на Scitec Nutrition суроватката, която ми допада. Ако имаш пари за ON взимай него. Не съм доволен от матрицата на BSN, от PHD също. PHD-то е много лек протеин, разтваря се много лесно и на вкус е много приятен, но сякаш ефекта от него не го усещах изобщо. Gaspari си развалиха протеините, Amix избягвам да опитвам, заради изключително агресивната им реклама (толкова агресивна, че чак ми се гади и ме кара да се съмнявам в качеството на продктите им). Syntrax е отвратителен и на вкус и като ефект от възстановяването - такъв липсва изобщо. Засега имам желание да тествам на Mutant протеина, не заради друго, а заради изключителния аминопрофил, който е на етикета. Казеина, който си го предвидил е напълно излишен. Ако вечеряш нормално и качестено организма ще има достатъчно какво да смила през ноща, докато спиш.
- BCAA - задължителен продукт за след тренировка. Тия три аминокиселини ги има и в протеина, който си пиеш, но са в по-малки количества, та примемането на допълнителни БЦАА за мен е задължително, ако искам пълно възстановяване.
- рибено масло - задължително молекулярно пречистено и по възможност минало сертификация през IFOS. Прави тренировката много по-пълноценна (подпомага кръвоносната система), а от там изгарянето на натрупаните излишни мазнини. Важно е и от здравословна гледна точка, но ако тръгна да обяснявам как и защо тоя пост ще стане безкраен.
- креатин - 1 месец прием, 1 месец почивка (зависи какви количества приемаш и колко са ти здрави бъбреците). Горе ти е препоръчана доста голяма доза (10гр.). Аз не бих бил толкова смел. 5 гр. в ден на тренировка е добре. Повече може да приемаш, ако можеш да го усвоиш, което ме съмнява. Не забравяй, че една част от него се разпада до креатинин, който се изхвърля от бъбреците чрез урината, а това ги товари.

Не ти препоръчвам:
- изкуствени витамини - няма да имаш никаква нужда от тях, ако се храниш пълноценно. Не сме културисти, не ползваме химия и нямаме толкова огромна нужда от неща, които иначе не бихме могли да си набавим от качествената храна. Виж, ако се боцкаш и тялото ти работи на 200% тогава това, което съм написал досега може и изобщо да не е вярно. Давам само прост пример с витамин Ц - при увеличен прием на витамин Ц лесно се образуват (оксалатни мисля, че бяха) камъни в бъбреците. В изкуствените мултивитамини, енимъл пакове и всякакви подобни количеството на витамин Ц е умопомрачително. Дори в едни дейливитамини пак е във високи дози.
- всякакви предтренировъчни продукти. Това за мен са пълни глупости имащи цел само 1 - голяма реклама (извъртянва много хитро през псевдонаучни изследвания) и ограбване на потребителите. Ако има предтренировъчен продукт, който има реално действие бих те посъветвал да си особено внимателен! Миналата година в Craze на Driven sports е открит амфетамин.
http://abcnews.go.com/Health/meth-substance-found-craze-workout-supplement-report/story?id=20572095
- тестостеронови бустери и прочие - пак от тези добавки тип “ала-бала”. Ако има изобщо работещ такъв продукт, то сериозно трябва да се замислиш дали не съдържа нещо друго. (говоря от собствен опит)
- всякакви фетбърнъри - ефекта им се дължи само на 1 нещо - на това, че приемащите ги спазват добри хранителни навици! Когато приемаш фетбърнър имаш цел - да свалиш излишните мазнини. Точно в този период хората започват да внимават какво и кога ядат, включват кардио в тренировките си и си мислят, че фетбърнъра им е помогнал. Чисто плацебо.

Спорни:
- кафе, кофеин - мен лично ме прави ленив и ме приспива. На други им влияе доста положеително. Хубавото е, че поне не е вреден (при разумно количества). Пробвай за себе си и си прецени.
- ZMA - за мен е все още в тази графа, защото все още не съм го тествал. Много ме съмнява да не се окажа като типа “ала-бала” като аргинина при мен, от който абсолютно нищо не усетих, макар да смених 3 марки.

Дано съм ти бил полезен поне малко. :)

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 28.12.14 12:54.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1