30.12.14
18:46
Здравейте! Бих искал да ми помогнете при избора на тренировъчна програма, но първо малко информация за мен - на 15 години съм, висок съм 182см и тежа 64кг. Целта ми е да кача малко мускулна маса (около 5-6 кг) и сила. Комбинирам ММА и фитнес от 3 месеца, като понеделник, сряда и петък са ми тренировките по ММА, а вторник и четвъртък ходя на фитнес. Ако е хубаво времето съботите тренирам на лостове. Последния месец спрях тренировките по ММА, за да се съсредоточа малко повече върху фитнеса и смятам да направя същото и Януари, а тренировките по ММА да ги подновя чак Февруари. Преди това тренирах само на лостове около 4 месеца. Засега съм се спрял на Горна/Долна част във вторник и четвъртък, тренировка на лостове събота (ако е хубаво времето) и тренировки за корем сряда и петък, но реших първо да чуя мнението и на по-образовани на тази тема хора.
Според мен трябва да тренираш цялото тяло 2- 3 пъти седмично. В една тренировка да правиш базови движения- набирания, кофички, лицеви опори, клекове и подобни.
Кажи в зала ли ходиш, в домашни условия ли ще тренираш, горе/ долу с какво разполагаш, можеш ли да правиш клек с щанга и мъртва тяга.
Кръгови тренировки със собствено тегло или с тежести правил ли си когато си тренирал ММА?
Разполагам със зала, в която има всички уреди. Правил съм кръгови тренировки, но много рядко и предимно със собствено тегло, иначе докато тренирах ММА тренирах по програма тип горна/долна част, а сега тренирам по 4-дневен сплит. Явно ще тренирам цялото тяло вторник и четвъртък, но няма да са кръгови тренировки, тъй като залата е винаги препълнена и е просто невъзможно. Какво мислите за тази програма:
1. 3х12 Клек с щанга зад врат
2. 3х12 Повдигане на щанга от лег
3. 3х12 Мъртва тяга с щанга
4. 3х12 Кофички със СТ
5. 3х12 Набирания със СТ
6. 3х12 Военна преса с щанга
7. 3х12 Гребане с щанга
Има ли нужда да добавям/премахвам някое упражнение и добра ли е тяхната последователност? Чел съм, че за боксьорите/кикбоксьорите/ММА бойците е най-добре да правят по 12-15 повторения, по-експлозивни, тъй като помагали за подобряване на силата на удара. Това вярно ли е?
Корема ще си го правя в отделни дни (понеделник, сряда и петък).