Проблем с въглехидрати.

26.12.14
21:58

Здравейте. Извинявам се много, защото темата не е май точно за тук, но да се надяваме, че не съм нарушил някое друго правило.

Проблема ми се състои в това, че ужасно бързо качвам килограми от въглехидрати и много бързо свалям като не ги ям. Искам някой ако има информация по темата или знае за четиво или да ме насочи... защо става така. Като казвам много бързо.. свалял съм 10 килограма за 10 дни. (1.92 / 110-115 ). Тъпото е, че не ми дават енергия, ами точно обратното - наляга ме мързел и ми става едно изморено.
    Това, което ми се иска от вас.. ако има някой компетентен по въпроса да потвърди дали наблюденията ми са верни и наистина е от многото въглехидрати. Сега по Коледа го усетих наистина много. Много въглехидрати приемам за съжаление, но е много трудно да се придържам към яденето на малко. Та също голям въпрос.. на какво се дължи това? Защо ми действат така лошо въглехидратите и има ли начин да огранича тези им “странични ефекти”? Силата ми изчезва от яденето на много... само при мен ли е така?

Извинявам се предварително.. може би щях да открия отговора през гугъл, но в днешно време не знаеш кои статии са истина и кои са написани за пари. Трябва ми мнение на хора с подобни проблеми в миналото или богати познания в тая сфера.

26.12.14
22:19

Според мен щом лачваш бързо явно си в голям калориен излишък,защото от въглехидрати не винаги може да качиш ама от калории няма прошка.Аки си на голям излишак и с 20гр.въглехидрат пак ще качваш ,но ако си в дефицит и с 200гр.ще сваляш то е логично няма как да си на дефицит и да качваш.Според мен сигурно доста единия фактор е многото калории.

26.12.14
22:29

WD600 NEO, благодаря ти за отговора. Ами качвам бързичко, ама ям много въглехидрати тези дни. Странното както казах е, че като ям въглехидрати и имам чувството, че силата и от там желанието за трениране изчезват... Аз не внимавам много много какво яда.. за мен е важно как се чувствам, а както се чувствам тези дни не ми се иска да се чувствам никога - възможно ли е да е от многото въглехидрати или.. не знам?

26.12.14
22:32

Между другото... не ме притеснява толкова, че качвам килограми, защото тези дни е неизбежно, но ме притеснява това, че силата ми изчезна и се опитвам да разбера от какво. И друг път съм се чувствал така, но не както тези дни - единственото различно на пръв поглед е в приемането на повече калории (предимно въглехидрати). Ако някой знае какво се случва да каже..

Всеки човек реагира индивидуално, но това дали ще качваш или сваляш тегло зависи най-силно от калорийния прием, вече какво ще сваляш/качваш от разпределението на макронутринтите и качеството на храната съответно и микронутриентите казват своята дума. Въглехидратите не са нито лоши, нито добри, необходими са, ако ги заслужаваш! Ако си здрав, това как ще реагираш на въглехидратите зависи от “нивото”  на метаболизма, инсулиновата ти чувствителност, начинът по който тренираш и други фактори.Метаболизма се настройва с времето, но нещата трябва да стават плавно и постоянствено за определени период и ако тренираш подходящо и правиш нещата постепенно мобе да поддържаш високи количества въглехидрати без да омазняваш изобщо.Пробвал съм различни типове хранене, но при лично при мен най-добре работи балансиран откъм въглехидрати и мазнини с тенденция към лек превес на въглехидратите даже,но при мен например тренировките са сравнително обемни и тялото ми им се “радва”. Отделно чат пат умерена аеробна дейност се отразява положително на инсулиновата чувствителност, добавки като канелата,лютото, омега 3,витамини и минерали,зеленчуци, някои плодове- също я подбряват. Типа въглехидрати също е от значение, ориентирай се към без или ниско-глутенови такива с умерен към нисък гликемичен имдекс, въпреки че и малко по-висок не е проблем, ако има някоя добра салатка +белтъчна и мазнинна храна преди тях. Въобще всичко е индивидуално и иска настройка.  На първо място виж как се движиш с калориите, качеството на храната и как са разпределени макротата!

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 26.12.14 23:05.

27.12.14
09:59

Dimitar Mitov , да ти кажа при мен въглехидратите не играят роля в спада и покачването на силата ми.Приемал съм доста ,приемал съм и малко и пак си е едно и също.

Напиши ни по-подробно от какви източници приемаш въглехидратите, какво количество, по кое време на деня.
Оттам нататък може да те ориентираме със съвети за прием и суплементация :) Успех

29.12.14
22:29

Ще  опитам малко да внеса яснота от това, което аз знам. Надявам се да помогна.
Първо - никой не каза нищо за типа въглехидрати - бързи или бавни?! Ако не знаеш какво са бързи и бавни въглехидрати е добре да прочетеш какво представлява гликемичния индекс на храните. Чувал си вярвам за инсулина, но не знам дали ти е ясен процеса на отделянето му и това за какво служи и какво всъщност става с организма ти при отделяне на инсулина. В много кратки и простички редове инсулина се отделя от панкреаса, за да блокира високите нива на кръвната захар, която пък пряко се влияе от храната и в частност от въглехидратите. Гликемичният индекс (ГИ) дава тази стойсност, която показва колко бързо се отделя инсулина. Колко е по-висока тази стойност толкова по-бързо се отделя инсулин. Простите въглехидрати са тези въглехидрати с висок ГИ. Сложните въглехидрати имат среден, умерен ГИ. Въглехидратите с висок ГИ много бързо се разпадат до глюкоза, а тя съответно осигурява нужната ни енергия. Колкото по-бързо я получиш тази енергия толкова по-бързо трябва да я употребиш иначе трупаш излишък, а оттам и под въздействието на много високия пик на инсулин, който вече е предизвикан, остатъка от неупотребените въглехидрати се превръщат в мазнини, които се складират в масните депа, т.е. затлъстяваме. Този толкова интензивен и бърз процес на превръщането на простите въглехидратите в глюкоза и на излишъка в мазнини, както и складирането им в масните депа също отнема от енергията ти, съответно те прави мързелив и ленив. Сложните или бавни въглехидрати са друга реалност. Те предизвикват по-бавно и плавно отделяне на инсулин, като по този начин преработката им става по-бавно във времето. Съответно и енергията, която се получава от тях е в по-умерени количества, без рязки пикове и е в пъти по-дълго време. Ето защо и човек хранещ се с подходящите бавни въглехидрати се чувства по-сит по-дълго време, както и не е ленив и се чувства по-свеж и изпълнен с енергия. Кои са прости и кои сложни въглехидрати ще те оставя да се поровиш с чичко Гугъл, но общо взето простите са всичките сладкарски изделия, продуктите на промишлеността, а сложните са естествените въглехидрати като ориз, картофи, боб, грах, леща. Тук много хора ще влезнат в спор с мен и донякъде ще имат право, но това е защото те си нямат идея как да си готвят тези храни. Готвенето има огормно значение за това как един сложен въглехидрат може да стане прост.
Има и един трик (ако толкова много ти се ядат бързи въглехидрати). Интересното е, че така както въглехидратите вдигат нивата на инсулин, белтъците пък ги свалят. Затова, когато се изкушиш от парче торта например (бърз въглехидрат) е добре да хапнеш и нещо протеиново, като например пилешка пържола, яйца, млечен продукт или дори да изпиеш и една доза протеин на прах. Така инсулина ще се задържи на едни умерени нива и преработката на храната ще става по-бавно, съответно ще си зареден с енергия по-продължително време. Що се отнася и до обработката на храната, мазнините оказват също подобно влияние, т.е. забавят я. Един балансиран режим на хранене примерно 40-40-20 или 40-30-30 (белтъци-въглехидрати-мазнини) лично според мен би решил както проблема ти и с бързото сваляне/качване на килограми, така и проблема ти с ленивостта.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 29.12.14 22:35.

04.01.15
01:03

Много добър отговор, Ivan Vasilev. Доста обширна е явно темата. Горе долу разбрах защо се получава това състояние при мен и как по най-елементарен начин да се справя с него. Сега имам друг въпрос към теб.... от къде мога да науча повече за тези процеси и т.н. Препоръчай ми някое добро четиво по темата и изобщо за фитнес, защото това правя в момента...

04.01.15
14:22

Нямам такова четиво, а просто съм се ровил през годините да чета статии. Статии тук, статии из гуугъл, статии и в теми в други форуми на различни тематики, принципи на трениране и хранене и т.н., пробвал съм върху себе си, за да придобия впечатления кое работи и кое не, кое за мен е вярно и кое не. Помагал съм на приятели със съвети и съм виждал кое как работи при тях. Всеки сам си изгражда мнение и вярвания и повечрвай ми е адски трудно да убедиш когото и да било в каквото и да било, просто защото фитнеса и храненето не са точни науки и не се подчиняват на строго определени математични закони.

05.01.15
12:10

И аз от въглехдиратите ставам сънлив и ми пада силата и желанието за тренировка,важното е кога ги приемаш,под каква форма са и най-вече да усетиш за теб кое и как ти работи :)

05.01.15
14:05

Всичко хубаво, само че съчетанието на протеин и въглехидрат  предизвикват прилив на инсулин, подобен само на въглехидратите, но за сметка на това нивото глюкозата в кръвта се запазва стабилно.
Изобщо навлизаме в строго медицински теми. Затова направо да си чете човека източниците, че като почнем да преразказваме, се загубват нещата.
http://ajcn.nutrition.org/content/82/1/69.full.pdf+html за суроватъчен протеин
http://ajcn.nutrition.org/content/44/6/847.full.pdf

казано от Ivan Vasilev на 29.12.14, 22:29:

Има и един трик (ако толкова много ти се ядат бързи въглехидрати). Интересното е, че така както въглехидратите вдигат нивата на инсулин, белтъците пък ги свалят. Затова, когато се изкушиш от парче торта например (бърз въглехидрат) е добре да хапнеш и нещо протеиново, като например пилешка пържола, яйца, млечен продукт или дори да изпиеш и една доза протеин на прах. Така инсулина ще се задържи на едни умерени нива и преработката на храната ще става по-бавно, съответно ще си зареден с енергия по-продължително време. Що се отнася и до обработката на храната, мазнините оказват също подобно влияние, т.е. забавят я. Един балансиран режим на хранене примерно 40-40-20 или 40-30-30 (белтъци-въглехидрати-мазнини) лично според мен би решил както проблема ти и с бързото сваляне/качване на килограми, така и проблема ти с ленивостта.

Всичко, което беше описал изглеждаше супер до е тоя момент.  Всяка една дума от този абзац е глупост и моля автора на темата да не се възползва от този “съвет”.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1