Започнах експеримент с Л-Карнитин.

Темата е заключена.

04.01.15
13:41

Здравейте.
Преди 4 дни стартирах “експримент” със себе си.
Започнах интензивна програма, която натоварва сериозно- 1 час и 10 мин. имтензивна работа с тежести, след което 30 мин. програма за горене на мазнини на пътечката. През планирания период от 45 дена ще взимам Л-Карнитин 4,5 гр. на ден преди тренировка, а в почивните дни разделен на 2 приема-сутрин и вечер преди хранене.
Седмично се получава:
Понеделник, сряда и петък силова тренировка+кардио.(на излизане от фитнеса една доза суроватъчен протеин)
Вторник,четвъртък и събота само кардио.
Неделя почивка.
Целта на това занятие е да изгоря възможно най много мазнини и евентуално до сложа на тяхно място мусколна маса.
Хранителният режим е нормален( като изключим повишеният апетит).
Бих бил благодарен за мнения и съвети:)

04.01.15
15:18

И с него и без него резултата ще е същия.

04.01.15
15:21

казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 15:18:

И с него и без него резултата ще е същия.

Защо ? Едва ли толкова много хора си губят времето и средствата, приемайки карнитин ...

Мнението беше редактирано от Дuд0 на 04.01.15 15:22.

04.01.15
15:27

Защото фетбърнърите са си чисто плацебо. Карат те приемайки ги да си стриктен към себе си и да спазваш подходящ хранителен и тренировъчен режим. Казваш си, ето пих си карнитина трябва да съм стритен и да ида да тренирам или да ям еди си какво. Ако е стриктен към тренировките и храненто си гаранция, че с или без карнитина резултата ще е същия!
Те много хора купуват сумати добавки, това съвсем не значи, че те си вършат работата...

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 04.01.15 15:28.

Нарекох го експеримент защото след указания период от 45 дена, ще ви дам абсолютно откровенна информация за резултата.
В интернет четох доста мнения и препоръки относно Л-Карнитина , но никой не е посочил има ли резултат при неговия опит.
Ако някой може да сподели личен опит ще е много полезно:)

казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 15:27:

Защото фетбърнърите са си чисто плацебо. Карат те приемайки ги да си стриктен към себе си и да спазваш подходящ хранителен и тренировъчен режим. Казваш си, ето пих си карнитина трябва да съм стритен и да ида да тренирам или да ям еди си какво. Ако е стриктен към тренировките и храненто си гаранция, че с или без карнитина резултата ще е същия!
Те много хора купуват сумати добавки, това съвсем не значи, че те си вършат работата...

Аз така бях с азотния бустер пия и си мисля,че едва ли не без него ще съм пълен дроб.Докато един ден не се зачетох в една статия из сайта за плацебо ефекта на добавките,па си викам я чакай да го спра това чудо,пък да видим верно ли е с такива чудотворни суперсили,за каквито си мисля,че притежава.Спирам го и промяна нулева,а не всъщност промяната беше,че нямам неприятното чувство че ме щипят мравки след приема на тая гадост. От цялата работа едно приятелче се офайдоса с половин кутия НОЕКСПЛ..
едит: ще следя с интерес какви ще са отзивите ти от приема на карнитина.

Мнението беше редактирано от Ивайло Валентинов на 04.01.15 15:45.

04.01.15
15:55

Иво, не знам колко би била обективна оценката ти, защото няма да имаш реална база за сравнение. Според мен първо виж тия 45 дена как ще ти се отразят, записвай си и т.н., но след това няма да имаш същите изходни данни, тъй като ще си пазил вече харнителен и тренировъчен режим през този период. Би трябвало, за да прецениш реално дали има ефект е да се върнеш пак отначало и пак да приложиш същия режим на хранене и тренировка, този път без л-карнитина и да видиш дали ще са същите резултати.
При мен е друг варинта, защото аз съм стигал до 12% мазнини без подобни добавки, и каквито и бърнъри да съм ползвал след това (исках с тяхна помощ да бутна под 12%) никаква полза, все си стоях на това ниво. Това го казвам в такъв смисъл, че явно типа на тренировка и типа на хранене, които спазвам от години толкова си ми позволяват.

Ивайло, относно предтренировъчните продукти има такива, които доказано действат. Например Craze на Driven Sports. Проблема е там, че проучване от 2013-та година доказва наличието на метамфетамин в него.
http://www.mensjournal.com/health-fitness/nutrition/meth-like-substance-found-in-common-supplement-20131105

Все пак избора си остава индивидуален.

казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 15:27:

Защото фетбърнърите са си чисто плацебо.

Веднъж вече ти предложих да избягваш крайните мнения, тъй като те са принципно погрешни и неточни извън конкретна ситуация и контекст. Сега ти предлагам и да не бързаш да слагаш много неща под общ знаменател - това също те води към грешки. Приемът на карнитин съвсем не изчерпва темата за ефективността на фет-бърнърите като клас добавки. Да не забравяме, че голяма част от фетбърнърите представляват комбинирани продукти, т.е. съдържат множество компоненти (много от тях дори не съдържат карнитин). Та... хайде да не ръсим наизуст едри думи за това кое работи и кое не. В някои отношения си принципно прав, но категоричността ти в обобщенията елиминира достойнствата на мненията ти.

Иво Паунов, направи този експеримент. Няма по-голяма истина лично за теб от личния опит. За да можеш да направиш адекватни заключения в края на периода - следи стриктно храната и тренировките си. Това, което ще определи в най-голяма степен резултатите от режима, си го обобщил в мъглявото ‘нормален хранителен режим’. Не е ясно до колко този нормален хранителен режим отговаря на целите ти. Ако искаш обективна преценка на карнитина конкретно - не променяй нищо в досегашното си хранене. Така ще можеш да разграничиш резултат (независимо какъв) от суплементацията.

Аз имам опит с карнитин, но предпочитам да коментираме в края на експеримента ти... за да не те зареждам с предварителна нагласа и очаквания.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.01.15 16:10.

04.01.15
18:46

Кольо, говоря от личен опит и от този на приятелите си, които са тренирали с мен. За тия 7,5 г. съм пробвал какви ли не хранителни добавки. И термогенни и липотропни, какъвто е принципно L-карнитина, нали? Пробвал съм на различни фирми, BSN, ON, Nutrex, Now и т.н. и т.н. Нито един от тях не работи, нито при мен нито при приятелите ми! Всичко е плацебо тук. Какво мнение да имам?! И предтренировъчни боклуци съм пил и протеини на различни марки и аминокиселини и тестостерон стимулатори от типа на трибулус и креатин и дейли витамини, рибено масло и т.н. и кво ли не...Сега ще ти кажа какъв ефект съм имал от изброените:

- фетбърнъри - нищо! Единствения фетбърнър, който ми подейства това беше на Nutrex Lipo 6 - 2 седмици ми изтръпна езика, не усещах никакъв вкус в устата си и ми образува страшен запек. Евала! Вярно действа!
- предтренировъчни боклуци - едно голямо нищо. Някои споменават за иглички не знам си кво...било от дозата. Еми пиех тройни дози и никви иглички нищо. Това проучване, което цитирах за Craze (не съм го тествал и слава Богу) ме убеждава, че всъщност някои от тия шитс действат, само че с LSD натъпкани.
- протеини - редица фирми съм тествал и този, който ми е повличл най-много беше на  Гаспари първия Myofusion. За него пък излезнало едно проучване, че всъщност съдържанието на протеин било 50% от обявеното от производителя. Гаспари така и не са опровергали това проучване, което ме навежда на мисълта, че кой знае какво е имало вътре, че съм възстановявал толкова добре. Пробвал съм период от месец без протеин и не мога да кажа, че не мога без него. Мога, но сякаш ми липсва мъничко относно възстановяването.
- аминокиселини - същото се отнася и за тях, както при протеина.
- тестостерон стимулатори от типа на трибулус - не знам колко смених от тях, но не бяха 1 и 2 марки, понеже нищо не усещах. Е, един ден с изненада открих, че на дясната ми гърда има малка бучка. Изплаших се да не би да имам някъв доброкачествен тумор, който да е тръгнал да се разраства. Проверих се и познай - гинекомастия в лека форма! Заради тия трибулуси. Наложи се да пия тамоксифен надявайки се да ми изчезне топчето и да се размина без операция. За мое щастие изчезна. Оттогава не пипам трибулус! Вярно, действа! Редом с тестостерона ти качва и естрогена и хоп гинекомастийка.
- креатин - единствената добавка, която оказва толкова видима разлика с и без нея. Проблемът при мен е, че съм с изключително чувствителни бъбреци и ако приемам повече от 5 гр./ден в продължение на месец, започват да ме болят.
- дейли витамини - образувах много готини камъни в бъбреците. Беше ми весело и ги спрях!
- рибено масло - това, което си купувах от тук (неопречистеното) максимум на първата седмица ми образуваше акне и постоянно имах неприятел рибешки вкус в устата. Когато си купих, обаче молекулярно пречистено и минало сертификация през IFOS, не стига, че нямаше акне, не стига, че го нямаше и рибешкия вкус в устата, ами дори смея да твърдя, че ми помогна да сваля и някой друг процент мазнини.

Извинявам се на автора на темата, но трябваше да го напиша, защото хората тук явно си мислят, че падам от МАРС и без грам опит си правя някакви съждения от въздуха...

Л-картинитна действа ако тялото ти има недостиг. Така е и с почти всички хранителни добавки. Лошото е, че няма как да знаем, или ако има струва скъпо, дали имаме дефицит на определена аминокиселина, витамин, минерал.

04.01.15
19:10

Недостиг на какво?

Carbohydrate

04.01.15
19:16

казано от Иво Паунов на 04.01.15, 13:41:

Здравейте.
Преди 4 дни стартирах “експримент” със себе си.
Започнах интензивна програма, която натоварва сериозно- 1 час и 10 мин. имтензивна работа с тежести, след което 30 мин. програма за горене на мазнини на пътечката. През планирания период от 45 дена ще взимам Л-Карнитин 4,5 гр. на ден преди тренировка, а в почивните дни разделен на 2 приема-сутрин и вечер преди хранене.
Седмично се получава:
Понеделник, сряда и петък силова тренировка+кардио.(на излизане от фитнеса една доза суроватъчен протеин)
Вторник,четвъртък и събота само кардио.
Неделя почивка.
Целта на това занятие е да изгоря възможно най много мазнини и евентуално до сложа на тяхно място мусколна маса.
Хранителният режим е нормален( като изключим повишеният апетит).
Бих бил благодарен за мнения и съвети:)

Карнитира помага за транспортирането и изгарянето на мазнини при аеробни тренировки!!!! При силови, няма да има ефект.

Забравих да спомена че откакто взимам Л-Карнитин пия повече вода. Жаден съм през 10 мин. Това нормално ли е?

04.01.15
20:39

Това при какви условия? При тренировка ли, в ден на почивка ли...малко повече инфо би било по-полезно.

казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 19:10:

Недостиг на какво?

На аминокиселината - л карнитин.

Carbohydrate

04.01.15
20:59

казано от Иво Паунов на 04.01.15, 20:32:

Забравих да спомена че откакто взимам Л-Карнитин пия повече вода. Жаден съм през 10 мин. Това нормално ли е?

Разбира се! Трябва вода да за да се разграждат мазнини и обратното е също в сила )))

В дните на тренировка повече. И мисля че това е нормално.

04.01.15
21:55

казано от Антон Батбаянов на 04.01.15, 20:50:

казано от Ivan Vasilev на 04.01.15, 19:10:

Недостиг на какво?

На аминокиселината - л карнитин.

Съдейки от начина си на хранене и от това, което знам за Л-карнитина, то би следвало и аз да имам изключителен недостиг на тази аминокиселина. Не ям червени меса, а от млечните продукти бягам като дявол от тамян. Единствения млечен продукт, който използвам е кисело мляко. Колко е кисело и колко е мляко е отделна тема, но все пак едно кисело мляко едва ли би било достатъчно, че да не изпадвам в недостиг. И ... защо не ми действа Л-Карнитина тогава?

04.01.15
21:58

казано от Иво Паунов на 04.01.15, 21:39:

В дните на тренировка повече. И мисля че това е нормално.

Това сравнено с предишните ти тренировки ли? Питам, защото по време на тренировка е повече от нормално да изпитваш жажда. Аз дори рядко включвам кардиото в тренировката и пак изпивам 1,5 литра докато тренирам в зала. В горещите дни и ако залата няма климатизация бутилката не ми стига. 10 мин. е прекалено много. докато тренирам пия вода на всеки 2 мин. - 2:30 мин.

По време на тренировката и аз пия толкова често. След тренировка още доста време пия често вода.
В деня с кардиото обаче пак съм доста жаден. Пия на всеки 10-15 мин. Най много половин час. И така цял ден. По малко но често.

04.01.15
22:21

Не ми стана ясно - преди като си тренирал и не си приемал Л-карнитин как е било? Като цяло иначе...колко литра пиеш вода на ден?

Ами преди никога не съм успявал да изчистя така че да ми хареса.
На ден пия по 2-3 литра вода.

06.01.15
16:46

Здравей Иво, преди да започнеш експеримента, дай да уточним началните условия - антропологическите ти данни, какъв процент мазнини имаш в момента, какъв хранителен режим смяташ да съблюдаваш, каква е конкретно силовата ти и кардио програми - детайлно, какъв точно l-carnetine смяташ да използваш, какви протеини? Поздрави!
п.с. всеки полов акт ще го смятаме за кардио, а пък може би и за силова тренировка, знам ли. но там детайли не ни интересуват :))))

Ами да напиша данните които знам.
Височина180
Тегло 84
Незнам процента мазнини,но има леко оформен спасителен пояс и мазнинки тук там.
Хранителен режим- по малко въглехидрати, без захар. Повече месо- свинско,телешко,пилешко. Яйца,кисело мляко, сирене, извара,плодове,зеленчуци.
Пия много вода и през ден чаша бира:)
Силовата тренировка е кръгова и завършвам с 30 мин. Кардио през ден.
През ден само кардио.
Един ден почивка.
Ще дам резултати след седмица.

06.01.15
20:24

Да кажем, че ще приемаш L-Carni-X 100000 на Scitec. Евентуално приемаш на ден 12.5мл (ако случайно приемаш някакви пред-тренировъчни продукти, внимавай да няма л-карнетин, понеже не е хубаво да превишаваш дневна доза). По някакво чудо решиш да спреш бирата и газираните напитки, червените меса, добавиш риба, зеле, било то и кисело. Да кажем, че ти препоръчам качествено, изгарящо кардио, не някакво еднообразно подтичкване на пътека ;) . Може би има шанс да намалиш спасителния пояс след месец. Но за да е вярна статистиката, без майтап, трябват мерките! иначе на база на какво ще сравняваме преди и след - photoshop?  ;)

L-carnitin+green tea 1210мг.
По 4 на ден. Взимам и цинк.

Мнението беше редактирано от Иво Паунов на 13.01.15 16:55.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1