13.01.15
19:37
Привет на всички! Обръщам се към вас защото съм сигурен, че този сайт е посещаван от най - добрите доктори в България... и така... Получих пристъп 160/100 кръвно със 106 пулс.. направиха ми изследвания... сърцето и бъбреците са добре, хемоглобин и т.н всичко в границите с две думи идеален съм..... Доктора стигна до заключението, че всичко е на нервна почва, преписа ми небилет 5мг. по 1/4 сутрин за кръвното, изпратиха ме на психиатър от там ми преписаха СЕРОКСАТ, а именно това ме притеснява, дали да го приемам или да потърся други начини... в повечето случай съм доста изнервен, бързак съм и често забравям не съм изпаднал в депресия. Та така ще съм благодарен ако някой изкаже мнение дали да приемам сероксат (цяла година по една таблетка) или да си намеря друг начин за справяне с нервите като спорт, билки, плодове и т.н
Благодаря!
14.01.15
00:58
КСЕТАНОР 30 табл. 20 мг.
Това съдържа същата активна съставка, но е доста по-евтино от предписаното ти...
1,25 мг Небилет дневно е доза, много близка до плацебо, така че явно лекарят ти е преценил, че хипертоничните кризи не са предизвикани от проблеми със сърдечно-съдовата система.
Симптомите ти отговарят на това, което ти е предписал психиатърът. Щом специалист е преценил, че имаш нужда от антидепресант, вероятно е така. Депресия и нервност са две съвсем различни и дори противоположни в много отношения състояния - не ги бъркай. С депресията не можеш да се “пребориш” току така.
Лекарството обаче е само едната страна на медала. То няма да ти помогне дългосрочно. Трябва да помислиш и какво те е докарало до това състояние и да се опиташ да промениш тези неща в живота си, които го причиняват. Стрес, преумора, дългосрочна неудовлетвореност, липса на адекватна почивка, недостатъчно положителни стимули от всякакъв характер (спорт, забавления, общуване) - помисли над това.
14.01.15
11:42
казано от Антон Батбаянов на 14.01.15, 00:58:
КСЕТАНОР 30 табл. 20 мг.
Това съдържа същата активна съставка, но е доста по-евтино от предписаното ти...
А ти мислиш ли, че си достатъчно компетентен, та да сменяш назначено от лекар лечение с такава категоричност? Човека да не би да пита какъв гейнър/бустер/креатин да си вземе? Ако си толкова наясно с нещата вероятно си запознат, че Сероксат има лекарствена форма и от 30мг активно вещество. Чичко Гугъл го казва след секунда търсене. Не си я спестявай ако ще даваш такива категорични съвети. И в крайна сметка за това има лекари. Нека всяка жаба да си знае гьола.
В България психиатрите “лекуват” всичко с хапчета при това от самото начало още. Съществуват доста по-конструктивни, немедикаментозни начини за повлияване на проблемите. Единият от тях е психолог, към другият ти си се насочил - промени си начинът на живот, фокусирай енергията си върху нещо констуктивно - я спорт, я ново хоби, я нова работа. Има и хранителни добавки - адаптогени, които също могат да ти повлияят положително.
Доколкото ми е известно, антидепресантите би следвало да се изписват при тежки депресии. При положение, че такава не е доказана, лекарствата са точно толкова полезни, колкото дъвката на изпит по алгебра, както беше казвал Вонегът.
Както ти писаха по-горе, поинтересувай се от билки с адаптогенни качества. Промени малко начина си на живот, включи йога-нидра в ежедневието си, разхождай се в гората. Постарай се да откриеш и да сведеш до минимум факторите, които виждаш че провокират у теб неприятните симптоми. Запиши се на йога, тай чи, цигун и други подобни занимания.
14.01.15
12:35
Сероксата е за овладяване на тревожностни състояния, това, че е “антидепресант” не означава непременно, че трябва да има депресия за да го предпишат.
Иначе адаптогени, спорт, разходки, занимание с хоби, занимание за релакс с целенасочена “вътрешна” работа са изключително подходящи и за предпочитане пред каквито и да било лекарства.
14.01.15
13:15
казано от Veso Pervazov на 14.01.15, 11:42:
казано от Антон Батбаянов на 14.01.15, 00:58:
КСЕТАНОР 30 табл. 20 мг.
А ти мислиш ли, че си достатъчно компетентен, та да сменяш назначено от лекар лечение с такава категоричност? Човека да не би да пита какъв гейнър/бустер/креатин да си вземе? Ако си толкова наясно с нещата вероятно си запознат, че Сероксат има лекарствена форма и от 30мг активно вещество. Чичко Гугъл го казва след секунда търсене. Не си я спестявай ако ще даваш такива категорични съвети. И в крайна сметка за това има лекари. Нека всяка жаба да си знае гьола.
Лекарите много често назначават лекарства, от които имат финансова изгода. Активната съставка е една и съща, сам може да си прецени колко мг да приема.
казано от Антон Батбаянов на 14.01.15, 13:15:
Лекарите много често назначават лекарства, от които имат финансова изгода. Активната съставка е една и съща, сам може да си прецени колко мг да приема.
В производството на едно лекарство е важна не само активната съставка, а и производствената практика, другите вещества, които се влагат, формата и много други. Заради това генериците не винаги действат така, както оригиналните препарати. Не знам дали в случая това е така или не, както съм убеден, че и ти не знаеш. Затова работа именно на лекаря е да прецени кое е подходящото лекарство.
Това на каква база лекарите взимат това решение вече е отделен въпрос.
14.01.15
15:29
казано от Антон Батбаянов на 14.01.15, 13:15:
То и на креатина активната съставка е една и съща, ама има маса теми с въпроса “на коя фирма да си взема”... И ако с креатина можеш да прилагаш проба-грешка, то с медикаментите това не е добра идея.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 14.01.15 15:38.
14.01.15
18:14
Благодаря на всички за бързите отговори. Да кажем, че започна да го приемам, тъй като лекарят беше убеден, че ще ми подейства.. тези който са го приемали или хора, който имат поглед върху лекарството нека да споделят дали има някакви странични ефекти, след време трудно ли се отказва от него и т.н., забравих да спомена, че съм на 20 години!
Той ще подейства, за това спор няма, въпроса е дали си склонен още на 20 да започнеш да плащаш цената. ;) Доколкото знам, с антидепресантите трудно се разделя човек. Страничните ефекти ги има описани на листовката, както при всеки медикамент.
ПП: Този вид лекарства (както и противозачатъчните, които теб не те вълнуват), са като жилищен заем - вземаш го на момента, след време се оказва че си платил тройно цената му. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 14.01.15 19:44.
15.01.15
00:06
Като цяло - темата според мен не е за тук изобщо. Изобщо дори не й е мястото в нета.
казано от Маргарита Манева на 14.01.15, 19:42:
Той ще подейства, за това спор няма, въпроса е дали си склонен още на 20 да започнеш да плащаш цената. ;) Доколкото знам, с антидепресантите трудно се разделя човек. Страничните ефекти ги има описани на листовката, както при всеки медикамент.
ПП: Този вид лекарства (както и противозачатъчните, които теб не те вълнуват), са като жилищен заем - вземаш го на момента, след време се оказва че си платил тройно цената му. ;)
Има наистина елемент на привикване, но при този клас по-слаби антидепресанти той не е толкова съществен при краткотрайна употреба в рамките на няколко месеца. Минавал съм по този път с малко по-силен препарат, но приеман няколко години. Абстиненцията си беше доста осезаема - може би не колкото при отказването на цигарите, но все пак си я имаше. Но от друга страна това ми даде време да погледна нещата с друг поглед, да променя отношението си и някои елементи от ежедневието си и в крайна сметка този период остана зад гърба ми, което нямаше да стане без лекарствата.
Това, което ме притеснява обаче в конкретния случай, е, че става дума за 20-годишно момче. Твърде, твърде рано е за такива проблеми.
Странно, но аз вдигнах точно същото кръвно налягане преди няколко дни, само че пулса ми е 50-55 макс. Моя кардиолог ми каза, че в момента има зачестили подобни симптоми и това се дължи на големите температурни амплитуди навън. Един ден е +20, а на другия -10. Много хора се чувстват зле и въобще не разбират, че имат повишено кръвно налягане. Разбира се, каза ми, че може и да е от стрес, преумора и другите стандартни неща. Гледаха ме на ехограф, кардиогрфия също, всичко ми е чудесно. Не знам доколко е вярно това за времето, но е възможно наистина да има връзка.
Здравейте на всички. Казвам се Петър и имам нужда от съвет.
На 31 години съм и от почти седмица също пия антидепресант - Trittico, който ми беше предписан от невролог. В листовката към тези хапчета пише доста възможни и неприятни странични ефекти. Едно от тях е описано като нарушения на чернодробната функция.
Взех си жълт кантарион и от 2 дни си правя отвара, която изпивам постепенно през деня. Знам, че тази билка действа добре на черния дроб. В листовката към Trittico-то обаче пише нежелани ефекти от хапчетата могат да бъдат по-чести, когато те се приемат едновременно с препарати, съдържащи жълт кантарион.
Зачетох се какво пише и тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/Жълт_кантарион
Въпросът ми е какви други билки или хранителни добавки за черния дроб може да ми препоръчате да приемам, докато пия този антидепресант? Искам да намаля негативните ефекти върху тялото си, докато съм на това лечение.
01.02.15
14:44
Щом пише, че не трябва да се ползва жълт кантарион по време на лечението не го взимай. Иначе жълтия кантарион работи много добре срещу депресията.
Други съставки, които биха помогнали са:
цинк
S-аденозилметионин - SAMe. По-принцип Триметилглицин (TMG – Trimethylglycine) и креатин монохидрат индиректно повишават нивата на САМ нивата.
Рибено масло
Може да си вземеш и N-acetylcysteine. Не е доказано, че действа анти-депресивно, но е възможно. В твоя случай отговаря и на желанието ти да предпазиш черния дроб.