18.01.15
13:28
Разгледах темите по въпроса, който ме интересува, както и състава на храните тук, но информацията доста се разминава. Интересува ме колко ккал. са в 100 гр. варен нахут.
Тук, както и тук пише, че е 164 ккал. , но пък тук или пък тук са дадени 88-89 ккал.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 18.01.15 23:21.
18.01.15
13:33
Интересува те колко калории е СУРОВ. 100гр суров не е 100гр варен. В този смисъл, първата статия и гледаш “зрял суров”.
18.01.15
13:54
Не ме интересува суров, а ме интересува ВАРЕН! Суров е над 300 ккал. за 100 гр. В статията пише варен, в състава на храните пише “варен готвен” - 164 ккал., а при другия пише “готвен” - 88 ккал.
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 18.01.15 13:55.
18.01.15
13:54
Наистина е по-добре да мериш продуктите си в сурово състояние и да гледаш таблици с данни за суров продукт.
И все пак - в 100 гр суров нахут има 364 калории.
В 100 гр варен нахут има 164 калории.
В 100 гр нахут от консерва има 119 калории.
В 100 гр брашно от нахут има 387 калории.
:)
18.01.15
14:00
Ами...сега ще видим дали е вярно това, което е написано и колко съвпада с таблиците и стойностите, сравнено с това на производителя. В момента си го варя. Сложил съм 250 гр. и ще видим колко грама ще излезе варен. По производтсвни данни е 364 ккал. сурово, демек в тенджерата има 910 ккал. :D Ако е вярна сметката трябва да получа 1,39 кг., което сериозно ме съмнява, като знам при варенето на боба какво получавам накрая. :D
18.01.15
14:00
Няма значение, че суров 100 г е над 300 калории.
Когато го свариш, той ще набъбне и натежи повече и ще получиш варен нахут в количество много по-голямо от 100 г.
Съответно - от 100 г суров нахут можеш да получиш над 2 порции по 100 г варен нахут.
Данните от таблицата в статията са верни. Смятай от тях :)
ПП: не забравяй да изчистиш люспите, след като го свариш, за да си спестиш излишни стомашни неразположения :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 18.01.15 14:02.
18.01.15
14:03
Как да ти кажем, колко има във варения, като не знаем колко вода е поел?!!? Знае се колко има в 100гр суров. Ерго - трябват ти Х калории. Взимаш съответното количество СУРОВ НАХУТ и като го свариш тези калории НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ. Да ти го обясня ли по-елементарно?
18.01.15
14:08
Хаха, май трябва да се върна в първи клас, не не... във втори, че тогава взимахме умножение и деление. :D Получава се 555 гр. Вероятно сметката ще е точна. Пък за люспите няма грижа. Варенето го правя.. да си е*е мишка ушото. :D След накисване от 12 ч. хвърлям 3 води, преди да сложа последната с подправките. :D
18.01.15
14:12
Ники, достатъчно елементарно си го обяснил, но ако имаш още по-елементарен начин, ще ми е от полза, тъй като често срещам подобни въпроси :D
Не знам защо хората, които си готвят и отлично знаят колко суров продукт слагат, всячески се стремят да смятат по данни за готвено :)
Иване, щом си сложил 250 г суров, след като го свариш, раздели цялото готово количество на две равни части. Всяка от тях ще ти е по 455 ккал. Ако разделиш на 4 части (4 хранения), всяко хранене ще ти е по 227.5 калории.
ОК? :))))
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 18.01.15 14:12.
18.01.15
14:18
Вероника, аз искам да направя обратната сметка - искам да видя колко г/д количество ще получа, когато се свари. Затова ми трябваха данните за варения нахут. Ако са вярни би трябвало да получа 555 гр.
Едит: и тоя трънливия, кво се бърка само като не знае, защо аджеба се пита. Или да отговаря точно или по-хубаво да си търси някъде другаде място да си се заяжда. :)
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 18.01.15 14:25.
18.01.15
14:24
Иване, или си много глупав, или ни тролиш много глупаво.
100гр суров нахут има 364ккал
1гр суров нахут има 3,64ккал
Трябват ти 100ккал (например).
Х гр. 3,64 = 100 => Х = 100/3,64 = 27,47гр суров нахут, който няма значение колко грама ще бъде варен - освен ако не смяташ, че водата ще добави ккал. А колко ще бъде количество варен - не може да знаеш. Това зависи колко вода ще поеме, което зависи от много фактори - сол, време на варене и т.н.
Последен опит да установя кое от предположенията ми е вярно.
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 18.01.15 14:24.
18.01.15
14:31
Трънчо...ще опитам да ти го напиша елементарно, за да схванеш.
Данните за варения нахут ми трябваха, за да мога да предвидя прогнозно в момента за колко харнения ще ми стигне, за да мога да ида до магазина, докато се вари нещото и да знам колко мръвка да си купя. Не обичам да ми остава мръвка ей така в хладилника. Като правя нещо го правя на порции и си го подреждам в хладилника. По-лесно ми е и е много по-организирано! Сега стана ли ти ясно?!
18.01.15
14:36
В горното мнение съм ти дал как лесно да изчислиш колко калории ти е нахута, знаейки само по суровия. Сигурен съм, че дори дебил ще го схване. Прави си изводите за себе си.
18.01.15
14:40
Иване, как можеш да прогнозираш колко вода ще поеме твоя суров нахут по време на варене? Как данни за калории на 100 г продукт ти дават цялата тази информация?
Искрено се надявам за твоя личен експеримент в дневника да смяташ правилно калориите на продуктите си :)
И “тоя трънливия” наистина ти е дал добър съвет за смятане. :)
18.01.15
14:42
абе шматко... :D колко по-елементарно да ти го обясня не знам! Мен в крайната сметка не ме интересуват калориите - всеки може да си ги сметне, дето викаш и дебил! Мен ме интересува грамажа, който ще получа прогнозно! Защото в крайна сметка в чинията си слагам определен грамаж, който гледам да не е повече от 150-200 гр. въглехидрат. По този начин знам, че прогнозно сега ще излезнат 555 гр., т.е. ще мога да сложа около 3 порции, демек към нахута трябва да имам 450 гр. мръвка, т.е. ще знам отивайки в магазина сега колко точно мръвка да си взема! Защото, ако излизаше 88 ккал, това в крайна сметка излиза двойно повече или щеше да ми трябват 900 гр. мръвка, което ми се видя адски много. Понеже знам г/д колко излиза от 250 гр. фасул.
Хайде сега ми кажи, ако не знам колко г/д ккал. са във варения нахут колко мръвка да си взема от магазина, така че да не ми остава?!
А калориите, които ги гоня в края на деня и това какво ще получа като цяло изобщо не е важно в случая! Защото те се нагаждат с различните храни през деня.
Вероника, нали тук обичате приближенията - еми ето смятам с приближения. Ако е вярна стойността 164 ккал. за варен нахут, то крайната сметка е 555 гр. или 3 хранения по 185 гр. Прогнозно отивам в магазина да си купя 450 гр. мръвка. Благодаря за коментарите. Направих си сметката, която ме интересуваше. Ай, че нямам време. Опитвам се да си разпределям времето, че да ми стига за всичко.
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 18.01.15 14:50.
18.01.15
15:03
Да ти е вкусно!
Припадам от смях вече :)
Много се забавлявах. В крайна сметка, щом сме ти помогнали - това е важно. Отбий се после да кажеш колко грама варен нахут си получил :)
18.01.15
15:04
Рони, това е трол.
18.01.15
15:29
Ами не бате, трола си ти. Вместо да стоя и да чакам да стане тоя нахут, правейки една елементарна, прогнозна сметка отидох до магазина и си взех това, което ме интересуваше. Така си спестих едни 30 мин. в бездействие. Това се нарича организация на времето. Сега спокойно мога да си изчкам още 20-тина минути (понеже го виждам, че още в твърдичък), да си оправя багажите и протеинчето и да ида на тренировка, веднага щом изключа котлона.
Един съвет - когато някой пита нещо тук, то поне питай какви са причините за въпроса му, защото не всичко изглежда токова каквото е.
Вероника, благодаря. Радвам се, че ти е било интересно.
И ще ми е интересно Трънчо да ми направи сметката, за която попитах по-горе.
18.01.15
15:38
А мен ми е интересно - защо те интересува какъв е грамажът, като не те интересува какви са калориите?
Причината ти е малоумна, защото няма как да сметнеш нещо, което зависи от много фактори - подправки и време на варене. Ако оставиш нахута 5 минути повече, той ще поеме повече от водата и съответно грамажа ще се промени. Ако го оставиш 5 минути по-малко - ще е по-малко. Ако добавиш сол в началото ще е различно ако добавиш сол в края. Също така зависи и от самия нахут, както различните видове ориз, макар в малка степен ще поемат различно количество вода при варенето си.
Та, да си говорим за тролене. И да си говорим колко още ще трябва да те изтраем, жалко че търпимостта към такива като теб тук е прекалено висока. И че някои модератори не пишат вече, отдавна да са ти свили сармите и да са те пратили в БАНановата република ;)
18.01.15
15:50
Каква организация какви порции, кви 5лв,ти искаш порцията да ти е примерно 750гр без значение от калориите, защоти при този грамаж всеки път ще има разлики +-.
Пример варя си кафяв ориз-слагам 100гр единия път недосварен ще е 300гр, добре сварен 400,а ако го забравя малко повече ще изсъхне и ще сгане 340гр, но калориите ще са рдни и същи и в трите случая....
Слагаш 3кила месо във фурната и два пакета нахут за 40-50мин да си се готвят, вършиш си работата и имаш храна за 3-4 дни,докато хапваш слагаш 20якца за 15мин да се сварят и тва е. Делиш на 3 равни части за трите дни и тва е какви тактики за организация кви грамажи..
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 18.01.15 15:52.
18.01.15
15:51
Защо ме интересува - по-горе написах защо! Кой да чете?! Пак ли трябва да обяснявам?! За тролове ще обясня пак - защото слагам 150-200 гр. въглехидрат в чинията си и не ме интересуват на колко калории се равняват - било то ориз, картофи, фасул, грах и в случая нахут! Лично на мен ми беше интересно колко в крайна сметка излиза сготвения нахут, защото това в единия вариант значеше 3:1, а в другия 6:1, т.е. в единия вариант излизаше над кило (поема адски много вода), а в другия нормално, като при фасула 3:1. Не съм готвил нахут до момента и ми беше интересно. Вероятно това трябваше да попитам. И колко ще стои на котлона и колко сол ще му добавя... мислиш ли, че това е чак от такова значение, че да измени в крайна сметка грамажа на сготвеното, така че то да е вкусно, да е цяло и да не се е превърнало в каша?! Хайде да не си говорим за готвене, че май като ти чета нещата не си наясно откъде се пуска фурната и откъде котлона.
Това е свързано изключително с разбиранията ми за калоричността на храните, в частност въглехидрати (прости, сложни), белтъчини и мазнини. Дали е малоумно?! Недей го определя като такова, защото да не излезе в карйна сметка, че някой друг е малоумен!
Питах нещо съвсем елементарно и веднага се пръкна да се заяждаш! Много ти благодаря!
Велико, с ориза, картофите, фасула...знам как стои въпроса. Въпросът беше свързан с това колко г/д поема нахут, понеже не съм готвил до момента такова нещо. И не ме интересуват калориите от въглехидрати в чинията ми, а само грамажа им (имам си определени разбирания, които тествам в момента). Калориите, в края на деня си ги нагаждам, ако има необходимост.
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 18.01.15 15:56.
18.01.15
16:00
Батенце ти извънземен ли си, нз!
300гр суров нахут ти е Х калории и У гр въглехидрат. Вариш го , и според зависи, може да стане 900,може 1050,може 800,но пак си остава Х калории и У въглехидрат. Делиш го на 3 равни порции и имаш 1/3 от У гр въглехидрат или 100гр в сурово.
Сега понякога ми е падал готов ориз или картофи и ориентировъчно от практиката съм установил че 100гр става около 350 варено, сипвам си грубо 350гр и го смятам за 370-400ккал и това е
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 18.01.15 16:01.
18.01.15
16:02
Ами свари няколко пъти по пакет накут изтегли го преди и след и отуентировъпно ще разбереш ;) Какъв е зорът
18.01.15
16:09
Зорът беше да разбере колко месо да купи от магазина.
Нека не се караме! Нахут ще има за всички!
18.01.15
16:12
Велико, ще опитам да го обясня най-, ама най-просточко, щото не знам и аз на кой и какво трябва да обяснявам.
Така:
1) не ме интересува колко калории са от определена въглехидратна храна, нито ме интересува колко % въглехидрат има в нея. За мен единственото значение е дали е сложен или прост въглехидрата. Лично разбиране!
2) в момента тествам нещо и гледам от храните, които съдържат предимно сложни въглехидрати да не слагам повече от 150-200 гр. на ядене. Не ме интересува дали тия 150 гр. ще излезнат 150 ккал или 80 ккал. В края на деня, като се налага ще си коригирам нужните калории по начин, който сам реша.
3) в конкретния случай - искам в чинията ми да има 150-200 гр. нахут (стандартно сготвен, цял и вкусен, а не каша). Не ме интересуват калориите колко са от тези 150-200 гр. За мен е важно, че ще имам толкова от храна, която е предимно сложен въглехидрат.
4) от калориите, които видях, че са дадени в таблиците, разликата беше твърде голяма и това значеше, че нахута или поема адски много вода при варене или си е стандартно като при боба.
5) за да не се мотам и да направя елементарна сметка исках просто да разбера, при нормално готвене, дали нахута е 164 ккал. или 88 ккал. за 100 гр. Това щеше да ми покаже дали в края щях да получа 600 гр. или 1,2 кг. от 250 гр. суров продукт. Пак поентвам - не ме интересуват калориите, а само грамажа.
6) като имам грамажа знам колко порции ще имам и ще знам колко мръвка да си осигуря.
7) това ми трябваше, защото е организация на деня. Така спечелих 30 мин. Ама май вече ги изгубих да се мъча да обяснявам как се оргазнизира един ден. Явно не сте се занимавали с организация на работата на екипи и т.н.
Благодаря за мненията и хубав ден. Аз отивам на тренировка.
18.01.15
16:34
казано от Вероника Налбатска на 18.01.15, 16:09:
Зорът беше да разбере колко месо да купи от магазина.
Нека не се караме! Нахут ще има за всички!
Ясно, детo се вика, буквално вече ще хвърляме боб, за да разберем, колко месо ни е необходимо за деня :D
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 18.01.15 16:34.
18.01.15
17:30
Аз ще ти задам въпрос - като свариш нахута, променя ли се количеството въглехидрати (разбрахме, че искаш да знаеш за тях, а не за калориите)? Хайде, за тройка е въпроса. За 4ка - водата въглехидрат ли е, че да промени количеството ВХ в сварения спрямо суровия нахут?
18.01.15
18:51
Ivan Vasilev, само да се ориентирам в ситуацията - питаш колко енергия има в 100 g сготвен нахут, но не те интересуват калориите в храната, която приемаш. Интересно. :)
Нямам какво да добавя към обясненията на Вероника, Велико и Херцога - в процеса на готвене се променя водното съдържание на храната, а от там и нейното тегло. Този въпрос е дискутиран стотици пъти - дали ще е ориз, боб или нахут - принципът и логиката са едни и същи. Ако от нас се иска да кажем колко вода ще поеме твоят нахут - объркал си форума, гадателите са другаде. Трябват ти данните за суровия нахут - сготвеният ще има почти същите хранителни стойности, но ще има друг обем и тегло. На колко порции ще го разделиш - това е твоя грижа и избор.
Много е вероятно да си световно доказан капацитет в областта на организацията на работа в екип, за разлика от нас простосмъртните тук, но... опитвай се понякога да допускаш, че някои неща не са ти ясни.
В българския език и във физиката думата ‘грамаж’ не съществува.
Говорим за тегло, което стандартно за нашата държава се измерва с мерната единица грам.
18.01.15
20:08
Кольо, нищо не си разбрал! Омръзна ми да обяснявам защо ми трябваха първоначално калориите. Тук явно само заядливи хора. Аман! Всичко това, което обяснявате е ясно и на маломник, обаче не това ми трябваше! На вас ви обясняват, вие пак си знаете вашето...Сега тръгнал да се заяжда и за думата “грамаж”... абе, какво не ви е наред?! (doh)... Явно трябва да използвам онова бутонче “игнорирай”.
За тези, които ги интересува нахута излезна 546 гр., което е изключително близко до данните тук, в които е записано 164 ккал., а не 88 ккал. Благодаря за ползотворната дискусия. Може да затваряте темата.
18.01.15
20:29
Замисли се в кого е проблема - в единия или в многото? ;)
18.01.15
21:43
Не виждате ли, че на момчето му омръзна вече, айде стегнете се малко ако обичате... :Ц
18.01.15
21:52
каква простащина съм изпуснал само :D :D :D