Какво да ям за покачване на мускулна маса

22.01.15
08:14

Здравейте, аз съм на 16 години, висок съм 1.58 и тежа 60 килограма. Целта ми е покачване на чиста ММ. Храня се по 5 пъти на ден.
6:40 - Овесени с банан
9:20 - Плод (банан или ябъла)
13:30 - Картофи или ориз с пилешка пържола или риба
18:00 - Картофи или ориз със сирене или извара
21:00 - Плод (ябълка, портокал и др.)

Ако може да ме посъветвате как да си разделя храненята за да е всичко както трябва.

22.01.15
12:09

Аз бих добавил някакво мляко към хранене 1. Второто бих го заместил с нещо доста по-калорично, като ядки например. 3 и 4 смятам, че са добре. А вариянт за последното си е пак извара. Варианти и предпочитания много.

22.01.15
12:59

Протеина ще ти е малко, включи още месо или увеличи изварата. Яйца+овес е добра закуска също и има бърз протеин. За последно ядене аз не бих ял плодове, по-добре извара или месо, зеленчуци

22.01.15
13:28

Хранене 1 - Кисело мляко смесено с смляни овесени ядки и нарязан банан.
Хранене 2 - Ябълка, банан или и двете.
Хранене 3 - Намачкани варени картофи или варен ориз с месо (пилешка пържола или риба) и най-често сирене.
*Тренировка
Хранене 4 - Същото като третото, но без месо.
Хранене 5 - Плод

Гледах други хранителни режими и видях че някои закусват със яйца, мляко и ядки, но на мен закуска ми е добре. Най-вероятно ще добавя орехи към второто ядене, а други съвети може ли да ми дадете? Също виждам, че има хора които хапват по 1-2 банана и ядки след тренировка. Ще ме насочите ли и мен към по-добър режим, но да не се хвърлят по стотици левове защото аз не съм от “богатите”. Ще променя режима по някакъв начин, ще добавя по 3-4 белтъка и максимум 2 жълтъка към “хранене 4”, ако не се ориентирам правилно ме насочете към правилния път.

Мнението беше редактирано от Момчи на 22.01.15 13:39.

Няма причина да отделяш жълтъците на яйцата. Хем не си от “богатите” и не ти се дават “стотици левове” за храна, хем без да се замисляш си готов да хвърляш един от най-качествените източници на белтъчини и мазнини. Преди да споменеш думата ‘здравословно’ в отговор - прецени дали това да се изхранваш почти само с въглехидрати е нещо хубаво за твоето здраве.
В този ред на мисли - защо няма мазнини в тази храна?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.01.15 14:23.

Диетата ти е много зле. Включи повече месо, риба, яйца, извара, ядки в менюто си за сметка на плодовете.

22.01.15
16:26

казано от Кольо Пияндето на 22.01.15, 14:22:

Няма причина да отделяш жълтъците на яйцата.

Кольо, завиждам ти на търпеливостта, честно. Как не те заболя устата/пръстите да обясняваш едно и също тема след тема...
Аз да добавя докато не ме е заболяла мен устата/пръстите, изварата няма казеин и масовия й прием вечер щото е “бавен” протеин е леко безсмислен, освен като обикновен източник на недостигащ протеин. Ако ще се яде, по-добре да е след тренировка.

Цели яйца, месо, риба и въглехидрати.Това трябва да ти съставлява 90% от хранителния режим, преди лягане замени плода с ядки и добавки отново месо или яйца.Нека не забравяме и тренировките, те трябва да са тежки и добре изпълнени, иначе само ще хабиш храната и ще качваш не каквото трябва.

казано от Иван Георгиев на 22.01.15, 13:28:

Хранене 1 - Кисело мляко смесено с смляни овесени ядки и нарязан банан.
Хранене 2 - Ябълка, банан или и двете.
Хранене 3 - Намачкани варени картофи или варен ориз с месо (пилешка пържола или риба) и най-често сирене.
*Тренировка
Хранене 4 - Същото като третото, но без месо.
Хранене 5 - Плод

Гледах други хранителни режими и видях че някои закусват със яйца, мляко и ядки, но на мен закуска ми е добре. Най-вероятно ще добавя орехи към второто ядене, а други съвети може ли да ми дадете? Също виждам, че има хора които хапват по 1-2 банана и ядки след тренировка. Ще ме насочите ли и мен към по-добър режим, но да не се хвърлят по стотици левове защото аз не съм от “богатите”. Ще променя режима по някакъв начин, ще добавя по 3-4 белтъка и максимум 2 жълтъка към “хранене 4”, ако не се ориентирам правилно ме насочете към правилния път.

Извинявай, но това е трагедия! Прочети малко по колко грама белтъчини, въглехидрати и мазнини трябва да се приемат на килограм телесно тегло когато искаш да качваш.  Въпреки, че не си написал грамажите на консумираната храна подозирам, че е страшно малко. Това че за теб закуската ти е ок не означава че е ок. 3-4 белтъка няма да решат проблема. Защо нямаш протеини след тренировка?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1