Дали и как алкохолът пречи на тренировките?

23.01.15
14:43

Здравейте. Момче съм, на 17 и искам да попитам алкохола възможно ли е да пречи на тренировките? Тренирам фитнес от около година някъде сериозно. Виждам че има ефект, но се чудя дали можеше този ефект да е по-голям за този период от време. Визирам именно алкохола. Не ми се случва често, но да кажем... няколко пъти в месеца - 2 3 4… се събираме с приятели и си пийваме. Е, не се напиваме чак до безсъзнание и да повръщаме, но.. не се и ограничаваме много :D . Попринцип бяло/червено вино ако се пие по чашка знам, че е полезно, но когато се събираме не пием толкова вино колкото други.. малко по-силни напитки :D Ракия, водка, уиски и прочие. Случва се и да запалим наргиле или някоя друга цигара, може и нещо по-силно .. визирам.. трева. НЕ е често, но се случва, така да се каже. А си мисля, че можеше да имам по-големи резултати, понеже не тренирам сам и мога да направя съпоставка между мен и други хора. Имам един приятел, с когото заедно започнахме да ходим на зала, но той не пие. И той е на 17 години, но откакто го познавам.. не съм го виждал пиян. Може да е изпивал чашка бира, но не повече. Дори от наргиле не е дръпвал, да не говорим за цигари или трева. Събира се с нас, но не заради пиенето, а заради компанията. Резултатите му наистина са по-добри от моите .. повече сила, повече маса.. Как мислите, възможно ли е заради алкохола да съм поизостанал, така да се каже ? И дали ще трябва да огранича малко алкохола, понеже мисля да започна някакъв вид боен спорт - джудо или карате, не съм решил още. Доколкото знам, алкохола забавя реакциите и намалява нивата на тестостерон.. а това се отразява и на много други работи.
Благодаря предварително за мнението. :)

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 23.01.15 15:20.

При публикуването на темата ти е предложена търсачката.
Съвсем не е случайно това. Със сигурност не е и лишено от смисъл.

Статия
Тема
Тема

23.01.15
16:04

Прегледах доста подобни теми, но почти навсякъде се говори за прекомерна употреба от алкохола.. едва ли 2 3 пъти месечно е прекомерно според мен..  Точно за това пиша тук, бих искал да разбера .. :D

казано от Daniel Bale на 23.01.15, 16:04:

едва ли 2 3 пъти месечно е прекомерно според мен

Колко е ‘много’ и колко е ‘малко’? Кога е прекомерно и кога е допустимо?
Тези неща са много относителни и всеки си ги разбира както му е удобно.
Ще си позволя да повторя няколко думи от едната тема, към която те насочих, защото реално за мен ситуацията е подобна:

казано от Кольо Пияндето на 22.04.11, 09:35:

Извинявай за резкия тон, но си търсиш оправдание и извинение да консумираш алкохол, просто в случая го правиш чрез форума. Няма нито една РЕАЛНА и ПРАВИЛНО АРГУМЕНТИРАНА причина, която да НАЛАГА консумацията на алкохол, независимо от количествата. Имаш глава на раменете си. Нищо лично.

казано от G33K на 22.04.11, 02:07:

...колкото по-краен си в диетата си ТОЧНО за алкохола, толкова по-добре за теб. Ако живеенето и пиенето (дори на 100 грама) имат допирни точки, значи като цяло има проблем в главата някъде, заеби диетата и това как ще се отрази. Всеки, който е на позицията “абе аз по принцип не пия, ама като се съберем няма как да карам само на вода” си има сериозни проблеми със себе си и то нямащи нищо общо с тренировките и диетите, ама нищичко. Но са си бая сериозни проблеми, макар трудно да може да си ги види човек сам. Нямало как .. някой да дойде да ми обясни как няма как, дето вече на 3 години отива все това да правя.

100 грама (че и 500) алкохол не са никакъв проблем, нито за диети, нито за тренировки. Това да не можеш да се интегрираш без социален лубрикант (в ролята алкохол, наркотици и т.н.), да не можеш да си изкарваш добре без да се “подкефиш” и да не можеш да не правиш това, което правят хората около теб - това са истинските проблеми, макар че по принцип и те нямат общо с тренировките и спортните резултати.

Дали консумацията на алкохол е причината за разликата в резултатите ви - това няма как да се прецени на практика, защото влияние оказват още десетки фактори (както при теб, така и при него). В статията, която ти дадох, има достатъчно информация за влиянието на алкохола и значението му по отношение на спорта.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.01.15 17:40.

23.01.15
19:10

Значи да разбирам, че алкохола, дори и в малки количества, е вреден ? Говоря за твърдия алкохол - водка, ракия и пр. ... Или накратко, че няма никаква полза от него - просто едни празни калории ?

23.01.15
20:58

казано от Daniel Bale на 23.01.15, 14:43:

Здравейте. Момче съм, на 17 и искам да попитам алкохола възможно ли е да пречи на тренировките?

Имам един приятел, с когото заедно започнахме да ходим на зала, но той не пие. И той е на 17 години, но откакто го познавам.. не съм го виждал пиян. ...Резултатите му наистина са по-добри от моите .. повече сила, повече маса..

Как мислите, възможно ли е заради алкохола да съм поизостанал, така да се каже ? ... мисля да започна някакъв вид боен спорт - джудо или карате, не съм решил още.

Точно това е причината! И занапред твоя приятел ще има все по-голям успех във фитнеса, а ти ще губиш форма непрекъснато. Ще имаш застой и постепенно ще тръгнеш надолу. За боен спорт въобще и не помисляй. Ще те стъркалят там като футболна топка, ще те посинят от бой. Въпреки, че са спортни схватки, но все пак има и удари. По-силните, които не се спиртосват през ден ще ти разказват играта на всяка тренировка. Въобще никакви шансове при това положение нямаш срещу по-коравите момчета.
А и фитнесът няма да ти върви много и по-добре да се откажеш от залата докато е време, ще икономисаш поне някой лев.

24.01.15
11:15

Това автоматично значи, че трябва да спра с алкохола ?

Алкохолът е избор, а не задължение... и въпрос на приоритети.
Нищо не е задължително.

24.01.15
11:57

казано от Daniel Bale на 24.01.15, 11:15:

Това автоматично значи, че трябва да спра с алкохола ?

Толкова ли ти е важно да пиеш??! Толкова ли е трудно да се събереш с приятели и да не пиеш? И най-важното алкохола ли ти е важен ... или резултатите ....

24.01.15
16:23

Ако е наистина 2-3 пъти в месеца няма да ти попречи по никакъв начин. Как се храниш всеки ден, как тренираш, постоянен ли си, почиваш ли съобразно - все неща, които са много важно от това дали ще обърнеш няколко чашки от време на време. Приятелят ти има по-добри резултати, защото най-вероятно инвестира повече време и усилия във физиката си, а не защото не пие. Всичко е до дозата. Това, което е по-важно, е да не приемаш алкохола за нещо значимо. Аз, например, когато ми се пие - пия, а когато не ми се пие или не е удачно - пропускам. Това по никакъв начин не ми се отразява на това как ще си изкарам на повода.

Другото е, че хората имат навика да подценяват нещата, които не са им удобни. Редовно пиещите никога не мислят, че прекаляват с алкохола. Тези с наднормено тегло често смятат калориите по-малко, отколкото са всъщност. Тези, които са ектоморфи, хардгейнъри и други глупости, пък обратно. Имай го предвид. Ако казваш 2-3-4 пъти, а повечето пъти е 6-7, ако казваш една чашка, а в повечето случаи са 2…храна за размисъл.

24.01.15
20:53

Вредите и ползите за тялото не се неутрализират взаимно. Алкохолът си е алкохол и си взема своето, а и дозата прави отровата. Отделно си и на 17 години, още се развиваш. Вярно чувстваш се готин, хубаво ти е, разказват се историйки, остават спомени или се губят такива :D обаче ще дойде един момент, в който ще теглиш чертата и ще си зададеш въпроса “Ако тия години не ги бях прекарал в мързел и пиене, а в ......... (дали ще е спорт/учене/изкуство въобще където искаш да се развиваш) сега дали нямаше да съм в пъти по-добър?” Просто отсега си задай въпроса, дали искаш високи резултати или просто животът да те носи и няма да си губиш времето с безсмислени теми по форуми.

Мнението беше редактирано от aleks на 24.01.15 20:54.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1