25.01.15
05:56
По вашата логика излиза ,че ако бягаш по-малко от 30-40мин.си бягал напразно...не се връзва нищо...някав си доказал и айде тва било вярно..
25.01.15
09:45
казано от Lachezar Tomov на 24.01.15, 21:28:
Един фундаментален въпрос - има ли значение дали горим захар или мазнина, щом изгаряме калории, предполага се повече, отколкото ядем?
Ако в стомаха има калории за горене, то липолизата няма да започне. Даже при започнал процес на липолиза, ако изядем някакъв бърз въглехидрат, то тя веднага ще спре.
25.01.15
10:23
За практически цели: ефективно “кардио” за директно горене на мазнини и каквото още има за горене е нещо от типа на марш на скок за 32 километра, при възможност в пресечена местност, при възможност и при хронично недоспиване. Другото си е, както е казал Сашо, просто допълнителен енергоразход, който все пак дава допълнителни резултати при дефицит.
Не ми се рови, но при методични изследвания на плувци в екстремални условия се установява изцяло (доколкото е възможно) обезпечаване на енергопотреблението от мазнини след втория час; и при десет часово плуване след това - около 12 кила изгорени, те и затова внимателно изчисляват колко да качат преди самото плуване - за да могат да изкарат до края. Така, че - действайте :)
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 25.01.15 10:37.
25.01.15
22:48
казано от Carbohydrate на 25.01.15, 09:45:
казано от Lachezar Tomov на 24.01.15, 21:28:
Един фундаментален въпрос - има ли значение дали горим захар или мазнина, щом изгаряме калории, предполага се повече, отколкото ядем?
Ако в стомаха има калории за горене, то липолизата няма да започне. Даже при започнал процес на липолиза, ако изядем някакъв бърз въглехидрат, то тя веднага ще спре.
Ако говорим от гледна точка на калориен баланс, увеличаването на разхода над прихода все пак ще доведе до горене на мазнини, ако не в момента, то през нощта, например. А иначе как се прави кардио има значение, интензивността играе голяма роля по това, което съм пробвал, виждал да пробват и чел.
26.01.15
11:50
Тялото постоянно складира и черпи от мастните клетки и не работи на принципа на да речем клапан който прупуска или спира на 100%, а кой процес ще надделее се вижда като се удари чертата на края на седмицата.
26.01.15
12:18
казано от Von Suthaus на 25.01.15, 10:23:
Не ми се рови, но при методични изследвания на плувци в екстремални условия се установява изцяло (доколкото е възможно) обезпечаване на енергопотреблението от мазнини след втория час; и при десет часово плуване след това - около 12 кила изгорени, те и затова внимателно изчисляват колко да качат преди самото плуване - за да могат да изкарат до края. Така, че - действайте :)
С двудневен преход от приблизително 60 км(засечен по карта, за това казвам приблизително, стартова и финална точка на около 200 м надморска височина и най-висока точка 2100 м) с много различни слизания и изкачвания, съм свалял 8 кг. За времето на целия преход съм поел достатъчно количество храна и въпреки всичко като се прибрах - от 96 на 88 кг.
Изводите всеки може да си ги направи сам ;)
26.01.15
12:48
Който го е правил знае :). Аз съм отчитал 5 кила за ден (98-93) - качване по линията на лифтовете до самия Черни връх за време, обиколка на планината и слизане с лифт от платото. Без храна след закуската и с премерване след хидратация. А след маршовете на скок пробивах нови дупки на колана :), но нямам спомен от килограмите.
А при тия изверги плувците се плува само с неопрен в езерото Ери зимата, като нямат право на храна, било течна или твърда, май само вода можеше - влизат с два пръста сланина и излизат с плочки - буквално.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 26.01.15 12:51.
26.01.15
22:28
На тоя метод с търчането по планините къде е уловката? Всичко свалено се връща обратно за два дена? Губи се сила? Опасно е? Или нещо друго? Защото, ако няма уловка - е къде ми е Витоша. :D
27.01.15
01:09
казано от Миро на 24.01.15, 22:52:
Не съм компетентен по въпроса, но от списанията за фитнес разбрах две важни неща:
1. Първо. Мазнините горят (само) в присъствие на кислород. Оттам следва, че кръвта трябва да се насити и пренасити с него (Повече кислород=повече изгорени мазнини). А начинът е като се увеличи циркулацията, помпането, пулса. Той се ускорява до подходящите оптимални стойности точно с аеробните упражнения, с кардиото.
Да, мазнините се горят само при наличието на кислород, но изводите ти нататък не са съвсем точни. Пулса е следствие, а не причина. Освен това, мазнини се горят и на “кислороден кредит”. А за пулса, врътни 2-3 кръга клек и тяга с прилична тежест и кажи как е. Или суперсерия на двусети или трисети със сходни движения ;) .
казано от Миро на 24.01.15, 22:52:
2.Второ.Въглехидратите са най-лесния и предпочитания енергиен източник от организма. И когато тях ги има достатъчно, той предпочита да използва въглехидратите.
Добре, ама зад въглехидратите като част от КБ стоят някакви калории. И като ги изгориш тези въглехидрати, като го изчерпиш този глюкоген, с какво го възстановяваш после? С какво караш до вечерта??? Питах същото и по-нагоре... 400ккал минус са си 400ккак минус.
казано от Сгазен Помияр на 26.01.15, 22:28:
На тоя метод с търчането по планините къде е уловката?
Уловката е да можеш да го направиш. А и да имаш топки/дупе, та да решиш да тръгнеш :D .
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 27.01.15 01:11.
27.01.15
01:15
Уловката е да го издържиш. Така написано не е страшно, но дълъг преход с денивелации си е натоварване.
А и в деня след 30-40 км преход краката ти остро протестират като стъпваш, поне в началото де. Е, като посвикнеш и си редовен е по-поносимо, а и ако имаш хубави трекинг обувки става по-арно от това да газиш с кубинките.
p.s.
С Весо сме писали едновременно :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 27.01.15 01:17.
27.01.15
08:57
Имам 120 км планински преход за 3 дни и половина. Потвърждавам, че се иска добра подготовка. :D Още пазя образа на краката си - все едно бях на война.
Не съм се мерила, за да ви кажа с точност колко кг свалих, но имаше видима разлика. Не съм гладувала, гладна не оставам.
27.01.15
15:16
Бих добавил, че е номер и да удържиш на апетита после :)
27.01.15
22:21
Очаквам легион от изчистващи, щурмуващ Черни връх към края на юни. :D
казано от Тедо Димитров на 23.01.15, 15:05:
Може ли да споделите какъв пулс гледате да поддържате при дълго и бавно кардио (най-вече ходене)? Мисля, че имаше един златен интервал за горене на мазнини, ама не си спомням кой беше...
Иначе и за натурални атлети - ходенето е страхотно кардио.
120-130 пулс е добре за дълго кардио (над час и половина-два). От време на време се разнообразява със 150-160, че човек да не заспи съвсем.
Ходенето не ми е никакво кардио, макар да съм натурална.
Това с дългите преходи в планината и свалянето на килограми не знам как ви се получава, аз винаги се връщам на + :(
Когато съм правила по 8-часови тренировки в пулс 120-150, пак съм на + Първо, защото ям постоянно, за да оцелея до края. Второ, след такова натоварване предполагам, че мускулите задържат вода, за да се възстановят и след 2 дни долу-горе пак се връщам на реалните си килограми, но никога по-малко.
Ако искам да свалям, просто броя калории и правя кратки и интензивни кардио сесии.
28.01.15
11:34
казано от Сгазен Помияр на 27.01.15, 22:21:
Очаквам легион от изчистващи, щурмуващ Черни връх към края на юни. :D
И да не “изчистят”, пак ще им доста е доста по-полезно от висене на пътечката :)
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 28.01.15 11:34.