26.01.15
20:51
Здравейте на всички, бих искала да попитам тук компетентните, които са запознати с това, което ще попитам, вместо да се ровя из форуми и да чета информация, която се опровергава от някой друг. В момента тежа 55кг. при ръст 1,59см. на 18години съм. Започнах да тренирам в къщи с Румяна Илиева и 90-дневното и предизвикателство. Също така и да практикувам йога, отново от 30-дневно предизвикателство за начинаещи, а след тренировка продължавам с кардио около 15-20мин. Храня се здравословно, но съм напълно наясно, че имам страхотни пропуски и имам какво да науча. Чела съм много за полезни и вредни въглехидрати, фибри и храни, които съдържат полезни мазнини, както и къде се съдържат протеините. Но идва проблемът, че когато ям например: закуска-омлет от яйца и зеленчуци, обяд: филе на скара със салата и за вечеря като обяда, но по малко количество филе и повече салата, като за междинно хранене хапвам например шепа ядки или плод, корема ми се подува и ми е адски некомфортно и неприятно. За това започнах да се храня главно със големи зелени салати и плодове, кисело и прясно мляко, както и да пия много чайове. Коремът ми отново се подува, но не по същия начин. И тук идва момента да Ви попитам, нормално ли е да тренирам от 20 дена, да се храня здравословно, но корема да продължава да ми се подува след хранене. Забелязах, че в бедрата, паласките и общо взето тялото ми настъпи промяна, но корема ме подлудява. Никога не съм била дебела, но последната година качих 2-3кг. и на моя ръст ми се отрази адски много, затова започнах да живея по активно, пък и тази година имам бал и съм решила сериозно да наблегна в/у тялото си. Пия по около 1л. вода на ден, защото толкова успявам да изпия за сега, ще я увелича до 2л. постепенно. Това е общо взето от мен, ще се радвам да ми дадете полезни съвети за храненето, тренирането и каквото Ви дойте на ум. Благодаря предварително.
Разбира се, че ще се подуе. Ако ядеш малки количества калорична храна (1 мазна пържола без гарнитура или салата), по-малко ще се издуе. Но никой не иска това, защото фибрите държат човек сит и зеленчуците трябва да присъстват във всяко меню. Отделно е въпросът ако това подуване е болезнено. Това може да значи 2 неща: 1. прекаляваш с количествата 2. зеленчуците са пълни с нитрати. Пробвай да разпределиш зеленчуците на по-малки количества по-често и избягвай многото фибри (зеле, тиква, боб, цвекло) за известно време да видиш дали ще е все още така подуването. Ако толкова е зле положението, пробвай ензими като хранителна добавка. Също е вероятно от млякото да се подуваш, да имаш лактозна непоносимост. Може да пробваш да минеш само на кисело мляко, без прясно за известно време, за да откриеш причината.