26.01.15
21:40
Здравейте! Момиче съм на 12 години. Имам МАЛКО излишни мазнини, а не мога да ги махна.. Всеки ден правя тренировки по 1 час, има малък резултат, но не достатъчен. Похапвам малко сладко, но много малко. По 2 филии на ден, риби, супи, пържоли, салати също се включват в менюто ми. Висока съм 1.50, тежа 46 кг. Вчера се мерих и имам 42,0% индекс мазнини, 19,5кг. маса мазнини. Как да премахна мазнините в корема и бедрата?
26.01.15
23:08
казано от Христина Кирова на 26.01.15, 21:40:
Здравейте! Момиче съм на 12 години. Имам МАЛКО излишни мазнини, а не мога да ги махна.. Всеки ден правя тренировки по 1 час, има малък резултат, но не достатъчен. Похапвам малко сладко, но много малко. По 2 филии на ден, риби, супи, пържоли, салати също се включват в менюто ми. Висока съм 1.50, тежа 46 кг. Вчера се мерих и имам 42,0% индекс мазнини, 19,5кг. маса мазнини. Как да премахна мазнините в корема и бедрата?
Оп, здрасти! :) Леле, колко си малко още, блазе ти :)))
Кажи сега как ги сметна точно тези проценти мазнини? Попринцип точен процент мазнини се измерва с уреди и т.н., и пр., демек не е толкова лесно. Това, което най-много се доближава до реалността и можем да направим в домашни условия е ето тази формула - http://lubomirivanov.com/1322/ За нея, обаче, ни трябват повече мерки. Ако имаш сантиметър (шивашки ти трябва), измери си талия и ханш в сантиметри и ги напиши. Ако не си сигурна кое ТОЧНО е талия и кое ханш, погледни в линка, който ти постнах, премери се внимателно, напиши и дай да сметнем пак.
За да намалиш мазнините в тялото си, респективно от корема и бедрата, е нужно да се храниш ПРАВИЛНО, КАЧЕСТВЕНО и ДОСТАТЪЧНО (не прекалено, не по-малко, а достатъчно) И ДА СЕ ДВИЖИШ. Какво означава това? Започвам едно по едно:
1. ПРАВИЛНО - без да гладуваш, без да пропускаш хранене - закуска, обяд вечеря
2. КАЧЕСТВЕНО - Тук ще обърнем повече внимание. Наистина е много важно каква е храната ти - това ще определи дали ще си здрава, ще имаш излишни мазнини, дали ще си тонизирана, или пък обратното - често изморена, ленива, без сили, разсеяна. Храната, в твоя случай, можем да разделим на добра, от която се нуждаеш и лоша, от която не се нуждаеш. От втората се пълнее.
Добрата храна - месо, риба, салата, яйца, домашни манджи, сирене, извара, ядки (без да прекаляваш с ядките - максимум едно пакетче от 100гр на ден), всякакви зеленчуци, всякакви плодове, зехтин овесени ядки, черен хляб, мюсли (последните 3 ограничавай вечер - на закуска и обяд, до следобяда е най-добре).
Лошата храна - Макдоналдс, KFC, пържено, прекалено солено, прекалено мазно бял хляб (филийки 2 си написала - това е супер, но може да го смениш с черен хляб, той е много по-полезен от белия).
Продължаваме нататък.
3. ДОСТАТЪЧНО - това означава, че трябва да получаваш достатъчно енергия от храната (достатъчно калории), но не повече, от колкото ти е необходимо, защото ако е повече, се превръща в мазнини. Което ни завежда до последното, но не и по важност.
4. ДВИЖЕНИЕ - движението е здраве! Чрез него ти изразходваш енергия, гориш мазнини и т.н. все хубави неща.
На теб не ти трябва диета, а добра комбинация от точки1,2,3,4. Сега метаболизмът ти (това което гори мазнините) е много бърз, така че на теб ти трябват 3 основни хранения. Хубаво е ако ядеш хляб да е сутрин и на обед. Ако огладнееш по друго време, различно от закуска, обяд, вечеря, примерно следобедна закуска в някое междучаие - хапни си плод - хем полезно, хем вкусно. Опитай да вечеряш по-рано - до 8 часа максимум - повярвай ми, ще има резултат. Не яж пържено, бургери, баници, кроасани и по възможност намали сладкото. Ако ти се яде сладко - хапни пак плод. Плодовете също имат захар, но тя е различна от тази в торти, вафли, шоколади, сладолед и т.н. Естествено, не може напълно да се ограничиш, но минимално сладко. Без солети чипсове, бейкроуз, купешки сандвичи. Опитай да избягваш кетчуп, майонеза - в тях има само боклуци. Яж много салати, зеленчуци, месце. Най-добре е храната ти да е печена, варена и на скара. Вместо пържени картофи - картофено пюре. Супи - колкото повече - по-добре. Движи се - разходки, тенис, волейбол, хек играйте, колело, кънки, ако щеш по магазините - каквото и да е, но се движи.
Ако се опиташ да спазваш всичко това, резултатите няма да закъснеят и освен по-хубава, а ти ще станеш, ще си и по-здрава. Ако резултатите не ти се видят задоволителни за седмица, това не означава, че няма да се появят. Бъди постоянна и се грижи за себе си :)
Мнението беше редактирано от Cloud in my shoe на 26.01.15 23:23.
27.01.15
13:48
Ами има такава машина. Ето бележката (малко е омачкана ама.. :D )
27.01.15
14:23
Хм, на бележката първо пише ИТМ (индекс телесни мазнини) 20,5, идеално тегло м/у 45-56 кг и там над рибата друго... ХМ!
Виж сега, обобщено, ако искаш наистина качествени и трайни резултати, които да не ти навредят - сладкото да ти идва от плодове, друго само когато няма как без него - някой рожден ден и т.н. и пр. Без пакетираните боклуци - чипсове, бейкроуз и всичките такива. Без джънк фууд - всичките бързи вериги, без пържено, мазно, солено, без ядене по нощите. Хляб - черен и то до обяд. И движение. Ще се промениш не за ден/2, но пък трайно и постоянно.
Вчера си направих труда да ти напиша толкова много, защото ми се щеше, когато аз бях на твоите години някой да ми ги беше разяснил на мен тия неща, а не да си разбия метаболизма, защото съм искала по-бързи, но нетрайни (а бързите винаги са нетрайни) резултати.
Това е. Качествена храна, без глад, да е достатъчно, не прекалявай. Ако нямаш боклуци в менюто и правиш упражнения и се движиш, няма да имаш корем и паласки. Кратко и ясно.
Успех! :)
27.01.15
14:43
Тези 42% са невъзможни- повярвай ми! 42% показват много тежко затлъстяване.
Ето пример за % телесни мазнини?
http://www.fitness-crazy.com/picts/bodyfat-chart-visual-women-03.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-cK4HNT2LwOA/Uc58ikL0H5I/AAAAAAAAHmI/TsKB66UJucQ/s640/tumblr_mj73njxdDM1s0zz9co1_500.png
Изглеждаш ли като последните дами?
Ако не- то значи машината е повредена. Иначе е полезно да спазваш здравословно хранене и да тренираш. Cloud in my shoe е написала всичко необходимо, така че почти няма какво да се добави.
27.01.15
17:44
казано от Христина Кирова на 27.01.15, 13:48:
Ами има такава машина. Ето бележката (малко е омачкана ама.. :D )
Тя тази машина гледам и хороскоп ти е направила, и той ли е верен? :D :D :D Сигурно и процента мазнини ти е пресметнала според подреждането на планетите към момента на измерване. Единствения уред, който може да ти измери мазнините относително точно, без да влизаш в лаборатории или специализирани клиники, се нарича калипер.
Queen Cobra много добре те е насочила, погледни снимките за ориентир, гледай се в огледалото и не се връзвай на машинки за печелене на пари от балъци. Яж здравословно и балансирано, не гладувай, на 12 си, сега растеш и се развиваш... После на 16 да не викаш нямам ци*и, щото ми е плосък гена...
01.02.15
12:55
Мерси много за изчерпателните отговори :)