Въпроси за бягане и упражнения за начинаещи

06.02.15
12:46

Добър ден на всички. :)

На 19. 01. започнах да спазвам хранителен режим, който за сега върви доста добре. Висока съм 1.56, почти 22 годишна, и започнах от 67кг, до тук съм стигнала до 61кг. само с режима. Имам обаче голямото желание да започна да бягам, но никога не съм го правила, лесно се задъхвам и изморявам + че съм пушач от няколко години. Имам нужда от цялостно отслабване и стягане. Проблемните зони са ми навсякъде. Изчетох доста теми и коментари и все не мога да намеря точен отговор на въпросите си, надявам се тук да намеря помощ.

1- Как да започна да бягам, така че дробовете ми да не се скапват на първата минута?
2- Кога е най- удачно да се бяга- сутрин на гладно или вечер, след като съм приключила с вечерята?
3- Кога трябва да си правя коремните преси, клековете и другите упражнения, които съм си избрала за стягане и отслабване- преди или след бягане?
4- Как да направя загрявка?
5- Колко трябва да продължи тренировката ми?

В момента нямам възможност да ходя на фитнес, защото живея в чужбина, но скоро ще се връщам в България и после ще заминавам за Англия, където вече имам уредена фитнес карта, но това ще стане чак края на март месец. Навивам се и да спирам цигарите, но ми е ужасно трудно май- май... Вода пия по около 2л. дневно, никога веднага преди и след хранене, но не знам как се пие по време на тренировки.
Пускам ви една снимка, на която съм все още 67кг и е от преди режима, сега на 61кг още не съм се снимала.

Все пак на снимката не се вижда хубаво, но корема, дупето, ръцете и краката, и изобщо цялото ми тяло освен пухкаво е и доста увиснало, особено корема!

http://store.picbg.net/pubpic/5B/8F/35ae6bf8c7dd5b8f.jpg

Благодаря за отделеното внимание!

06.02.15
13:12

казано от Точи Ца на 06.02.15, 12:46:

Добър ден на всички. :)

1- Как да започна да бягам, така че дробовете ми да не се скапват на първата минута?
2- Кога е най- удачно да се бяга- сутрин на гладно или вечер, след като съм приключила с вечерята?
3- Кога трябва да си правя коремните преси, клековете и другите упражнения, които съм си избрала за стягане и отслабване- преди или след бягане?
4- Как да направя загрявка?
5- Колко трябва да продължи тренировката ми?

http://store.picbg.net/pubpic/5B/8F/35ae6bf8c7dd5b8f.jpg

Благодаря за отделеното внимание!

Здрасти :) Ще се опитам да ти отговоря.
1. Няма как да не се скапват, като нямаш опит. И аз пуша, и на мен ми беше трудно в началото. С времето ще става по-добре. Друг начин няма. Дишай през носа.
2. Кардио, каквото е бягането е най-добре да се прави сутрин на гладно или след тренировка с тежески (независимо дали ги правиш със собствено тегло, или не - клековете са упражнение със собствена тежест).
3. Както ти написах вече, по-добре е първо упражненията, после тичането.
4. Всеки си я прави различно. При всички случай, аз ти препоръчвам винаги да загряваш добре ставите. Има много клипчета в нета.
5. Тренировка с тежести, мисля че максимум до към 40-45 минути. Кардиото, ако е след тренировка с тежести, може да не е дълго - 20-30 минути.

Може да погледнеш ТУК. Потърси си в нета упражнения със собствено тегло ако нямаш възможност за друго.

Гледай да има минимум час разлика хранене-тренировка. Ти искаш да чистиш - не яж мазнини поне 2 часа след тренировка. За след - може малко бърз въглехидрат, колкото да възстановиш глюкогена в мускулите (аз понякога хапвам 15тина грама стафиди) и бързо усвояем протеин (пример - белтъка на яйцата).

Зависи какво е кардиото ти, за да може да се каже колко да е дълго. Това ще ти е полезно - HIIT
Ako e HIIT, кардио 20-30 минути е напълно достатъчно. Ако е монотонно, хубаво е да е по-дълго (30-45 минути).
За мен най-добрата  комбинация е тренировка с тежести и след това 20-30 минути HIIT . Ако тренировката е само кардио, аз бих я правила сутрин на гладно, води се най-ефективно.

Това са базови съвети, дано съм ти била от полза. :) Успех!

Здравей и от мен!

Аз пък искам да попитам защо реши, че точно с бягане искаш да започнеш?

Поне моят личен опит показва, че е доста обезсърчаващо за начинаещи (точно това с бързото скапване и изморяване), да не говорим за натоварването на ставите при повече килограми. Отначало пробвах да тичам само по 1-2 минути (винаги след разгрявка, предвид че веднъж така си изкълчих глезена, че 3 седмици не можех да ходя) и пак ми беше отвратително (да не говорим, че за мен е адски скучно, еднообразно и досадно като спорт).

Защо не опиташ отначало нещо по-леко, като например пилатес или някаква комбинирана гимнастика с елементи на аеробика (има доста клипчета в интернет за домашно ползване)? Още повече, че целта ти е цялостно стягане и оформяне, каквито, по мое лично мнение, само с тичане няма как да се получат.

06.02.15
13:54

Стягане и оформяне - добра храна, с тежести, кръгови или суперсерии и качване на сила. Като се стегнеш и оформиш, можеш да бягаш, без евентуално да се контузиш :)

06.02.15
19:40

И според мен човек не бяга, за да влезе във форма. Човек може да бяга АКО е във форма. Така че започни с ходене, няколко пъти можеш да подтичваш по 100-200 метра между ходенето. Всеки път увеличавай времето на подтичване от 1 минута след седмица на 2 минути, после 3 и така постепенно. Но не очаквай чудеса в началото. Ако намериш стъпала наблизо, те са идеално средство за кардио. Там вече можеш да си “изкараш въздуха” без да натоварваш много колене и стави като цяло. Слизането се прави по обиколен маршрут, че иначе доста болят прасците. Но пък не на всички, може да си от хората, които не ги лови мускулна треска.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1