08.02.15
16:05
Здравейте колеги! Заглавието говори само по-себе си. Идеята е, че корема ми нещо не понася пилешкото месо. Свинското не е хубаво да се яде много на често (червените меса).. а скумрията ми изглежда добър заместител. Скумрията мисля да я заменям от време на време с Тилапия, която е пак на цената на пил. месо.. Осъзнавам, че скумрията съдържа повечко мазнини, но в моя случай мисля, че са ми добре дошли. Поздрави : )
казано от Деян Стоянов на 08.02.15, 16:05:
Здравейте колеги! Заглавието говори само по-себе си. Идеята е, че корема ми нещо не понася пилешкото месо. Свинското не е хубаво да се яде много на често (червените меса).. а скумрията ми изглежда добър заместител. Скумрията мисля да я заменям от време на време с Тилапия, която е пак на цената на пил. месо.. Осъзнавам, че скумрията съдържа повечко мазнини, но в моя случай мисля, че са ми добре дошли. Поздрави : )
Защо свинското да не може да се яде често?
Може да ги редуваш, това е най - добрия вариянт.
Мнението беше редактирано от DEADLIFT на 08.02.15 16:29.
08.02.15
16:15
Здрасти.
Не виждам проблем с по-честото консумиране на червени меса.
Можеш да редуваш червени меса (свинско, телешко, агнешко) с риба (скумрия, херинга и т.н.).
От гледна точка на хранително съдържание, скумрията е по-ценна от тилапията, именно заради по-високото съдържание на мазнини. Все пак, да правим разлика между различните видове мазнини.
1 ден - свинско
2 ден - скумрия
3 ден - телешко
4 ден - тилапия
Примерно :)
И аз преди време се чудех как ще ми се отрази повече скумрия - като се замислиш, не би трябвало да е проблем - през голям период от еволюцията крайморските и крайречните народи само това са яли.
08.02.15
16:28
Скумрията е чудесна, но просто не бива да се цикли на една и съща храна.
И най-полезният продукт може да доведе до проблеми, ако се консумира всекидневно и за продължително време. :)
Благодарим за полезните отговори! Найстина и аз мисля, че едно и също всекидневно също не е от най-полезните варианти. Имам алергий към някой лекарства, възможно е именно заради химикалите в пилешкото да не ми понасят :D Затова него го изключвам като вариант!
Мнението беше редактирано от Бау Мяу на 08.02.15 16:40.
казано от Деян Стоянов на 08.02.15, 16:40:
Благодарим за полезните отговори! Найстина и аз мисля, че едно и също всекидневно също не е от най-полезните варианти. Имам алергий към някой лекарства, възможно е именно заради химикалите в пилешкото да не ми понасят :D Затова него го изключвам като вариант!
Свинско, телешко, конско, заешко, скумрия, пангасиус.. има много вариянти, ако разнообразяваш ще е най - добре и няма да ти писват :).
08.02.15
16:48
Съветът ми е да подхождате с повишено внимание не само към пилешкото, но и към пангасиуса!
Ако има как - намалете/ограничете/премахнете ги от режима си.
(Отварям скоба - това не важи за домашните пилета!)
казано от Вероника Налбатска на 08.02.15, 16:48:
Съветът ми е да подхождате с повишено внимание не само към пилешкото, но и към пангасиуса!
Ако има как - намалете/ограничете/премахнете ги от режима си.
(Отварям скоба - това не важи за домашните пилета!)
Защо? И аз бях чел, че го отглеждат в някакви блата, но не вярвам на всичко в интернет. Консумирам го от доста време и нямам проблеми.
Вярно е, че не е най - доброто, но някой прекаляват с измишльотините.
Тъпчели са ги с хормони, урина, боя.. ем, че то не само пангасиуса го тъпчат с хормони!
Мнението беше редактирано от DEADLIFT на 08.02.15 17:50.
08.02.15
17:52
Да, така е, просто за пангасиуса в последно време не срещам нищо положително, докато при другите храни, които обсъждахме до тук, могат да се намерят все още качествени опции (разбира се, и на по-висока цена).
Споделям едно видео, което е старо (гледам, че е качено 2010 година), но смятам, че е актуално и с днешна дата.
Относно червените меса, отпада ли мита, че честата консумация на червено месо причинява сърдечни проблеми, диабет тип II и рак. Чел съм също така и обратните твърдения, но никъде не се доказва научно дали е вредно или не. Попаднах на друго твърдение относно червеното месо:
В червата на консумиращите червено месо хора се развива и друга неполезна бактерия. Тя превръща съдържащата се в месото аминокиселина L-карнитин във вещество, нарушаващо метаболизма на холестерола. В червата тя превръща карнитина в триметиламин, който в черния дроб се метаболизира в триметиламин-N-оксид /ТМАО/. Той увеличава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания, защото способства за натрупване на” лошия”холестерол върху артериалната стена и блокира неговото разрушаване. Консумирането на червено месо подпомага развитието в червата именно на бактериите, които използват L-карнитина като енергиен ресурс и подтиска развитието на техните бактерии антагонисти. Хранителните добавки, съдържащи L-карнитин също повишават нивото на ТМАО, но по-малко от консумацията на месо. По сходен начин се преработва в червата и черния дроб и лецитинът, съдържащ се в червеното месо, млякото, яйцата, рибата и множество хранителни добавки.
Искам да кажа, че никога не съм се съобразявал с тези публикаций, но ме кара да се замислям за някой от нещата. Целта ни все пак е здравословен начин на живот, а не да търсим прост източник на белтъчини. Тааа искам да кажа, че за това написах, че уж не може да се яде често червено месо. : )
09.02.15
11:53
Уви, това за пангасиуса е вярно... преди го консумирах от време на време, но сега го изключих напълно
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 09.02.15 11:54.
09.02.15
18:01
Виждам, че хората не са запознати особено с проблема на червените меса. Проблемът идва от наличието на арахидонова масна киселина. Това е вид омега-6 киселина, която принципно оказва сериозно влияние върху сърдечно-съдовата система. Увеличава триглицеридите например. Лесно можеш да се убедиш в това, ако сам се тестваш. Хапни вечерта една хубава свинска пържола и сутринта си направи едни кръвни изследвания. Ще видиш какви нива ще имаш на триглицеридите. Други източници на тази масна киселина са ячените жълтъци, както и преработените от промишлеността въглехидрати. Тази киселина също така действа провъзпалително, както и оказва положително влияние върху съсирването на кръвта.
Проблемът идва оттам, че масово в храните ни е бъкано от тази масна киселина и твърде малко от EPA - ейкозапентенова/таеонична киселина. Тя действа противовъзпалително, разрежда кръвта и се свързва със свободните триглицериди, като ги неутрализира. ЕРА можеш да си я добавиш по 2 начина:
- чрез ленено семе - алфалинолеовата масна киселина се преобразува до ЕРА в тялото, но този процес е много неефективен.
- чрез риба или рибено масло - 50 пъти по-ефективно от лененото семе. Рибеното масло е директен източник на ЕРА.
Двете - АРА и ЕРА трябва да са в определени граници и в зависимост помежду си, за да няма риск от сърдечно-съдови проблеми и за да не страда организма като цяло. Предозирането на ЕРА, пък води до невъзможност за съсирване на кръвта и ако не се лъжа може да доведе до Алцхаймер.
Принципното препоръчително съотношение ЕРА/АРА трябва да е 2:1 до 3:1 в полза на ЕРА. Замисли се в ежедневието си колко риба по принцип ядем, колко ленено семе (макар и супер неефективно) и колко храни изпъстрени с червени меса, дреболии и промишлени въглехидрати. Сам можеш да се досетиш горното съотношение какво представлява. То по-скоро е в точно обратната зависимост, че дори и по-зле.
Като извод - няма лошо да хапваш червени меса, стига да можеш да компенсираш АРА с ЕРА, т.е. ако редуваш червеното месо с дни с риба или като добавка рибено масло (молекулярно пречистено задължително), то няма да имаш проблем. Подбирай разбира се и рибата - скумрия, хек, тон, пъстърва са добър избор.
09.02.15
21:12
Бих те насочил към по-чистите и не мазни риби Тилапия и Мерлуза (като цяло тресковите риби) и телешко месо. Внимавай с въглехидратите защото се пак ще увеличиш мазнините ..
Пилетата - вода и хормони. Червените меса - рак и инфаркт. Яйцата - и те. Рибите - живак. Ех, живот ли бе да го опишеш? Разровиш ли го - ще мирише...
09.02.15
22:53
Най-добре е да се разнообразява ! Аз също не съм голям фен на пилешкото месо уш го дават като най-доброто,но съм попадал на пилешко тъпкано със соя.
Преди като зобех ядох по около 1кг само свински пържоли на ден предимно чисто филе,бут и някои път врат като исках по-мазничко,даже съм повръщал от толкова ядене всеки ден хаха.Но получих подагра и бях до там с прекомерното ядене на свинско :D .Имаше някакви проучвания във Франция също мн консумирали червено месо и тяхните високо калорични сирена,но са били страната с най-малки регистрирани сърдечно съдови проблеми и го отдават на високата консумация на червено вино,за това всяка вечер по 1 чаша е полезно !
Рибата е добре едно 2 пъти в седмицата да се яде,но на скара много омирисва и пак бая време отнема с чистенето,а за готвене по рецепти още повече време.
Ако имаш женичка която МОЖЕ да готви и да ти прави всяка седмица си е най-добре ха.
казано от pesho vasilev на 09.02.15, 22:52:
Пилетата - вода и хормони. Червените меса - рак и инфаркт. Яйцата - и те. Рибите - живак. Ех, живот ли бе да го опишеш? Разровиш ли го - ще мирише...
Е тъй де.. все от нещо трябва да се мре.. :D
Относно рибата и червените меса ще следвам примера на Вероника, звучи ми най-добре!
казано от Вероника Налбатска на 08.02.15, 16:15:
1 ден - свинско
2 ден - скумрия
3 ден - телешко
4 ден - тилапия
казано от Dido Skobata на 09.02.15, 22:53:
.
Ако имаш женичка която МОЖЕ да готви и да ти прави всяка седмица си е най-добре ха.
Уредил съм се, но специално скумрията (на фурна) не е кой знае каква философия дори за неопитен в кухнята мъж ! :D
Мнението беше редактирано от Бау Мяу на 10.02.15 03:18.