Изолиращи упражнения като допълнение към клека

08.02.15
18:44

Здравейте, на 22 години съм с тренировъчен стаж в залата около 4- 5 години. Ще гледам да съм максимално кратък и ясен.
От доста време бях тренирал по разни схеми като бутащи/дърпащи/крака или по горна/долна част на тялото. Преди това съм тренирал по разни сплитове в които винаги в конкретен ден съм тренирал само и единствено краката- клекове, лег преса, римска тяга и нещо за прасец.
Винаги съм изтезавал краката с по 4- 5 упражнения, знаейки че това е най- голямата мускулна група, която можеби трябва да се тренира най- усърдно.
От октомври месец след дълго чистене, реших пак да покачвам килограми, преминах на калориен излишък. Реших този път по време на качване да премина към системата 5х5, много ми хареса. Чрез калорийният излишък и тежките щанги покачих с 20кг. клека. След завършването на 5х5 реших просто да си тренирам цяло тяло през ден. Примерно днес правя клек, лег, тяга и военна... в други ден клек, кофички, набирания и тн. без някакви стриктни протоколи. С тренирането на цялото тяло покачих още малко килограми на клека, както и на тягата, лежанката и военната преса.
Доволен съм от чисто силовите си резултати.
Можеби от 3 години съм установил за себе си, че нямам почти никаква нужда от изолиращи упражнения. Гърба го тренирам само чрез тягата, набиранията и от време на време гребане с дъмбел. Гърдите само с лежанка, кофички и лицеви опори от време на време.
Обаче има един проблем с краката. Въпреки че покачих силовите си постижения на клек, имам чувството, че краката ми не са дръпнали на маса хич, или поне съвсем малко. Някакси като правя за тях само и единствено клек с щанга, те губят до известна степен своят чисто визуален мускулен тонус, нищо, че са станали по- силни. За прасеца да не говорим... там изобщо се загуби всякакъв тонус, прасците ми станаха супер тънки, все едно никога не съм товарил краката.
Преди седмица реших ей така да тренирам само краката. Тренировката ми се състоя от клек с щанга, сумо тяга, лег преса със супер серия от бедрено разгъване и за завършек калф машина за прасец. Едвам, едвам излязох от залата, на другият ден имах адската мускулна треска.
Какво ще ме посъветвате. Специално да си избера ден в който да тренирам само и единствено краката с по 4- 5 упражнения или нещо друго?
Дали ако пробвам 10х10 само за клековете ще ми се отрази добре на обиколката на краката?

Carbohydrate

08.02.15
18:56

Като достигнеш някакъв “предел”(за момента), тогава идва момента на по-големи почивки между тренировките за крака. Пробвай с почивките, а не с увеличаване на броя на тренировките. Мое мнение. Те просто не успяват да се възстановят.

08.02.15
19:32

казано от Carbohydrate на 08.02.15, 18:56:

Като достигнеш някакъв “предел”(за момента), тогава идва момента на по-големи почивки между тренировките за крака. Пробвай с почивките, а не с увеличаване на броя на тренировките. Мое мнение. Те просто не успяват да се възстановят.

Какво точно предлагаш... известен период от време да правя клекове само един път седмично ли? Наясно съм, че в залата не винаги “повече” е равно на “по- добре”.
Как мислиш, дали пък да не направя някаква делоад (разтоварваща) седмица в която да си почина физически и психически, след което отново да се върна към клековете. Междудругото преди 2- 3 седмици поради разни изпити и рожденни дни бях пропуснал няколко тренировъчни дни, върнах се в залата и БАМ, трите базови упражнения ги изпълнявах с малко по- големи тежести, едновременно с това краката ми се бяха напомпали доста.
Може да съкратя... от 3 пъти седмично клек на 2 пъти седмично. Тоест понеделник и петък цяло тяло а срядата само горна част.

Carbohydrate

08.02.15
19:42

казано от pefo pefo на 08.02.15, 19:32:

казано от Carbohydrate на 08.02.15, 18:56:

Какво точно предлагаш... известен период от време да правя клекове само един път седмично ли? Наясно съм, че в залата не винаги “повече” е равно на “по- добре”.
Как мислиш, дали пък да не направя някаква делоад (разтоварваща) седмица в която да си почина физически и психически, след което отново да се върна към клековете. Междудругото преди 2- 3 седмици поради разни изпити и рожденни дни бях пропуснал няколко тренировъчни дни, върнах се в залата и БАМ, трите базови упражнения ги изпълнявах с малко по- големи тежести, едновременно с това краката ми се бяха напомпали доста.Може да съкратя... от 3 пъти седмично клек на 2 пъти седмично. Тоест понеделник и петък цяло тяло а срядата само горна част.

Ето, че сам си отговори на въпроса.) А за времето...имаш доста стаж и можеш сам да прецениш за твоя организъм, мисля ;) Пробвай.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 08.02.15 19:44.

08.02.15
19:51

Благодаря за насочването :) . Аз самият се усещам понякога, че се претоварвам. Ама какво да се прави- младо, енергично момче, което иска да извлече максимума.
За сега реших да направя разтоварваща седмица и да поразреда малко клека. Понеделник примерно тежък клек 5х3 или 5х5 а петък клек с по- малка тежест, можеби 4х6-8… както го усетя. Струва ми се, че така ще имам достатъчно време за възстановяване и съответно растеж.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1