Сериозен проблем с липса на сън

04.12.14
09:48

По принцип от около 10 години имам спорадични проблеми със съня - все пак давам нощни смени .Но от 2 седмици положението е много тежко- Да речем , че за последните 10 нощи - 3 съм бил на работа , 5 снощи съм спал 2-3 часа/заспивам към 3 и се будя в 6ч / , а последните 2 нощи не съм спал и минута - лягам си в 23ч. и ставам в 6.30 без да съм мигнал. Прочел съм всички теми свързани с безсънието в този и други форуми, но не намирам отговори на моя проблем. В повечето случай липсата на сън се дължи на пренатоварена нервна с-ма, стрес и проблеми през деня. Съветите са да се потърси решението на проблема и вечер в леглото да не мислим за тези неща.  В момента нямам някакви по големи проблеми от обичайно, мисля че дори обратното - прекалено спокойно ми е ежедневието. Като си легна не мисля за нищо, едно такова ми е спокойно и отпуснато - но съня не идва. Даже съм забелязал , че при мен натовареното ежедневие разполага към по- добър сън - вечер като си легна ,мислите ми прескачат от проблем на проблем и така неусетно заспивам. И все пак не мога да допусна, че прекалено спокойна нервна с -ма може да е причина за безсъние. Вечер пия магнезий, риб. масло и чай от мента и лайка. След втора напълно безсънна нощ забелязвам , че връхчетата на пръстите на двете ръце са ми студени - не знам има ли връзка на безсънието с кръвооросяването. След 48 часа без сън не се притеснявам, че не трупам мм, че ми пада силата или нарушавам сплита - проблема е много по-сериозен. Мисля да ходя при личния лекар , но засега се въздържам - пред кабинета има поне 10 човека с вируси , а пък съм сигурен, че имунната ми с-ма в момента не е ок.
Ако някой е имал същия проблем, и е намерил решение -ще се радвам да сподели.

Темата беше редактирана от чичо Сам на 04.12.14 09:50.

04.12.14
12:12

Ти сам го каза,липсата на някакъв периодичен режим на сън,стреса,проблемите и пренатоварената нервна система от тежкото ежедневие с извинение ти е*ават майката на всичко ! И аз съм бил така,единственият лек е РЕЛАКС,трябва ти почивка и време да възстановиш всичко,пробвал съм какво ли не,много адаптогени,много стимуланти,много продукти за релаксация,докато не си починеш наистина добре,няма какво да те оправи.Все пак намали стимулантите,вземи си адаптогени,приемай витамини и минерали (силен продукт) и се стреми да го караш “по-кротко”. Ако трябва си почини 1 седмица от някое задължение,или от работа или от тренировки,остави време на организма ти да се нормализира и да си стъпи на краката.

пробвай с нещо като 5-HTP, Malatonine, Phenylalanine, GABA?

Kenny

04.12.14
18:23

казано от Николай Арабаджиев на 04.12.14, 18:15:

пробвай с нещо като 5-HTP, Malatonine, Phenylalanine, GABA?

Триптофан -> 5хтп -> серотонин -> мелатонин. Валериан е по удачен вариант от ГАБА. Чай от маточина; качествено червено вино ...

Мнението беше редактирано от Kenny на 04.12.14 18:24.

04.12.14
21:16

https://www.youtube.com/watch?v=LAoNgOZ3Hf4

Carbohydrate

04.12.14
21:33

Ето малко по различен отговор. Тренирал си физиката на тялото, а сега почни да тренираш психиката. Това е един вид самовнушение, който много помага. Например, при мен действа това: казвам си - “Утрото е по-мъдро от вечерта” и заспивам просто (умореният мозък не може да мисли трезво). Със времето ми стана много лесно да се абстрахирам от проблемите, които не ми дават да заспя. От друга страна, с претоварена нервна система, наистина няма сън. Ако режима на сън не е постоянен, то адаптацията просто няма да дойде, няма свикване и няма да има сън... поне качествен. Всъщност, причините за липсата на сън ти са ясни и трябва решение от твоя страна - компромис, който май не искаш да правиш ....

5-htp, Мелатонин, Витаминен Комплекс, ЗМА и отпуск от работа - Това според мен ще бъде ключа към твоя проблем...

19.01.15
19:11

Тъй като принципно си имам такова проблемче и колкото и иначе полезни да са добавки като мелатонин и витамини и чайче, изобщо не ми помагаха.. личния ми лек за по-лесно заспиване е 1-свръхпреумора(тип заспиваш докато си буден) 2-силна(или поне не-тиха) музика или филм/и които са гледани често и практически се знаят наизуст (вървящи през цялото време докато спя, ако спрат поради някакви причини почти абсолютно веднага се събуждам).
Спокойствието като цяло също помага но не можем да си го позволим нито достатъчно, нито достатъчно качествено, така че поне на мен ми остават горните варианти.. :)

19.01.15
22:05

какво препоръчвате за хората бачкащи нощна ? храната която се яде през ноща като тази през деня ли трябва да е или с по малко въглехидрати ?

19.01.15
22:15

Единственото, което има значение е за организмата ти кое е нощ и ден, т.е. направи две таблички с часовете в които принципно ядеш през активен ден и ги синхронизарай с тези в които си нощна, на база съня т.е. отстояние от заспиване и съответно от събуждане.

19.01.15
22:28

казано от soul search на 19.01.15, 22:15:

Единственото, което има значение е за организмата ти кое е нощ и ден, т.е. направи две таблички с часовете в които принципно ядеш през активен ден и ги синхронизарай с тези в които си нощна, на база съня т.е. отстояние от заспиване и съответно от събуждане.

Значи в дните нощна ( ако в нормалните дни спя 8 часа) в деня преди да съм нощна спя през деня 8 часа и след това си карам нормално с храната както попринцип през деня ? правилно ли съм те разбрал или ? ако не ако може да обясниш по просто

19.01.15
22:29

казано от mitko georgiev на 19.01.15, 22:05:

какво препоръчвате за хората бачкащи нощна ?

Аз лично препоръчвам: сменете си работата. Нищо не може да замени нощния сън. А ако имате 2-3-4 часа на нощ за да спите по време на смяната,спете така че краката ви да са малко по-високо от нивото на главата.

22.01.15
13:26

казано от Маргарита Манева на 19.01.15, 22:29:

казано от mitko georgiev на 19.01.15, 22:05:

какво препоръчвате за хората бачкащи нощна ?

Аз лично препоръчвам: сменете си работата. Нищо не може да замени нощния сън. А ако имате 2-3-4 часа на нощ за да спите по време на смяната,спете така че краката ви да са малко по-високо от нивото на главата.

то това е ясно, въпреки това е по добре да се напише най-добрия начин за приемане на храна през ноща  ( горе долу да съвпадат часовете през деня както си приемал да са такива и през ноща поне това разбрах от по горния коментар )

30.01.15
12:59

С няколко думи - проблема продължи два месеца. На лекар специалист не съм ходил -  просто не ми се влиза в поликлиниката в сезона на грипа. През това време доста неща прочетох /главно в нета/ за нервната с-ма. От две седмици съм спрял силовите тренировки, и  започнах да спя /2-3 нощи се будя към 04.30 ч. и повече не заспивам, но при положение че съм заспал към 22.00 ч. все пак е добре/. Но нещо не мога да седя далеч от залата - направих си една билдърска програмка /без тяга и клек/ и мисля 2-3 месеца да тренирам по нея. Въпроса ми е : Избързвам ли? Дали да не почакам още? Зная , че в уравнението има много неизвестни и  че за всеки човек е индивидуално, но ще се радвам на мнение от хора , които са навътре в тази материя. -

02.02.15
15:05

Еми...избързах. В събота преди обяд направих една лека билдърска тренировка /със сравнително леки тежести и минимум 8 - 12 повторения в серия/. Почти веднага осъзнах ,че  е било грешка - чуствах се напрегнат и някак настръхнал - близо до границата на треперенето. Сравнително не толкова силни шумове направо ми режеха мозъка.  И очаквано в нощта срещу неделя почти цяла нощ се въртях в кревата /задрямал съм 05.00ч до към 07.00ч./  Изглежда пораженията върху нервната с -ма са по-сериозни от колкото си мислех. Логично е да потърся помощ от невролог - но съм почти сигурен ,че ще ми препоръча медикаментозно лечение, но имам някои резерви и засега няма да ходя в поликлиниката. Все пак когато не тренирах с тежести последните 2 седмици нямах проблеми, а сега ако трябва ще изчакам и няколко месеца. Ще ми бъде доста трудно да стоя далече от желязот, но нямам избор /хората които тренират 20+ години знаят за какво говоря/. Имам няколко въпроса към компетентните в този форум:
1. Колко време минимум да не тренирам
2. Спортове щадящи максимално НС  с които донякъде да компенсирам / остава неделното мачле и един път седмично басейн/. От другия месец колело и мисля да почна кросчета в гората.
3. Как самия да подпомогна възстановяването на НС / дали да наблягам на определени храни, добавки, контрастни душове  и каквото и да е/.
Ще съм благодарен на съвети от хора, които са наясно с нещата.

п.п. Може би трябва да отворя нова тема - все пак заглавието на темата е проблем с безсънието, а сега вече знам че то е само следствие на друг проблем. Ако някой модератор реши , че е нужно  - нека да отвори нова тема.

Мнението беше редактирано от чичо Сам на 02.02.15 15:05.

Carbohydrate

04.02.15
06:52

Почни да тренираш “за здраве” - с леки тежести. Ти сам го разбра вече. А за НС аз използвам С2Н5ОН )), витамини и минерали комплекс. Скоро разбрах, че 2 скилидки чесън по време на вечеря, ми действат добре. Явно имаш липса на нещо в организма.

10.02.15
14:46

Може и да си прав. Миналата година “хвърлих” 4 нокътя на палците на краката и четвъртия нокът не тръгна да расте преди да почна да вземам цинк. И все пак ...дефицит на какво.  Магнезият има отношение към НС - но от 2-3 г. периодично го вземам, а преди това  никога самостоятелно / само доколкото го има в мултитабс/ и  все пак не съм имал проблеми.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1