15.07.13
09:54
Привет на всички,
Диагностициран съм с вегетативна дистония. На 21г. съм, 75кг, спортна натура. От 4 години съм:
- с висок пулс
- със завишено кръвно налягане (130/140 на 80/90)
- треперене на цялото тяло (не на крайник, или пръсти на крайници, а на абсолютно всяка една част от тялото ми; когато си затворя очите, дори клепачите ми треперят)
- мускулна слабост
- при опит за извършване на физическа дейност се изморявам изключително бързо, задъхвам се, повишава ми се пулса, засилва се и треперенето. И дума не може да става за практикуване на какъвто и да било спорт.
- бавно отминаване на умората. Пример - след 30 лицеви опори усещам сърцето си и в петите, треперям целия и това се успокоява сравнителни бавно - необходими са ми 20-30мин. докато си върна усещането на човек. За сравнение мога да кажа, че преди 4 години правех по 60 лицеви опори с безупречна техника без дори да се задъхвам.
- нарушение в съня. Заспивам трудно и се будя по няколко пъти през нощта. Определено усещам как това пречи да се възстановявам както физически, така и психически.
- изтръпване на пръстите на ръцете от време на време. Обикновено се случва след сън и може да продължи по 20-30мин., а понякога дори и по-дълго.
Правил съм си всякакви изследвания, нямам никакви отклонения в тях.
Бих искал да ми окажете помощта си в изготвянето на един суплементарен план с цел подпомагане работата и успокояване на нервната система. Към настоящия момент, аз си представям схемата по следния начин.
Примерен курс за 3 месеца:
- B-50/Now Foods - 6 седмици 2x1табл., 6 седмици 2x1/2табл.
- Магнезий/Now 500мг - 6 седм. 2x1, 6 седм. 1x1
- Мелатонин - 1капс. вечер
- Ca+D 500мг - 1табл. сутрин
- C-1000SR/Now - 3x1
- Omega-3/Now - 3x1
- Л-карнитин - 2x1000мг
- Тинктура (мента, глог, валериан) - 20капки преди лягане
- Лецитин/Now
Преди да стартирам, бих искал да се уверя, че ще ги приемам в правилните количества за целта. Въпросите са ми - може ли да се добави/премахне още нещо към суплементарния план и бихте ли оптимизирал дозите по някакъв начин? Пускам темата, защото искам да се уверя, че ще направя един добър синергичен курс.
Темата беше редактирана от extermination extermination на 13.02.15 16:13.
Ще ти помогнат физически натоварвания, закаляване и автогенен тренинг!!! Въобще всичко, което подтиска възбудните и активира задръжните процеси в мозъчната кора. Следователно трябва да избягваш, нещата които те тонизират, стресират напрягат... Имай в предвид, че това едно нещо дали ще е успокояващо или тонизиращо зависи от дозата...
Относно хранителните добавки с конкретни успокояващи свойства, експериментирай..., но не залагай само на тях.
Решението е, трите неща в последователността която ти изброих по-горе, и то завинаги...!!!
16.07.13
14:17
Как да упражнявам физическо натоварване, след като на мен ще ми се пръсне сърцето, докато се качвам вкъщи по стълбите?
Аз виждам нещата по следния начин - спокойствие + лекарства + хранителни добавки, докато нервната система се успокои и след това започвам малко по малко да тренирам нещо. За съжаление обаче, към настоящия момент, лекарствата и спокойствието не помагат...
Мнението беше редактирано от extermination extermination на 16.07.13 14:18.
Правилно, правиш каквото е по силите ти, но важното е да правиш нещо.
Трябва всеки ден, да правиш така че да е налице - Умора, не преумора! Започни умствени натоварвания, примерно да учиш език... Редуването на умора-почивка, ще възстанови равновесието ти.
Аз бих заложила на:
Йога - според възможностите ти (като постепенно прогресираш към по-интензивни натоварвания от същия тип)
Медитация - поне 10-15 минути дневно, но не повече от 20-25
Промяна на хранителния ти режим (тук с две думи не може да се изчерпа темата)
Масажи
Хранителни добавки - от това, което си писал, бих заменила мелатонина с 5HTP, бих добавила ензими, жен шен, жълт кантарион, родиола, а за витамин Д3 - използвай слънцето, тъй като води с някои екстри оралния вариант на витамина
Мнението беше редактирано от Margi на 17.07.13 10:35.
13.02.15
16:11
Привет, колеги!
Темата е стара, но казусът ми е актуален, така че ще карам направо. Насочил съм се към закупуване на 5-HTP, жен-шен, жълт кантарион и родиола, тъй като това са едни от малкото суплементи, които не съм опитал с цел успокояване на нервната система. В проучването на някои от добавките попаднах на мнения, че жълтият кантарион би могъл да си взаимодейства по негативен начин в комбинация с прием на триптофан. Бих искал да получа повече мнения. Има ли хора, които подкрепят тази теза или такива, които са приемали въпросните добавки в комбинация?
Вземи си някакъв адаптоген. Родиолата е такъв, така че правилно си се насочил. Вземи си също така витамини от група B и левзея :)
Ashwagandha,Rhodiola,Eleuthero,Panax Ginseng - Някой от тези (по възможност и комбинация от тях) адаптогени би свършил страхотна работа
5-HTP,GABA,DMAE,L-Tryptophan,Melatoninz,Zma,Tri-Amino - са ти подходящи за преди лягане и за успокояване като цяло,
Super Cortisol Support - помага за борбата със стреса.
14.02.15
09:48
Точно и това съм написал. Комбинацията ще бъде от четири суплемента - 5-HTP, жен-шен, жълт кантарион и родиола. Но въпросът ми беше жълтият кантарион може ли да се приема в комбинация с триптофан без да има негативно взаимодействие.
Виж в нета за серотонинов синдром...
Серотониновият синдром се изразява в прекомерно високи нива на серотонин в мозъка и кръвта. Обикновено той е следствие на грешка в лечението или самолечение, при което дозата на лекарството не отговаря на нуждите на пациента.
21.02.15
14:08
Здравей аз съм в същото положение като вам с това че кръвното ми пада не се вдига ако решите можете да ме намерите на скайп ani11119 може да обменим опит не са ли ви предлагали бетаблокери за тремора и кръвното?